FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Mon Jan 18, 2010 10:29 pm

THREAD INI ADALAH KESINAMBUNGAN DARIPADA BLOG SHAHPASKAL

** sebenarnya dah lama aku teringin nak lawat battle site ni. tapi malangnya, aku takde member yg betul2 minat n sealiran dgn aku. hinggalah bila aku mula berkawan dgn shahpaskal.
** setelah beberapa kali perbincangan dibuat, akhirnya tarikh utk melawat green ridge battle site telah pun ditetapkan.
** pada mulanya, aku cuba utk menghubungi Cikgu Chye, tapi malangnya dpd orang perantaraan aku maklumkan bahawa keadaan kesihatan Cikgu Chye tidak mengizinkan untuk beliau turut bersama-sama dgb kami pada hari tersebut.
** sedar tak sedar, tarikh tersebut adalah 1 hari selepas tentera british berundur daripada kubu di green ridge setelah mendapat arahan untuk berkumpul di singapura. kami tiba ditempat tapak peperangan ini pada pagi 3hb. januari 2010 (68 tahun selepas berlakunya peperangan di situ)
** menurut fakta sejarah, peperangan kampar ini berlaku pada 30hb Disember 1941 hinggalah pada 2hb januari 1942.
** walaupun peperangan singkat yg singkat ini berlaku selama 4 hari, namun ianya telah mencatatkan sejarah apabila telah berjaya menyekat kemaraan bala tentera jepun yg dilengkapi dengan kereta kebal daripada menembusi pertahanan di sana.
** yg menariknya, menurut sumber, kubu ini telah disiapkan dgn hanya mengambil masa kurang dpd 7 hari. tiada concrete pillbox sepertimana yg terdapat di pantai kota bharu, pulau pinang malah juga di singapura.
** pertahanan yg ada hanyalah parit (trench), lubang (fox hole), machine gun nest yg mana kesemua elemen pertahanan ini adalah dibina daripada tanah.
** anda semua boleh merujuk di link berikut utk mendapatkan maklumat yg lebih jelas lagi.
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]


aku bersama papantanda battle site of kampar. perhatikan tarikh peperangan tersebut.


kebetulan pada hari tu, ada gotong royong yg dijalankan oleh Persatuan Bekas Perajurit Malaysia. veteran yg sedang berbual dgn saudara shah adalah adik kepada Cikgu Chye.


ini adalah jalan masuk ke battle site dpd jalan utama. denai ini hanya boleh dilalui dgn hanya berjalan kaki sahaja.


kelihatan yg berjalan dibelakang saudara shah adalah pencinta sejarah yg kini sanggup mengeluarkan belanja sendiri semata-mata ingin memastikan tempat ini terus dipelihara.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Tue Jan 19, 2010 6:27 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Mon Jan 18, 2010 10:41 pm


kelihatan beberapa orang veteran PBPM sedang menjalankan gotong royong membersihkan kaki bukit bagi persediaan untuk menyambut kedatangan tetamu khas tidak lama lagi.


kelihatan fox hole yg kini telah ditutupi dgn tanah dan dedaun. menurut saudara singh, fox hole ini menempatkan sentri dan pertahanan pada bahagian kaki bukit.


begini gambaran keadaan senti sedang berkawal didalam fox hole bagi menghalang daripada kemaraan bala tentera jepun. menurut saudara singh lagi, ketika itu, kedalam fox hole adalah lebih dalam daripada sekarang. aku dapat gambarkan dibahagian depan fox hole itu akan terdapat susunan sand bag bagi mengukuhkan lagi pertahanan fox hole ini.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Mon Jan 18, 2010 10:45 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Mon Jan 18, 2010 10:42 pm

tak de gambar lagi ke
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Mon Jan 18, 2010 10:46 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
tak de gambar lagi ke

tengah upload ni. harap bersabar.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Mon Jan 18, 2010 11:08 pm


pendakian bukit telah bermula. kami bernasib baik sebab saudara singh itu sudi utk membawa kami kepuncak bukit dimana terdapat tapak battle command post. semasa pendakian bukit itu, kelihatan banyak peparit n fox hole yg kini telah tertimbus akibat cuaca panas n hujan


ini pula adalah machine gun nest dgn saiz yg agak besar. menurut beliau lagi, stesen2 machine gun ini banyak dibina disekitar lereng2 bukit ini. walaupun telah menjangkau usia 68 tahun, bentuk fizikal kubu pertahanan masih jelas kelihatan.


tangan sebelah kanan aku tu sebenarnya adalah guni pasir pada suatu ketika dahulu. guni telah reput n akhirnya pasir bertukar menjadi tanah. lubang juga semakin cetek. menurut saudara singh lagi, stesen2 machine gun ini akan disambungkan diantara satu sama lain dgn trenches yg dibina disekitar lereng bukit ini.


ini adalah keadaan trenches yg masih boleh dilihat. kebanyakkannya telah ditutupi dgn semak samun n juga dedaun yg luruh. pada ketika peperangan berlaku, trenches ini mempunyai kedalaman sehingga melepasi paras dada. konsepnya adalah sama seperti peperangan dunia pertama dahulu. semua sistem pertahanan ini dibina dalam tempoh yg singkat dan dibantu oleh penduduk kampung yg berdekatan.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:17 am

besttt...besttt...bleh buat trip reramai semua geng pegi...tq trooper & shahpaskal untuk gambo tu semua, kalau tak tak dapat la kami nengok...
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:51 am

tempat ini akan terus terpelihara jika ada pihak yang sanggup menguruskannya tapi persoalannya... SAMPAI BILA? selagi tiada "tangan-tangan" dan "akal-akal" yang jahat cuba mengambil kawasan ini atas nama kemajuan... ia akan terus kekal seperti dahulu.

GOOD WORK TROOPER_KNIFE & SHAHPASKAL. mungkin PERAJURIT atau TEMPUR akan terbaca cerita ini dan membuat satu rencana khas dalam mana-mana keluaran mereka.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 3:53 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
laman web ini juga turut menceritakan maklumat-maklumat berkaitan dengan tapak perang ini.


terdapat banyak trenches pada bukit ini. tetapi sayang, disetengah-setengah bahagian bukit ini, trenches ini telah tertimbus.


ini pula adalah kesan tinggalan foxhole yg terdapat di sekitar denai dlm perjalanan kami menuju ke puncak bukit utk melihat keadaan sebenar command post tentera british.


aku sedang berada didalam trenches. tak dapat nak gambarkan kesibukan tentera british dan gurkha ketika menentang kemaraan tentera jepun. mungkin juga seperti mana yg digambarkan didalam movie "hamburger hill". begitulah keadaan tentera british n gurkha mempertahankan post mereka dpd ditawan oleh tentera jepun. ada pendapat mengatakan bahawa, tentera jepun tidak berjaya menjejakkan kaki mereka ketika peperangan itu berlangsung. mereka hanya mampu menawan Thomson Ridge sahaja.


setelah penat mendaki dan kerap kali memeriksa kaki masing2 utk memastikan tiada serang hendap oleh pacat, kami akhirnya sampai di puncak bukit ini. kelihatan tanah lapang yg dipercayai command post tentera british. disinilah pegawai atasan british mengeluarkan perintah serta dipercayai disini juga dibina khemah rawatan medan untuk merawat mereka yg tercedera akibat serangan tentera jepun.


yg menjadi persoalan adalah dimanakah terletaknya kedudukan 25pounder milik tentera british? senjata berat yg telah berjaya melaksanakan tugas memampan kemaraan tentera jepun dgn baik sekali. menurut saudara singh lagi, berkemungkinan besar, kedudukan battery 25 pounder ini terletak dikaki bukit bersebelahan dgn bukit ini. tetapi hingga kini masih lagi menjadi rahsia n tanda tanya oleh kerana tidak ada penemuan sebarang bukti lagi.


aku sedang berdiri ditengah-tengah kawasan command post. mungkin 68 tahun dulu, tempat ini bermandikan darah para tentera british yg tercedera dan maut. anggota tentera memberikan bantuan, sibuk mencari perlindungan ketika pesawat tentera jepun mengebom kedudukan kubu ini dan bermacam-macam lagi gambaran aku ketika itu.


ini adalah gambar sebenar 25 pounder sedang beroperasi ketika perang dunia ke-2.

** menurut saudara singh, ketika perang berlaku di green ridge, bukit ini tidak mempunya pokok2 yg besar sepertimana keadaan skrg. ia hanya ditumbuhi oleh pokok2 renek n lalang.
** sebab itulah, command post berjaya mengeluarkan arahan dgn baik ketika pertempuran itu berlaku.
** menurut beliau lagi, 25 pounder telah berjaya memampan kemaraan angkatan kereta kebal tentera jepun dpd menghampiri green ridge ini. ini dibantu juga oleh mesingan vikers yg telah berjaya meragut banyak nyawa tentera jepun.
** utk pengetahuan semua, tapak perang dunia ke-2 ini telah menjadi rujukan n kajian kepada military colleague dpd luar negara. bagaimana penggunaan kelebihan bentuk rupa bumi n alam semulajadi dgn baik mampu memberikan tentangan sengit kepada pasukan yg mempunyai kelengkapan yg lebih baik.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Tue Jan 19, 2010 4:13 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 4:05 pm

**terima kasih diatas sokongan dpd saudara tottis n kurien.
**klau nak buat trip kesini, aku bleh aturkan. maybe this time, kita bwk peralatan yg cukup supaya boleh explore lebih jauh lagi kedalam kawasan tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
newsamurai
Private
Private


Posts : 82
Join date : 21/12/2009
Age : 33

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 4:46 pm

nice work & picture..keep it up bro.. lol!
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 5:28 pm

aku rasa aku ada map battle ni..mungkin kita boleh trace posisi meriam tu.. bagi ku dua tiga hari carik okeh
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 5:54 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
aku rasa aku ada map battle ni..mungkin kita boleh trace posisi meriam tu.. bagi ku dua tiga hari carik okeh

tq for your support ggk. klau ada map tu, kita try to explore satu hari nti diatas nama tour to green ridge yg akan disertai oleh warga forum panggilan pertiwi yg berminat.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 6:03 pm

map tu dalam magazine Tempur..agak detail la siap ada scale bar lagi
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 6:07 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
map tu dalam magazine Tempur..agak detail la siap ada scale bar lagi

magazine tempur?? bila punya issue. aku kena cari dlm simpanan aku ni. hehehe... ini sure beli tapi tak sempat atau terlupa nak baca.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 6:09 pm

lama punya..sama ada tempur atau perajurit... tapi memang tajuk dia battle of kampar.
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 6:13 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
lama punya..sama ada tempur atau perajurit... tapi memang tajuk dia battle of kampar.

tahun bila tu brot?? senang skit aku nak cari. n lagi satu, majalah yg mana satu yek?

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
nasiru
Master Sergeant
Master Sergeant


Posts : 690
Join date : 11/01/2010
Age : 30

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 6:20 pm

memang bagus buat benda(lawatan2,rombongan) ni , aku tak hairan kalau ada remaja2 malaysia ni ingat malaysia kalah jadi lauk tanpa melawan time ww2 disebabkan kekurangan informasi pertempuran2 yang berlaku kat malaysia nih.
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:07 pm



tahniah2..satu usaha sgt2 murni dan pendedahan yang baik.. mampu memberi kesedaran dan kesan yang positf kepada masyarakat. rakyat sepatutnya mengubah persepsi2 seperti " yang sudah tu sudah la..buat apa nk ingat..biar je berkubur kat situ".

kebanyakan org akan ketawa jika kita minat melawat tempat2 mcm ni. my advise, PEDULIKAN.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"



Last edited by Admin@encikkacang on Tue Jan 19, 2010 9:21 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:10 pm

tq admin. tak sabar nak tunggu report kompleks perang kat batu maung dari admin ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:23 pm

trooper_knife wrote:
tq admin. tak sabar nak tunggu report kompleks perang kat batu maung dari admin ni.

ehehe..maybe jumaat ni bole start batu maung..muzium TD ....oh banyaknye..update sket2..hehe

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Tue Jan 19, 2010 9:30 pm

wah....
besnye lawatan trooper knife n shahpaskal 2....

len kli klu anda smua dpt amek lg byk gmbr trmsuk tpak 25 pounder 2 lg bes....
hahaaaa
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.   Today at 11:57 pm

Back to top Go down
 
Battle Of Kampar (Green Ridge Battle Site), Kampar, Perak.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: