FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Tue Feb 02, 2010 12:21 am



bekas tapak kedudukan meriam yang menghadap ke pantai. berdasarkan saiz tapak yang besar ni..rasanya 15 inch guns la kot.



serpihan

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Tue Feb 02, 2010 12:32 am

laporan bersambung esok. What a Face

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Tue Feb 02, 2010 4:46 am

**sebenarnya, muzium perang batu maung ni memang dah lama aku teringin nak lawat, sejak mula-mula dibukak lagi.
**tapi apakan daya, tak ada geng yg punyai minat yg sama sehinggalah aku mula menyertai forum panggilan pertiwi pada bulan september 2009. masa tu nama forum ni belum lagi dikenali sebagai panggilan pertiwi.
**tehehehe... ingat nak ajak shahpaskal, tapi dia dah pernah lawat kompleks ni. so hari tu cuma kami bertiga saja yg buat exploration ni.
**setelah menjalani transformasi yg drastik pada penghujung 2009, ini lah wajah, gaya dan identiti baru forum panggilan pertiwi.
**memang berbaloi dapat melawat kompleks perang ini.


ini adalah pandangan dpd tepi escape route chamber tu. kelihatan firing bay untuk heavy artillery menghala kearah laut bagi mempertahankan kompleks markas tentera ini dpd menghadapi serangan dpd kapal tentera jepun.


tangga utk laluan yg mengelilingi firing bay. kelihatan disisi tangga adalah ammunition storage compartment.


lagi satu pandangan tapak heavy artillery. kelihatan pekerja sedang membersihkan firing bay ini dpd dedaun yg luruh. kedengaran sayup2 siren kecemasan yg dimainkan melalui sistem audio utk menambahkan realiti suasana perang ketika itu.


pada tepi bahagian firing bay, adalah ammunition hoist chamber. heavy artillery ammunition akan dibawa ke firing bay menggunakan sistem hoist ini sebelum disimpan kedalam ammuniton compartment pada bahagian sisi firing bay.


information signboard pada sisi dinding ammunition hoist chamber door.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Tue Feb 02, 2010 9:09 am



kesan pengeboman yang masih kekal sehingga hari ni.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Tue Feb 02, 2010 9:38 am



kuarters untuk pegawai yang sedang bertugas.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Sat Feb 06, 2010 9:16 pm



ammunition dump site. kedalaman lebih kurang 4 tingkat.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:16 am

Cuti Raya Cina ni aku pi MELAKA. Sempat la melawat muzium TLDM. Tapi ambik gambaq pun tergesa2, al-maklumlah anak2 dok meruntun.

Ni ada sikit titipan utk forumer semua ---> [You must be registered and logged in to see this link.]

Cuma saranan aku, better letak MUZIUM TD, TUDM, TLDM ni setempat cam kat US.

Cuba bayangkan
- Muzium td kat PD,
- Muzium RAMD 2km dari muzium td
- Muzium TUDM kat sg besi
- Muzium Polis kat KL
- Muzium TLDM kat Melaka (dgr ada lagi kat LUMUT)
- Tu belum campur Muzium Renjer etc

Kalau aku byk duit... kalau la, aku himpun semua kat sg besi sbb kat situ luas

Sorry off topik, tak tau nak letak mana
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:24 am

woo... best tu comrade katon. aku pun blm pernah pergi muzium tldm kat melaka tu. dulu masa aku sekolah rendah dulu, sekolah aku ada buat trip ke muzium tldm kat lumut base. masa tu dapat naik kapal kd lekir. masa tu kapal yg paling maju dlm inventori tldm.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:40 am

kat lumut, muzium dia belah mana... nanti aku nak singgah
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:42 am

rasanya dah move out to malacca lah comrade katon. masa wife aku study kat uitm manjung dulu, aku ada try utk masuk kat dlm base. tapi bila sampai kat depan HARIMAU, terus protela cakap tak bleh masuk psal muzium dah pindah ke melaka.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:43 am

yg baru2 ni masa RMN open day tu aku tak nampak langsung ada sign board pasal muzium kat dlm base tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:47 am

Tu diaaa... UITM MANJUNG. Kalau tak salah aku UITM tu pun dah pindah ke SRI ISKANDAR. Last sekali aku masuk base tahun 1980an sbb abang aku keja dockyard
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 11:53 am

tu lah pasal. dah lama sangat. klau tak silap aku, time wife aku study kat sana dulu in early 2000, sblm grads kat uitm seri iskandar. cadangan supaya satukan muzium tu maybe agak sukar pasal dana tu adalah dpd cabang yg berbeza. but maybe boleh tubuhkan satu muzium iaitu muzium angkatan tentera malaysia. tapi klau tak salah aku muzium atm memang dah exist. ada kat dlm MINDEF. tapi masalahnya nak masuk pun bukan main susah lagi. dah lah susah nak masuk, tempat pun terhad.

kalau gov betul2 serius, perkara ini boleh dilaksanakan. lagi pun sangat sesuai sebab ketika ini ramai dikalangan warganegara sudah lupa akan nilai keamananan yg sebenar.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 12:02 pm

Betui tu... tak dak usaha. Tak dak dana, tu yg lagi susah. Org2 cam kita yang dlm forum ni la kena start
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Wed Feb 17, 2010 12:09 pm

aku rasa, kalau ramai dikalangan pemimpin kita yg mempunyai jatidiri yg kuat, semangat watan yg kental, tak jadi masalah besar utk menubuhkan muzium yg sedemikian rupa. banyak kisah kejayaan, keperwiraan milik pasukan keselamatan kita yg perlu diceritakan kepada umum. tidak lupa juga banyak peristiwa berdarah n hitam yg perlu kita jadikan peringatan agar ia tidak lagi berulang buat kali kedua.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mike zulu
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 962
Join date : 21/12/2009
Age : 26
Location : Semenanjung Tanah Melayu

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 5:54 pm

gambaq2 kt tempat pnyiksaan xamek ka??
aku dulu time abeh f5 pnh p ngn mak aku(ngahahahah!!!)
almaklomla time tu mmg dh mnt dh sal military2 ni..
tp aku xsmpt turun tmpt bahgian2 pnyiksaan tu bb mak aku takot..
aku pn mls la nk turun..
hehe..
Back to top Go down
http://mikevisualizer.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 6:18 pm

Admin padam gambar tu. Katanya takut berhantu. Kekeke...

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mike zulu
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 962
Join date : 21/12/2009
Age : 26
Location : Semenanjung Tanah Melayu

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 6:20 pm

agak dh..
ada pengalaman mngerikan ka???
hehe..
baru2 aku ada p gk..
tgk mcm tutup xdk org ja pn..
Back to top Go down
http://mikevisualizer.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 11:39 pm

aku ada amik gambar di TLDM Museum Melaka, banyak gak, nanti aku post dalam facebook & sedut ke sini...malas la nak upload masuk photobucket suma, internet lembab...
Back to top Go down
mike zulu
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 962
Join date : 21/12/2009
Age : 26
Location : Semenanjung Tanah Melayu

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 11:41 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
aku ada amik gambar di TLDM Museum Melaka, banyak gak, nanti aku post dalam facebook & sedut ke sini...malas la nak upload masuk photobucket suma, internet lembab...

sini aku pnh p 2 thun lps..
memang puas la tgk..
siap ada heli dalam muzium tu..
kapal lg..uniform2 suma..
mmg xlupa aa wlo xdk gmbq..
Back to top Go down
http://mikevisualizer.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Fri Aug 20, 2010 11:51 pm

sama jer sekarang pun, tak berubah tempat tu dari 2 tahun lepas...
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Sat Aug 21, 2010 12:13 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Admin padam gambar tu. Katanya takut berhantu. Kekeke...
Adeh..tak sempat tengok Sad
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Sat Aug 21, 2010 12:26 am

aku tak tau pulak ada tempat bebarang seksa...subjek faveret aku tuh...
Back to top Go down
mike zulu
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 962
Join date : 21/12/2009
Age : 26
Location : Semenanjung Tanah Melayu

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Sat Aug 21, 2010 1:05 am

jom mai skali lagi thun ni...
ANY SUGGESTION????
Very Happy
Back to top Go down
http://mikevisualizer.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Sat Aug 21, 2010 1:08 am

ala nak p bebila pun buleh...kampung tettttt aku kat situ
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY   Today at 4:34 am

Back to top Go down
 
BATU MAUNG WAR MUSEUM : TOUR OF DUTY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: