FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Von's collection

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 01, 2010 3:13 am



Setelah melihat model syark dan kawan2 yg lain, aku telah menjadi kecut perut
utk mempamer scale kits aku. Jadi aku perlu belajar lagi utk mngemaskinikan
model2 aku. Sebagai ganti, aku post gambar diecast model. Tiga2 tu aku beli kat
Toy City....Eagle tu tgk simple sgt laa..tak provide missile..



Mustang P-51


Spitfire
Back to top Go down
Anakpencen
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 411
Join date : 31/12/2009
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 01, 2010 6:20 am

cheers agak2 kalau dijual berapa markup alien
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 01, 2010 11:17 am

Von, jgnlah ade inferior complex... truskan upload gambar2 koleksi 1/72 kamu tu... nak ikutkan sejarah kit modelling sya ni... Start buat 1971 mase tu umur 12 tahun... Kit boleh beli, cat & brush xleh beli... hantam aje... Dulu saiz braille xde masalah sbb mata power lg. sekarang dh kureng... kagum juge dengan keupayaan org buat model saiz braille ni...

Kalau I maintain buat saiz braille ni, ade kemunkinan mata boleh jd mcm ni...





mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Mon May 03, 2010 2:01 pm

Anakpencen,
Bukan markup lagi bro...jadi markdown dah...hehehehe

mej(b)
Takdelah mej...dulu buat utk syok2 sendiri je...kita buat, kita tgk sambil terkenang2kan
sejarah betul model tu..laa ni nak masuk forum, kena laa semenggah sikit...hehehhe..
mej......kalo buleh nak pakai kanta je buat model ni...Mr.Magoo pun tak pakai kanta...hahaha
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Mon May 03, 2010 2:13 pm

La ni pun dh pakai cerminmata rabun dekat power +2.0... Nk buat 1/72? Mungkin boleh kot...

mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 11:26 am

takleh tahan cam nie...tgk forummer nye model display buat saya terangkat giler...alahai jika nak mula balik mmglah payah. Model saya pun x seberapa hebat sangat
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 12:16 pm

nama pun hobi sgtkurt... mungkin masa kita himpun dulu, main hentam aje. Skang dh ade korum, hobi ni akn menjadi menarik... No hal nk start balik kalau halatuju skang dh nmpk...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 3:20 pm

terasa nak himpunkan balik hobi lama, bermula dengan skala kecilan dulo, part memasang, menampal serta mengecat akan ku buat slow2.. ada masalah ku luahkan dalam PP, tenkiu PP dan forumer kerna mengembalikan hobi lama aku yg dah terbengkalai dulo.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 5:44 pm

Sgtkurtz, wufi.....aku dulu pun dah nak totally stop hobby ni, pasalkita sorang2 je..kawan
yg ada pun tak minat benda2 ni...boring jugak.. Tapi lepas tgk forum2 scale model ni, minat
tu dtg balik..kena laa pulak dlm PP ni...member pun ramai yg aktif, aku pun naik semangat
nak mengumpul koleksi ni....rupa2nya di luar sana tu ramai peminat scale model ni....

Seronok beb, bila koleksi semakin bertambah..apalagi bro (proses pembakaran..hhehehe)
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 5:51 pm

adei, malam kang gak aku usha toycity... hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 6:41 pm


koleksi katalog


Box art dari katalog AFV...Taiwan mari punya


Koleksi yg ditawarkan oleh Italeri dari Itali
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 7:13 pm

adehhhh..tamiya ada tak von
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri May 07, 2010 7:21 pm

Lagi racun penawar kalbu...Naahhhh!!!! amik Laughing


Model2 yg dah siap oleh AFV


Ni Airfix punya...selain model2, aku mnat tgk lukisan2 kat dlm katalog ni..


Academy dari Korea
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 12:17 am

peh, mana ang dapat nih von?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 2:45 am

lagi tgk lagi lah aku panehhhhhhhhh......huarggghhh bangun pepagi buto utk solat dan forums, baru lepas mandi nie....haihhh kene g balik bilik air utk mandi sekali lagi...sbbnye paneh tgk koleksi...

nk start balik mmg boleh, one thing kne carik kedai model, since dh ade lead kedai model kat area jalan hang tuah tuh...mungkin singgah sat after g kedai LOT 10 [ade kedail National Geography kat sana]

nampak gaya aku pun kene tunjuk lokasi aku gak....

now yg tgh dlm buat nie model Gundam Seed Destiny Zaku Warrior scale 1/100
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 3:10 am

Von's Navy geek

German Kriegsmarine Battleship Tirpitz









Tirpitz ni adik beradik Bismarck la...Yg ni jangkahayat ni lama sikit dari Bismarck.
Last sekali kena bom kebabom dari udara oleh segerombolan RAF Lancaster kat Norway.
Ni laa 1st. time aku buat kapal 1:350 dari Tamiya..main hamtam aje apa alat yg ada.... flower


** kipas tak cat lagi...adehhh **
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 3:32 am

Syark...katalog Tamiya dulu ada aku beli..laaa ni dah koyak rabak..asik bukak,tutup,bukak,tutup je..

Wufi....beli kat hobby shop..satu kat jln hang tuah tu..satu lagi kat tpi jln Lok Yew tu...
Trooperknife ada bg link kat thread Mej(b)..china tank transporter 50 tan tuh...

SgtKurtz.....hahaha....membara....mari membikin model bersama2..aku pun terasa bahangnya...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 4:12 am

Lagii Von's Navy geek
1:700 semua dari Tamiya


Sebuah Armada sedang menuju ke.....tak Tawau, Ambalat lah ye


Dari depan Prince of Wales, USS Hornet, IJN Mogami, kapal Jepun lupa nama, kapalselam dgn
boat kecik Jepun tu semua lupa lak nama dia dan belakang sekali tu ialah German Battleship
Prinz Eugen....botak je suma..maleh aku nak ngecatnye..halus mulus tulus ikhlas betol...



Tgh berlabuh kat pelabuhan


Dulu ada satu aircraft carrier Nimitz 1:700 italeri brand..mmg comel tp termusnah pulak
masa pindah rumah...sayang betul...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 5:14 am

ni mesti tamiya nye waterline series...btul x...??

haha
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 10:23 am

Bakar von, jgn x bakar...

mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 11:00 am

wwwaaaaarrrrgggghhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!
Back to top Go down
sunlay
First Sergeant
First Sergeant


Posts : 711
Join date : 22/12/2009
Age : 42
Location : jugra

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 12:42 pm

blur mata kene koleksi von ni.....
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 2:00 pm

bravo mr von bravo! hancurnya hatiku menjadi keping-keping...eh nyanyi lak hehek...

Evil or Very Mad terbakaaaar!!
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 3:45 pm

aku cadangkan PP form 1 exibition kecil-kecilan untuk collectors military figures, diorama etc ni...pastu yang bleh jual kasi jual...perghhhhhhhh

sori von kacau bilik ko...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Sat May 08, 2010 10:18 pm

Ikansadinmknorang,
Yaa bro..mmg betul waterline series punya...dulu masa aku sekolah dulu aku mmg geram betul
produk tamiya ni..tp almaklumlah budak sekolah..ongkosnya kurang,,,bila aku kerja je,,,mmg
aku belasah cukup2 series ni..banyak gak beli sampai terover budget dibuatnya bujang2 dulu..
Yg dlm gambar tu baru 6,7 tahun aku buat balik bila aku free... sunny

Mej(b),
Banyak kayu2 api dah dikumpulkan mejar, getah sekerap spare ada tunggu nak kena bakar
aje...kita kasi bakar kaw kaw mejar..hahahaha jocolor

Afiq Flanker,
Aarrrrgggghhhhhh...kahkahkah..come on afiq!!! join da club Laughing

Sunlay,
Benda ni kalo tidak aku pun tak tau...masa skolah rendah dulu laa..ada sorang budak Australia
masuk klas aku..bapak dia pegawai RAAF kat Butterworth dulu.. pandai ckp melayu pulak tu..
Dia selalu bawak kar sekolah buku2 gambar perang especially WWII...pastu dia bawak pulak
askar kecik2 airfix...tak cukup lagi tu...dia bawk pulak jet fighter phantom dah siap cat bapak
dia buat...hulaaamaaak..nak menangis aku tgk phantom tu....Pastu dia bawak kawan2 tmasuk
aku gi rumah dia...peh peh peh!!!!!! Ngangaaaaa kitorang..nganga..ada sorang kwn aku nganga
saling tak tumpah mcm avatar jerong syark dulu tu.... afro

Gunnerz,
Apa? hancurnya hati berkeping2..meh meh aku kasi reda kaan...nah!!! minyak petrol kucurahkan..
kahkahkahk...pengawal!!! bakar sama dia...hahahaha affraid

Tottis,
Takda hal laa tottis..rumahku, rumahmu jua....aisey...malulaa aku...aku punya syok2 sendiri je..
aaaa tp kalo mcm mejar, admin, tkinife, syark dll..aku mmg sokong punya....hehehe flower
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Von's collection   Today at 12:06 pm

Back to top Go down
 
Von's collection
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: