FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Mini Library Enche' Alpha

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:21 pm

aku mau kongsi laa buku2 yg aku ada dgn korang.. nanti boleh laa kita bertukar2 pinjam di masa hadapan.. hehehehe..



buku ni beli kat mph alamanda masa zaman bujang2 dulu.. aku minat sebab banyak info pasal unifrom ww2..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:29 pm



ini buku champion.. tengah tunggu sambungan cerita nie.. memang tabek laaa tuan penaceloreng kerana menghasilkan novel yg bagus..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:31 pm



buku yg ok laaa bagi aku.. tak macam drama series dier.. haaa, dlm buku ni ada menceritakan 2 personalities yg tak dimasukkan dlm drama series dier.. nak tau saper.. tanya kurien.. itupun kalau dia nak beli buku ni laaa... hehehehehe..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:34 pm



buku beginner utk orang yg minat ww2.. banyak info termasuk laa kapal terbang yg aku tak pernah dgr sebelum nie..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:36 pm



yg ni pun buku beginner utk org yang minat militaria.. banyak info.. tapi x se champion jane's kot..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:40 pm



buku ni dapat kat novelhut, ipoh.. buku seken hand tapi champion tu.. hehehehe..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 3:44 pm



buku champion of champion.. pengarang dier john "lofty" wiseman ni adalah salah sorang anggota SAS yg menyerbu kedutaan iran masa ditawan pengganas dulu..

dia jugak salah seorang instructor survival utk SAS.. buku ni aku buat bacaan ringan.. adik buku ni aku simpan dalam BOB beg aku...
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 4:00 pm



buku dari geng band of brothers.. PFC David Webster.. ala.. yg blaja kat kolej tu..
Back to top Go down
rafe3400
Sergeant
Sergeant


Posts : 337
Join date : 11/01/2010
Age : 47
Location : Klang

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 5:27 pm

@alphafoxsierra wrote:


buku beginner utk orang yg minat ww2.. banyak info termasuk laa kapal terbang yg aku tak pernah dgr sebelum nie..

alamak apha...buku Bill Gunston lah...buatkan aku teringat kat koleksi2 aku yg dah lesap. buku cetakan Salamander ni mmg jadi rujukan aku dulu...
Back to top Go down
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Wed Jan 12, 2011 7:17 pm

terbaik smeua buku2 alpha......Dewan Bahasa Dan Pustaka DBP pun banyak terbitkan buku2 pasal askar melayu kita ni..aku ada tiga setakat ni dari DBP :

1) Platun Harimau
2) Ops Indera Mahkota
3) Operasi Indera

nak upload gambar tak reti..hihi..

lagi satu terbitan PTS Publication:

GERILA...kisah seorang kapten TUDM yg bawak Mirage masa 70an terhempas kat hutan sempadan thai, dia diselamatkan oleh Gerila Pattani yg menentang tentera Thai..akhirnya jiwa dia sebatai dgn gerila dan terus join perjuangan tu...

buku ni ditulis Lukman Iskandar..bekas tahanan I.S.A yg pernah menjadi setiausaha agung Barisan Revolusi Pembebasan Pattani..

novel ni berunsur fiksyen tapi berlandaskan peristiwa sebenar...

penulis telah pun kembali ke rahmatullah pada tahun 2001...best buku ni..
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 5:07 am


Alpha, menarik buku2 tu, teknik kamu ni pun menarik gak...kasi tegak buku tu....tambah lg bro Laughing
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:28 pm

mula2 aku amek gambar buku baring.. silau la pulak kena lampu bilik.. last2 gambar buku tegak jugak lawa.. hahahahaha..

skrg tgh process nak mintak bajet utk tambah buku.. nanti bila ada buku baru masuk, aku upload yek..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:38 pm




kita sambung lagik.. ini buku tahap champion.. cerita pasal penubuhan delta force.. dari a-z.. best jugak..

penulisan dari eric l. haney.. penerbit drama the unit.. buku mesti baca utk mereka yg suka special forces..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:41 pm



buku yg femes sgt.. peristiwa bakara market dicerita kan secara detail kat sini.. sayang nyer, cerita pasal tentera malaysia sikit bebenor.. mungkin sebab pengarang tak interview askar malaysia kot..

Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:44 pm



buku utk mereka yg suka mengkaji perang di afghanistan.. buku ni menceritakan pasal operation anaconda yg boleh dianggap flop dan tak mencapai matlamat operasi..

dlm black hawk down, lt col gary herrel (delta) adalah komander bagi pasukan kenderaan darat..

dalam buku ni pulak, dia dah naik pangkat jadi brig. gen..

adalaa kesinambungan sket.. hehehehehe..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:50 pm



ni pulak pasal operasi oleh seal team 6 kat afghanistan.. flop jugak.. inciden yg menyebabkan kematian seals yg paling tinggi kat afghanistan.. buku champion nie..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:52 pm



buku champion.. menceritakan pasal penglibatan SASR dari timor leste, iraq dan afghanistan..

sayang takde cerita pasal penglibatan di malaya dgn vietnam.. kalau ada, mesti lagik best..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 1:54 pm



buku pasal afghanistan lagik.. buku pasal batalion 3 para dalam menghadapi perang dgn taliban/al-qaeda..

buku ok laa.. tak champion sgt.. sesuai utk baca time bosan2..
Back to top Go down
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 8:54 pm


hang english bagus ye alpha, kalo bleh baca novel english dan paham jalan citer sepenuhnya kira BI hang masa spm A1 la..cam aku..harrammm..nak paham baca artikel paper The star pun kena ulang baca 2 kali..hehehe
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Thu Jan 13, 2011 10:34 pm

sebab tu laa kena baca buku omputih.. mula2 mmg laa merangkak.. lama2 berjalan pulak.. hehehe..
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Fri Jan 14, 2011 11:06 pm

@alphafoxsierra wrote:
aku mau kongsi laa buku2 yg aku ada dgn korang.. nanti boleh laa kita bertukar2 pinjam di masa hadapan.. hehehehe..



buku ni beli kat mph alamanda masa zaman bujang2 dulu.. aku minat sebab banyak info pasal unifrom ww2..

Alpha...kalo tak keberatan, boleh shot 2,3 page tak kat belah dalam tu...mcm menarik je buku nih..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Fri Jan 14, 2011 11:20 pm

hang nak tentera apa von? bgtau aku, nanti aku amek gambar..
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Fri Jan 14, 2011 11:58 pm

fox

pasal Seal Team 6..

tu yang 6 orang mati sekaligus ke?
yang las2,tinggal seorang je anggota kumpulan dia hidup sampai sekarang..

*aku ada baca novel tulisan Col Charles Beckwith@founder Delta Force..haru biru dan penuh ranjau betul penubuhan pasukan ni...ada je tentangan...cari2 balik novel tu,hilang la pulok..cess

dan si Charles ni pernah ikut SAS pergi Malaysia..masa tu dia dalam skim pertukaran pegawai antara SAS-US Army
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Sat Jan 15, 2011 12:10 am

@tomcat tiram wrote:
fox

pasal Seal Team 6..

tu yang 6 orang mati sekaligus ke?
yang las2,tinggal seorang je anggota kumpulan dia hidup sampai sekarang..

*aku ada baca novel tulisan Col Charles Beckwith@founder Delta Force..haru biru dan penuh ranjau betul penubuhan pasukan ni...ada je tentangan...cari2 balik novel tu,hilang la pulok..cess

dan si Charles ni pernah ikut SAS pergi Malaysia..masa tu dia dalam skim pertukaran pegawai antara SAS-US Army

yg pasal seals team 6 tu..

mula diorg hantar satu unit utk search n destroy.. pastu kena ambush kaw2.. sorang jer tinggal..

mintak backup.. heli backup kena hentam rpg.. semua mati.. tu yg jadik banyak banget tu..
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Sat Jan 15, 2011 12:12 am

@alphafoxsierra wrote:
@tomcat tiram wrote:
fox

pasal Seal Team 6..

tu yang 6 orang mati sekaligus ke?
yang las2,tinggal seorang je anggota kumpulan dia hidup sampai sekarang..

*aku ada baca novel tulisan Col Charles Beckwith@founder Delta Force..haru biru dan penuh ranjau betul penubuhan pasukan ni...ada je tentangan...cari2 balik novel tu,hilang la pulok..cess

dan si Charles ni pernah ikut SAS pergi Malaysia..masa tu dia dalam skim pertukaran pegawai antara SAS-US Army

yg pasal seals team 6 tu..

mula diorg hantar satu unit utk search n destroy.. pastu kena ambush kaw2.. sorang jer tinggal..

mintak backup.. heli backup kena hentam rpg.. semua mati.. tu yg jadik banyak banget tu..

ada satu scene dalam MOH yang ala2 cam gitu...
tapi xmati rasanya rakan2 kita..

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mini Library Enche' Alpha   Today at 6:21 am

Back to top Go down
 
Mini Library Enche' Alpha
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: