FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Thirteen Days - Cuban Missile Crisis

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Wed Feb 03, 2010 7:42 pm



sebuah kisah benar pada oktober 1962. photo2 dari pesawat peninjau u-2 telah mendedahkan bahawa kesatuan soviet sedang dalam proses menempatkan senjata nuklear di Cuba. peluru berpandu tersebut berupaya memusnahkan hampir keseluruhan timur dan selatan amerika syarikat dalam masa beberapa minit jika tidak dihalang..

presiden kennedy dan penasihat politiknya berusaha menyediakan pelan tindakan selanjutnya ke atas soviet. kennedy cuba membuktikan yang dia mampu dan cukup tabah menyelesaikan krisis ni secara diplomatik. namun pentagon dan pemerintah tertinggi tentera udara mahu satu pre emptive strike dilaksanakan - yang bakal membawa US ke kancah peperangan dan pencerobohan ke atas kepulauan Cuba tu. kennedy tetap yakin dengan langkah diplomatiknya kerana serangan hanya akan menyebabkan soviet bertindak balas terhadap eropah..


SS-4 Sandal


lokasi penempatan peluru berpandu yang disyaki (gambar diambil dr pesawat U-2)


low level photograph yg diambil oleh pesawat f-8 crusader

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
asyraff88
Private First Class
Private First Class


Posts : 102
Join date : 22/12/2009
Age : 28
Location : UiTM Shah Alam

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Wed Feb 03, 2010 8:09 pm

Oh oh, peristiwa ni la sebab jam Doomsday hampir ke jam 12, kan? Hampir sangat nak perang habis-habisan. Ada tengok kat History Channed, memang menarik dokumentari pasal neh.
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Wed Feb 03, 2010 8:18 pm

@asyraff88 wrote:
Oh oh, peristiwa ni la sebab jam Doomsday hampir ke jam 12, kan? Hampir sangat nak perang habis-habisan. Ada tengok kat History Channed, memang menarik dokumentari pasal neh.

yup..a minute to midnight..

masa ni kedutaan soviet di US dah bakar semua secret document dia..rakyat US masa tu dah dilatih bagaimana menghadapi sebarang kecemasan. simbol Fallout shelter terdapat di bnyk tempat..

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Wed Feb 03, 2010 8:23 pm



contoh simbol old fallout shelter yg terdapat di new york


contoh fall out shelter..semua makanan dan air di tinkan untuk mengelakkan terkena radiasi


_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
egoskynetz
Private First Class
Private First Class


Posts : 134
Join date : 11/08/2010
Age : 25

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Sun Mar 13, 2011 11:39 am

macam best...ada link download?
Back to top Go down
azim09
Private First Class
Private First Class


Posts : 148
Join date : 28/07/2010
Age : 6
Location : cari la sendiri

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Sun Mar 13, 2011 12:00 pm

cuba cari kat veehd.com sbb saya tengok cite ada kat link tu....
Back to top Go down
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Sun Mar 13, 2011 12:54 pm

saudara von ada terangkan sejarah detail pasal ni dalam thread sejarah....memang menarik..apa jadi ye kalo Cuba tetap ada nuklear hingga kini. mesti jadi kuasa besar kan dan ancaman dari benua amerika selatan kepada U.S selain Iran di tanah arab dan North Korea di Asia Timur..
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Mon Mar 14, 2011 9:43 am

Persawat yang pengintip 2 kena tembakan beberapa kali dan bila ditanya kenapa ada kesan robekan pada juruterbang.. dia cakap kena langgar dengan burung...
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Thirteen Days - Cuban Missile Crisis   Today at 4:35 am

Back to top Go down
 
Thirteen Days - Cuban Missile Crisis
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: