FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kg. Permatang Damar Laut Pillbox

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon May 10, 2010 11:00 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
" ...oppss.. kubu tu di Sungai Petani, sy punya hometown. Apa relevannya British buat kubu sebelah landasan?.."

saya x dpt pastikan which pillbox, tapi ia mesti locality defend tu, kalau nazri ada photo bole upload coz kita boleh check visual dia, saya dah mapping kat google earth semua pillbox nanti ready saya kasik upload..

La, tuan orang SP ka? Hehehe...
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon May 10, 2010 11:57 am

yang pastinya pillbox2 ni byk terdapat di semua lokasi2 pertahanan british
semasa sekat kemaraan jepun dari utara dan pantai timur sehingga
berjaya tawan singapura. start from jepun landed kat kota bharu, great2 battle seperti
battle of jitra, battle of kampar, battle of slim river, battle of bakri,muar
dan fall of singapore..semua position2 pertahanan kuat british dan memberi
tentangan hebat sure ade pillbox2 ni...tp tak pasti la dah lama pembangunan dah naik..
maybe ade yg dah kena clear kot..sygnye tinggalan sejarah tu...

*bgus la usaha tn jimio dan tim Garis Waktu utk merekod semua tpt2 pillbox tu.
thumbs up!
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Mon May 10, 2010 12:23 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
" ...oppss.. kubu tu di Sungai Petani, sy punya hometown. Apa relevannya British buat kubu sebelah landasan?.."

saya x dpt pastikan which pillbox, tapi ia mesti locality defend tu, kalau nazri ada photo bole upload coz kita boleh check visual dia, saya dah mapping kat google earth semua pillbox nanti ready saya kasik upload..

kubu sebelah landasan mestilah fungsinye sebagai listening post, observation post, MG post dan Support Post....namun kadangkala takde fungsi langsung...ianya utk menakut pihak musuh
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat May 29, 2010 5:51 pm



kedudukan terkini WW2 pillbox di Pantai Sabak... time air surut baru boleh nampak. tu pun kna kasi "kecik" mata.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat May 29, 2010 6:24 pm

he he ok la kurang2 dia selamat dalam laut tu he he he
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat May 29, 2010 11:04 pm

jadi tukun tiruan... hehehe. ada satu lg dlm airport... still good condition rasanya. kuk mgkin tau sbb area dia tu.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sun May 30, 2010 12:16 am

xde latest info lagi ke pasal pillbox?...
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Jun 02, 2010 3:14 pm

pillbox kat pantai sabak dah jauh dalam laut? mak aihh.. btol2 terhakis kawasan nih.. sudah tentu perumahan kat situ tenggalam jugak.... last tahun 1994-1998 masih lagi berpacak kat tepi pantai.. itu pon hampir2 tenggelam dgn pasir pantai....
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Wed Jun 02, 2010 10:27 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
pillbox kat pantai sabak dah jauh dalam laut? mak aihh.. btol2 terhakis kawasan nih.. sudah tentu perumahan kat situ tenggalam jugak.... last tahun 1994-1998 masih lagi berpacak kat tepi pantai.. itu pon hampir2 tenggelam dgn pasir pantai....

sekarang ni dah tahan dah sikit sebab buat benteng batu sepanjang pantai tu... kalau buat macam ni dari dulu lagi rasanya pillboxes yang ada disepanjang kawasan pantai ni boleh dilihat dan sihat walafiat. dulu siap boleh duduk atas pillbox ni kalau pegi pantai sabak... sekarang ni... habis.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Thu Jun 03, 2010 9:44 am

habis tanah perkuburan kat situ pon tenggelam gak ka? kawasan situ mmg tanah mendap ye kurien.. mmg kaw2 hakisan.. lagi satu tak di galakkan sangat mandi... air tepi laut beli sedut sampai ke tengah laut tu.. kes aku penah kena kat PCB dulo...

semalam baru je terbaca 2 budak skolah mati lemas kat pantai sabak nih... al-fatihah
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Thu Jun 03, 2010 11:21 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
habis tanah perkuburan kat situ pon tenggelam gak ka? kawasan situ mmg tanah mendap ye kurien.. mmg kaw2 hakisan.. lagi satu tak di galakkan sangat mandi... air tepi laut beli sedut sampai ke tengah laut tu.. kes aku penah kena kat PCB dulo...

semalam baru je terbaca 2 budak skolah mati lemas kat pantai sabak nih... al-fatihah

rasanya la... tapi tak semua la. bukan sabak je... habis sampai ke terengganu sana. Malaysia ni dah makin kecik setiap tahun. hehehehe... budak lemas tu area dalam gambar yang aku post tu la.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
anaklan
Corporal
Corporal


Posts : 258
Join date : 15/03/2010
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jun 18, 2010 3:30 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
pillbox nie patut diambil gambar dan dicartakan lokasinya di sekitar malaysia. dengan itu, bolehlah tahu akan kewujudan pillbox...tak silap saya di Johor, kawasan Pasir Gudang, Tanjung Pengelih [sila betulkan jika saya silap]

ada lagi site pillbox mengadap ke Singapore...pillbox konsep dalam dan bukit....tak silap saya, ada majalah Perajuit buat komen pasal pillbox...

dan di sekitar Johor, Kota Tinggi....banyak pillbox merata tempat...

SgtKurtz aku dh jumpe...nie kt Tg.Pengelih

[You must be registered and logged in to see this link.]

depan pilbox nie tros laut...stu jalan dgn tmpt rekrut org2 TLDM, KD Sultan Ismail...

[You must be registered and logged in to see this link.]
Back to top Go down
anaklan
Corporal
Corporal


Posts : 258
Join date : 15/03/2010
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jun 18, 2010 3:32 pm

Ya Allah..ape aku dh buat nie....besor gabak gle gmbo...
cmne nk kecikkn Shocked ????

p/s: x nk kne mara No pale
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jun 18, 2010 5:27 pm

aku pun xtau...cube ko resize kat "pangkalan" gambo ko balek...


dekat TLDM KD Sri Medini(betol ke ni?..kat pandan,JB 2)..
de meriam bofors kalau x silap aku...
meriam 2 taruk kat tempat gate masuk...
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 7:24 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Ya Allah..ape aku dh buat nie....besor gabak gle gmbo...
cmne nk kecikkn Shocked ????

p/s: x nk kne mara No pale

buat spoiler je... tekan pada ikon "others" tu. ada spoiler. klik je kat situ

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:

dekat TLDM KD Sri Medini(betol ke ni?..kat pandan,JB 2)..
de meriam bofors kalau x silap aku...
meriam 2 taruk kat tempat gate masuk...

KD SRI MEDINI... perghhhhh... lama giler tak dengar nama ni. masa aku dok Kg. Penggawa Timur, ada la jugak sekali dengan krew2 KD SRI MEDINI ni. tapi aku tak tahu kapal jenis apa. hehehehe


kubu pertahanan pantai sabak



dahulu...



kini... dan mungkin buat selama-lamanya





Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
skuad42
Sergeant
Sergeant


Posts : 305
Join date : 22/04/2010
Age : 35
Location : Pearl of the Island

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 8:35 pm

pillbox kat permatang damar laut ni dulu2 aku selalu gak main kat sini....aku difahamkan ada byk lagi..menurut beberapa sumber tak rasmi yg aku dengar dari penduduk setempat..pill box ni boleh dijumpai lagi kat Pantai Esen, bersebelahan dengan permatang damar laut ni. Nak masuk kawasan ni agak mencabar sikit. Insyaallah..kalau aku ada masa..aku akan cuba cari lagi pillbox yg agak terceruk ni. Sebab aku pernah sembang dengan beberapa personel dari kem PGA kat pantai Esen ni masa aku gi memancing dulu...diorang kata nak tgk pillbox ni kena naik atas lagi...

Anyway permatang damar laut ni dekat je dengan rumah aku pun...very close. Ada sumber lain mengatakan ada satu pillbox yg agak besar dan mempunyai terowong menghubungkan dengan pillbox lain. Aku tak sure lak kat mana tu.
Back to top Go down
skuad42
Sergeant
Sergeant


Posts : 305
Join date : 22/04/2010
Age : 35
Location : Pearl of the Island

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 8:37 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
relau tu kat area mana kuk? next week aku turun penang lagi. boleh aku explore area sana.


Quote :
Knife,

Relau tu jalan nak pergi Balik Pulau. Kalau dari Seri Malaysia, hang drive ke arah ke airport, lepas balai bomba, akan jumpa traffic light. Kalau ke kiri ke airport. Jalan straight sampai jumpa satu lagi traffic light dan belok ke kanan. Dalam 500 meter dari simpang tu, hang akan jumpa kubu yang dimaksudkan. kubu tu warna hijau santa

Kuk...pillbox yg ko maksudkan tu atas sikit dengan Sek. Ren. Keb Sungai Ara ke ?? exactly kat tepi traffic light tu kan ??
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 8:50 pm

jika buat misi cari pillbox nie best gak nie...aku sanggup amik cuti seminggu spent kat sana cari pillbox dan dokumenkan...

bukan apa, khazanah kita jugak...
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 8:53 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Ya Allah..ape aku dh buat nie....besor gabak gle gmbo...
cmne nk kecikkn Shocked ????

p/s: x nk kne mara No pale

trimas bro krn tlg carikkan utk aku....mmg wujud rupanye pillbox Tanjung Pengelih...jika ade homestay kat sana...aku sanggup dtg dan explore sendiri....
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 10:32 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:

dekat TLDM KD Sri Medini(betol ke ni?..kat pandan,JB 2)..
de meriam bofors kalau x silap aku...
meriam 2 taruk kat tempat gate masuk...

KD SRI MEDINI... perghhhhh... lama giler tak dengar nama ni. masa aku dok Kg. Penggawa Timur, ada la jugak sekali dengan krew2 KD SRI MEDINI ni. tapi aku tak tahu kapal jenis apa. hehehehe





wah....
kurien pernah duduk Kg. Penggawa Timur?
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 11:43 pm

ha'ah. aku dulu sekolah kat SK. Angkatan Tentera. hehehehe... tp dok di Penggawa Timur.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Fri Jul 16, 2010 11:48 pm

sekolah tentera yang sebelah Holiday Plaza 2 ke?
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat Jul 17, 2010 12:21 am

ha'ah... hehehehe. off topik kang. hehehehe...

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat Jul 17, 2010 12:32 am

hahaa..

ok2...

kembali ke pangkal jalan....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Sat Jul 17, 2010 11:18 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
ha'ah. aku dulu sekolah kat SK. Angkatan Tentera. hehehehe... tp dok di Penggawa Timur.

skolah aku dulo nih...


haa.. offtopik jap ye.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Kg. Permatang Damar Laut Pillbox   Today at 12:03 pm

Back to top Go down
 
Kg. Permatang Damar Laut Pillbox
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: