FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Von's collection

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
camo37
Corporal
Corporal


Posts : 263
Join date : 14/09/2009
Age : 31
Location : klang

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 4:36 pm

waaa..koleksi2 en von mantap skali...rasa2 umur cam aku nie kalau nak start wat koleksi scale model ni relevan ke tak ek??? Embarassed ....hehe
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 4:57 pm

camo hang jgn ckp mcm tue..hang ngan aku sm baya je bro..aku dh start jd collector dh dr U lagi..bukan umor yg penting bro..but minat yg memdalam smpi mengatasi kehendak wang br hang blh terlibat ngn bnda nie..seruis satu ko dh kmpl..akan buat ko rs ko nk lg..tue yg aku rs...rilek lg pn kte bujang..nk kawin awl2 pun x guna lg bro,,enjoy the life cewaaaaaaaaaaah hahahah
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 1:13 am

Haha..tq Camo37....dah minat tp bakat kurang..tp koleksi tetap koleksi...
betul jugak kata Syark tu..umur bukan penghalag buat hobi ni...kat KL ni ada
satu uncle chinese fellow, umur dah 80 tahun tp dia masih buat benda2 ni..kenala
pulak dia takde buat apa2 lagi, so masa banyak dan dia ada hantar model dia
buat pameran kat kedai hobi ni....brade kedai sampai bg reward kat uncle tu...
Tapi bagi saya...benda2 yg kita buat tu ada nilai sejarah dia...bila kita tgk model tu,
pikiran terus melayang aktiviti jentera sebenarnya...apa lagi Camo...bikin laa satu.... rendeer
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 1:21 am

Von's Air Force
RAF Avro Lancaster jocolor geek


Inilah British main bomber aircraft yg bikin serangan malam ke atas
bandar2 Jerman



Aircraft jenis inilah yg membenamkan Battleship Jerman Tirpitz kat fiord Norway tu


Model yg aku buat ialah versi Dam Buster, tugas dia ialah memusnahkan empangan
Jerman di Ruhr Valley...dia takde machine gun turret kat belah atas bahagian tgh.



Bom dia kat bawah tu macam tong tu...cara dia..kapal ni akan jatuhkan bom atas air,
pastu bom tu akan tetap terapung dan berpusing2 ke arah tembok dam dan kebabomlah.



Tapi aku tak puashati lah hasil kerastangan aku ni...banyak nak kena belajar ni lagi... afro
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 1:40 am

syabas von..lawa..besar ek scale berapa lancaster ni...
aku mengimpikan juga sebiji B17 Flying Fortress..nak buat sendiri malas..
hehe..sub con je la... I love you
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 1:44 am

otai modeller utara tu buka la satu central branch hehe..
dekat skit semua org nak pegi hehe... cheers
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 1:46 am

@gunnerz wrote:
syabas von..lawa..besar ek scale berapa lancaster ni...
aku mengimpikan juga sebiji B17 Flying Fortress..nak buat sendiri malas..
hehe..sub con je la... I love you

Hahaha...aku tau,ko tgh tunggu buah tgn dari Perlis kan? jgn lupa nnt ko kasi
update aaa..
Lancaster tu Revell 1:72 scale...lama dah aku buat tuu...tgh ada masa ni, aku up laa gambar..
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 2:01 am

@von wrote:
@gunnerz wrote:
syabas von..lawa..besar ek scale berapa lancaster ni...
aku mengimpikan juga sebiji B17 Flying Fortress..nak buat sendiri malas..
hehe..sub con je la... I love you

Hahaha...aku tau,ko tgh tunggu buah tgn dari Perlis kan? jgn lupa nnt ko kasi
update aaa..
Lancaster tu Revell 1:72 scale...lama dah aku buat tuu...tgh ada masa ni, aku up laa gambar..

dah update pun von.....red indian ekor pjg tu wa la punya hehehe...
pendedahan ekslusif + pembakaran api biru hehehe...
tp wa tak boleh lawan von la...dah mantop muzium perang bro tu... cheers
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 9:57 am

Apa? Apache longbow tu ko yg punya????
ohhh tidak...tidaaak...tidaaakkkkk!!!!! bedebap (pengsan)
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 05, 2010 11:35 am

@von wrote:
Apa? Apache longbow tu ko yg punya????
ohhh tidak...tidaaak...tidaaakkkkk!!!!! bedebap (pengsan)

ye von, sy yg tempah apache longbow tu dgn MejB..

"jangaaan, jangaaan pengsan vonn!" (sambil berlari menyambut dgn tilam air)

tp tilam air tu boleh set, tukar air kepada api bg terbakar skit punggung kwang3 What a Face

diharap trooper sahabatku berjaya membawa balik apache tu..
tumpang park kat hangar air base dia dulu, blik kg nanti baru collect kat umah trooper..
bukan 1...tp 5 item je dr umah mejB... alien
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Von's collection   Tue Jun 08, 2010 8:29 pm

wah...cayala gunnerz!...diam2 je...terus 5 item...

pe lagi yang anda tempah 2 gunnerz?


heheee

aku dah jumpe kedai jual kit2 ni kt Johor Bahru...

kat kedai 2 siap de display SU-30MKM...panjang pada perkiraan kasar aku lebih 12 inci...mungkin antara 15-20 inci...

de model Hasegawa F-15E..harga x sanggup nak ingat...same la A-10...kotak leh tahan gak besar....


heheheee
Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: Von's collection   Tue Jun 08, 2010 11:25 pm

@tomcat tiram wrote:
wah...cayala gunnerz!...diam2 je...terus 5 item...

pe lagi yang anda tempah 2 gunnerz?


heheee

aku dah jumpe kedai jual kit2 ni kt Johor Bahru...

kat kedai 2 siap de display SU-30MKM...panjang pada perkiraan kasar aku lebih 12 inci...mungkin antara 15-20 inci...

de model Hasegawa F-15E..harga x sanggup nak ingat...same la A-10...kotak leh tahan gak besar....


heheheee

salam bro tomcat tiram. kedai kit2 kat johor, kat mana?
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Von's collection   Tue Jun 08, 2010 11:32 pm

@azizi wrote:
@tomcat tiram wrote:
wah...cayala gunnerz!...diam2 je...terus 5 item...

pe lagi yang anda tempah 2 gunnerz?


heheee

aku dah jumpe kedai jual kit2 ni kt Johor Bahru...

kat kedai 2 siap de display SU-30MKM...panjang pada perkiraan kasar aku lebih 12 inci...mungkin antara 15-20 inci...

de model Hasegawa F-15E..harga x sanggup nak ingat...same la A-10...kotak leh tahan gak besar....


heheheee

salam bro tomcat tiram. kedai kit2 kat johor, kat mana?


waalaikumsalam....

haa...ko pun cari eh...

kedai 2 kat Danga City Mall...betol2 dekat ngan Pusat Bandar@City Square...dalam 5-6 minit sampai la...
kedai tu kat tingkat 3 kalau x silap aku....yang pasti,kalau ko g Danga City 2,ko masuk je trus g bahagian kiri skali..
ko nek je eskalator,mesti terus nampak kedai 2...

kedai 2 bawk jename TAMIYA kot..agaknye la coz de logo Tamiya besar kat kedai die...n byk barang tamiya...

tapi die x banyak sangat bawak masuk model2 militari...hahaa...jet2 moden pun x byk...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Jun 09, 2010 12:11 am

Off topic sikit von.

Mulai semalam, apache dah parking kat dalam concrete shelter dengan kadar sewa sebanyak 5000 USD sebulan. Cukup bulan ni PAKCIK KAYO!!! Hahaha... Kalau tak bayar, gua mau buat bidding saja apache tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Jun 09, 2010 8:09 pm

TROOPER_KNIFE wrote:
Off topic sikit von.

Mulai semalam, apache dah parking kat dalam concrete shelter dengan kadar sewa sebanyak 5000 USD sebulan. Cukup bulan ni PAKCIK KAYO!!! Hahaha... Kalau tak bayar, gua mau buat bidding saja apache tu.

affraid kwang..kwang..kwang..5k USD sebulan...bedebap!! pengsan... Sleep
Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: Von's collection   Wed Jun 09, 2010 10:33 pm

@tomcat tiram wrote:
@azizi wrote:
@tomcat tiram wrote:
wah...cayala gunnerz!...diam2 je...terus 5 item...

pe lagi yang anda tempah 2 gunnerz?


heheee

aku dah jumpe kedai jual kit2 ni kt Johor Bahru...

kat kedai 2 siap de display SU-30MKM...panjang pada perkiraan kasar aku lebih 12 inci...mungkin antara 15-20 inci...

de model Hasegawa F-15E..harga x sanggup nak ingat...same la A-10...kotak leh tahan gak besar....


heheheee

salam bro tomcat tiram. kedai kit2 kat johor, kat mana?


waalaikumsalam....

haa...ko pun cari eh...

kedai 2 kat Danga City Mall...betol2 dekat ngan Pusat Bandar@City Square...dalam 5-6 minit sampai la...
kedai tu kat tingkat 3 kalau x silap aku....yang pasti,kalau ko g Danga City 2,ko masuk je trus g bahagian kiri skali..
ko nek je eskalator,mesti terus nampak kedai 2...

kedai 2 bawk jename TAMIYA kot..agaknye la coz de logo Tamiya besar kat kedai die...n byk barang tamiya...

tapi die x banyak sangat bawak masuk model2 militari...hahaa...jet2 moden pun x byk...

Tanggo Kilo bro.. senang sikit aku untuk dapatkan model military..
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 10, 2010 2:37 am

@gunnerz wrote:
TROOPER_KNIFE wrote:
Off topic sikit von.

Mulai semalam, apache dah parking kat dalam concrete shelter dengan kadar sewa sebanyak 5000 USD sebulan. Cukup bulan ni PAKCIK KAYO!!! Hahaha... Kalau tak bayar, gua mau buat bidding saja apache tu.

affraid kwang..kwang..kwang..5k USD sebulan...bedebap!! pengsan... Sleep

Ape tak pengsannya siGunnerz tu!!! Kos sewa parking lagi mahal dari kos beli pesawat terbang canggih..
kihkih.....USD 5000.00....sebulan...kihkihkih..blh jd raja gula ni king
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 10, 2010 2:41 am

Tomcat Tiram n Azizi....don't give up okay! Duduk jB kan? sekali sekala kumpul duit sikit,
pastu turun Singapore...carilah..lagi banyak kedai dari KL tau!!!
Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 10, 2010 5:00 am

@von wrote:
Tomcat Tiram n Azizi....don't give up okay! Duduk jB kan? sekali sekala kumpul duit sikit,
pastu turun Singapore...carilah..lagi banyak kedai dari KL tau!!!

aah, saya tinggal kat johor. thanks von..
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 10, 2010 9:09 am

singapore?? syurga buat modeler. banyak kedai yang jual benda-benda ni. lagi satu, ada modeler bagi tau, kalau nak banyak pilihan, harga murah, kena pergi jakarta. kat sana ada satu shopping complex yang jual model-model sahaja. betul atau tidak, tak tau. ada sesiapa yang boleh bagi confirmation?

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 10, 2010 5:58 pm

thanks von...

a'ah,saya duduk JB...

kawan saya de ajak n jd guide masuk S'pore beli model2 ni..insya-Allah satu hari masuk gak sane...tunggula kalau jadi wat passport...

What a Face
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 19, 2010 1:55 am

Von' Nostalgia geek rendeer


Ini koleksi aku yg paling lama sekali...aku beli pada 1985...Yg mula2 aku beli
ialah Tiger tu (turret dia tah mana2 hilang anak aku buat main), pastu Kingtiger dan
schwimmwagen tu aku beli sekaligus dlm tahun 1985 jugak.



Miniatures tu ada macam2 brand...yg paling lama sekali ialah yg tamiya punya tu, ada 4 figures termasuk yg baca map tu, bawak bag dan bentuk dia montel2 tu.Tamiya tu aku beli pada 1980an.


Bila aku tgk balik figures aku ni...nak ketawa pun ada..pasai apa...lagi banyak zombies
dari orang...kahkahkah!!!!
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 19, 2010 2:21 am

Lagiiii....


Yg ni pulak ialah Land Rover Ambulance Version dari tamiya scale 1:35, beli tahun
80an jugak. Sayanglaa dulu aku tak beli tamiya SAS Land Rover....dulu murah...sekarang emmm
No


Turret dah hilang, jadi aku letaklah zombie kg pisang tu kat dalam dia. kunun2 gempak laa....
piiiraahhhh!!!! Figures dlm tu semua tamiya punya, askar jepun ada tapi aku tukar topi (yg tengah
nak menembak tu), ada penunggang motosikal Jerman(tu yg tangan terkapai tu) ada german
paratroops...dan kalau aku boleh masuk...dgn aku2 sekali ada kat dlm tu....



Figure tu selain dari tamiya, brand trumpeteer, revell dan dragon (3 brand ni baru sikit aku beli)
pun ada sekali. Dulu kalo pegi supermarket atau DaiSheng (sekarang toycity) mmg takde brand lain,
kalo nak scale 1:35 mesti yg nampak, tamiya jelah. Scale kecik pula yg aku nampak cuma brand
matchbox 1:76 scale...rega hui murah betul antara RM2.50 ke RM 3.50..yg tamiya tiger dan kingtiger
masa tu cuma RM25.00 aje.Rega sekarang...pehhh
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 19, 2010 2:23 am

huhuhuhu mmg von huhuhu
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat Jun 19, 2010 2:45 am

a ah betul kata syark...
von memang huhuhu sungguh von...
dr 80an dah main benda2 ni...dan memang setia dgn jerman dia....
weathering effect pun memang dah semulajadi lapuk ditelan zaman
dan makin menarik sekarang huhuhu...von von....
huhuhu memang von huhuhuhu laa...sejati+issabella la von huhuhu....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Von's collection   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
Von's collection
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: