FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Battle of the Bulge

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Battle of the Bulge   Sun Feb 21, 2010 4:30 pm

Salam semua....posting pertama kat dlm ruangan filim ni....
Tolong tegur kalau ada yg tak kena yaa...

Filem Perang
---------------



Tajuk : Battle of the Bulge
Filem perang ni keluaran tahun 1965. Ramai pelakon ternama
membintangi filem ni seperti Henry Fonda, Charles Bronson,
Telly Savalas (Kojak) dan James Mc Arthue (Hawaii Five-O).



Sinopsis:
Bermula dgn Colonel Hassler bersama pemandu untuk
berjumpa Jeneral Kohler. kemudian sebuah kapalterbang
peninjau amerika lalu dan cuba utk mengambil gambar
mereka dan mereka dapat.

Hassler bertemu Kohler berbincang tentang serangan
besar besaran di Ardennes. Lt Col.Kiley (dpt snap gambar
Kohler) kemudian balik ke Base di Bastoigne dan menyerah
gambar kpd Jeneral Amerika dan Kiley syak tentu ada

sesuatu akan berlaku tapi tidak dihiraukan pihak atasan US.
Tiba2 serangan Jerman bermula dan tentera US menjadi kucar
kacir. Pertempuran berlaku dan bermacam cerita dipaparkan
semasa pertempuran berlangsung.

Akhirnya cuaca kembali cerah dan seranagn balas amerika
bermula dan laast sekali Hassler tebunuh dlm keretakebalnya



Komen:
kesemua peralatan Jerman kecuali rifle dan machinegun
adalah tidak tepat. keretakebalnya adalah US Pershing Tank
yg dicat kelabu dgn lambang Jerman. Half Tracknya pun
adalah buatan amerika yg ditandakan lambang Jerman,

Kira macam cerita Combat laa...main cat lambang je.
Banyak yg kurang tepat dlm cerita ni. Pertempuran ini berlaku
dlm musim sejuk tapi kalau kita tgk pertempuran yg akhir tu..
macam dekat padang pasir Nevada je. Tank US pulak sebenarya

Sherman tank tapi dlm cerita tu diorang pakai M24 Chaffee.
Col.Hassler tu sebenarnya bolehlaa dikatakan watak Joachim
Peiper tapi Peiper survived WWII. Kalau nak enjoy tgk
adegan peperangan....YESSSS..memang enjoy tapi kpd

pencinta sejarah..mungkin kurang sikit le. Watak Hassler yg
dilakonkan oleh actor British Robert Shaw (Jaws) mmg best.
Aaa satu lagi...yg ni mmg tak lojik langsung. Kol.Kiley ada
snap gambar Hassler dari atas kapalterbang.......

Korang nak tau macammana rupa gambar Hassler tu.....
Macam snap dari seat depan kereta je..klakar..klakar btul....

Okay..itu je la utk filem ni....
salaam
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Sun Feb 21, 2010 5:23 pm

TAk tepat dari sudut rifle tu camana? Tak guna MG42 ngan KAR 98 K dan MP 40 ke?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Sun Feb 21, 2010 5:57 pm

@joewings wrote:
TAk tepat dari sudut rifle tu camana? Tak guna MG42 ngan KAR 98 K dan MP 40 ke?

Rifle, uniform, benda kecik2 okay...benda yg besau2 mcm tank, half track, truck.
rifle, submg. mg yg hang sebut tu okay...
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Sun Feb 21, 2010 6:03 pm

Truck dia pakai hapa? GMC half and Deuce? Bukan trak Merc lama?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Sun Feb 21, 2010 6:36 pm

Merce lama pun bukan laa aku rasa..
Yg pasti ianya bukan Opel Blitz atau Maultier
atau seangkatan....US punya kot...
Back to top Go down
PuteraDarulTakzim
Corporal
Corporal


Posts : 232
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Thu Mar 11, 2010 1:48 pm

yang bestnyer dalam movie ni...banyak betul digambarkan MBT..(mmg senario MBT War WW2 pun)...tapi bab ambik gambar dari kapal terbang tu mmg tak logik pon...macam gambar posing studio... Razz
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Thu Mar 11, 2010 1:51 pm

@joewings wrote:
TAk tepat dari sudut rifle tu camana? Tak guna MG42 ngan KAR 98 K dan MP 40 ke?

takk tepat mungkin makna dia tak real.. tak guna peralatan yang sebenar
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Mon May 10, 2010 9:13 am

byk yg tak benar dlm filem nie....semua set terutama yg jenis tank dan kenderaan main tangkap muat je. Mostly yg nak scrap metal....
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Mon May 10, 2010 4:59 pm

sama la macam filem PATTON tu. german pakai M-60

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Mon May 10, 2010 5:02 pm

German pakai M-60, tak perasan lah pulak.....MG42 kan berlambak dlm stor tuh...kenapalah guna tuh pulak....haihhhh
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Mon May 10, 2010 5:08 pm

save bajet kot?

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Tue May 18, 2010 3:31 pm

ni filem propaganda... he he he, tapi boleh tengok lah. aku ada dpt bbrp filem pasal WW2 yg org Algeria & Jerman buat - lihat dr persepsi lain... bukan Hollywood... mmg menarik gak
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Tue May 18, 2010 3:42 pm

nak buat geno... German tank mana ade banyak survive selepas WW2, semua dh hancur dn dibagi2kan sbg war trophy diantara yg menang perang (kononnya). Balik depa buat research... Skang bila nk buat citer perang WW2, prop2 german ni dh xde, so kena lah buat mimik dgn barang2 yg ade...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Battle of the Bulge   Today at 10:22 am

Back to top Go down
 
Battle of the Bulge
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: