FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 The Red Baron

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: The Red Baron   Thu Apr 15, 2010 11:00 pm



Filem perang
---------------


Tajuk - The Red Baron
Filem Jerman keluaran 2008. Kesemuanya pelakon Jerman
kecuali Joseph Fiennes (yg jadi pegawai propaganda Rusia dlm
Enemy of the Gate). Yg uniknya, walaupun ianya filem jerman
tapi bahasa dlm filen ni bahasa Inggeris. Sedap jugak cakap
Inggeris slang Jerman.

Sinopsis
----------

Filem berlatarbelakang perang dunia pertama 1914-1918.
Kisah Manfred Von Richtoffen, German fighter pilot aces yg
dpt credit menembak jatuh total 80 pesawat musuh. Bermula
dgn 4 buah pesawat yg diketuai Baron menuju ke arah

satu upacara pengkebumian tentera Perancis. Askar Perancis
bersedia utk membalas balik serangan tapi rupa2nya dia lalu
dan balingkan bunga takziah ke arah mereka dgn tulisan 'to our
enemy and friend'. Buat terperanjat orang saje...kata seorang French.

Lepas tu satu demi satu pertempuran udara. Kalau 'Flyboys', French
lawan German, kali ni pertempuran banyak antara German dan
British. Baron mengetuai satu pasukan yg bernama Jasta 11.
Baron yg menggunakan pesawat Albatros sentiasa berdepan dgn

British Sopwith Camel. Kemudian Baron dibawa bertemu dgn
Field Marsyall Hindenburg dan Ludendorf berserta Kaiser Wilhem II
utk tujuan propaganda utk menaikkan semangat tentera darat
Jerman. Last sekali hanya muka Baron ditunjukkan sebelum

pertempuran terakhirnya (terbunh pada 21 april 1918 di Somme,
perancis). Dan seperti juga 'Flyboys' maklumat mengenai setiap
ahli pasukannya dipaparkan diakhir cerita.

Komen
--------

Kalau tak pasal cerita yg meleret2 tentu cerita ni adalah filem
perang antara yg terbagus kita tgk. Saya tgk kat Pc je dan timing
dia ialah 2 jam 3 minit. Lamaa tuh. Bercakap banyak sgt, kadang2
boleh mendatangkan boring.

Tapi.....fuh, dogfight antara yg terbest saya tgk dan lagi pasukan
Jerman bukannya semua pesawat dia warna merah seperti dlm
Flyboys (fakta salah), Jasta 11 kalu tak silap cuma 3 atau 4 biji je
yg warna merah termasuk Baron punya.

Yg lain..macam2 color ada, yg macam batik pun ada dan itu pasalla
allied panggil pasukan Baron ni The Flying Circus. Memang cantik laa,
ada belon2 besar dan lagi gambar pasukan darat dgn pakaian lusuh,
kusut masai dikedua2 pihak mmg meyakinkan.

Keadaan Berlin pada 1917 mmg mengkagumkan. Entah manalaa
diorang dapat kereta2, bas dan lori2 lama tuh. Bukan senang nak
buat period movie ni. Baron mmg kebanyakkan battlenya gunakan
Albatross D.II kepak 2 lapis dan cuma penghujung2nya dia mula

gunakan pesawat terbaru Jerman Fokker, kepak 3 lapis..serupa
dgn avatar saya tu....dan itu adlah fakta yg terdpat dlm filem ini.
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: The Red Baron   Fri Apr 16, 2010 12:31 pm

terbaikk lah vonn!
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: The Red Baron   Fri Apr 16, 2010 3:55 pm

Hang dah tgk cite ni wufi?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: The Red Baron   Fri Apr 16, 2010 4:20 pm

blom.. try usha link2 utk di donlod.. heehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Rabun
Civilian
Civilian


Posts : 28
Join date : 12/01/2010
Age : 38

PostSubject: Re: The Red Baron   Tue Apr 20, 2010 10:23 am

Overall filem ni menarik sebab menunjukkan walaupun bermusuh, tapi boleh berkongsi rokok lagi...buat aku terfikir jugak bila tengok filem ni, diaorang berperang sebab fahaman ke atau hobi? siap boleh sembang pasal nurse lagi. berbeza sikit dengan Flyboys dan lain-lain genre perang...tembak sampai clear area, baru sembang...

antara scene yang aku suka...bila pasukan jerman kena komplen dek britain sebab salah sebuah pesawat Jerman ni guna enjin roll-royce..

dalam perang boleh kena komplen? serious..macam main paintball..

anyway..boleh layan filem ni..download cepat2 beb... cheers
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: The Red Baron   Tue Apr 20, 2010 3:36 pm

tengah donlod, malam kang ble ngk...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: The Red Baron   Thu Oct 07, 2010 1:34 pm

Zaman ni masih perang secara gentleman lagi. Malah pernah diantara parit (trench) kedua pihak yg bertelagah sambil membunuh ni diwaktu malam Krismas. Diorang keluar kubu masing2 dan berdepan sambil bertukar2 minum air panas dan arak sambil mengucapkan Merry Krismas. Esok pagi, lawan balik
Back to top Go down
kerianiers
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 569
Join date : 20/08/2010
Age : 35
Location : Bandar Warisan, From Taiping With Love

PostSubject: Re: The Red Baron   Wed Oct 13, 2010 11:11 pm

@msy_300177 wrote:
Zaman ni masih perang secara gentleman lagi. Malah pernah diantara parit (trench) kedua pihak yg bertelagah sambil membunuh ni diwaktu malam Krismas. Diorang keluar kubu masing2 dan berdepan sambil bertukar2 minum air panas dan arak sambil mengucapkan Merry Krismas. Esok pagi, lawan balik

menarik tu, yg tuan maksudkan ni babak dalam filem ke? kalo ye apa tajuknye..minat nak tgk gak..kalo real, ok la.
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: The Red Baron   Mon Oct 18, 2010 7:11 pm

Dlm cerita ni x de. tapi dikisahkan orang Red Baron atau Manfred anak lelaki Richtoffen ini seorang pejuang gentleman juga. Dia tak akan menembak musuh jika pesawat musuh tidak berupaya menentangya balik (kerana kerosakan atau mesingan dah stop pages)....
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: The Red Baron   Mon Oct 18, 2010 7:34 pm

Da tgk cite nei, mmg mnarik tp tlalu byk cakap... Yg len tu mmg da best... Must watch tok sapa2 pminat WW1... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: The Red Baron   Mon Oct 18, 2010 8:43 pm

Mana dapat itu dvd?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: The Red Baron   Today at 2:29 am

Back to top Go down
 
The Red Baron
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: