FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kg. Permatang Damar Laut Pillbox

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 1:03 am

baru-baru ni, kitaorang (aku, admin n redknot) ada buat trip ke penang. tujuan utama kami adalah untuk melawat WW2 batu maung war complex. tapi masa makan malam kat depan hotel seri malaysia, kuk (yg kebetulan ada kat penang) telah mencadangkan kat kitaorang utk melawat pillbox di kg. permatang damar laut.

setelah aku check dalam google earth, rupa2 nya ada lagi satu pillbox kat situ. jarak nya adalah lebih kurang 400m. tapi keadaan nya lebih menyedihkan.





persoalannya, kenapakah tidak ada usaha untuk memulihara bahan2 sejarah ini.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Sun Dec 27, 2009 11:06 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 10:53 am

Apa kata kita yang usahakan utk mengekalkan kesan2 sejarah cam ni. Tak kisah la kita buat sendiri cam pi cat balik pill box tu atau kita fowardkan ke persatuan sejarah atau kita cari sponsor ke cam mana...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 12:39 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Apa kata kita yang usahakan utk mengekalkan kesan2 sejarah cam ni. Tak kisah la kita buat sendiri cam pi cat balik pill box tu atau kita fowardkan ke persatuan sejarah atau kita cari sponsor ke cam mana...

sy setuju dgn ide tu...bertepatan dgn status pulau pinang sbg bandar warisan dunia...kalau majukan perkara ni kpd muzium ww2 atau kerajaan negeri sendiri agar pillbox ni di baikpulih dan di jaga utk tatapan pelancong tempatan dan asing dan juga sbg tapak sejarah pun x kurang baiknya....
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 2:54 pm

payah2 kita buat trip ke situ, kita bersihkan kawasan sekeliling. Pas tu kita cat balik kaler celorang-celoreng. Kita letak papan tanda nama group kita

sembang pasal nama group, aku dok cari dalam forum ni dah hilang... ???? kat mana aaa?
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 3:31 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
payah2 kita buat trip ke situ, kita bersihkan kawasan sekeliling. Pas tu kita cat balik kaler celorang-celoreng. Kita letak papan tanda nama group kita

sembang pasal nama group, aku dok cari dalam forum ni dah hilang... ???? kat mana aaa?

ok.first of all, aku setuju dengan cadangan seperti mengekal@memulihara artifak2 bersejarah seperti ini dengan cara
mengecat atau gotong royong, buat papan tanda serta menjalinkan usaha sama dgn group2 (spt. Malaya Historical Group) dan tak keterlaluan jika kita fowardkan suara hati kita ni kepada kerajaan negeri.

nama group?..apa yang hilang bro???

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 4:24 pm

nama group kita

HOME OF THE BRAVE

kecik sangat tak nampak

yang italic tu tak perasan lak

Shocked

tak per la.... small matter
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 4:34 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
nama group kita

HOME OF THE BRAVE

kecik sangat tak nampak

yang italic tu tak perasan lak

Shocked

tak per la.... small matter

Betul jugak tu. Tulisan tu tak berapa jelas. Tq komrad, kalau tak, aku pun tak perasan.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Dec 09, 2009 4:40 pm

mana ni? mana satu ni..kat banner ke?...nanti aku ubah ok

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Thu Dec 10, 2009 2:59 pm


_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"



Last edited by Admin@encikkacang on Sun Dec 27, 2009 4:50 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Thu Dec 10, 2009 3:16 pm

Admin wrote:
mana ni? mana satu ni..kat banner ke?...nanti aku ubah ok

yang kat dalam banner tu satu... tak jelas, macam main game treasure hunt... kena renung baru nampak.

Yang kat bawah banner tu, kecik dan font biasa macam tarak apa apa

hehhehhee pandaiiii je aku komplen
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 10:54 am

semua halangan ditempuhi demi mencapai tujuan..



kelihatan acara lompat jauh sedang berlangsung. nasib baik tak jatuh kat dalam parit tu. hehheh.. yg mamat kat belakang tu, macam tengah pegang M-4 saja. Razz

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Sun Dec 27, 2009 4:22 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 10:57 am

nice shot my fren..betul la mamat kat belakang tu mmg gempak..sapa dia ek? t shirt pun gambar hornet tu..mmg power seh!

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 11:24 am


kelihatan sarjan jack sedang meneropong unit-unit serangan amfibi tentera jepun yg kian menghampiri pantai melalui pillbox window.


ciss... tak guna punya sarjan jack, dia meninggalkan stesen rupa-rupanya. "Corporal!!! kasi tangkap itu sarjan. kasi masuk itu court martial!!"

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Sun Dec 27, 2009 4:24 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 11:28 am

abandon post everybody! the japs attacking from north! not here! initiate operation matador!-said sergeant jack. hahahahha

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 11:35 am

trooper_knife wrote:

DSLR... sunny sunny
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Dec 11, 2009 6:40 pm

ala DSLR murah je mal...sony alpha 200..beli last year rm1699 basic kit lens.. tu pun tgh sale dan plg murah..ni je yang termampu.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat Dec 12, 2009 5:36 pm

Bro,kalau tak salah aku, kat area Relau ada sebuah lagi kubu. Nanti kalau aku balik Penang, aku akan ambik gambar kubu tu
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat Dec 12, 2009 7:28 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Bro,kalau tak salah aku, kat area Relau ada sebuah lagi kubu. Nanti kalau aku balik Penang, aku akan ambik gambar kubu tu

relau tu kat area mana kuk? next week aku turun penang lagi. boleh aku explore area sana.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sun Dec 13, 2009 5:14 am


pandangan sisi pillbox


gambaran kedudukan anggota infantri didalam pillbox (bahagian atas) sekiranya bertempur tentera jepun yang menghampiri pantai apabila MGKA kehabisan peluru, mereka terpaksa menggunakan senjata peribadi.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sun Dec 13, 2009 9:50 am

relau tu kat area mana kuk? next week aku turun penang lagi. boleh aku explore area sana.[/quote]


Knife,

Relau tu jalan nak pergi Balik Pulau. Kalau dari Seri Malaysia, hang drive ke arah ke airport, lepas balai bomba, akan jumpa traffic light. Kalau ke kiri ke airport. Jalan straight sampai jumpa satu lagi traffic light dan belok ke kanan. Dalam 500 meter dari simpang tu, hang akan jumpa kubu yang dimaksudkan. kubu tu warna hijau santa
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sun Dec 13, 2009 10:07 pm

pill box ni kat area mana ? tgk macam dekat airport?
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sun Dec 13, 2009 10:19 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
pill box ni kat area mana ? tgk macam dekat airport?

that's rite comrade. memang location pillbox tu kat hujung runway, kat seberang jalan. nanti 20hb aku cuba cari pillbox yg dekat relau pulak. tengah tunggu admin launch thread Batu Maung War Museum ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon Dec 14, 2009 12:16 am

trooper_knife wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
pill box ni kat area mana ? tgk macam dekat airport?

that's rite comrade. memang location pillbox tu kat hujung runway, kat seberang jalan. nanti 20hb aku cuba cari pillbox yg dekat relau pulak. tengah tunggu admin launch thread Batu Maung War Museum ni.

hahah..kita tunggu dia launch, dia tunggu kita lak ye?..hehe. nanti la kalau rajin sy buat. cat

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon Dec 14, 2009 9:37 am

Airport BAYAN LEPAS KA ???


Aku kalau balik KG selalu gi tgk pill box kat airport kepala batas, alor star & kat TC, Kuantan. Malam Sabtu ari tu Majalah 3 ada tunjuk pasal Pendaratan Tentera Jepun kat KB, sekali dgn bekas runaway kat MACHANG kalau tak salah. Tgk Runaaway tu dah terbiar. Elok kita @ pihak tertentu pi bersihkan balik. Rasa aku kat KELANTAN byk benda2 nih
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon Dec 14, 2009 10:20 am

Gong Kedak tu dulu salah satu daripada runaway British yang merupakan pertahanan Timur Tanah Melayu. Sekarang ia telah pun menjadi Pengkalan Udara yang tercanggih di Malaysia jika tidak di Asia Tenggara dan masih lagi memainkan peranan yang cukup aktif dalam mempertahankan Malaysia Timur.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Today at 4:38 am

Back to top Go down
 
Kg. Permatang Damar Laut Pillbox
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: