FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Thu Apr 22, 2010 8:56 pm

@yippi wrote:
@ikansadinmknorang wrote:
@yippi wrote:
salam perkenalan buat semua warga panggilanpertiwi

saya:-

-yippi
-34thn
-berkahwin
-anfield, kelana jaya
-kerja dgn private cmpany for oil n gas solution provider

O&G solution provider...adakah Sapura...atau Kencana...atau...haha

kitorang competitor pada sapura bro Very Happy

sape competitior Sapura...emm...korang ade operate kapal cam Sapura3000 gak ke...??

kalu ade..nk join wat part time leh x...haha...??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
yippi
Civilian
Civilian


Posts : 48
Join date : 01/04/2010
Age : 40
Location : Anfield, Kelana Jaya

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Thu Apr 22, 2010 8:59 pm

@ikansadinmknorang wrote:
@yippi wrote:
@ikansadinmknorang wrote:
@yippi wrote:
salam perkenalan buat semua warga panggilanpertiwi

saya:-

-yippi
-34thn
-berkahwin
-anfield, kelana jaya
-kerja dgn private cmpany for oil n gas solution provider

O&G solution provider...adakah Sapura...atau Kencana...atau...haha

kitorang competitor pada sapura bro Very Happy

sape competitior Sapura...emm...korang ade operate kapal cam Sapura3000 gak ke...??

kalu ade..nk join wat part time leh x...haha...??

kitorang competitor sapura dlm line telco oil rig bro..jauh lagi nak compete diaorang dlm bidang2 lain bro Very Happy

kalau rasa nak keje atas oil rig leh ar roger aku..cmpny aku pun tgh carik engineer major in microwave
Back to top Go down
darrah
Civilian
Civilian


Posts : 1
Join date : 23/04/2010
Age : 44

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Fri Apr 23, 2010 7:11 am

salam & selamat sejahtera untuk semua forumers...
saya jamaludin bin othman ingin memperkenalkan diri.
nick saya darrah

semoga kita semua beroleh kebaikkan serta kerahmatan dariNya.


wassalam
Back to top Go down
apeqpatriot
Private First Class
Private First Class


Posts : 125
Join date : 22/04/2010
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: SALAM PERKENALAN   Fri Apr 23, 2010 12:20 pm

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia.
Nama: Mohd. Ariff
Nick:apeqpatriot
Umur:26 tahun
Pekerjaan: Gov servant
Lokasi: Keramat, KL.
- Salam perkenalan buat semua forumer panggilanpertiwi
- Tak sangka ada forum bercorak kententeraan dalam bahasa malaysia,syabas buat admin.
- Saya memang minat dalam bidang ketenteraan dan bidang2 yang sewaktu dengannya.
- Lebih2 lagi selepas MiG-29N masuk dalam inventori TUDM.
- Mula mengumpul majalah pertahanan (Perajurit) sejak April 1999 sebelum bertukar kepada majalah Tempur(tak ingat bila),tapi semenjak saudara Muhammad Fuad Mat Noor menjadi editor Tempur.
- Harap dapat berkongsi dan menimba pengetahuan dari otai2 dunia pertahanan sekalian.
- Terima kasih.
~proud to be malaysian & proud to become part of this forum~
Back to top Go down
Anakpencen
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 411
Join date : 31/12/2009
Age : 36

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Fri Apr 23, 2010 5:38 pm

cheers Selamat Datang semua di Forum Terunggul Bahasa Malaysia cheers


[img][/img]

Hayatilah peristiwa di atas lol!
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sat Apr 24, 2010 1:34 am

haha gambo tu tipu kucing mana suka pijak lopak air.. mesti anjing gak tu hheheheh
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
kudusian
Specialist
Specialist


Posts : 179
Join date : 28/12/2009
Age : 29
Location : cheras

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sat Apr 24, 2010 2:15 am

selepas menghayati gambar di atas, kesimpulan yang dibuat ialah anakpencen seorang yang comel.hahaha
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sat Apr 24, 2010 4:22 am

@yippi wrote:
@ikansadinmknorang wrote:
@yippi wrote:
@ikansadinmknorang wrote:
@yippi wrote:
salam perkenalan buat semua warga panggilanpertiwi

saya:-

-yippi
-34thn
-berkahwin
-anfield, kelana jaya
-kerja dgn private cmpany for oil n gas solution provider

O&G solution provider...adakah Sapura...atau Kencana...atau...haha

kitorang competitor pada sapura bro Very Happy

sape competitior Sapura...emm...korang ade operate kapal cam Sapura3000 gak ke...??

kalu ade..nk join wat part time leh x...haha...??

kitorang competitor sapura dlm line telco oil rig bro..jauh lagi nak compete diaorang dlm bidang2 lain bro Very Happy

kalau rasa nak keje atas oil rig leh ar roger aku..cmpny aku pun tgh carik engineer major in microwave


copy that...haha...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 8:29 am

Semakin meriah forum kita sekarang ni ye Very Happy
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 12:23 pm

ya semakin meriah dgn kehadiran forumer2 yg sudi berkongsi info,pengalaman dan penyelidikan msg2 dan dicurahkan dlm satu platform wadah atas semangat cintakan tanah air. syabas!
Back to top Go down
ejoy120485
Corporal
Corporal


Posts : 289
Join date : 22/04/2010
Age : 31
Location : Jay bee

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 7:00 pm

Salam 1 Malaysia

Saya masih baru disini..xda pengalaman dalam apa2 jua hal ketenteraan atau kepolisan tapi minat mendalam dan ada 2 orang pakcik saya yang sudah lama menganggotai pasukan polis.

Nama:Mohd Faizul bin Mahat
Umur:25tahun
Status:bujang
Pekerjaan:Pelajar IPTS

Minat pasal bidang ni apabila,pakcik berikan saya baju t-shirt 69komando berwarna hitam..walaupun hanya t-shirt tapi sampai sekarang saya masih ragu2 mana dia dapat baju tu..dia cakap kawan dia beri..huhu
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 7:18 pm

Selamat datang ejoy. Adakah pakcik saudara anda anggota 69 Komando?
Back to top Go down
ejoy120485
Corporal
Corporal


Posts : 289
Join date : 22/04/2010
Age : 31
Location : Jay bee

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 11:23 pm

ntah la...sy tanya dia ckp dia cuma driver je di kem PGA Ulu Kinta...
tapi paling best dia kalau balik kampung,dia akan cerita kisah2 pasal polis...
yg best nyer pasal cerita mat komando...cerita yg surat khabar cerita xsama dgn apa yg berlaku...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Sun Apr 25, 2010 11:27 pm

warga 69 komando adalah warga yang stay low profile. kemungkinan besar pakcik anda adalah salah seorang daripada mereka. anyway, selamat datang dan selamat menyertai kami.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
majorhilmy
Civilian
Civilian


Posts : 9
Join date : 26/04/2010
Age : 47

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Tue Apr 27, 2010 10:45 pm

Salam perkenalan...

Saya Mej Hilmy Darmin dari Unit Multimedia, Pusat Teknologi Maklumat, Markas Tentera Darat. Berumur 41 tahun. Telah berkhidmat 18 tahun dalam tentera dan berasal dari Kor Rejimen Askar Melayu Diraja. Diawal perkhidmatan bertugas di perbatasan negara di Malaysia Timur. Sebagai jurulatih tempur di Army Combat Training School (PULADA) beberapa tahun dan kemudiannya melanjutkan pelajaran di bidang Multimedia di Malaysia Institute of Integrative Media (Formely known as Akademi TV3). Sekarang bertugas dibidang Content Development di unit Multimedia, Pusat Teknologi Maklumat, Markas Tentera Darat.

Tahun 2008, sebagai Creative Director, bersama-sama Muzium Tentera Darat dan Hannil Sdn Bhd, merangka satu projek produksi dokumentari sejarah peperangan dikenali sebagai GARISWAKTU : Ekspedisi Merungkai Sejarah. Selama hampir 2 tahun bergelut dengan pelbagai halangan dan cabaran akhir nya projek ini berjaya disiapkan dan sedang menunggu tarikh tayangan dari RTM.

Dapatkan maklumat lanjut di http://www.gariswaktu.net

Terimakasih. Semoga dapat sokongan padu dari warga panggilan pertiwi.
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Tue Apr 27, 2010 11:39 pm

selamat datang
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 12:14 am

Selamat datang tuan. Selamat berforum dan berkongsi ilmu dengan kami. Hehehe...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 2:33 am

selamat datang diucapkan kepada tuan Hilmy ke forum "HOME OF THE BRAVE" THE LAST LINE OF DEFENCE.. selamat berforum tuan
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 10:08 am

Selamat datang Major..
Back to top Go down
apeqpatriot
Private First Class
Private First Class


Posts : 125
Join date : 22/04/2010
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 10:19 am

Selamat datang Mejar.
Mintak maaf mencelah kat sini. Mejar, harap bila rancangan "GARISWAKTU : Ekspedisi Merungkai Sejarah" tu dah nak keluar kt RTM, harap dapat bagi info kat forum ni. Takut terlepas.Maklumlah mejar, rakyat Malaysia sekarang dah byk chanel tv skrg, RTM 1 & 2 jauh sekali depa nk buka. Harap rancangan tu dapat mengajar kita sedikit sebanyak tentang sejarah negara, terutama pada generasi muda.
Thanks & Congrats Mejar!
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 12:43 pm

salam. selamat datang kepada ejoy, darrah dan apeqpatriot. semoga kehadiran anda memeriahkan forum ini.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 12:55 pm

salam perkenalan buat Mejar Hilmy.

jutaan terima kasih atas kesudian tuan menyertai forum ini. sesungguhnya ia adalah penghormatan besar buat warga forum ini. dengan pengalaman tuan yang lama dalam bidang tentera, tentu ia dapat membantu kami di sini.

tahniah saya ucapkan kepada tuan dan seluruh warga kerja kerana telah berjaya juga menyiapkan produksi dokumentasi sejarah tersebut walaupun menghadapi pelbagai dugaan. kami di sini tidak sabar2 untuk menunggu tarikh tayangan tersebut. jika mempunyai maklumat awal, silalah maklumkan kepada kami tentang perinciannya supaya saya dapat mewarwarkan@mempromosikan tayangan dokumentasi sejarah tersebut melalui forum ini dan juga facebook. tujuannya adalah supaya tidak ada antara kita mahupun orang lain yang ketinggalan menontonnya.

dengan adanya program dokumentasi sejarah tersebut, saya harap ia dapat mengalihkan perhatian belia2 yang kini kian hanyut dengan program hiburan khayalan yg hampir tidak menjanjikan apa2 faedah, kerana sejarahlah yang mengajar supaya kita menghargai masa hadapan. harapan saya agar program2 seperti ini berterusan dan mendapat perhatian oleh stesen2 tv kerajaan mahupun swasta.

link kepada laman sesawang gariswaktu juga telah saya letakkan di senarai supaya memudahkan warga forum terus ke laman tersebut.

segala usaha dan ikhtiar tuan merealisasikan sebarang usaha murni ini sentiasa mendapat sokongan padu dari kami.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 3:31 pm

Ehem2... Salam semua warga Malaysia amnya dan warga PP khasnye... Nama saya Wan Hashim bin Wan Ahmad. Mej(B) di dalam Kor Ordnans Diraja (KOD). Telah menghabiskan perkhidmat 23 tahun. Mempunyai Trade (Ketukangan) Pegawai Teknik Peluru (Ammunition Technical Officer) dan ianye satu sahaja ketukangan yg d iktiraf dalam semua pegawai trade Tugas Am. Boleh katakan semua hal pasal senjata dan peluru d hujung jari lah pd masa tu... (sekarang ni tah ingat ke tidak)

Pengalaman dlm tentera... Tak banyak kot... tp pernah berkhidmat di Bosnia pd tahun 1992/93 dgn Malbatt 1 dalam menguruskan segala perpindahan barang2 dr Malaysia ke Bosnia... (sampai dapat AMN lah. Pasal ape dapat? RAHSIA!!!)

lain-lain pengalaman. Mcm Mej Hilmy tp saya lebih pd pembikinan Kesan Khas (Special Effect) dgn menggunakan bahan letupan berkuasa rendah. Projek yg dh pernah terlibat ialah Filem Leftenan Adnan, Insurgensi, Maruah & Pergorbanan dan Mendam Berahi (Credit title xde sbb "moonlighting". Takut kantoi masa tu...)

Hobi saya? Mcm Naza aka Dremel 95%...Buat model sepenuh masa cuma Kerja Gores 100% (scratchbuilt) aje yg tak pandai buat...

Itu saje dr saya buat permulaan perkenalan ni...

Tango Kilo

mej(r)
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 3:52 pm

major selamat datang major..akhir nya terbuka hati major nk sertai forum PP...saya alu2 kan kedatangan major...banyak ilmu boleh di timba..selamat berforum major
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Wed Apr 28, 2010 4:03 pm

Ini yang best ni. Kita dah ada forumer baru yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::   Today at 6:18 am

Back to top Go down
 
::: 1 APRIL 2010 : NEW FORUMER - SILA KENALKAN DIRI DI SINI :::
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: SELAMAT DATANG - 2016 :: ROLL CALL 2009-2011-
Jump to: