FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
jebat2000
Specialist
Specialist


Posts : 190
Join date : 03/01/2010
Age : 55
Location : Jitra Kedah

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 5:05 pm

weldone mr kurienmemang berbaloi dgn kesempatan yang diberi, anda berjaya menfaatkan sebaik munkin dan berkongsi dgn PP. Very Happy
Back to top Go down
http://min-def.blogspot.com/
horas786
Corporal
Corporal


Posts : 278
Join date : 24/09/2010
Age : 24
Location : Manjung/Teluk Anson/Ipoh

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 5:35 pm

memang cun... Teringin nak ikot
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Mon Jan 17, 2011 10:05 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:



BOFORS 40MM - X GUN



Depan A gun, belakang Y gun. X gun mana satu?

A-GUN ye? ke salah dengar itu hari. maklumlah macam budak kecik dapat gula-gula. hehehehehe. terima kasih pak jebat.

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
weldone mr kurienmemang berbaloi dgn kesempatan yang diberi, anda berjaya menfaatkan sebaik munkin dan berkongsi dgn PP. Very Happy

MEMANG BERBALOI PAK JEBAT! walaupun singkat tapi memang cukup puas hati. dapat masuk dlm tempat yg best dalam KD PERAK ( sori tak boleh bagitau ) MEMANG CANGGIH! ibarat teknologi dihujung jari. akan datang kalau dapat peluang... nak pegi lagi.

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
memang cun... Teringin nak ikot

memag best horas... memang best!

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Tue Jan 18, 2011 11:27 am



yang ni kat dek depan sekali. nak pegi ke sini kena lalu dalam kapal... masuk sana, masuk sini dan masuk dalam 1 macam decompression chamber. rasa tekanan dalam telinga.









meriam utama OTO MELARA 76mm SUPER RAPID

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Tue Jan 18, 2011 11:29 am





yang ni dekat dek atas yang berhampiran dengan bridge... kawasan bersemayamnya SEA RAM



pintu yang terbukak tu yang macam decompression chamber tu.



yang ni pulak antara plak2 yang diperolehi sebagai pertukaran cenderamata jika pelayaran ke negara sahabat dijalankan.








_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Tue Jan 18, 2011 11:39 am











puas main kat dalam dan kat bawah, kitaorang naik ke atas pulak. kali dapat peluang duduk dalam perumah meriam anti pesawat MAUSER 30mm. macam star wars sehhhh... meriam ini ada fully automatik dan dikawal dalam CIC. dan jika berlaku malfunction pd sistem, meriam ini boleh dikendalikan secara manual oleh krew kapal.



yang ini adalah tiub pelancar pengumpan atau chaft. yang berbungkus tu adalah meriam istiadat kapal.


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Tue Jan 18, 2011 11:46 am



inside the bridge... penerbitan gambar yang ni atas kebenaran. boleh dikatakan sistem dalam bridge adalan full digital.



duduk tempat drebar kapal. kecik je stereng kapal ni.



burning ashes try topeng putih krew. dari naik kapal yang ni la yg dia dok cari. hahahahaha... kalis api. macam krew F1 pakai.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mike zulu
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 962
Join date : 21/12/2009
Age : 26
Location : Semenanjung Tanah Melayu

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Tue Jan 18, 2011 12:43 pm

byk jugak kapal TLDM kita ehh..
nice2..
Back to top Go down
http://mikevisualizer.blogspot.com/
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Wed Jan 19, 2011 4:30 pm

gambar kar galley ada...( dapur ) nak tgk segala periuk, pinggan mangkuk bagai..

ada makan2 tak kat atas tu....Smile
Back to top Go down
PaTrioT
Private
Private


Posts : 73
Join date : 16/01/2010
Age : 29

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Wed Jan 19, 2011 6:58 pm

laa markas aku dulu tu....hangpa p x bgtau aku....smpai ati hangpa....hehehhe
Back to top Go down
PaTrioT
Private
Private


Posts : 73
Join date : 16/01/2010
Age : 29

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Wed Jan 19, 2011 6:59 pm

laa markas aku dulu tu....hangpa p x bgtau aku....smpai ati hangpa....hehehhe
Back to top Go down
PaTrioT
Private
Private


Posts : 73
Join date : 16/01/2010
Age : 29

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Wed Jan 19, 2011 7:03 pm

time aku service dulu musytari x lucut tauliah KD lg...alahai
Back to top Go down
PaTrioT
Private
Private


Posts : 73
Join date : 16/01/2010
Age : 29

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Wed Jan 19, 2011 7:04 pm

time aku service dulu musytari x lucut tauliah KD lg...alahai
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Thu Jan 20, 2011 11:40 pm

wooo... terbaik la kurien. jeles aku.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:17 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
gambar kar galley ada...( dapur ) nak tgk segala periuk, pinggan mangkuk bagai..

ada makan2 tak kat atas tu....Smile

galley kitaorang tak masuk... hehehehehe

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
laa markas aku dulu tu....hangpa p x bgtau aku....smpai ati hangpa....hehehhe

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
time aku service dulu musytari x lucut tauliah KD lg...alahai

ini emergency punya lawatan. tak sempat nak inform sapa2. hehehehe

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
wooo... terbaik la kurien. jeles aku.

bulan 4 ni mai la. ada expo kat sini. ulangtahun TLDM

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
The-Shepherd
Private First Class
Private First Class


Posts : 121
Join date : 01/12/2010
Age : 34
Location : Kuantan - Pahang

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:30 am

Tuan Kurien,

Patik pacal yang hina ni pun nak join nanti ye...boleh bawa camera ke?
Back to top Go down
http://www.dewahati.blogspot.com
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:36 am

aku takde no ngko. tunggu jugak ngko online nak ajak pegi melawat tp x online2. kalau tak... gambar ngko pn ada kat sini. hehehehe... kamera boleh bawak. dia akan bagitau la mana tempat yang tak boleh shoot gambar.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:39 am

hehe...power...power...

Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
The-Shepherd
Private First Class
Private First Class


Posts : 121
Join date : 01/12/2010
Age : 34
Location : Kuantan - Pahang

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:42 am

Tuan Kurien,

Aku dah pm ko no aku, lepas ni contact2 le...leh tts sekali, aku minat gak amik gambar pakai dslr ni
Back to top Go down
http://www.dewahati.blogspot.com
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:47 am

dah puas dok dalam bridge, kitaorang jalan2 plak luar dek... otw nak balik dah ni.





main gun "controller"



30mm gun "controller"





loceng KD PERAK.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Fri Jan 21, 2011 10:50 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Tuan Kurien,

Aku dah pm ko no aku, lepas ni contact2 le...leh tts sekali, aku minat gak amik gambar pakai dslr ni

okeh. hehehehe... minggu depan insyaallah kita berTTS

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
MCKNIGHT
Civilian
Civilian


Posts : 28
Join date : 14/07/2010
Age : 24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sat Jan 22, 2011 11:35 am

tumpang tanya sikit.. tugas APMM tu sama ke dengan US Coast Guard??
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Sat Jan 22, 2011 12:00 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
tumpang tanya sikit.. tugas APMM tu sama ke dengan US Coast Guard??

walaupun TLDM, APMM dan Polis Marin menggunakan laut yang sama tapi bezanya ialah coverage of duty.

TLDM menjaga EEZ dan segala kepentingan negara dari ancaman luar dan segala bentuk peperangan di laut.

Polis Marin lak menjalankan penguatkuasaan diperairan (lupa plak berapa batu dari pantai) sehingga ke sungai2 kecil.

tapi skang dah ade APMM.... menjalankan penguatkuasaan dalam aspek maritim secara menyeluruh... boleh baca fungsi APMM di bawah.

Fungsi Agensi

1. Menguatkuasa undang-undang dan ketenteraman di bawah mana-mana undang-undang persekutuan di Zon Maritim Malaysia.

2. Melaksanakan tugas mencari dan menyelamat maritim di Zon Maritim Malaysia dan di lautan lepas.

3. Mencegah dan menyekat pelakuan kesalahan di Zon Maritim Malaysia.

4. Memberikan bantuan dalam apa-apa perkara jenayah atas permintaan Negara asing sebagaimana diperuntukan di bawah Akta Bantuan Bersama dalam Perkara Jenayah 2002 (Akta 621).

5. Menjalankan pengawasan udara dan pantai.

6. Menyediakan perkhidmatan pelantar dan sokongan kepada mana-mana agensi yang berkaitan.

7. Menubuhkan dan menguruskan institusi maritim bagi latihan pegawai Agensi.

8. Melaksanakan apa-apa kewajipan bagi memastikan kesejahteraan dan keselamatan maritim atau melakukan segala perkara yang bersampingan dengannya.

9. Mengawal dan mencegah pencemaran maritim di lautan lepas.

10. Mencegah dan menyekat pelanunan serta mencegah dan menyekat pengedaran haram dadah narkotik di lautan lepas.

11. Diletakkan di bawah kawalan Angkatan Tentera Malaysia semasa tempoh darurat krisis khas atau perang.

[You must be registered and logged in to see this link.]
Back to top Go down
MCKNIGHT
Civilian
Civilian


Posts : 28
Join date : 14/07/2010
Age : 24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Thu Feb 17, 2011 12:24 pm

terima kasih "gunnerz" di atas info..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN   Today at 6:21 am

Back to top Go down
 
A TRIP TO RMN BASE ( MAWILLA 1 ) TG. GELANG KUANTAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: