FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 BLACK OPS - RENJER

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:29 pm

LAPORAN KHAS BLACK OPS - RENJER

TARIKH: 23 - 25 OCTOBER
TEMPAT: PERLIS ( KANGAR ), PULAU PINANG ( BUTTERWORTH ) & PERAK ( IPOH )
ANGGOTA: Tn Jimio ( Pilot ), Afiq Flanker ( Co-Pilot ), Mr Kurien/ Mr pinky ( QM )


Kronologi Operasi

23 October 2010

jam 1300 - bertolak dari RV point di Shah Alam menuju ke tempat persembunyian ( Penang )

jam 1800 - menerima arahan untuk meneruskan perjalanan ke Kangar untuk terus melakukan ambush

jam 1900 - team terpaksa melencongkan laluan ke Juru selepas dimaklumkan oleh team perisik bahawa di situ terdapat sebuah kedai Mee Udang yang mantap...team terus menyerbu tempat tersebut.... ( tp kempunan xdapat makan stong bakar daa )

jam 2200 - sampai di check point iaitu di Putra Palaca Hotel ( Kangar )

jam 2300 - anggota keluar dari tempat persembunyian dan menyerbu sebuah kedai makan yang telah diserbu pada misi sebelum ini...

jam 0000 - anggota telah mendapat lampu hijau bagi menyerbu pangkalan utama Mejarbee industries

jam 0300 - anggota2 memutuskan untuk pulang ke pangkalan setelah berpuas hati dengan layanan dan kerjasama yang diberikan oleh pihak Mejarbee industries..


24 October 2010

jam 0900 - setelah bermesyuarat dengan semua anggota, chef de mission untuk operasi tersebut memutuskan agar kesemua kapal2, kenderaan armour, helicopter dan pesawat pejuang yang berada di dalam kilang mejarbee industries dirampas!!!

jam 1400 - anggota2 bersiap sedia untuk pergi ke kilang Mejarbee industries untuk melakukan rampasan aset2 tersebut

jam 1415 - anggota2 dari pihk nato telah memasuki kawasan kilang berkenaan dan merampas kesemua aset2 tersebut tanpa rasa belas kasihan..

jam 1800 - kerja2 merampas segala aset tersebut selesai....setelah berpuas hati dengan hasil rampasan, kesemua anggota keluar dari kilang berkenaan.. ( time tu mejarbee tengah nangis sampai berguling2 sebab harta kene rampas daa )

jam 1810 - team keluar dari Kangar menuju ke check point kedua bagi bertemu dengan geng risik yang lain...

jam 2100 - team sampai ke Penang bagi bertemu dengan anggota risik ( midgee ) yang telah menunggu dari petang lagi..

jam 2200 - team keluar dari bandar Bworth menuju ke Shah Alam

jam 2300 - chef de mission memutuskan bahawa perjalanan terpaksa dilencongkan ke Ipoh bagi mendapatkan maklumat selelah mendapat panggilan dari general of the army ( laksamana sunan )

jam 0000 - team sampai ke tempat persembunyian general. team ekspedisi mengambil peluang untuk mencuci mata melihat aset2 di dalam bunker beliau.

jam 0200 - team keluar dari bunker Laksamana sunan. chef de mission sekali lagi memutuskan bahawa perjalanan terpaksa ditangguhkan kerana terdapat maklumat yang mengatakan Mejarbee telah menghantar sepasukan tenteranya untuk merampas kembali aset2 yang dirampas. keadaan ini amat2 merbahaya kepada semua anggota misi. chef de mission memutuskan agar pasukan " stand down" di Ipoh sementara keadaan kembali reda.

jam 0300 - anggota misi sampai ke tempat persembunyian di Ipoh City Hotel


TARIKH: 25 OCTOBER ( ISNIN )
TEMPAT: IPOH PERAK ( BATALION KE-2 REJIMEN RENJER DIRAJA )
ANGGOTA: Tn Jimio ( Pilot ), Afiq Flanker ( Co-Pilot ), Mr Kurien/ Mr pinky ( QM )

jam 1300 - semasa melakukan OPS Utara, anggota misi sempat singgah di batalion Ke-2 Rejimen Renjer Diraja di Ipoh. Kunjungan tersebut bagi melawat Muzium Rejimen Renjer Diraja ( RRD ) yang berada di dalam kem tersebut. Kedatangan kami disambut oleh Mej Zaharin. Beliau ialah kurator muzium tersebut. Semasa lawatan tersebut, kami telah berpeluang untuk melihat bahan2 yang mempunyai nilai yang tersendiri bagi anggota2 RRD khasnya dan Tentera Darat khasnya. Di dalam muziun tersebut terdapat pelbagai barangan yang berkaitan dengan RRD dari awal penubuhan sehingga ke hari ini. Antara yang dapat dilihat di dalam muzium ini ialah peralatan2 milik RRD serta peralatan yang dirampas semasa era insurgensi dahulu. Antara yang masih tersimpan kukuh didalam muzium ini ialah beberapa helai baju Paraku serta kelengkapan2 yang pernah digunakan oleh paraku. Selain itu turut dipamerkan kisah awal penubuhan RRD.

Keratan2 akhbar mengenai kejayaan operasi2 yang dijalankan oleh RRD turut dipamerkan di muzium ini. Turut dipamerkan ialah kehebatan anggota2 RRD semasa zaman darurat dahulu seperti Kanang anak Langkau, Mendiang Kapten Mohana Chandran AL Velayathan dan 901161 PW II Lenggu AK China.

lawatan ke muzium ini amat2 berbaloi kerana dapat melihat alatan2, kisah2 dan sejarah mengenai RRD. Pihak muzium juga mengalu alukan kedatangan ahli2 forum Panggilan Pertiwi ke "HOME OF THE RANJER"..


jam 1500 - anggota keluar dari Kem "HOME OF THE RENJER" menuju ke Shah Alam

jam 1900 - anggota misi sampai ke Shah Alam

jam 2200 - misi selesai...



P/S : apela yang aku mengarut kat atas tu...huhuhu..diharap korang terhibur. bagi misi lawatan ke muzium RRD, sorang tolong arrange kalo ade yang berminat nak pergi..

lepas nie kita layan gambar pulak ye...hehehe...








Last edited by afiq flanker on Tue Nov 02, 2010 9:31 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:40 pm

wokeh Fiq, kita tunggu gambar2 pulak, Mejbee Industries nangis bukan apa dok kenangkan koleksi dia sekali kena angkut bergoyang Pajero NATO tu hehehehehe
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:41 pm

hahaha..alamak...lupa nak letak pajero kene IED angkara tentera2 Mejarbee
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:47 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
hahaha..alamak...lupa nak letak pajero kene IED angkara tentera2 Mejarbee

wa tolong taruk Fiq hehehe


Last edited by jimio on Wed Oct 27, 2010 8:03 pm; edited 5 times in total
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:48 pm

sebagai 1 permulaan...



KEM SYED PUTRA, IPOH... HOME OF THE RANGERS

bertempatnya markas Batalion ke-2 Rejimen Renjer Diraja. didalamnya tersembunyi sebuah bangunan kecil yang nampak usang tapi isi kandungannya memang terbaik dan jarang dapat dilihat oleh mata2 mereka yang memegang gelaran awam.

kem ini juga adalah kem yang sama didalam drama INSURGENSI




dari kiri : Afiq Flanker, Mejar Zaharin, Kapten Jimio & kamek... walaupun off duty, Mejar Zaharin sanggup meluangkan masa melayan kerenah aku dan afiq yang macam budak2 dapat gula2...

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:51 pm

kehkehkeh...tu la pasal... boleh gile kat dalam tu...tak tau mane satu nak ambik gambar..banyak sangat bahan dalam tu..huhuhu
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:52 pm







Panji 2RRD



watikah penyerahan panji2 kebesaran dari 2 RRD kepada 6 RRD

_________________


Last edited by mr. kurien on Wed Oct 27, 2010 8:22 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 7:56 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
hahaha..alamak...lupa nak letak pajero kene IED angkara tentera2 Mejarbee

wa tolong taruk Fiq hehehe

jangan memain... siap siren tu. dari kangaq hingga ke shah alam pasang tu. hahahaha

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
kehkehkeh...tu la pasal... boleh gile kat dalam tu...tak tau mane satu nak ambik gambar..banyak sangat bahan dalam tu..huhuhu

mujur tak gila sebabnya tanjung rambutan pun bukan jauh sangat dah. hahahaha

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:02 pm





















sejarah bergambar yang tak pernah dilihat dimana2 bagaimana Renjer ditubuhkan semasa pemerintah Rajah Brooke

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:10 pm



RRD dikenali sebagai Sarawak Rangers





Parang Ilang kebanggaan RRD. merupakan parang yang asal.
menurut Mejar Zaharin, suatu ketika dahulu parang ni pernah hilang dari simpanan tetapi dipulangkan semula. sebab ia dipulangkan hanya diketahui oleh sebilangan orang dan pihak yang mengambilnya. hehehehehe... misteri alam



Sarawak Rangers ditubuhkan semula setelah unit ini dimansuhkan.


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:18 pm



kamek dengan PW1 Kanang ak Langkau SP, PGB... ni gambar ori. bukan cetakan semula. pernah lihat tapi tak sangka yang ori duduknya diam kat muzium ni.



sudut khas yang menceritakan peristiwa2 penting yang melibatkan PW1 Kanang ak Langkau



PW1 Kanang ak Langkau SP, PGB

_________________


Last edited by mr. kurien on Thu Oct 28, 2010 6:46 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:44 pm

wah wah bergaya sakan depa nooo...
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:48 pm

sudut pahlawan negara yang menerima pingat paling tertinggi negara semasa era Insurgensi. Pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa atau SP





Mendiang Kapten ( 200402 ) Mohana Chandran ak Velayuthan... gugur didalam satu pertempuran dengan pengkhianat2 negara di Hutan Simpan Kinta





PW1 Kanang ak Langkau





Mendiang PW2 ( 901161 ) Lenggu ak China... gugur apabila pasukannya diserang hendap di Tanjung Babi oleh sekumpulan pengganas komunis yang mana turut mengorbankan 7 lagi anggota pasukannya dan 2 yg lain cedera parah.



Pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa SP


_________________


Last edited by mr. kurien on Thu Oct 28, 2010 6:48 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:51 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
wah wah bergaya sakan depa nooo...

ala... bukan selalu. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 8:54 pm

oo best best..kena pergi nih satu hari...
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:13 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
oo best best..kena pergi nih satu hari...

ambik sikit lagi kasi bakar sama kitak









BERRETTA AR 70, Lee Enfield, SMLE Mk. 4










sekali tu... ada juga tersesat suatu perkakasan yang moden... hehehehe. C-90


_________________


Last edited by mr. kurien on Wed Oct 27, 2010 9:24 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:18 pm







AK-47 betul ni. bukan mainan, bukan juga selaras airsoft. rifle ni digunakan oleh gerila semasa misi PBB UNTAC di Kemboja






_________________


Last edited by mr. kurien on Wed Oct 27, 2010 9:22 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:21 pm

Dirampas ek?
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:23 pm

lagi kurien..jeles lak aku
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:29 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Dirampas ek?

rasanya diserahkan. ada gambar penyerahan senjata tp terlupa ambik. tak tahulah kalau senjata tu yg sama dipamerkan ni.

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
lagi kurien..jeles lak aku

sabaq noooo... hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:34 pm





BPV yang digunakan oleh MALBAT semasa misi PBB di Bosnia Herzegovina







kelengkapan asas untuk kegunaan misi PBB



RRD semasa di Somalia


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:39 pm







senjata2 yang pernah digunakan oleh ATM



bag pipe yang digunakan oleh 2 RRD



menggunakan G-WAGON semasa dalam satu latihan


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
azim09
Private First Class
Private First Class


Posts : 148
Join date : 28/07/2010
Age : 6
Location : cari la sendiri

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:44 pm

tu revolver smith&wesson model 10 ke?
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:45 pm

jelesnya aku... dulu dah cuba contact mejar zaharim untuk melawat muzium ni. tapi last minute terpaksa batalkan atas sebab-sebab tertentu. tak boleh jadi ni. kena cari masa juga ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Wed Oct 27, 2010 9:50 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
tu revolver smith&wesson model 10 ke?

ye kot. tak tanya pulak kat Mejar Zaharin itu hari.

Laksamana Sunan @ TK wrote:
jelesnya aku... dulu dah cuba contact mejar zaharim untuk melawat muzium ni. tapi last minute terpaksa batalkan atas sebab-sebab tertentu. tak boleh jadi ni. kena cari masa juga ni.

pegi la TK. ni baru sikit... ingat nak tunjuk semua... tp esok2 la pulak. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: BLACK OPS - RENJER   Today at 2:42 am

Back to top Go down
 
BLACK OPS - RENJER
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: