FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 TUDM M45-02

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: TUDM M45-02   Mon Dec 20, 2010 11:15 pm

ini merupakan "kerja" antara kerja2 yang Boeing lakukan
Embarassed

kit:
Tamiya 1/72 McDonell Douglass F/A-18 Hornet
dibina 99% apa yang ada dalam kotak tanpa apa2 tambahan aksesori aftermarket kecuali decals



test fit kerangka utama pesawat


sebahagian besar kokpit dispray dengan warna hitam dan sedikit warna silver untuk penyeri..
*nampak serabut...tapi guna apa ja yang ada waktu tu... cyclops


pandangan dari arah sisi kanan-belakang pesawat..
ekzos,kanopi,radome dilekat menggunakan blue-tac..dan ekzos sebelah kanan tu dipasang terbalik... Embarassed


pandangan sisi pesawat

__________________________________________________________________________________________________________________________________
*proses mewarnakan Hornet D ini menggunakan spray can hardware...*
*cuma bahagian ekzos,landing gear compartment dan sedikit bahagian dalam kokpit menggunakan pewarna khusus untuk model kit...guna kaedah hand-brush*
*decals adalah daripada F4DableModels


pandangan sisi pesawat setelah decals utama di"lekat"kan

dan lagi gambar


*kanopi pesawat terpaksa ditutup kerana mengandungi peralatan-peralatan avionik yang cukup sensitif
Razz
*ekzos belum dipasang kerana enjin akan diupgrade ke GE F414
*kelihatan lori di hadapan pesawat ini untuk mengangkut masuk ke kawasan kilang...

k&k diterima...
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Mon Dec 20, 2010 11:33 pm

anyway good well done job brader Smile...aku x suka kritik kekekeke
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Mon Dec 20, 2010 11:55 pm

ngahahaa

terima kasih bro

Razz
Back to top Go down
GEMPURWIRA
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2246
Join date : 24/09/2010
Age : 30
Location : MALAYSIA BERDAULAT

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 12:02 am

dari gempurwira..

wah berjinak2 juga hang ya tom dgn model psawat rupanya... baekkkk punyer...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 12:40 am

Wah Tomcat....sekali keluar TUDM punya daaa!!! gambar lagi bro....siap ada lori lagi....1:72, mmg minat ni Laughing
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 1:26 am

Tom..cantik hasil kerja,teruskan kerja2 upgrade pesawat tersebut...all the best
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 10:54 am

GW
xleh tahan tengok kerja2 modeller pro...ku dah terkena racun..
Razz

bro Von
alamak...xda gambar lagi bro...
hehee..lori tu mainan lain...anak sedara punya...saja reka cipta...
Embarassed

bro Reza
terima kasih....hehee
Razz

*belum siap sepenuhnya...
nanti kalau dah siap,saya update...
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 11:46 am

@tomcat tiram wrote:
ini merupakan "kerja" antara kerja2 yang Boeing lakukan
Embarassed

kit:
Tamiya 1/72 McDonell Douglass F/A-18 Hornet
dibina 99% apa yang ada dalam kotak tanpa apa2 tambahan aksesori aftermarket kecuali decals



test fit kerangka utama pesawat


sebahagian besar kokpit dispray dengan warna hitam dan sedikit warna silver untuk penyeri..
*nampak serabut...tapi guna apa ja yang ada waktu tu... cyclops


pandangan dari arah sisi kanan-belakang pesawat..
ekzos,kanopi,radome dilekat menggunakan blue-tac..dan ekzos sebelah kanan tu dipasang terbalik... Embarassed


pandangan sisi pesawat

__________________________________________________________________________________________________________________________________
*proses mewarnakan Hornet D ini menggunakan spray can hardware...*
*cuma bahagian ekzos,landing gear compartment dan sedikit bahagian dalam kokpit menggunakan pewarna khusus untuk model kit...guna kaedah hand-brush*
*decals adalah daripada F4DableModels


pandangan sisi pesawat setelah decals utama di"lekat"kan

dan lagi gambar


*kanopi pesawat terpaksa ditutup kerana mengandungi peralatan-peralatan avionik yang cukup sensitif
Razz
*ekzos belum dipasang kerana enjin akan diupgrade ke GE F414
*kelihatan lori di hadapan pesawat ini untuk mengangkut masuk ke kawasan kilang...

k&k diterima...

Pehhh tiram, hang da start buat erk... lawa hang nyer internal cocpit...
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 8:52 pm

bro...
itu hentam je hand-brush...
xtau nak buat apa...
Embarassed
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Tue Dec 21, 2010 8:54 pm

@tomcat tiram wrote:
bro...
itu hentam je hand-brush...
xtau nak buat apa...
Embarassed

Sy nyer pun da start wat, tp tgu paint nak kaler internal dulu...

Nanti la sy wat threads khusus tok sy punyer... hehehe
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: TUDM M45-02   Wed Dec 29, 2010 2:34 pm

TT: hang mmg terbaek dari kilang lah!
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: TUDM M45-02   Today at 11:59 pm

Back to top Go down
 
TUDM M45-02
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: