FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 12:44 am

Hari : Sabtu
Tarikh : 15 Januari 2011
Tempat : RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN.

kisah bermula daripada nak ambik ration akhirnya bertukar menjadi satu lawatan tidak rasmi ke Pengkalan TLDM ( MAWILLA 1 ) Tg. Gelang Kuantan atas jemputan daripada seorang forumer kita iaitu En. Matfiah. lawatan tidak rasmi turut disertai oleh seorang rakan yang dikenali dengan nama Burning Ashes ( FB ) @ Atreyuangel ( MyMil ). setinggi2 ucapan terima kasih dan penghargaan yang tertinggi kepada En. Matfiah atas kesudiaan menjemput dan jadi tourist guide kitaorang. memang terbaik dan banyak info yang kitaorang dapat dan berpeluang melawat ke tempat yang jarang boleh dilihat.

ikuti laporan bergambar lawatan ini... enjoyyyyyy. zasssssss





bergambar di kapal KD HANDALAN. belakang tu adalah missile EXOCET MM38 atau dikenali dengan nama femesnye dikalangan anggota TLDM disini sebagai KOTAK KERANDA! hehehehehe



dalam "BRIDGE" dan duduk atas seat CO. merasa la jadi CO sekejap. hahahaha



Burning Ashes dengan lampu signal KD HANDALAN







loceng kapal KD HANDALAN... tak boleh main2 nak bunyikan loceng ni. hehehehe


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 12:53 am





MM38 EXOCET atau "KOTAK KERANDA" dari pandangan hadapan ( bahagian warhead )
gambar ambik dari atas dek



jadi drebar kapal sekejap. tu stereng kapal tu



life/rescue raft jika berlaku emergency atau "abandon ship"



bahagian luar bridge



meriam BOFORS 57mm


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 1:02 am





BOFORS 40mm... yang ni dipanggil "Y GUN" kalau yang kat depan dipanggil "X GUN"



peralatan untuk pembaikian jika berlaku kerosakan atau kebocoran pada kapal



first time pegang rudal... hahahahaha



plak nama dan lambang KD HANDALAN



yang kat belakang tu kapal APMM ex Musytari Class. KM apekentah. hahahahaha.
APMM berkongsi pangkalan dengan TLDM



pandangan dari atas daratan
nampak bendera merah tu... kalau tak salah bendera tu dipanggil "ALPHA ROMEO"... maksudnya kapal ni standby. kalau ada berlaku apa2 kejadian dilaut maka kapal ni akan keluar menjalankan tugas. time ni semua anak kapal akan berada didalam kapal.


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
wan
Private
Private


Posts : 81
Join date : 25/09/2010
Age : 24

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:41 am

terbaik la
Back to top Go down
Pelayar Di Ufuk
Private First Class
Private First Class


Posts : 128
Join date : 28/12/2009
Age : 32
Location : Kuala Kangsar-Bagan Serai-Kinrara

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:56 am

gambar kat dalam meriam bofors takde ke....teingin nak tau ape ade kat dalam meriam tersebut...
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 7:41 am

KD Handalan yang asal kan ke FPB (Kelas Perkasa)? (FAst Patrol Boats) Buatan Vosper Thorneycroft, 3 enjin turbin gas dan 2 enjin diesel......



Credit to Utuh Paloi
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 8:34 am

mintak izin copy & paste ke blog aku
jgn risau, gambaq hang aku tak copy sekali hehehehe Very Happy
Back to top Go down
applemints
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 469
Join date : 24/08/2010
Age : 34
Location : Kota Bharu, Kelantan

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 9:43 am

Siapa Co kapal Handalan ni Kurien
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 1:36 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
terbaik la

thank you... cuma gambar agak low ckit quality tu sbbnya pakai kamera hp je. ingatkan tak boleh bawak kamera digital. hehehehe

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
gambar kat dalam meriam bofors takde ke....teingin nak tau ape ade kat dalam meriam tersebut...

itu restricted area. pegang boleh. dalam tak boleh masuk. hehehehe

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
KD Handalan yang asal kan ke FPB (Kelas Perkasa)? (FAst Patrol Boats) Buatan Vosper Thorneycroft, 3 enjin turbin gas dan 2 enjin diesel......



Credit to Utuh Paloi

ha'ah... ni penggantinya. FPV ( M ) SPICA M buatan Sweden

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
mintak izin copy & paste ke blog aku
jgn risau, gambaq hang aku tak copy sekali hehehehe Very Happy

okeh. no hal

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Siapa Co kapal Handalan ni Kurien

tak tanya la pulak. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 1:56 pm

rajin jugak aku macning kat dalam tu... kalau nak masuk mancing, selalunya dari kalangan askar laskar mesti x de hal punya... proceed terus ke jeti
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 2:04 pm

masa kitaorang dok kat situ ada 1 bot geng2 unit penyelam TLDM yg offduty balik dari mancing. mmg byk hasil kalau tengok dari bekas yg diorg bawak balik tu. tak gi la dekat nak tengok. segan.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 2:08 pm

aku pernah naik skali..
tapi x ingat apa nama..
yang pasti ada exocet keranda MM38...
hehee

anyway,,gambar2 ni memang mantop...siap masuk kokpit kapal...
tu x tunjuk lagi gambar2 ration..hehee
cheers


*
masa tu ada pameran kerjaya ATM kot..jet F-5(boleh masuk),A-4,FH-70,Sibmas semua diorang bawak..

Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 2:21 pm

panggei BRIDGE tumket. hehehehe... bukan kokpit. tu kapa tube.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:02 pm

roger...
aku xtau nama tempat tu..
hehee
hentam saja bubuh kokpit..
Razz
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:15 pm

Tempat duduk masa main kayak tu orang panggil kokpit. Hehehe...
Back to top Go down
mikeyankee
Specialist
Specialist


Posts : 196
Join date : 12/06/2010
Age : 26
Location : sarawak

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:19 pm

mmg best.. tringin nk melawat sekali.. hehe Laughing
Back to top Go down
http://perpatihkenyalang.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sun Jan 16, 2011 3:22 pm

memang best pun. tengok KD PERAK tu dah besar. tak tengok lagi KD LEKIU tu... hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:16 am



pandangan kapal2 lain yang berlabuh. yang besar sekali tu NGPV KD. TERENGGANU



X-Musytari Class... kapal APMM. meriam Cruesot Loire 100mm tu dah digantikan dengan BOFORS




yang ni atas kapal kelas Combantante II buatan Perancis... KD PERDANA



dalam main bridge KD PERDANA. dalam kotak tu NVG jenis monokular punya. kapal ni ada 4 enjin. kalau SPICA M ada 3 enjin. kaler hijo enjin belah kanan, kaler merah enjin belah kiri.




cuba nak belayar


_________________


Last edited by mr. kurien on Mon Jan 17, 2011 11:21 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:20 am



yang ni bukan teropong tapi gun controller atas deck KD PERDANA. maknanya Y Gun kat depan tu BOFORS 57mm tu boleh dikawal dengan menggunakan controller ni dan tidak perlu turun dan masuk kedalam perumah meriam tu. macamana dia operate... SECRET.



loceng KD PERDANA



plak nama dan lambang KD PERDANA. setiap kapal peronda yang ada peluru berpandu SSM, lambang pada plak tu mesti ada gambar rudal.



front deck cannon atau Y-GUN... BOFORS 57mm



jangan pandai2 berdiri tepi meriam ni kalau dia tengah operate.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:29 am



MM38 EXOCET atau nama glamer... KOTAK KERANDA



BOFORS 40MM - X GUN



sebuah lagi FPV dari kelas SPICA - M






_________________


Last edited by mr. kurien on Mon Jan 17, 2011 11:33 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:32 am



NGPV KEDAH CLASS - PV4 KD TERENGGANU ( 174 )



NGPV KEDAH CLASS - PV3 KD PERAK ( 173 )



yang ni atas CB-90. tak boleh masuk sebab tuan rumah takde. kelajuan 40knot sejam tp implikasinya adalah... telan minyak kalau full throttle. hehehehe.





_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:36 am

pernah masuk CB-90...
boleh tahan jugak ruangan dalam...

Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:37 am







tengok dalam gambar nampak macam kecik je... bila tengok depan mata... bapak kapal. tak tengok lagi frigate KD LEKIU tu.






pandangan dari atas daratan







wakil PP dan wakil MyMil

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 11:44 am




bahagian dalam kapal... boleh dikatakan kapal ni memang memberikan keselesaan tahap maksima kepada semua krew. ruang laluan yang luas ( german engineering kata tuan matfiah ) fully aircond... blablablabla ( ZIPPEDDDDDDD )



ni tempat mandi



budaya kerja yang diterapkan kepada semua krew KD PERAK.



antara cenderamata yang diperolehi hasil daripada lawatan muhibbah KD PERAK ke negara lain.



surat pentauliahan KD PERAK. macam surat beranak kapal ni. tanda kapal ni fully operational. ( sorry gambar tak lawa sebab cahaya suram dalam dek tu )



KD PERAK ni baru je balik daripada lawatan muhibbah ke Thailand. ni hadiah cenderamata lawatan tersebut.



MES pegawai wanita dalam KD PERAK. bukan muhrim tak boleh masuk. khas untuk perempuan sahaja.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
jebat2000
Specialist
Specialist


Posts : 190
Join date : 03/01/2010
Age : 55
Location : Jitra Kedah

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 5:04 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:



BOFORS 40MM - X GUN



Depan A gun, belakang Y gun. X gun mana satu?
Back to top Go down
http://min-def.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Today at 12:32 am

Back to top Go down
 
A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: