FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
encikkacang
Civilian
Civilian


Posts : 2
Join date : 03/12/2009

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 03, 2009 9:30 pm

perjalanan yg panjang pastinya...harap dpt lg ke tmpt2 yg lain..bile nk ke PD lak??? ke muzim tentera darat sane? Smile Smile
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 03, 2009 9:50 pm

steady lah admin..

laporan yg cukup menarik..siap gambar lg....

kalau admin x g dh tentu sy smpai skarang xde idea camne rupa bukit kepong tu...

haha...
satu hari kene g dan tgk sendiri tempat2 camni...emm....

nice one admin... Very Happy

-come to sea and see for yourself-
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 03, 2009 11:07 pm

tq ikansadin and all..mmg teruja bila pegi tempat ni..dulu kecik2 tgk movie je..skang ni betul2 dah pijak dan saksikan sendiri bekas tapak balai tu..rasa terharu sgt..kalau ikut hati nak je naik tingkat atas tu..penyelia tu bukan nampak pon..hehe..tp atas rasa hormat tempat org..so sy batalkan je niat tu..

"Bukit Kepong Police Station is one of the best military historical place to visit..will come again next time..visit panggilanpertiwi.forumotion.net"

-ni yang saya tulis dalam buku pelawat kat sana..hehe

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 12:35 am

Admin wrote:
tq ikansadin and all..mmg teruja bila pegi tempat ni..dulu kecik2 tgk movie je..skang ni betul2 dah pijak dan saksikan sendiri bekas tapak balai tu..rasa terharu sgt..kalau ikut hati nak je naik tingkat atas tu..penyelia tu bukan nampak pon..hehe..tp atas rasa hormat tempat org..so sy batalkan je niat tu..

"Bukit Kepong Police Station is one of the best military historical place to visit..will come again next time..visit panggilanpertiwi.forumotion.net"

-ni yang saya tulis dalam buku pelawat kat sana..hehe

haha..siap promote lg..mmg steady admin....
menyebarkan pengaruh forum di mana saja..ngahahahaa
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 12:59 am

ahaha saja je letak alamat forum..konon2 forum dah buat tour of duty kat sana..

actually bukan sume org teruja dan syok pegi tempat mcm ni kecuali yg betul2 berminat dan ada rasa nak mengkaji sejarah mcm kita2 ni..saya percaya forumer sume mmg ada plan nk pegi tempat2 seumpama ni..kalau kita lihat remaja/belia skang ni lebih suka pegi tempat yg kurg berfaedah dan sia2..why not spend time utk melawat dan menghayati historical place..supaya kita berfikir peritnya pengorbanan org terdahulu.. nk membina negara mengambil masa beratus tahun..nk menjatuhkannya tak lama..satu hari je.

my advise,..sy galakan kpd diri sy sendiri dan forumer..kalau ada sejarah di sekeliling korg, grab your gear and start make research. simple pun xpe..even berbekalkan kamera hp pun dah leh make history.janji ada contribute. lepas tu post kat thread ni.hehe.

even gambar pillbox tepi jalan,skru pesawat b-24 liberator yg crashed pon history ape..hehe..

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 3:37 pm

terasa sedih juga tengok gambar 2 yang dipaparkan
tapi memang bukan nak kata lah
tempat tu memang sesuai kalau nak buat ambush
tahniah admin kerana laporan ini
saya pernah dengar ada 1 lagi balai polis yang diserang oleh komunis
betul ka
kalau betul sesiapa yang ada maklumat saya ingin tahu lebih lanjut
al fatihah untuk wira2 kita yang telah gugur mempertahankan tanah melayu yang tercinta ini
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 3:44 pm

Admin wrote:


rgt356, benar pendapat anda,..semasa saya menulis di dlm buku pelawat tu, saya sempat membaca komen di kalangan mereka yg melawat tempat ini mengatakan sejarah peristiwa telah dimanipulasi. apapun, saya tetap sanjung pengorbanan anggota polis.



manipulasi cam mana ?
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 3:49 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Admin wrote:


rgt356, benar pendapat anda,..semasa saya menulis di dlm buku pelawat tu, saya sempat membaca komen di kalangan mereka yg melawat tempat ini mengatakan sejarah peristiwa telah dimanipulasi. apapun, saya tetap sanjung pengorbanan anggota polis.



manipulasi cam mana ?

ada yang ckp polis anjing british la..pengkianat la..filem dah campor aduk la..lebey kurg gitu la..

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Dec 04, 2009 3:55 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
terasa sedih juga tengok gambar 2 yang dipaparkan
tapi memang bukan nak kata lah
tempat tu memang sesuai kalau nak buat ambush
tahniah admin kerana laporan ini
saya pernah dengar ada 1 lagi balai polis yang diserang oleh komunis
betul ka
kalau betul sesiapa yang ada maklumat saya ingin tahu lebih lanjut
al fatihah untuk wira2 kita yang telah gugur mempertahankan tanah melayu yang tercinta ini

tq komrad..sy pun mmg sayu je tatkala lalu kawasan sekitar serangan dan pusara anggota polis tu. kawasan tu mmg nampak sedih je.

ha kat mana tu komrad?! bgtau2! nak gi cari ni! hehe

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Sun Dec 06, 2009 5:38 pm

saya pun tak pasti betul ka tidak apa yang saya dengar tu
saya pun ingin cari kepastian jugak
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Mon Dec 07, 2009 10:53 am

Tahniah admin tentang laporan bergambar tu. Aku tak sabar nak tengok laporan war museum kat penang tu pulak lol!
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Mon Dec 07, 2009 4:54 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Tahniah admin tentang laporan bergambar tu. Aku tak sabar nak tengok laporan war museum kat penang tu pulak lol!

tq kuk..huhu bnyk update lepas ni.

-akmal 3110 ngan report LIMA 09
-knife ngan report penang war museum/pillbox
-aku lak ngan report pameran komunikasi ATM kat muzium telekom (sori guys exhibiton already over yesterday) so aku report apa yg berkaitan je la ye.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
rgt356
Corporal
Corporal


Posts : 222
Join date : 10/10/2009
Age : 26

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Tue Dec 08, 2009 8:07 pm

kalau kita lihat remaja/belia skang ni lebih suka pegi tempat yg kurg berfaedah dan sia2..why not spend time utk melawat dan menghayati historical place..supaya kita berfikir peritnya pengorbanan org terdahulu.. nk membina negara mengambil masa beratus tahun..nk menjatuhkannya tak lama..satu hari je.




kadang2 ada remaja/belia yang nak buat lawatan ke muzium boleh kena bantai gelak dengan kawan2 mereka
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Tue Dec 08, 2009 8:26 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
kalau kita lihat remaja/belia skang ni lebih suka pegi tempat yg kurg berfaedah dan sia2..why not spend time utk melawat dan menghayati historical place..supaya kita berfikir peritnya pengorbanan org terdahulu.. nk membina negara mengambil masa beratus tahun..nk menjatuhkannya tak lama..satu hari je.




kadang2 ada remaja/belia yang nak buat lawatan ke muzium boleh kena bantai gelak dengan kawan2 mereka

haha..saya x nafikan..in fact sy pun penah kene ngan member sb tanye jalan nk g muzium RMAF kat KL tu...tp buat x tau je...nk marah pun x leh..lain org lain interest masing2...sy pun x kisah sgt...

dan nk harapkan inisiatif sendiri utk g tu..agak payah la..sbb tu relevannya diwujudkan plkn atau apa2 yg berkaitan di sekolah atau kolej2 mahupun di universiti...baru ada kesedaran...sikit pun jadilah...

tepuk dada..tanya sendiri...

haha
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Tue Dec 08, 2009 11:53 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
haha..saya x nafikan..in fact sy pun penah kene ngan member sb tanye jalan nk g muzium RMAF kat KL tu...tp buat x tau je...nk marah pun x leh..lain org lain interest masing2...sy pun x kisah sgt...

yup!! interest masing2 tak sama. we should respect other people's interest. tapi biarlah perasaan cintakan tanahair tu teguh didalam jiwa.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Sun Dec 20, 2009 6:42 am



filem bukit kepong arahan dato jins adalah berdasarkan daripada sumber maklumat temuramah dan akhirnya maklumat2 itu diolah semula sebelum dijadikan filem dan juga buku ini. rugi kalau ada diantara anda yg masih belum pernah membaca n menghayati buku ini. terdapat beberapa babak didalam filem telah diubahsuai bagi menyedapkan lagi jalan cerita filem ini, tetapi berbeza dengan apa yg ditulis didalam buku ini.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Sun Dec 20, 2009 6:15 pm

balai polis kuala krau pahang
mingguan malaysia 20/12/2009
Back to top Go down
yastross
Civilian
Civilian


Posts : 32
Join date : 31/12/2009
Age : 43
Location : Klang

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 31, 2009 1:09 pm

Thanks to Admin...alhamdulillah dpt gak tgk "isi" B.Kepong tu. And kalau ade forumer yg boleh sumbangkan gambar2 lame dan wajah2 satria kita di B/Kepong tu lg menarik kot..
Back to top Go down
http://yastro.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 31, 2009 1:19 pm

rasanya ada dlm simpanan. nnt aku cari balik.. edit semula dan upload.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 31, 2009 1:43 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
balai polis kuala krau pahang
mingguan malaysia 20/12/2009

corporal... ada gambar tak?
Back to top Go down
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Dec 31, 2009 4:08 pm

tak ada gambar
disebut sikit saja itupun dalam ruangan sastera atau novel
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Mon Feb 08, 2010 10:12 pm

Org yg menyamakan wira2 bukit kepong sbg anjing british mmg tak layak digelar warganegara Malaysia..dia org mmg buta mata..aku kalu tgok movie Bukit Kepong mmg otomatic jd sedih..aku rasa pihak RTM atau mana2 syarikat penyiaran wajib tayangkan semula movie ni..dulu masa Astro Kirana ada,mmg tak jemu2 tgok kisah ni..tak kira la jam 3 pagi pun aku sanggup tgok.aku cadangkan rakan2 forum sume pi sana n abadikan kenangan kita spt cik Admin tu..
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Thu Jul 15, 2010 9:36 pm

Rakyat kecewa batal bina Muzium Polis Bukit Kepong

Oleh Junita Mat Rasid
[You must be registered and logged in to see this link.]
2010/07/13

MUAR: Penduduk Bukit Kepong, dekat sini, kecewa dengan keputusan kerajaan membatalkan pembinaan Muzium Polis Bukit Kepong yang sepatutnya menjadi mercu tanda serangan dan kekejaman komunis serta pengajaran kepada orang ramai termasuk generasi akan datang.

Pembinaan muzium di lokasi asal serangan komunis pada 23 Februari 1950 itu dirancang sejak 2005 lagi dengan mempamerkan artifak sejarah dan bangunan asal balai polis yang diserang pihak komunis sehingga menyebabkan ramai anggota polis terbunuh.
Setiausaha Pemuda UMNO bahagian Pagoh, Helmy Afendy Ismail, berkata beliau dan penduduk Bukit Kepong terkejut apabila akhirnya kerajaan mengambil keputusan membatalkan pembinaan muzium di kawasan itu yang sudah dirancang sejak lebih lima tahun lalu lagi dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8 ) sebelum diluluskan dalam RMK-9.

Katanya, pembinaan muzium itu sepatutnya menjadi warisan sejarah yang berharga untuk penduduk negara ini, terutama generasi muda mengenai kepahitan yang dilalui pasukan keselamatan negara.

"Sehubungan itu, Pemuda UMNO Pagoh meminta supaya kerajaan mengkaji semula keputusan membatalkan pembinaan muzium itu yang sejak sekian lama dirancang di kawasan itu yang turut berperanan untuk merancakkan lagi pembangunan kawasan Bukit Kepong, " katanya di sini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop dalam Dewan Rakyat, baru-baru ini mengumumkan bahawa pembinaan Muzium Polis Bukit Kepong tidak akan diteruskan dengan alasan kawasan itu terdedah dengan ancaman banjir dan kos sebanyak RM8 juta diperlukan untuk menambak tinggi kawasan berkenaan.
Kementerian akan membina sebuah galeri khas di Pondok Bukit Kepong itu bagi pameran sejarah perjuangan polis dan gambar anggota polis yang terbabit dalam peristiwa serangan pada 1950 itu.

Helmi Afendi berkata, galeri khas yang mahu diwujudkan itu tidak mencukupi untuk menempatkan barangan bersejarah yang berkaitan dengan serangan Balai Polis Bukit Kepong dan ketiadaan bahan pameran itu sudah pasti mengecewakan orang ramai yang sering berkunjung ke lokasi itu untuk mengimbau sejarah.

Sementara itu, seorang peniaga gerai berhampiran lokasi bersejarah Bukit Kepong, Ahmad Abu Bakar, 61, berkata peristiwa sejarah itu mampu menarik pengunjung dari seluruh negara yang mahu melihat sendiri lokasi dan barangan sejarah tetapi jika muzium itu tidak diwujudkan sudah pasti ia akan mengecewakan pencinta sejarah termasuk generasi muda.

"Sebelum ini pun ramai pelawat yang meluahkan rasa kecewa kerana Muzium Bukit Kepong tidak dibina di lokasi itu sehingga mereka tidak dapat merasai situasi sebenar yang berlaku, sekali gus menyebabkan perjalanan mereka ke balai polis itu tidak berbaloi," katanya.

Katanya, sepatutnya bagi mengimbau sejarah serangan komunis itu, Muzium Bukit Kepong diadakan di kawasan itu dengan menyediakan replika atau bangunan asal Balai Polis Bukit Kepong untuk tatapan orang ramai.

Seorang lagi penduduk, Ali Husin Mat Saad, 73, berkata kewujudan muzium itu penting sebagai antara pengisian untuk generasi akan datang dan berharap pembinaannya dapat diteruskan sama ada di lokasi yang sama iaitu di tepi Sungai Muar atau dipindahkan di lokasi berhampiran yang lebih tinggi.

Katanya, alasan kerajaan bahawa muzium itu tidak dapat dibina kerana terletak di kawasan banjir tidak dapat diterima kerana kawasan berkenaan hanya berlaku banjir besar sekali saja dalam tempoh 30 tahun dan banyak lagi alternatif lain yang boleh dilakukan termasuk memindahkannya di lokasi berhampiran.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Jul 16, 2010 8:50 am

Semua muzium jadi mcm 2.. kalu muzium tentera dan polis semua xmenguntungkan bagi mereka.
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Fri Jul 16, 2010 8:52 am

Depa tak nampak nilai sebenar muzium di sebalik nilai komersial. Sedih3...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM POLIS BUKIT KEPONG
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: