FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Close Combat

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Close Combat   Sat Feb 27, 2010 7:28 pm

Siapa pernah main pc game ni? Close Combat (CC) ? CC ni game RTT (real time tactical) game.Ada 11 siri semuanya dan saya mula kenal game ni dari siri 4 Close Combat:Battle of the Bulge, kemudian Invasion Normandy.Lani dah ada Close Combat modern tactics tapi aku lani main Close Combat: The Longest day (kira yang paling latest) dengan senarionya adalah berkisar kepada D-day WW-II.

Bagi saya game ni bagus utk uji kemahiran taktikal sebab ia menitik beratkan segala-galanya. bila nak mabush, bila mau serang, kena kira line of sight, bentuk muka bumi yang akan mempengaruhi segala tindakan.




yang ni senario waktu malam. yang cerah (besar) disebabkan oleh kehadiran flare (para flare)
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Close Combat   Sun Feb 28, 2010 12:57 pm

cam menarik jer game ni...
Back to top Go down
sijebat
Civilian
Civilian


Posts : 4
Join date : 27/02/2010
Age : 44

PostSubject: Re: Close Combat   Sun Feb 28, 2010 9:02 pm

kat mana nak download?
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Sun Feb 28, 2010 9:17 pm

@totttis wrote:
cam menarik jer game ni...

download saya tak pasti..saya beli jer selalunya kat kedai game...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Sun Feb 28, 2010 9:21 pm

@totttis wrote:
cam menarik jer game ni...

Memang menarik dan bagi saya amat bagus utk asah kemahiran dalam kemahiran strategi peperangan. sebab semua faktor kena ambil kira. di mana mahu letak HMG, MG, motar, di mana mahu buat ambush, bila masa yang sesuai utk ambush dan pelbagai lagi.kalau salah perkiraan, pasti mengundang padah. utk siri ini saya suka guna "side" Jerman konon nak ubah sejarah...
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Close Combat   Thu May 20, 2010 10:36 am

Memang menarik game nie, yang pernah ku main pun Close Combat 3 & 4. Paling aku suka main close combat 3, jadi Jerman lawan Soviet. Sama gak, konon2 nak ubah sejarah WW2 hehehe. Sekarang dah tak main sebab pc dah kaput. Ntah bilalah nak beli yg baru.
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Close Combat   Thu May 20, 2010 10:39 am

Close Combat 3 : The Russian Front....adalah game paling memula sekali main...selalu main sebelah Jerman vs Russia...bila habis 1st game, kuar film scene camna....hitam putih...

game nie bila main mmg best, rekod main dlm 100 kali non stop...

skrg nie game nie dh takde, tapi sekurangnye....ade lead nak amik game nie nnt
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: Close Combat   Fri May 21, 2010 10:34 am

Close Combat Modern Tactics


Close Combat Modern Tactics is the first of the Close Combat series to introduce 5 vs 5 head to head action. You can play as either US Forces of the fictional Opposing Force (OpFor). There is no campaign, only single battle engagement. These engagement can be on training grounds modeled from actual U.S. bases or fictional Middle East areas. Weapons of OpFor are typically Soviet and Chinese such as AK47 assault rifles and RPGs. you also have all sorts of jeeps and trucks they ride in. American have their choice of most modern weapons which range from the M1A1 Abrams, Squad Automatic Weapons and grenade launchers. Other improvements include the ability for your troops to dig a trench while in combat, load and unload onto troop carrying vehicles and have multiple support missions during a battle. Weapons in Modern Tactics are extremely powerful and you have to make a large shift in your tactics if you are used to playing the versions set in World War 2.

gua rasa ni versi yang baru sekali la sebab senjata dan tank dia moden,boleh main multiplayer atau single player.durasi game kalau single player selama 30 minit...nak menang tak payah bunuh semua musuh cuma capai objektif atau kuasai winning point...

ada misi bebas tebusan, clearkan route jalan, tunjuk hebat kat rebel dan macam macam senario.rupa muka bumi pun main peranan,kengkadang MBT gua tak dapat berfungsi pasal tanah lembut

dibandingkan dengan red alert,Close Combat pertempuran skala kecik mungkin saiz satu seksyen atau platun dan taktik perlu ada.Kita tak boleh hantar massive grup serang satu tempat.Air support,mortar dan artileri disediakan

stim gak main sampai kengkadang miss semayang subuh hehehe Razz
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Sun May 23, 2010 12:00 am

Gang..bukan game ni dah tak da..cuma tak serasi dengan komputer lani. tu zaman bila punya game..kalau install pun CC4 sebagai contoh dia minta windows lama. (97 kalau tak salah)..lani dah pakai vista, XP..

gafaro: saya install modern combat tak dapat..so ni yang baru beli ka? saya beli dah lama...dalam 2-3 tahun lepas.
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Close Combat   Sun May 23, 2010 12:20 am

RAM brp, grafix card jenis apa?
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Mon May 24, 2010 12:00 am

@SgtKurtz wrote:
RAM brp, grafix card jenis apa?

tu utk yang mana?
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: Close Combat   Mon May 24, 2010 12:04 pm

gafaro: saya install modern combat tak dapat..so ni yang baru beli ka? saya beli dah lama...dalam 2-3 tahun lepas.[/quote]

saye dalam 2 minggu lepas beli,window xp,takde grafik card.takde pon cuba beli yang pirate punya
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Close Combat   Mon May 24, 2010 12:17 pm

dah xmain game mcm ni dah.. dlu kaki gamez gak sekarang komputer dah lingkup kena sambar kilat..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Close Combat   Mon May 24, 2010 1:11 pm

@CikguDale wrote:
@SgtKurtz wrote:
RAM brp, grafix card jenis apa?

tu utk yang mana?

game pc hang....modern combat
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Tue May 25, 2010 1:24 am

yang aku try tu dalam 2 tahun lepas rasanya..lani aku tak jumpa lagi cd tu.. dulu punya guna notebook windows 2000. tapi memang tak boleh buka. kat netbook baru ni windows vista tak try lagi..tu la sebab tak da cd aku jumpa hatta yang captain sparrow buat...aku bab nak cerita hardware komputer ni masalah sikit...hehehe
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: Close Combat   Tue May 25, 2010 8:28 am

kalu rajin carik la Supreme Ruler 2015..bonus game dia Close Combat...

ada gak game best lain nama dia Officer ,senario dia World war 2 yang mana player boleh control dekat 1000 unit dalam sekali battle.

tapi massive scale sangat.ini grafik kena gempak sikit la baru inzal...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Tue May 25, 2010 12:17 pm

tu supreme ruler yang mana? yang latest supreme ruler2020 kan? dan bonus tu CC yang mana? modern combat?

p/s: sapa ada simpan lagi game lama...title dia steel panthers ka macam tu...
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Close Combat   Tue May 25, 2010 12:20 pm

@cikguDale

Saya ada copy game tue Steel Panthers. Versi Steel Panthers: World at War pasal perang dunia 2. Nie dapat hasil download kat internet (free).
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Close Combat   Tue May 25, 2010 11:22 pm

alamak..perang dunia kedua tak best..ni yang modern punya. tapi main benda ni lelama jadi bosan sebab nak tunggu turn.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Close Combat   Today at 2:31 am

Back to top Go down
 
Close Combat
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: ULASAN PERMAINAN VIDEO MILITARI-
Jump to: