FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Von's collection

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 8:57 am





Last edited by von on Sun May 09, 2010 7:07 am; edited 5 times in total (Reason for editing : too big)
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 9:05 am

aha.. banyak koleksi comrade. bila nak upload gambar-gambar koleksi yang dah siap pasang? kalau boleh, bila nak upload gambar tu nanti, tolong kecilkan saiz gambar tu ye.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 9:21 am

okay..okay...tgh adjust balik ni...besar betul kel;uar ni...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 9:31 am

aha... much better comrade. tak sabar nak tengok koleksi model yang dah siap ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 9:43 am

salutee!! tak sabo ngk gambo yg telah dihasilkan..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:14 am

Selain scale model...barang2 kat bawah ni adalah pujaan hatiku.....


90% buku yg aku ada adalah berunsurkan militari


Encyclopedia WWII. Aku kumpulkan pada 1995 sempena 50 tahun WW tamat.
nak dapatkan tu kena tunggu selang 2 minggu..berbulan jugak nak kumpul semua tu...
Siap bagi contoh nwp lama era WWII...tu yg putih tu diary WWII...



Tak lupa jua majalah tempatan kesayangan aku...hehehe


Cd ni aku kumpul jugak..aku beli tahun 90an,,,dulu mana ada you tube...


Nilah Von's armed forces base ...tapi tak boleh lawan KTrooper punya...aku punya
main hamtam tarok punya..tak tersusun langsung...hehehe..item kat dlm tu nanti la
aku post dari masa ke semasa (banyak tak bercat lagi tu)


Last edited by von on Sun Apr 25, 2010 12:30 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:29 am

hebat tu comrade von. aku punya tak lah sehebat mana pun... cuma diaorang saja nak jack aku supaya aku belanja diaorang makan saja. hahaha...

buku2 tu semuanya best2. ada pernah hilang tak bila kasi pinjam kat kawan2 lain? hehe... i have bad experienced. paling aku sayang ialah buku pasal SAS. dah lah buku tu hadiah dari abang aku, then ada mamat tu pinjam lepas tu terus dia dan buku tu hilang terus. waaa.... Crying or Very sad

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:34 am

hahahha..knife x nk ngaku lagi tue..hehehehe
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:44 am


T-72 skala 1:72..revell mari punya


Aku pun tak tau macam mana aku cat tah? main touch up2 je..nampak kasarkan?


Ni pulak British Chieftain skala 1:72 airfix...nak buat airfix punya ni payah sikit.
banyak yg tak suit...lompang sana, lompang sini...masa tu aku buat sekali British Centurian...
airfix gak...punya laa teruk nak fix...last2 hangin punya pasal..aku ramas2 centurian aku yg
separuh siap tu...cacat terus



Cat yg ni kalau dari dekat mmg kasar betul..nampak laluan berus..nak pakai airbrush enggak mampu pak
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:45 am

ble bikin muzium gamaknya..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 10:47 am

ok tue von...cun..blh aku bg assignment kat ko buat pendekar MBT 1/35 hehehehe
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 11:07 am

von, dulu aku pernah cat model tomcat aku pakai brush. hangin satu badan. so, lepas tu aku beralih kpd tamiya spray can. mula2 teruk, banyak yang cat menangis (meleleh) hahaha... lama2, baru dapat skill mcm mana nak spray. but frankly speaking, spray can tak bleh develop bnyak skill2 yg baru. limited.

tapi, kalau dibandingkan kualiti pakai brush dgn spray, spray is much2 better. cuma kalau camo paint tu, memang aku surrender. kalau single tone, aku bleh gagah lagi. hehe.. bab weathering, memang aku pun angkat 2 tangan. tak reti langsung. sebab tu, aku lebih suka ready made model utk military vehicle instead off pasang sendiri. klau beli pun, aku akan suruh modeler lain yg pasang n paint utk aku. so far, aircraft yg pernah aku siap pasang f-14, f-18, apachee, pavelow, f-15, black syark, a-10.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 11:21 am

Trooper_Knife,
Kawan pinjam Buku? Kawan2 yg ada sorang pun tak minat militari...aku yg siap
nak bagi pinjam buku...tak mau diorang..tak faham katanya...hehehe...belum sampai seru...
Walaupun sekarang macam2 sumber dah ada kat internet, tapi penangan buku ni lain laa...
aku masih minat lagi beli buku2 camni....

Wufi,
Kira macam muzium syok sendiri aku le tu.... aku buat, aku display dan last
sekali aku yang selalu melawat kat muzium aku.....halwa mata gak tu....hehehe
buat la satu....kasi susun motogp tu...pastu amik gamba bagi kitorng melawat pulak!!!

Syark,
Aku masih terliur2 tgk A10 dan eagle kau tu....tak pasal2 semalam aku terbeli jet2 fighter ni...
10 tahun aku tak buat jet ni...rabak poket aku dah...ko punya pasal lah ni....huhuhu
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 12:14 pm

kalo camnie, berpakat kita utk buat lawatan ke muzium ko lah.. sekurang2nya ada aktiviti bulanan.. hehe...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 12:55 pm

Lagi Soviet tank T-62.....skala 1:72 Italeri


Try nak buat camo ATM 4 color scheme...tak jadi, sudah serupa tentera republik Iguana je..


Italeri model 1:72 track dia kena assemble part by part...bukan mcm getah tu..halus2


The beast dawn attack....
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 1:00 pm

trooper_knife wrote:
von, dulu aku pernah cat model tomcat aku pakai brush. hangin satu badan. so, lepas tu aku beralih kpd tamiya spray can. mula2 teruk, banyak yang cat menangis (meleleh) hahaha... lama2, baru dapat skill mcm mana nak spray. but frankly speaking, spray can tak bleh develop bnyak skill2 yg baru. limited.

tapi, kalau dibandingkan kualiti pakai brush dgn spray, spray is much2 better. cuma kalau camo paint tu, memang aku surrender. kalau single tone, aku bleh gagah lagi. hehe.. bab weathering, memang aku pun angkat 2 tangan. tak reti langsung. sebab tu, aku lebih suka ready made model utk military vehicle instead off pasang sendiri. klau beli pun, aku akan suruh modeler lain yg pasang n paint utk aku. so far, aircraft yg pernah aku siap pasang f-14, f-18, apachee, pavelow, f-15, black syark, a-10.

Ya laa...lepas ni rasa2 nak try pakai spray can utk jet fighter laa...buat single tone macam kamu cakap tu..
tape bnyak jugak nak pakai....ada masa aku cuba buat...tks knife
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 1:05 pm

@wufi wrote:
kalo camnie, berpakat kita utk buat lawatan ke muzium ko lah.. sekurang2nya ada aktiviti bulanan.. hehe...

ko dtg minum teh je lah...buat sakit mata je ko tgk muzium aku...kahkahkah
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 3:01 pm

elok gak tu minom teh sambil makan2 nasi... seeloknya waktu makan tengahari... beso pahla ko von.....

semua replica2 nih rata2 brapa harga von utk 1?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Apr 21, 2010 7:55 pm

gila aar von..hehehe..ko akan terbakar lagi bila ko tau apa spesel projekaku buat nie..siap minta tolong tropper knife lagi bg idea...x sabar akuuuuuuuuuuuuu......
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Apr 23, 2010 12:46 pm

Tajuk semua da kat kotak tu..hehehhe Laughing Laughing







Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Apr 23, 2010 1:05 pm

Bravo comrade von. Memang terangkat model tank tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Apr 23, 2010 3:15 pm

klu model 1/35 lg gempak nie von
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Apr 23, 2010 3:27 pm

taknak bikin diorama, lagi cantikk kalau letak figure
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Apr 24, 2010 4:20 am

wufi,
Biasanya kalo skala 1:72 ni lebikurang rm40 lebih laa.
Tapi tgk jugak brand apa. Ada jugak mencecah rm70,
kalau banyak parts dia. Dari China murah sikit, aku beli
bila time ada discount..kadang2 sampai 50% discount..
jimat sikit....

syark,
1:35 mmg gempak wo...tp ongkosnya pun gempak la jugak..hehe
lagi satu mana laa aku nak letak..kena laa pulak dgn resaksa2
comel yg sering berkeliaran ni....

sharivan,
Betul jugak tu...letak figures lagi ummph...tp nak cat figures
skala halus ni...mencabar betul..mengigil2 tgn..
diorama....mmg terigin sekali tp bakat takde, idea pun kurang..
kuk punya Nuri diorama mmg menarik...kalaula ada skills macam tu.....

trooper_knife
Tks bro....buat setakat yg mampu je...hehehe
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 01, 2010 2:33 am


Buku ni beli pada 11 jun 2005. Kisah Perang Dunia Pertama.
Beli kat kedai buku kat KLCC tu..ntah lupa pulak nama kedai..payah nak nyebutnye
namo Jopun.



Buku ni setebal 600 mukasurat. Yg menariknya, penulis buku ni tidak berpandukan fakta2 dari pemenang
perang dunia pertama ini iaitu allied. Punca2 peperangan adalah kerana ekonomi Jerman telah berkembang
begitu pesat sehingga jauh meninggalkan British dan French. Jadi sebelum Jerman menjadi kuasa yg amat kuat,
allied telah mula mengatur strategi...mmg details.



Perang Dunia Pertama juga mempunyai koleksi gambar yg menarik walaupun tidak sebanyak WWII.
Dari peperangan darat, laut, udara, wilayah Eropah, Arab dan Turki seperti Gallipoli...mmg puas tgk
peralatan, uniform, kenderaan..kesemuany ada dlm buku ni.....mmg berbaloi-baloi...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Von's collection   Today at 10:24 am

Back to top Go down
 
Von's collection
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 13Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: