FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Thu Dec 09, 2010 9:10 am

semua boleh pakai airbrush dan lacquer x brapa nk boleh gune berus tangan sbb cepat kering

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri Dec 10, 2010 4:24 am

oh..laquer kne pakai airbrush...

cat primer yg cam dlm thread super puma landyshah tu cat apa...??..laquer kah..?? atau apa kah..??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Dec 12, 2010 11:14 am

then...backwash tu mcm mana rupa...??...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Dec 12, 2010 12:02 pm

Bukan backwash, blackwash. 10% cat hitam dari enamel dan 90% thinner turpentine. Acrylic pun boleh. Pas tu sapu seluruh badan. Tinggalkan 5~10 min kering. pastu lap dgn kain dgn sedikit turpentine

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Dec 13, 2010 1:40 am

ok...paham...kalau malas pakai pensel 2B...ke ada masa2 tertentu kena pakai blackwash...ade masa2 kena pakai pensel je...

primer tu camne lak mejar..??...sy tgk landyshah buat sblm dia apply cat lain..dia pakai primer dulu...??....itu wajib ke sunat ke fardhu kifayah ke...??

ngahaha
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Dec 13, 2010 2:20 am

Kalau banyk sanding dan modi dan panel line mcm longkang monsoon, elok pakai primer. kalau "perfect" x yah sangat. kira sunat muakad aje....

Teknik pensel tu 1/72 bolehlah buat, blackwash ni utk scale 1/48 ke atas... bnyk panel line x larat nk guris dgn pensil...




_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Dec 13, 2010 2:51 am

ooh...kira model kita yg lining dia ade xde leh laa pakai primer...hmm...

pensel = 1/72...understood...

erk...sanding tu bila masa kita kena buat...yg sy nmpak time potong cerai kan part...ada perkara2 lain yg kena buat yg melibatkan sanding...???
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Dec 21, 2010 2:54 pm

salam petang

saya mempunyai masalah utk nak mencantikkan lagi model figure. Adakah perlukan ke warna asas seperti white supaya dapat menimbulkan warna yg berlainan. Masalah yg dihadapi sentiasa pada badan, kaki, kepala dan tangan dia...

saya ada rujuk pada von dan yaminz, derang kata ok je tapi saya masih lagi rasa perlu banyakkan lagi teknik...

bagaimana nak membuat model figure nampak lagi berkilat dan realistik? ada bahan tertentu yg perlu saya ada...

trimas...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 17, 2011 12:27 am

ku ke KL 2 hari lepas...carik kedai model tp x jumpa...aiseh...cat utk F-4 x dpt lg nih...projek dah tergendala...

kat Penang tu hari pn x jumpa...kat mane eh kedai baru bukak tuh...mesti ade jual cat kan..??

ngahaha...delay lama sgt dah nih...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 17, 2011 12:34 am

@ikansadinmknorang wrote:
ku ke KL 2 hari lepas...carik kedai model tp x jumpa...aiseh...cat utk F-4 x dpt lg nih...projek dah tergendala...

kat Penang tu hari pn x jumpa...kat mane eh kedai baru bukak tuh...mesti ade jual cat kan..??

ngahaha...delay lama sgt dah nih...

Laa sadin....sebelum pergi itu hari calling2 la kat PP ni...kat KL ni tinggal 2 kedai je yg kita tahu laa. MH dah tutup dah. HHQ ada kat Taman Fraser n Neave kat bulatan Pudu tu dan satu lagi kat 1 utama, Damansara...Tamiya Underground. Kat Penang cuba tanya Mejar...kedai tu port Mejar dah tu... Laughing
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 17, 2011 12:44 am

ahaks...x sempat nk establish comms...dah roger syark..tu pn last minute...pergi tanpa plan atas urusan kompeni...anyway...mungkin akan ke KL lg dlm masa terdekat...maybe leh P no hp utk tujuan meroger dan TTS pd masa sama...haha

oh...kat OU ade eh...damn...patut gi sana...

ku try carik HHQ tu tp x jumpa....bulatan pudu tu kat mane eh...kat Dewan Bahasa ke atau kat tempat lain...??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 9:46 pm

Haritu campurkan gunze lacquer dengan thinner hardware.
Macam ada yang xkena dengan permukaan plastik yang di-brush dengan campuran tu.

Tapi mungkin perasaan je kot.
Akhirnya terus guna OOB(out of bottle).
Razz
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:10 pm

thinner utk syelek kayu kah...?
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:21 pm

Entah.
Ye kot.Aku main beli je.Sebotol RM4,apa lagi kebas je la(thinner pengeluar gunze mahal)..hehee

Bila campur tu dan godak2 dengan Gunze Lacquer cam ok.Tapi bila sapu dekat plastik dan lepas 2-3 minit.Jadi macam pelik pulak plastiknya.Macam ada iras2 nak kecut dan kalernya dari warna hitam,jadi warna keputihan.

*
Thinner dari Gunze cam mahal@aku bukan nak buat projek besar2ran pakai thinner mahal.Tapi terjumpa pulak alternatif masa baca dekat ScaleModelsMalaysia.hehe..
kira pakai tu je la kot pasni.
Hobby Thinner Lacquer 450ml=RM28.80..





Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:25 pm

ooh...boleh gak eh...x try lg cat lakuer...masih pakai enamel dan akrilik...jap...mane satu dulu eh...enamel bru akrilik eh...??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:32 pm

WOIT!!!! THINNER INDUSTRIAL MAKAN PLASTIK!!!!!! WA PUN X GUNA

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:34 pm

sadin,
xleh pakai thinner hardware.sebab aku rasa kalau aku terus berus haritu,cam boleh jahanam plastiknya.
jadi untuk keselamatan,beli la thinner dari pengeluar cat.hehe

Lapisan bawah:Lacquer
Lapisan tengah:Akrilik
Lapisan atas skali:Enamel

jadi:
Lacquer->Akrilik->Enamel

*cam MejB posting kat atas,lacquer susah nak berus tangan sebab cepat kering.


@Mejarbee wrote:
WOIT!!!! THINNER INDUSTRIAL MAKAN PLASTIK!!!!!! WA PUN X GUNA
saya dah terguna tuan..
nasib baik sapu sikit je..
hahahaa!

memang cam kecut sikit plastik kat area yang disapu tu..
Razz


Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:35 pm

peh...abis jet ang tom2...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:39 pm

sempat diselamatkan lagi sadin..
lepas je nampak cam 'aneh'.aku sapu terus dari botol.
jadi sekarang x nampak lagi dah.
cuma ada kesan kecut je la sikit..
hehehee!

Razz
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun Jan 23, 2011 11:56 pm

hoh...nasib bek...haha...ang wat jet pe nih Tom2...??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 24, 2011 12:14 am

err...
F-16CJ
Embarassed
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 24, 2011 12:29 am

kasi post laa ang nye WIP...nk tgk gak...hahaha
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jan 24, 2011 9:51 pm

uish...
malu la nak post..
belum jadi apa2 pun...

nanti ar.........

Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jan 25, 2011 12:55 am

post je..malu2 lak...ngahaha
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jan 25, 2011 10:18 am

@tomcat tiram wrote:
Entah.
Ye kot.Aku main beli je.Sebotol RM4,apa lagi kebas je la(thinner pengeluar gunze mahal)..hehee

Bila campur tu dan godak2 dengan Gunze Lacquer cam ok.Tapi bila sapu dekat plastik dan lepas 2-3 minit.Jadi macam pelik pulak plastiknya.Macam ada iras2 nak kecut dan kalernya dari warna hitam,jadi warna keputihan.

*
Thinner dari Gunze cam mahal@aku bukan nak buat projek besar2ran pakai thinner mahal.Tapi terjumpa pulak alternatif masa baca dekat ScaleModelsMalaysia.hehe..
kira pakai tu je la kot pasni.
Hobby Thinner Lacquer 450ml=RM28.80..


Biar betul bro guna thinner industri punyer...
kompem bro punyer kuar mlekit2 kat plastik tu...
Sy guna thinner tu tok bersih brush jea...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Today at 2:26 am

Back to top Go down
 
Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: