FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Mon Dec 14, 2009 11:54 am

Sambungan.

Pesawat CL-415 milik APMM



Pandangan hadapan.





Pengapung (buoyant) yang menyokong pesawat ketika berada di atas permukaan air.



Enjin Pratt & Whitney Canada PW123AF turboprop.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Mon Dec 14, 2009 12:15 pm

Sambungan.



Penderia pada bahagian hadapan pesawat.



Kokpit pesawat.



Deretan orang ramai yang ingin masuk ke dalam pesawat. Melihat barisan yang punya la panjang, saya memang tak berhajat la nak masuk. Hehe.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Mon Dec 14, 2009 12:24 pm

Sambungan.

Helikopter AS365 N3 Dauphin milik APMM.






Pesawat CL-415 mengadakan pertunjukan udara pada sesi petang.



Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Mon Dec 14, 2009 8:06 pm

Sambungan.

Bomba dan Penyelamat Malaysia.



Helikopter Mi-17 milik Bomba dan Penyelamat Malaysia.



Kabin helikopter Mi-17. Boleh menempatkan 32 orang penumpang.





Juruterbang-juruterbang helikopter A-109 Bomba.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Mon Dec 14, 2009 8:10 pm

Sambungan.

Helikopter A-109 Bomba dan Penyelamat Malaysia.





Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 11:20 am

Sambungan.

Su-30MKM milik TUDM.



Perhatikan enjin Lyulka AL-31FP TVC. Muncung TVC ini boleh bergerak 40 darjah ke atas dan 40 darjah ke bawah.



Hardpoints atau tempat untuk persenjataan dan aksesori tambahan (pod peninjauan dan tangki minyak luaran). Pesawat ini ada 12 hard points.



Pod peninjauan Damocles di bawah perut pesawat. Pod ini mampu menjejak sasaran dari jarak 20 batu nautika.



Kokpit pesawat.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 11:24 am

Sambungan.





Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 11:39 am

Bravo Mal,

Cantik la gambar yang diambil. Tak kempunan sangat la walau tak dapat pegi LIMA tahun mi Smile
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 11:42 am

Terima kasih, KUK. Harap dua tahun lagi dapat la saudara bertugas di LIMA 2011.
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 12:23 pm

wah...
nasib baik de pic ni.....
nk hrap gmbr dr majalah,memg xde la yg dekat2 sgt....
hahaaa!

nice shot mal...
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 12:28 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
wah...
nasib baik de pic ni.....
nk hrap gmbr dr majalah,memg xde la yg dekat2 sgt....
hahaaa!

nice shot mal...

Tunggu je Tempur dan Perajurit Januari 2010. Konfem gambaq lagi cun2.
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 12:39 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
wah...
nasib baik de pic ni.....
nk hrap gmbr dr majalah,memg xde la yg dekat2 sgt....
hahaaa!

nice shot mal...

Tunggu je Tempur dan Perajurit Januari 2010. Konfem gambaq lagi cun2.

hahaa...
klu beli la....
klu x beli...eden tgk je la pic ko ni.....

lg pun ok wut,
hahaa
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 2:03 pm

Sambungan.

Pesawat pengangkut CN-235 milik TUDM.





Kokpit pesawat.



Kipas pesawat dengan enjin General Electric CT7C.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 2:10 pm

Sambungan.

Pesawat F-16C Fighting Falcon. Pesawat ini lebih dikenali dengan nama Viper oleh juruterbang-juruterbang pesawat ini kerana kelincahannya.





Kokpit pesawat. F-16 adalah pesawat yang pertama menggunakan 'fly by wire'. Ini bermaksud, tanpa sistem komputer, pesawat ini tidak boleh terbang kerana 'air frame'nya tidak direka untuk terbang secara analog.



"Air intake' pesawat.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 2:30 pm

Sambungan.



Saya tak pasti ini bom jenis apa. Yang pasti ia adalah bom panduan laser. Sama ada GBU-10, GBU-12, GBU-16, GBU-24 atau GBU-28. Semua ini adalah siri Paveway.



Saya juga tak pasti ini misil apa. Tapi saya rasa bukan AIM-9 Sidewinder. Bila saya semak inventori persenjataan RSAF di Wikipedia, takdak pulak misil yang rupa macam ni. Ada sapa-sapa boleh tolong?



Misil udara ke permukaan AGM-65G Maverick.
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 15, 2009 2:34 pm

Sambungan.



Tangki minyak luaran (External fuel tank)



M61A1 Vulcan gatling gun.



Pakej persenjataan.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 22, 2009 12:30 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Sambungan.


Cadangan kelengkapan komunikasi taktikal oleh syarikat apa ntah. Siap ada PDA di lengan kanan patung GGK ni. Pelapik beret 22 KDO.

yang ni proposal utk sistem perajurit masa hadapan ATM under SAPURA. nama sistem ni Sapura Thales ST@R Mille-S








bonus:


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 22, 2009 8:15 am

kurien, aku rasa bila admin tengok hang punya posting pasal LIMA, sure luka dia kembali berdarah. hehehe... member tu frust nonggeng pasal tak dapat pergi LIMA. Mad so far, cuma akmal saja yg posting kat thread ni. neway, kasi lah panas lagi thread ni dgn killer shot2 semasa tour kat sana. cheers

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Tue Dec 22, 2009 3:58 pm

trooper_knife wrote:
kurien, aku rasa bila admin tengok hang punya posting pasal LIMA, sure luka dia kembali berdarah. hehehe... member tu frust nonggeng pasal tak dapat pergi LIMA. Mad so far, cuma akmal saja yg posting kat thread ni. neway, kasi lah panas lagi thread ni dgn killer shot2 semasa tour kat sana. cheers

kang aku kna banned... hahaha. sori admin. kehkehkeh

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Wed Dec 23, 2009 8:25 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
trooper_knife wrote:
kurien, aku rasa bila admin tengok hang punya posting pasal LIMA, sure luka dia kembali berdarah. hehehe... member tu frust nonggeng pasal tak dapat pergi LIMA. Mad so far, cuma akmal saja yg posting kat thread ni. neway, kasi lah panas lagi thread ni dgn killer shot2 semasa tour kat sana. cheers

kang aku kna banned... hahaha. sori admin. kehkehkeh

kurien, jgn lah hang tak jadi upload pulak. aku gurau saja. admin lagi suka bila ada banyak posting dpd warga2 forum. cuma jauh disudut hati dia, dia masih sedih. hehehe....

upload, jangan tak upload pulak. aku pun tertunggu-tunggu ni posting dpd hang kurien. yg lain2 tu, kalau anda juga turut berada di LIMA, silalah upload gambar2 menarik utk ditatap oleh warga2 lain yg tak berkesempatan utk pergi LIMA. tq.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Wed Dec 23, 2009 9:18 am

hampeh korang. jangan kata LIMA, ...6,7,8,9,10 pun aku akan pegi nanti! wahahahah

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Wed Dec 23, 2009 9:20 am

Admin wrote:
hampeh korang. jangan kata LIMA, ...6,7,8,9,10 pun aku akan pegi nanti! wahahahah

admin, jgn lupa next year kat singapore k. time tu kita snap banyak2 gambar2 yg best2. hehehe... time to pay back.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Thu Dec 24, 2009 8:21 am

Dah seminggu saya balik kampung, macam-macam benda dah jadi. Hehehe. Nanti saya sambung balik laporan.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Thu Dec 24, 2009 2:15 pm

trooper_knife wrote:
Admin wrote:
hampeh korang. jangan kata LIMA, ...6,7,8,9,10 pun aku akan pegi nanti! wahahahah

admin, jgn lupa next year kat singapore k. time tu kita snap banyak2 gambar2 yg best2. hehehe... time to pay back.

member aku yg dok singapore tu reserve tiket utk aku ke Singapore Airshow tu. tp x tau la bleh pg ke x. main dgn keje gomen ni payah. tp ntah le bleh bwk kamera ke x sbb masa Army Open House tu kamera dgn hp berkamera smua kna tggl kt gate masuk. ADJ journalist Dzirhan Mahatir pg sana utk buat liputan.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Thu Dec 24, 2009 6:15 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
trooper_knife wrote:
Admin wrote:
hampeh korang. jangan kata LIMA, ...6,7,8,9,10 pun aku akan pegi nanti! wahahahah

admin, jgn lupa next year kat singapore k. time tu kita snap banyak2 gambar2 yg best2. hehehe... time to pay back.

member aku yg dok singapore tu reserve tiket utk aku ke Singapore Airshow tu. tp x tau la bleh pg ke x. main dgn keje gomen ni payah. tp ntah le bleh bwk kamera ke x sbb masa Army Open House tu kamera dgn hp berkamera smua kna tggl kt gate masuk. ADJ journalist Dzirhan Mahatir pg sana utk buat liputan.

ha... bagus tu... Very Happy tapi..... tiket masuk tu hang kasi lah kat aku dgn admin. Laughing

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009   Today at 12:36 am

Back to top Go down
 
Laporan Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2009
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: