FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 1:42 pm

Von....bang Mej, dhpon jawab....cuma nak tambah sikit jer....
q1-water base ni klu nak hand paint bg saya x bera[e sesuai...bg sayalah....figures bnyk guna handpaint k?....saya lebih suka guna enamel paint utk figuring....sebab enamellambat sikit kering dr w.base....so kita boleh main dgn tone kaler...


q2-salah 1 mcm yg Mej. ckp....masa camo....1 lg masa kita nak buat coating...kita kene spray kesemua permukaan dgn gloss,semi gloss or flat finish....so base kaler eloklah 1 fmly...klu lain2 takut cat crack..atau kerosakan lain

q3-mcm cara boleh guna nak h.light panel line...saya lebih suka guna enamel paint yg di cairkan....apply ke dlm line tu...dan di bersihkan dgn gunakan turpentine..

q4-saya guna teknik....letak kaler silver...then baru letak kaler clear green....siler sebagai refleksi...supaya green tu lebih xpose dr kaler2 lain kat intrumens panel..

q-5-practice....mask n potong or potong n mask...tengok kpd saiz window yg kita nak masking..

q6-canopy jgn wash...hahaha....ada yg guna future wax...rendam dan keringkan...ada yg guna car wax,,,wax kaw2....Wink

selamat mencuba

Terima kasih
Dremel
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 1:48 pm

terima kasih tn wan dan naza dremel diatas pemecahan ais, info dan tips tersebut.... Very Happy
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 2:31 pm

Terimakasih Dremel....terbukak jugak minda bab2 special effects ni..hehehe
painting mesti kena buat coating ke? katala saya terus buat 2 color camo,
terus buat kat body (kira takde coating)...kira takde overlapping laa...color sempadan2 aje....
apa beza result dia? Sori aa banyak pulak tanya ni.... study
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 3:13 pm

von...mungkin ada sedikt salah fhm....
saya detailkan sikit lagi....misal kata kita buat aircraft.....
apabila dh siap pasang, selalunya kita akan apply surfacer....tugas surfacer nak cek permukaan...tempat2 penyambung dlm keadaan sdia utk di apply color....xder shrink line...xder rough surface...barulah proses mengecat boleh mula.....dh siap cat x kiralah camo, single color...splinter camo....selesai proses mengecat kita apply decals kan?...so selepas proses decal selesai, biarkan 1 hari cure...barulah kita buat coating...yg saya maksudkan gloss, semi gloss or flat pd posting diatas... mengikut kehendak masing2.....contohnya commercial ac...or airliner...glosslah...klu jet selalunya semi gloss or flat...bergantung kdp bahan rujukan....ww2...selalunya flatlah....harap boleh membantu...

Terima Kasih
Dremel
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 4:05 pm

Dapat Dremel...loud n clear...baru faham function tu semua..
hehehe....tak sabar rasa nak mulakan projek thru sifu2 punya guidance...
Ada yg pening2 lagi nanti, kita tanya ya..boleh aaa?hehehe..Tks a lot bro study
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Wed Jun 02, 2010 12:02 pm

sedikit sebanyak memberi kesan input dalam otak nih.. tenkiu2..

apakah yg dimaksudkan dengan siri surfacer dan kegunaannya? contoh; white surfacer 1000, dan 1200 spary? adakah kegunaanya, selepas sanding kemudian spray atau cat utk menutup lobang2 yg ketara?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Wed Jun 02, 2010 12:48 pm

Surfacer ni mcm kemasan terakhir sblm cati... 500 utk permukaan kasar dn kesat, sesuai utk Armor WW2, 1200 untuk permukaan licin mcm Kereta/motosikal kerna nk kan efek bling2... 1000 cantique utk utk semua.

Surfacer d spray selepas kerja mempelas TAPI bukan sebagai penutup lobang yg besar2. Ia hanya seuai utk cover hairline dn kerja mempelas tadi

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Wed Jun 02, 2010 3:01 pm

ok noted, thanks tuan..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Thu Jun 10, 2010 2:48 am

Sifu2,
Ada pertanyaan sikitlah...selalu tgk modeller bila spray part2 kecik2 tu,
dia selalunya ada pakai batang (mcm batang satay je) lepas tu ada clip
dekat hujung batang tu...useful jugak benda tu...boleh bagi tau mana nak
dapat benda tu? study
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Thu Jun 10, 2010 9:21 am

Nah von link ke kedai tu PICIT SINI

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat Jun 12, 2010 1:02 am

Mej(B) wrote:
Nah von link ke kedai tu PICIT SINI

Yesss...nilaa benda dia..kena beli online ni....tq herr mayor!!
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat Jun 12, 2010 1:10 am

@von wrote:
Mej(B) wrote:
Nah von link ke kedai tu PICIT SINI

Yesss...nilaa benda dia..kena beli online ni....tq herr mayor!!

Seronok tengok kawan bahagia.... wakakakaka

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat Jun 12, 2010 1:22 am

Mej(B) wrote:
@von wrote:
Mej(B) wrote:
Nah von link ke kedai tu PICIT SINI

Yesss...nilaa benda dia..kena beli online ni....tq herr mayor!!

Seronok tengok kawan bahagia.... wakakakaka

MejB...malu pun ada ni...wa tak pernah deal online ni...hahahaha
takpa...wa kasi cuba...psst syyy
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat Jun 12, 2010 1:28 am

OK, wa simpan rahsia ang von....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 15, 2010 12:34 pm

Sifu,
Ada satu persoalaan ni....
katalah kita cat pakai spray can bagi model kereta, leps tu kita nak
bagi kilatkan kereta tu biasanya tembak gloss kalau pakai airbrush..
spray can ada jenis gloss ke? Pi kat MH tak nampak pun gloss punya....
atau ada cara lain?

Tq
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 15, 2010 1:23 pm



Rasa ade jual kat Hobby HQ... Fraser Business Park. KL

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 15, 2010 1:33 pm

Mej(B) wrote:


Rasa ade jual kat Hobby HQ... Fraser Business Park. KL

Yg spray can gloss? Roger...boleh survey jat sana...tq Mej(b)
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri Jun 18, 2010 8:50 am

Von,

Saya cuma nak tambah sikit je....utksubjek kereta, gloos cote boleh di apply dgn mengunakan kedua2 cara.....airbrush dan spray can.....

cara pengunaan

1-Airbrush- Clear yg di campur dgn thinner jgn terlalu pekat.....25% clear + 85% thinner....
cara spray...full blast.....dgn presure 35-40 psi.....spray selapis jgn overlap....atleast buat 3 layer.....pengunaan clear cepat kering di galakan...utk mengelakan habuk halus tertanam dlm clear yg kit apply.....

2-Spray can.....mudah....tips....jemur spray can dlm 15min.....supaya udara dlm tin kembang....tk menghasilkan flow yg lebih bagus....consisten...wlpn jumlah clear dlm tin dh kurang......sifat spray can....bila cat kat dlm dh kurang.....flow dh x consisiten dan lemah.....bila tekanan agin rendah...cat yg pergi ke surface jd tebal.....so kene hati2....

lagi satu...jgn spray sekali nak kaver semua...buat 2-3 layer..sampai kaler sekata....

SELAMAT MENCUBA

Dremel
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri Jun 25, 2010 6:31 pm

Kawan2, boleh tlg 'recommend' kedai kt kwsn KL atau Gombak yg ade jual Samurai aerosol spray can: primer for plastic?

Kalau beli Mr Surfacer, mahal (RM35). Samurai spray can ni murah je (RM12).

Terima kasih.
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Mon Jun 28, 2010 2:10 am

salam hanif,

saya x pernh jumpa lagi brand samurai nih....
hati2 sebab commercial spray can kat plastik kalertu x lekat/gigit...
klu haniff ada budjet...beli airbrush...saya rasa 1 pelaburan yg bagus klu kita nak layan hobby ni long term....

saya ada pakai juga spray can commercial.....tp kaedahnya saya belum pasti...x berani nak rekomen...dan masih dlm peringkat r&d....saya juga cuba mendapatkan standart kaler utk militray melalui kaedah campuran.....dan agak rumit kerana semua kaler dr commercial spraycan adalah berkilat.....nti2lh....klu betul2 saya dh ada kepastian...dan selamat diguna...baru saya recomen.....tp klu haniff konfiden n willing t try...x jd masaalah....

Terimakasih
Dremel
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 29, 2010 12:54 am

Buat masa skg saya cuma guna spray can. Brand yg saya dah cuba: Krylon, TAO, Pylox.

Krylon: ade 2 jenis: a) plastic fusion - mmg boleh lekat pd plastic, tak perlu guna primer, warna mmg cun. Harga pon cun, same harga dgn tamiya brand tapi 3 kali ganda lebih isipadu, jadi lebih jimat lah drp Tamiya.
b) interior/exterior - pon boleh lekat pd plastic, takde masalah. Tak perlu primer.

TAO: mmg tak lekat kuat, kalau bergesel skit, terkeluar cat nyer.

Pylox: ade yg tak perlu primer, ade warna yg perlukan guna primer sebagai basecoat supaya cat lekat kuat pd plastic. Warna yg lekat kuat: metallic colors: titanium, silver, ash grey (tapi metallic cantik kalau basecoat warna hitam).
Warna yg tak lekat kuat: black, white, red (semua lar kot yg bukan metallic). Disebabkan saya takde primer, jadi saya terpaksa guna Krylon (plastic fusion) sebagai basecoat, barulah lekat Pylox ni. Tapi keburukan Krylon ni dia kasar skit. Saya rasa primer can Mr Surfacer 1000 ni halus pembentukan permukaannya, jadi senang nak guna spray can yg murah sebagai '2nd coating'. Saya belum cuba lagi primer, tgh tunggu brand 'Samurai for plastic', dah ade org bgtau ade kedai kat Sri Kembangan (kedai: One Two Three Hardware shop), dekat Pasar Borong Selangor (Wufi, dekat rumah kamu ke?).
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 29, 2010 1:29 am

nmpaknya saudara lebih ariff tentang spray can.....haniff buat gundam ker?..or kereta?...

saya pon rs spray can x boleh direct ke plastik...kene guna under coat....cuma undercoat yg sesuai dan betul2 berkesan saya x pasti...klu anip tau boleh kita berkongsi...

dulu saya juga buat kereta sikit2....spray can di gunakan 100%...tetapi pemukaan/materialsnya bukan plastik tetapi resin...tiada masaalah....

saya kene cubabrand krylon dan samurai tu....

1 lg...masaalah paling utama spray can ni xder kaler millitary...flat kaler pon black jer....
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 29, 2010 1:48 am

tu yg problem utk kita yg 100% military modeler ... Spray Can semua kaler bling2... huhuhuhu

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 29, 2010 1:51 am

tulah bang...tukar genre buat kete lak kot....hahahahha
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Tue Jun 29, 2010 1:51 am

EEEEEEEEEEE!!!!!!!!! Goli Geloman!!!!!!

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Today at 12:31 am

Back to top Go down
 
Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: