FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Berita Dunia Model Kit...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:15 pm

Saja bukak thread baru bagi mereka2 yg mau berjinak2 dgn hobi ini





_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan


Last edited by Mejarbee on Fri Dec 10, 2010 8:28 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:39 pm

Cantek Major...guided untuk kita semua Laughing

Afrika selatan dah ada Gripen ni?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:42 pm

Yup... Yng gambar model kit siap adalah dr Afrika Selatan

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:48 pm

mana gambar...??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:49 pm








_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:50 pm

@ikansadinmknorang wrote:
mana gambar...??

Awat? Gambar x terbit ke?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:53 pm

erk..gambar Gripen ke yg mejar post...sbb xde pun..gambo atas ni ade le...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 7:55 pm

Saya nampak semua ada... mcmana u boleh x nampak?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:00 pm

ntah...yg mejar baru post nih gambo Mirage kan.....cmne nk kasi line2 pd fuselage tu timbul eh mejar...??...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:04 pm

guna pensil 2B atau pen hitam atau blackwash

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
GEMPURWIRA
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2246
Join date : 24/09/2010
Age : 30
Location : MALAYSIA BERDAULAT

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:14 pm

dari gempurwira...

psawat mirage ni dah kira tahap tuan otai kita ni.... tahap tertinggi...
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:16 pm

GW, ni semua bukan gambar wa bikin. Ni semua orang lain punye... Kalau wa punya mesti wa letak taik cicak...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:17 pm

a'ah la tuan...
gambar Gripen xada...

off-topic skit..hehe
saya rasa ini model yang menarik pada pandangan saya menerusi kotak luaran..hehe
Kinetic 1/48 Hellenic Air Force F-16C Block 52+



*cam menarik nama Hellenic tu walaupun maksudnya mungkin ehem2
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:37 pm

Hellenic tu nama lain bg Greece...sama cam Jepun depa panggil Nihon...ahaha...


oh...pakai pensel 2B je eh....kira pensel tu guna utk garis2 pd garis yg ada tu eh...

hmm...blackwash tu camne lak..??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:38 pm

refer link "nk blaja mengecat". Kat sini hanya info sahaja... Minta maaf ya...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Fri Dec 10, 2010 8:48 pm

eh..baik tuan...ampun tuanku beribu2 ampun...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sat Dec 11, 2010 12:28 am

aik tuan, buat threat ni sebab saya banyak tanya 2 ke???
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sat Dec 11, 2010 12:33 am

THREAT..?? atau THREAD...??

lain2 maksud tu HR...huhu...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
zarull
Specialist
Specialist


Posts : 163
Join date : 23/11/2010
Age : 26
Location : kota tinggi-shah alam

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sat Dec 11, 2010 12:39 am

@Mejarbee wrote:
Saja bukak thread baru bagi mereka2 yg mau berjinak2 dgn hobi ini


wah cm best thread ni...huh...tq tuan sbb mwujudkn thread nih...hope leh la membantu newbiez2 sume... Very Happy
Back to top Go down
EastWatchtower
Private
Private


Posts : 58
Join date : 09/10/2010
Age : 44
Location : Ardennes, Western Front

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sun Dec 12, 2010 3:38 am

Salam PP,

Bagus ada thread/laman ni sbb bleh sye blaja bnyk nnt. Dah terlanjur kat sini, sye ingin bertanya:

1. Gam yg sesuai untuk modelling jenis yg mcm mana? Berapa jenis gam yg perlu ada bagi beginner modeller?
Sye guna gam Tamiya yg cap warna hijau ni yg cepat kering.

2. Sye agak kurang fasih dengan peralatan yg asas dalam pembuatan model. Bleh tolong jelaskan peralatan yg sesuai? yg sye ada hanya sprue cutter, cutter olfa yg biasa, sandstik saiz 800 dan 600.

3. Sye gunakan brush untuk mengecat model tp masih lagi ada lelehan setiap kali bila sudah kering. Mcm mana sye nak elak dri berlaku lagi kes yg sedemikian?

4. Dalam pembuatan model, mesti mula dengan model yg senang. Soalanya, mcm mana kita nak tau yg model kita nak buat itu senang atau susah?

Maaf jika soalan sye ini agak dangkal tp sye mmg tercari cari satu ruangan untuk kongsi pengalaman. Sye ni masih baru lagi dalam dunia plastik ni. Harap tolong bagi tunjuk ajar, terima kasih.
Smile
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sun Dec 12, 2010 11:12 am

@EastWatchtower wrote:
Salam PP,

Bagus ada thread/laman ni sbb bleh sye blaja bnyk nnt. Dah terlanjur kat sini, sye ingin bertanya:

1. Gam yg sesuai untuk modelling jenis yg mcm mana? Berapa jenis gam yg perlu ada bagi beginner modeller?
Sye guna gam Tamiya yg cap warna hijau ni yg cepat kering.

2. Sye agak kurang fasih dengan peralatan yg asas dalam pembuatan model. Bleh tolong jelaskan peralatan yg sesuai? yg sye ada hanya sprue cutter, cutter olfa yg biasa, sandstik saiz 800 dan 600.

3. Sye gunakan brush untuk mengecat model tp masih lagi ada lelehan setiap kali bila sudah kering. Mcm mana sye nak elak dri berlaku lagi kes yg sedemikian?

4. Dalam pembuatan model, mesti mula dengan model yg senang. Soalanya, mcm mana kita nak tau yg model kita nak buat itu senang atau susah?

Maaf jika soalan sye ini agak dangkal tp sye mmg tercari cari satu ruangan untuk kongsi pengalaman. Sye ni masih baru lagi dalam dunia plastik ni. Harap tolong bagi tunjuk ajar, terima kasih.
Smile

Thread berkenaan ni telah ada di buka oleh Naza... Thread sini hanya beri info kit2 baru yg ada ada di pasaran...

http://panggilanpertiwi.forumotion.net/model-berskala-proses-pembuatan-f12/kinik-model-berkongsi-ilmu-dan-tips-t59.htm

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sun Dec 12, 2010 12:03 pm

abah den kecewa x dpt gripen grrrr
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sun Dec 12, 2010 12:04 pm

Den OK aje... Anytime boleh order kat luar... hehehe

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Sun Dec 12, 2010 12:06 pm

nnt msk duit..tension tul..kena bina balik trust kt MH grrrrr
Back to top Go down
EastWatchtower
Private
Private


Posts : 58
Join date : 09/10/2010
Age : 44
Location : Ardennes, Western Front

PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Mon Dec 13, 2010 12:51 am

@Mejarbee wrote:
@EastWatchtower wrote:
Salam PP,

Bagus ada thread/laman ni sbb bleh sye blaja bnyk nnt. Dah terlanjur kat sini, sye ingin bertanya:

1. Gam yg sesuai untuk modelling jenis yg mcm mana? Berapa jenis gam yg perlu ada bagi beginner modeller?
Sye guna gam Tamiya yg cap warna hijau ni yg cepat kering.

2. Sye agak kurang fasih dengan peralatan yg asas dalam pembuatan model. Bleh tolong jelaskan peralatan yg sesuai? yg sye ada hanya sprue cutter, cutter olfa yg biasa, sandstik saiz 800 dan 600.

3. Sye gunakan brush untuk mengecat model tp masih lagi ada lelehan setiap kali bila sudah kering. Mcm mana sye nak elak dri berlaku lagi kes yg sedemikian?

4. Dalam pembuatan model, mesti mula dengan model yg senang. Soalanya, mcm mana kita nak tau yg model kita nak buat itu senang atau susah?

Maaf jika soalan sye ini agak dangkal tp sye mmg tercari cari satu ruangan untuk kongsi pengalaman. Sye ni masih baru lagi dalam dunia plastik ni. Harap tolong bagi tunjuk ajar, terima kasih.
Smile

Thread berkenaan ni telah ada di buka oleh Naza... Thread sini hanya beri info kit2 baru yg ada ada di pasaran...

http://panggilanpertiwi.forumotion.net/model-berskala-proses-pembuatan-f12/kinik-model-berkongsi-ilmu-dan-tips-t59.htm

Ok, Terima kasih tuan..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berita Dunia Model Kit...   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
Berita Dunia Model Kit...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 11Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: