FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Wira Angkasa ( Full Story )

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Wira Angkasa ( Full Story )   Sun Dec 20, 2009 7:27 pm
























_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sun Dec 20, 2009 8:11 pm

dekat part 11 citer wira angkasa ni aku terdengar dia mcm ada sebut
perkataan "Tally ho"

aku try search kat wiki, aku jumpa maksudnya :

This expression became commonly used during the Second World War by English-speaking fighter pilots to say that an enemy aircraft has been sighted. It is still used today for this purpose, and also applies to sighting ground targets, though it is generally shortened to "Tally."

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Thu Dec 24, 2009 9:39 pm

yang aku tak berkenan dalam citer nih adegan mak cik noreen noor tu

mcm tak significant jer
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Fri Dec 25, 2009 12:04 am

@kudabesi87 wrote:
yang aku tak berkenan dalam citer nih adegan mak cik noreen noor tu

mcm tak significant jer

filem melayu biase la... kna ada bab cintan cintun. hehehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Fri Dec 25, 2009 10:38 am

Admin wrote:
dekat part 11 citer wira angkasa ni aku terdengar dia mcm ada sebut
perkataan "Tally ho"

aku try search kat wiki, aku jumpa maksudnya :

This expression became commonly used during the Second World War by English-speaking fighter pilots to say that an enemy aircraft has been sighted. It is still used today for this purpose, and also applies to sighting ground targets, though it is generally shortened to "Tally."

tally ho maksud tu..

ingat puntung/ filter rokok gulung tu..yang gulung sendiri rokok, puntung rokok banyak2 tu nama tally ho gak. jual kat 7E
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Fri Dec 25, 2009 2:08 pm

pergh..kool gile cite nih....ala2 top gun...


"hantarkan dua F-5 utk intercept.."

ngahaha...

-come to sea and see for yourself-

visit www.navigate2deviate.blogspot.com to get a glimpse on maritime world and seafaring career...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sat Dec 26, 2009 12:15 am

@mr. kurien wrote:
@kudabesi87 wrote:
yang aku tak berkenan dalam citer nih adegan mak cik noreen noor tu

mcm tak significant jer

filem melayu biase la... kna ada bab cintan cintun. hehehehehe

aku paling bengang kalau bab cintan cintun dimasukkan dlm filem2 perang.ok,x perlu la unsur2 leleh ni dibawak sama.

lg satu teknik pengarahan dan jalan cerita kene perbaiki lg. sbg contoh cube tgk filem behind enemy lines, scene mula2 masa hornet nk dilancarkan dari carrier tu. aku rasa mantap je bila tgk..excited..dgn teknik kamera, muzik background yg best, suasana yg realistik..

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sat Dec 26, 2009 12:47 am

Admin wrote:
@mr. kurien wrote:
@kudabesi87 wrote:
yang aku tak berkenan dalam citer nih adegan mak cik noreen noor tu

mcm tak significant jer

filem melayu biase la... kna ada bab cintan cintun. hehehehehe

aku paling bengang kalau bab cintan cintun dimasukkan dlm filem2 perang.ok,x perlu la unsur2 leleh ni dibawak sama.

lg satu teknik pengarahan dan jalan cerita kene perbaiki lg. sbg contoh cube tgk filem behind enemy lines, scene mula2 masa hornet nk dilancarkan dari carrier tu. aku rasa mantap je bila tgk..excited..dgn teknik kamera, muzik background yg best, suasana yg realistik..

filem perang melayu yg boleh dianggap terbaik... Lt. Adnan la buat masa ni. lgpun boleh kira dgn jari filem2 perang Malaysia yg telah diterbitkan

Sarjan Hassan
Matahari
Prebet Lapok
Darah Satria
Wira Angkasa
Lt. Adnan

Paloh dan Embun aku x kategorikan sbg filem perang sbb jalan cerita dia x menunjukkan sgt arah perang tu.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sat Dec 26, 2009 12:52 am

Matahari tu cerita apa?
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sat Dec 26, 2009 12:57 am

@Akmal3110 wrote:
Matahari tu cerita apa?

Maria Menado pnya cerita. zaman Jepun. dia kena rogol dek Jepun lpas tu bapak dia kna tgkap skali dgn boipren dia. terus jd resistant. cter lama


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Sat Dec 26, 2009 10:44 am

kat speedy DVD wira angkasa rm7 je
Back to top Go down
Pelayar Di Ufuk
Private First Class
Private First Class


Posts : 128
Join date : 28/12/2009
Age : 32
Location : Kuala Kangsar-Bagan Serai-Kinrara

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Tue Dec 29, 2009 7:26 pm

Teringat pulak pada drama2 bersiri mengisahkan Tentera Darat dan Tentera Laut sekitar 89/90...Untuk drama bersiri Tentera Darat tu tajuknya kalo tak silap ialah "Harimau Rimba"....Mengisahkan unit2 RAMD dgn RRD melawan insurgensi....Heronye Yusof Haslam kot..ntah..tak ingat la...Yang ketua bandit (komunis) tu pulak slalu berlakun sbgai org jahat dalam drama yg lain2...yg diye pnya muka macam cina sket2...orang Alor Staq asalnya....ade misai...tapi bukan detektif lim dalm drama gerak khas tu...hehehehe....pernah juga search kat youtube dgn google psl drama harimau Rimba nie...tapi takde berita...ada sapa forumner yang boleh recall balik drama ni....

Drama mengenai TLDM ni plak tak berapa nak ingat sangat...tajuk pun dah lupa....tapi scene yang boleh ingat sampai sekarang ialah masa meriam utama FAC terbakar...ade lanun acu pistol kat hero semasa hero tengah drive...lanun tu naik van nak kejar hero tu....dengan satu bot lanun tu meletup dan terbakar kena tembak dgn TLDM....hero tu muka mcam eman manan je...

Tahun lepas masa jalan2 sekitar uda ocean berhampiarn bas stand klang....nampak ade kdai movie ni jual DVD Wira Angkasa...apa lagi...terus beli la sb bukan senang nak dapat cerita2 lama mengenai ATM ni...
Back to top Go down
rgt356
Corporal
Corporal


Posts : 222
Join date : 10/10/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Tue Dec 29, 2009 9:30 pm

saya x igt dh post ke belum hal ini tapi saya postkan juga la

sewaktu PLKN kami ditayangkan sebuah drama rasanyer sebab ade drama
cerita ini mengisahkan bagaimana unit renjer(kalu x salah) menentang insurgensi

norman hakim pun ade terlibat dalam cerita ini
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Tue Dec 29, 2009 10:34 pm

@rgt356 wrote:
saya x igt dh post ke belum hal ini tapi saya postkan juga la

sewaktu PLKN kami ditayangkan sebuah drama rasanyer sebab ade drama
cerita ini mengisahkan bagaimana unit renjer(kalu x salah) menentang insurgensi

norman hakim pun ade terlibat dalam cerita ini

Drama Insurgensi kan? Dekat RTM pernah ditayangkan tapi tiba-tiba terhenti.
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 12:49 am

serius tak pernah dengar nama drama harimau rimba nih

masa tu kecik lagi kot..

tp insurgensi mmg terbaik...haha

usaha mmg keras, blh kate realistik la dia punye setting..

loreng 70's, trak 3 tan mercedes tu kot..n pakaian polis biru suar coklat, uniform pegawai dulu2
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
rgt356
Corporal
Corporal


Posts : 222
Join date : 10/10/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 2:07 am

@Akmal3110 wrote:
@rgt356 wrote:
saya x igt dh post ke belum hal ini tapi saya postkan juga la

sewaktu PLKN kami ditayangkan sebuah drama rasanyer sebab ade drama
cerita ini mengisahkan bagaimana unit renjer(kalu x salah) menentang insurgensi

norman hakim pun ade terlibat dalam cerita ini

Drama Insurgensi kan? Dekat RTM pernah ditayangkan tapi tiba-tiba terhenti.

yup...100 markah untuk anda
hehehe
PLKN aku pun sama episod pertama jer
waktu pegawai platun renjer tue kena tembak kat leher rasanyer
memang stail la cerita tue Very Happy
Back to top Go down
newsamurai
Private
Private


Posts : 82
Join date : 21/12/2009
Age : 33

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 11:28 am

HARIMAU RIMBA memang best..dulu kecik2 sampai termimpi2 aku..tp LT.ADNAN memang su**giler..patut gan bajet cmtu kita bleh wat lg best..
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 11:33 am

HARIMAU RIMBA YANG MANA PULAK
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 12:48 pm

@katon wrote:
HARIMAU RIMBA YANG MANA PULAK

drama yusop haslam tu la sblum convert jd pulis. mmg femes citer ni dulu. drama ttg ATM masa insurgensi dlu. Yusop haslam, A. galak... lain2 tu x ingat.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
newsamurai
Private
Private


Posts : 82
Join date : 21/12/2009
Age : 33

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 3:50 pm

@katon wrote:
HARIMAU RIMBA YANG MANA PULAK

xsalah aku zaman awal 90an la kot..time tu budak2 hingusan lg..mmg femes giler citer nie..tiap ari selasa kalo xsalah la..citer pasal ATM fight with komunis..gaya olahan criter mmg superb..
Back to top Go down
Pelayar Di Ufuk
Private First Class
Private First Class


Posts : 128
Join date : 28/12/2009
Age : 32
Location : Kuala Kangsar-Bagan Serai-Kinrara

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 7:13 pm

@kudabesi87 wrote:
serius tak pernah dengar nama drama harimau rimba nih

masa tu kecik lagi kot..

tp insurgensi mmg terbaik...haha

usaha mmg keras, blh kate realistik la dia punye setting..

loreng 70's, trak 3 tan mercedes tu kot..n pakaian polis biru suar coklat, uniform pegawai dulu2


Bro kudabesi87 datang ke bumi tahun 1987...Drama Harimau Rimba tu di tayangkan pada 1989/90..kirenye time tu bro tgh belajar bertatih la ye.... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
Pelayar Di Ufuk
Private First Class
Private First Class


Posts : 128
Join date : 28/12/2009
Age : 32
Location : Kuala Kangsar-Bagan Serai-Kinrara

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 7:17 pm

Rasanya jika pergi ke opis Skop Production tanya Yusof Haslam mengenai salinan drama Harimau Rimba untuk di copy kan ke external hard disk diye bagi tak....hehehehe.....itupun kalau yusof haslam ada salinan drama tu la....
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Wed Dec 30, 2009 7:53 pm

@Pelayar Di Ufuk wrote:
Rasanya jika pergi ke opis Skop Production tanya Yusof Haslam mengenai salinan drama Harimau Rimba untuk di copy kan ke external hard disk diye bagi tak....hehehehe.....itupun kalau yusof haslam ada salinan drama tu la....

ada... cuba cari dalam youtube. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Thu Dec 31, 2009 8:39 am

aku ingat lagi drama tu. masa tu masih sekolah renda. kurien, aku tak jumpa pun dlm youtube.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Thu Dec 31, 2009 12:31 pm

trooper_knife wrote:
aku ingat lagi drama tu. masa tu masih sekolah renda. kurien, aku tak jumpa pun dlm youtube.

remove dh kot. hari tu ada jgk nengok tp tak la trlintas dihati nak download.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Wira Angkasa ( Full Story )   Today at 6:11 am

Back to top Go down
 
Wira Angkasa ( Full Story )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: