FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

  ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AuthorMessage
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 8:04 pm

@LONE wrote:
Assalamualaikum Staff, Encik, Tuan, Panglima!!!
Mintak kebenaran masuk baris...
hehe...
terima kasih kpd pihak forum kerana approved...
saya Fazrul... callsign Lone...
asal & membesar dari utara... (North-rop Grumman)
TQ...

@zullars wrote:
Salam, saya baru di sini. Semoga dapat berkongsi pengalaman dan juga informasi. Tq

@muneerghoz wrote:
assalamualaikum dan salam sejahtera
saye budak baru ni..
harap sila tunjuk ajar..
tegur apa2 yg salah..
tq


wsalam n selamat datang kepada semua..... cheers cheers
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 8:13 pm

@LONE wrote:
Assalamualaikum Staff, Encik, Tuan, Panglima!!!
Mintak kebenaran masuk baris...
hehe...
terima kasih kpd pihak forum kerana approved...
saya Fazrul... callsign Lone...
asal & membesar dari utara... (North-rop Grumman)
TQ...

Welcome aboard sir.
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 9:19 pm

@LONE wrote:
Assalamualaikum Staff, Encik, Tuan, Panglima!!!
Mintak kebenaran masuk baris...
hehe...
terima kasih kpd pihak forum kerana approved...
saya Fazrul... callsign Lone...
asal & membesar dari utara... (North-rop Grumman)
TQ...

tambah sikit lagi...

"We have 1234 registered users
The newest registered user is LONE"

cantek sungguh angka 1234 tu...
apatah lg kalau diukir pada pendant...
haha...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 9:20 pm

@LONE wrote:
@LONE wrote:
Assalamualaikum Staff, Encik, Tuan, Panglima!!!
Mintak kebenaran masuk baris...
hehe...
terima kasih kpd pihak forum kerana approved...
saya Fazrul... callsign Lone...
asal & membesar dari utara... (North-rop Grumman)
TQ...

tambah sikit lagi...

"We have 1234 registered users
The newest registered user is LONE"

cantek sungguh angka 1234 tu...
apatah lg kalau diukir pada pendant...
haha...

esok boleh p tikam la...wakakaka
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 9:23 pm

@afiq flanker wrote:
@LONE wrote:
@LONE wrote:
Assalamualaikum Staff, Encik, Tuan, Panglima!!!
Mintak kebenaran masuk baris...
hehe...
terima kasih kpd pihak forum kerana approved...
saya Fazrul... callsign Lone...
asal & membesar dari utara... (North-rop Grumman)
TQ...

tambah sikit lagi...

"We have 1234 registered users
The newest registered user is LONE"

cantek sungguh angka 1234 tu...
apatah lg kalau diukir pada pendant...
haha...

esok boleh p tikam la...wakakaka

Contoh yang tak bagus. Jangan tiru atau buat apa yang Afiq tulih nih. Sama2 kita doakan dia supaya dia insaf. Amin...
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 9:47 pm

@Akmal3110 wrote:
@afiq flanker wrote:

esok boleh p tikam la...wakakaka

Contoh yang tak bagus. Jangan tiru atau buat apa yang Afiq tulih nih. Sama2 kita doakan dia supaya dia insaf. Amin...
ha... contoh yg tak bagos... doa yg bagos...
Amin...
Back to top Go down
medic
Civilian
Civilian


Posts : 22
Join date : 28/11/2010
Age : 48

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Mon Nov 29, 2010 11:17 pm

@applemints wrote:
@medic wrote:
@applemints wrote:
mr medic..betul ke org kata selsema tak de ubat....ubat yg doktor bg tu act untuk bg kita ngantuk spy kita ble rehatkan diri......2nd....ada yg sy dengar ubat di HAT or RSAT lbe baik kualitinya drpd ubat2 dihospital2 awam lain....supplier berbeza ke???

Hu hu hu...ceta pasal ubat ni macam macam kita dgr, cuba awk buat perbandingan antara klinik swasta dan kerajaan pa perbezaanya..kenapa bila pegi kerajaan ambik ubat lambat baik tapi swasta cepat...cuba fikir secara positif....

Sya akan jawab soklan awk nanti....sya nk tengok cam mana pendapat org awam dlm soal ni...

pada pengalaman sy...ada peg farmasi KKM kata ubat yg dibekalkan di hospital awam yg gred rendah...berbeza di hospital swasta...even jenama sama tapi kualiti rendah....apa yg jd persoalan nape di HAT ubat2nye sama standard dgn ubat di hospital swasta sedangkan HAT n hospital awam sama2 dari entiti kerajaan.... Question

Pegawai Farmasi mana tu bro..hu huhu...yang sebenarnya sume ubat yg di bekalkan kepada Hospital kerajaan strd sama ja bro....cuma mgkin dose je berbeza....

Perbezaan ubat di Swasta dn Kerajaan yes...sya akui coz...perbezaan pemberian dari segi dose...swasta bila dispend ubat mereka ada target..iaitu utk cepat melegakan kesakitan ..justeru itu dose yang di beri adalah lebih tinggi..sebagai contoh...jika anda pergi ke Hosp Kerajaan anda demam..ubat yg di beri adalah PCM (Paracetamol) dgn dose 500 gm...tetapi di Swasta dose di naikkan kepada 1000 gm....justeru itu anda akn cepat lega...tetapi keburukanya...bila anda dh ambik doxe yg tinggi...anda demam lagi dn pergi ke Kerajaan semula..dose rendah maka lambat la baik...

Itulah perbezaan yang cukup ketara..semua jenis ubat adalah baik..perbezaan hanyalah dari segi dose sahaja....dan satu lagi adalah setiap penyakit kualiti ubat berbeza sebagai contoh anda anda selsema ..permulaan ubat akan di beri Tab Piriton..kemudian tak lega ..tukar plak pada Tab Phenergan..dan seterusnya begitu lah....dn berbeza plak ubat yg bleh di beri oleh Pegawai Perubatan biasa dan Pakar Perubatan...

Semoga penjelasan ini sedikit sebanyak dapat membantu anda...tq
Back to top Go down
http://www.wangpasarmalam.com
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 1:35 am

Ada ke kata KKM bagi ubat gred rendah.... dos rendah adalah....
Back to top Go down
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 1:46 am

nak tanya dgn tuan medic..semasa zaman ATM memburu pengganas komunis dulu2 dan berlaku pertempuran2 kat hutan2 tu memang ada ke situasi dimana anggota2 yg cedera jerit MEDICC!!! MEDIC!!!..atau ada bahasa lain yg digunakan....

Back to top Go down
verex
Corporal
Corporal


Posts : 229
Join date : 17/08/2010
Age : 24
Location : Universiti TerHebat Malaysia

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 2:24 am

tuan, mengapa jika pergi ke Hospital kerajaan, pesakit akan dibekalkan dengan ubat-ubatan yang generic dan bukan original

dan harap tuan dapat terangkan sekiranya ada perbezaan ubat-ubatan original dan generic drugs.
Back to top Go down
applemints
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 469
Join date : 24/08/2010
Age : 34
Location : Kota Bharu, Kelantan

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 10:42 am

@medic wrote:
@applemints wrote:
@medic wrote:
@applemints wrote:
mr medic..betul ke org kata selsema tak de ubat....ubat yg doktor bg tu act untuk bg kita ngantuk spy kita ble rehatkan diri......2nd....ada yg sy dengar ubat di HAT or RSAT lbe baik kualitinya drpd ubat2 dihospital2 awam lain....supplier berbeza ke???

Hu hu hu...ceta pasal ubat ni macam macam kita dgr, cuba awk buat perbandingan antara klinik swasta dan kerajaan pa perbezaanya..kenapa bila pegi kerajaan ambik ubat lambat baik tapi swasta cepat...cuba fikir secara positif....

Sya akan jawab soklan awk nanti....sya nk tengok cam mana pendapat org awam dlm soal ni...

pada pengalaman sy...ada peg farmasi KKM kata ubat yg dibekalkan di hospital awam yg gred rendah...berbeza di hospital swasta...even jenama sama tapi kualiti rendah....apa yg jd persoalan nape di HAT ubat2nye sama standard dgn ubat di hospital swasta sedangkan HAT n hospital awam sama2 dari entiti kerajaan.... Question

Pegawai Farmasi mana tu bro..hu huhu...yang sebenarnya sume ubat yg di bekalkan kepada Hospital kerajaan strd sama ja bro....cuma mgkin dose je berbeza....


Perbezaan ubat di Swasta dn Kerajaan yes...sya akui coz...perbezaan pemberian dari segi dose...swasta bila dispend ubat mereka ada target..iaitu utk cepat melegakan kesakitan ..justeru itu dose yang di beri adalah lebih tinggi..sebagai contoh...jika anda pergi ke Hosp Kerajaan anda demam..ubat yg di beri adalah PCM (Paracetamol) dgn dose 500 gm...tetapi di Swasta dose di naikkan kepada 1000 gm....justeru itu anda akn cepat lega...tetapi keburukanya...bila anda dh ambik doxe yg tinggi...anda demam lagi dn pergi ke Kerajaan semula..dose rendah maka lambat la baik...

Itulah perbezaan yang cukup ketara..semua jenis ubat adalah baik..perbezaan hanyalah dari segi dose sahaja....dan satu lagi adalah setiap penyakit kualiti ubat berbeza sebagai contoh anda anda selsema ..permulaan ubat akan di beri Tab Piriton..kemudian tak lega ..tukar plak pada Tab Phenergan..dan seterusnya begitu lah....dn berbeza plak ubat yg bleh di beri oleh Pegawai Perubatan biasa dan Pakar Perubatan...

Semoga penjelasan ini sedikit sebanyak dapat membantu anda...tq

tapi bukan ke cara ni menyusahkan pesakit yang terpaksa dtg dari kawasan yang terpencil....terpaksa berulang alik ke hospital untuk mendapatkan bekalan ubat jika sakitnya tak sembuh kerana dos ubat yang diberi rendah....
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 8:00 pm

welcome aboard boyz!! selamat masuk baris. cheers

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Tue Nov 30, 2010 9:04 pm


hahaha...thread roll call dah jadi thread farmasi...hehehe...back to the topic balik...hehehe...

p/s.. bukak la satu thread pasal farmasi nie...boleh kita share n kupas lagi mendalam pasal nie...hehehe
Back to top Go down
zarull
Specialist
Specialist


Posts : 163
Join date : 23/11/2010
Age : 26
Location : kota tinggi-shah alam

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Wed Dec 01, 2010 12:08 am

@afiq flanker wrote:

hahaha...thread roll call dah jadi thread farmasi...hehehe...back to the topic balik...hehehe...

p/s.. bukak la satu thread pasal farmasi nie...boleh kita share n kupas lagi mendalam pasal nie...hehehe


stuju2 cheers cheers cheers
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Wed Dec 01, 2010 12:25 am

welcome2 semua..NOvember dah jadi Disember
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
miji
Corporal
Corporal


Posts : 203
Join date : 13/01/2010
Age : 43
Location : somewhere in the nowhere

PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Wed Dec 01, 2010 1:11 am

@medic wrote:
@miji wrote:
Selamat datang Tuan Medic!
Mcm kenai aja... keh! keh! keh!


Hu hu hu..Kpl Miji....patutnya dh Rank PW dh ni hu hu hu

Rank Kpl sbb jarang post. keh! keh! keh!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::    Today at 12:32 am

Back to top Go down
 
::1 NOV 2010: NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI::
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: SELAMAT DATANG - 2016 :: ROLL CALL 2009-2011-
Jump to: