FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Tue Dec 08, 2009 4:21 pm
















_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Tue Dec 08, 2009 8:21 pm

transmitter dan konsol radio maritim zaman2 dlu mmg besar bagak..penah gak jumpa set radio maritim yg ol skool ni kat kapal..haha..mmg x expect jumpa radio dinosaur nih...tapi kapal dah x guna sbb obselete...at last kompeni suruh org kat shipyard kasi cabut...ape jadi kat radio set tu..tuhan saja tau..

anyway...satu presentation yg baik dari admin...

nice one...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Thu Dec 10, 2009 6:01 pm

ada orang kata setiap laporan / signal / message / komunikasi antara atm dipantau oleh perisikan musuh khususnya kat 'bawah sana' . betul ka . ada sesiapa mempunyai maklumat yang boleh dikongsi ?
Question
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Thu Dec 10, 2009 11:02 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
ada orang kata setiap laporan / signal / message / komunikasi antara atm dipantau oleh perisikan musuh khususnya kat 'bawah sana' . betul ka . ada sesiapa mempunyai maklumat yang boleh dikongsi ?
Question

sy x leh nak sah kan kebenaran ttg kenyataan tersebut..sbb sy sendiri xde info berkaitan...

tp pendapat saya...memantau dan memintas komunikasi musuh adalah perkara biasa dlm ketenteraan...bahkan sy yakin pasukan keselamatan negara kita sendiri melaksanakan operasi sedemikian terhadap tetangga2 kita..baik diatas..kiri mahupun di bwah...dgn cara perisikan ELINT(electronic intelligence) atau SIGINT (signal intelligence) bahkan HUMINT (human intelligence)...

perkara sama dilakukan oleh mrk terhadap komunikasi dan signal angkatan bersenjata kita....

setiap sistem komunikasi mempunyai frekuensi tersendiri utk beroperasi....frekuensi ini boleh dipantau oleh sistem lain dgn menggunakan set komunikasi yg sama..sbg contoh sistem komunikasi radio PDRM boleh didengari dan dipantau oleh pemandu teksi radio jika mrk tahu frekuensi yg digunakan oleh PDRM utk mendapatkan maklumat2 tertentu..tanpa disedari PDRM....

maka dgn itu..peralatan komunikasi atau apa shj penderia mahupun radar milik MAF tidak didedahkan frekuensi (atau secure working channel..) bg mengelakkan berlakunya pintasan maklumat dari musuh..atau dlm kes radar...mengelakkannya dari jamming dan interference...memandangkan hampir kesemua sistem elektronik menggunakan prinsip kerja dan asas teknologi yg sama dan boleh di ganggu atau dipintas...

walaubagaimanapun..sejauh manapun secure sesuatu peralatan...ia masih boleh dikesan...samada dgn maklumat dr pengeluar peralatan..atau scr x sengaja....

kembali kpd persoalan benarkah musuh memantau sistem komunikasi MAF..sy berani mengatakan ya berdasarkan senario yg pernah dan seringkali berlaku ketika perang dingin antara US dan USSR dimana aset2 spt pesawat rondaan maritim..kapal selam dan kapal perang mrk melaksanakan pemantauan elektronik antara satu sama lain bg mendapatkan maklumat....

selain itu keupayaan pemantauan elektronik yg dimiliki oleh tetangga2 kita...sy x merasakana tetangga di kiri mempunyai keupayaan perisikan elektronik yg maju ttp mrk masih mempunyai keupayaan dan aset utk melaksanakan operasi sedemikian...tetangga di bawah dan atas lebih terkehadapan dan mrk mungkin lebih aktif melaksanakan operasi pemantauan komunikasi...
tp sejauh mana berkesan operasi risikan mrk terhadap kita..itu sy x leh nk konfim...mrk shj tau...

kemudian..sejauh mana keberkesanan peralatan yg dimiliki MAF x mudah diganggu dan di pintas juga adalah pengetahuan MAF sendiri...sy pasti itu termasuk dlm rahsia peringkat tertinggi...

dan yg paling pasti...kita sendiri juga melaksanakan pemantauan elektronik terhadap mrk...cuma sejauh mana keberkesanan dan tahap kesiagaan aset yg dimilik shj menjadi tanda tanya....

-come to sea and see for yourself-

visit [You must be registered and logged in to see this link.] to get a glimpse on maritime world and seafaring career...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
alor star airmen
Specialist
Specialist


Posts : 165
Join date : 13/09/2009
Age : 39

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Sat Dec 12, 2009 6:28 pm

kalau benar perkara ini berlaku kita perlu

1. cipta satu kod rahsia untuk komunikasi antara kita macam cerita 'windtalkers'

atau

2. cipta satu mesin untuk 'decode' semua komunikasi antara kita macam mesin 'enigma' yang digunakan oleh tentera jerman dalam ww2
Back to top Go down
mikeyankee
Specialist
Specialist


Posts : 196
Join date : 12/06/2010
Age : 26
Location : sarawak

PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Wed Aug 04, 2010 4:17 am

ada ke antena jenis moon breaker?
Back to top Go down
http://perpatihkenyalang.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM   Today at 12:07 pm

Back to top Go down
 
LAPORAN BERGAMBAR MUZIUM TELEKOM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: