FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Von's collection

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 1:49 am

aduuuhhhhhh terbakar aku
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 1:53 am

@nasiru wrote:
first time aku tengok pengangkut kereta kebal / tank carrier tu dalam bentuk macam ni. Memang special la , pasal mesti kotak/pembungkus dia pun leh tahan besar Very Happy

Oka Nasiru..nnt aku kasi tau nama2 dia kat gambar tu...belum sempat nak type...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 1:56 am

syark wrote:
aduuuhhhhhh terbakar aku
Apalgi syark.....jom laaa bakar...ko pun dah lama tak terbakar...td mmg aku terbakar betul...nasib baik aku tak hempaskan tomcat aku tu Evil or Very Mad Twisted Evil
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 2:21 am

knp von smpi nk hempas tomcat hang..sayang woooo
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 2:30 am

syark wrote:
knp von smpi nk hempas tomcat hang..sayang woooo

hehehe...tgh panas tadi...ye laa minum kopi panas..maka panas laa ia..kikiki..
Takde syark....ni laa julung2 kali akubuat jet fighter dlm masa 5 tahun ni...ingat
nak buat perfect laa dan aku buat llaa ala2 tomcat biru MejB tu.....

punya laa jaga2 buat tu..langkah keselamatan telah diambil...aleh2 benda2 simple sudah
kasi cacat aku punya tomcat tu....cement melilih kat canopy tu beb, cat menaglir dlm masking tape laa,
bar yg jaga kepak tu pulak tercabut...takkan aku nak bukak balik....soba je laa Evil or Very Mad
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 8:50 am

syabas von. usaha tangga kejayaan Laughing
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 11:24 am

@gunnerz wrote:
syabas von. usaha tangga kejayaan Laughing

Tq Gunnerz...mcm nak amik Phd pulak aku ni...hehehehe rendeer
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 12:09 pm

Boleh kasi up gambar Tomcat tu?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 12:15 pm

Mej(B) wrote:
Boleh kasi up gambar Tomcat tu?

mmg tak siap MejB..kira WIP laa....takpe..nnt kita up gambar....bg komen sket mejB utk kerja2 memulihkan semangat...hehehe
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 12:29 pm

Roger, tengok ape kerja pemulihan/recovery yg boleh d buat...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 1:04 pm

Ni dia jet cacat tu...


Dari jauh dah nampak part yg tk berecat...silap masking


Cat tertanggal masa proses nak tanggalkan masinh tape tu


Canopy belah depan...terkena cement pulak


Belly...emm spray tak rata


Mumucung depan tanggal pulak lepas spray..habis dia cabut cat kat part sebelah tu


canopy mula2 tutup dgn masking tape (yg kertas punya tu)..lepas tu cat pakai brush..aleh2 meleleh2
je masuk kat kaw. cermin....nasib baik boleh tanggal cat tu, tapi bekas2 dia ada lagi....
Boleh ke pakai masking tape kertas tu? saru lagi , lepas buat masiking kat canopy tu biasa modeller pakai spray ke atau brush?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 1:34 pm

OK Von, ini pandangan I k:

1. Masking tape kertas yg biasa x sesuai sbb mmg spesis kuat tarik cat. Kena guna Tamiya Masking tape sbb grip dia kurang dn x tarik cat.

2. lain kali, cuba mempelas basah seluroh badan dgn kertas pasir grade 800~1000. Permukaan licin sangat pun boleh menyebabkan cat tanggal sbb cat xleh grip.

3. kalau nk guna berustangan kat kawasan masking tape, cuba nipiskan cat..

4. Bab Canopy kena gam... maaf xleh nk recover

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 2:46 pm

kept the hard work von....aku masih lagi sabo nie....
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 2:51 pm

Von!

Teruskan usaha... best nengok koleksi2 ngko. Paling best bagi saya Tirpitz sebab jarang nampak & jarang orang tau citer sister ship Bismarck nie
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 3:05 pm

Perlukah aku mempelbagaikan koleksiku sekarang? Embarassed
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Thu Jun 03, 2010 10:36 pm

MejB,
Tq tq...rasa nak buat sanding laa...spray balik kut, kena carik jugak laa
tamiya masking tape...mmg perlu la benda ni...tapi canopy...huhuhu Mad

SgtKurtz,
Still work on it! haaa, aku dgr ko dah sambar panzer..kasi tunjuk la dulu..
wufi sudah bikin dua dah...bukak la rumah baru.... Laughing

Tajau,
Tq bro....dah minat dari dulu hehehe.....Berbulan jugak nak siapkan Tirpitz tu..
ye la buat sikit2, kita ni pun bukan free je slalu....masa nak sambar dulu, aku ada
2 choice, Yamato dgn Tirpitz ni....dua2 best...tapi pattern kat badan Tirpitz yg buat
aku ambik kapal tu.

Kuk,
Ya kuk...inilah masa dan ketikanya utk mempelbagaikan aset pertahanan kita...
kalau tidak nescaya terbakar kita nanti...renung2lah afro
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 8:42 am

insya-allah rumah baru akan dibuka...lebih kurang sama gak ngan wufi
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 10:16 am

hahahahah rmi yg buat pembakaran disana sini huhuhuhu...x sabar nk pulang dr perlis nie hehehehe..buat pembakaran melampau hahahahah
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 10:26 am

dengki aku nengok keja2 korang, aku ni von, kalau bilik airbrush aku tak semak cam sekarang dah banyak dah aku buat benda2 ni, dekat 2 tahun lebih dah aku tinggal kan hobi ni...teringin sambung balik but rumah baru aku ni kecik sket, bilik hobi aku terpaksa aku jadikan stor so pepaham la, cemana nak buat keja2 airbrushing & modeling ni...

kekadang kecewa gaks la... Crying or Very sad
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 10:29 am

fuuuh sedih gak...seruis aku sedih dgr...Gundam tue dh siap ke tottis?
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 10:36 am

gundam dah lama siap dah, la ni aku masukkan dalam kotak jer...simpan...ok jangan kacau rumah Von ni, kang dia ketuk kita kang...kakakaka
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 10:39 am

tujk laa hasil keje ko kat tread yg ko buat dulu tue...aduhyai tottis..nk tgk hasil keje ko..Gundam tue..MG grade plak tue..sorry tuan vin..patik undur diri yer hehehehe
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 12:47 pm

Syark n Tottis...apedehal....kan aku dh cakap...rumahku rumahmu jua..no problemo maaa Laughing
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 12:52 pm

@totttis wrote:
dengki aku nengok keja2 korang, aku ni von, kalau bilik airbrush aku tak semak cam sekarang dah banyak dah aku buat benda2 ni, dekat 2 tahun lebih dah aku tinggal kan hobi ni...teringin sambung balik but rumah baru aku ni kecik sket, bilik hobi aku terpaksa aku jadikan stor so pepaham la, cemana nak buat keja2 airbrushing & modeling ni...

kekadang kecewa gaks la... Crying or Very sad

Aku sebnarnya...bila aku tgk ko buat robot Gumdam tu dulu...siap dgn weathering yg real, pastu ada
kopak2 pulak, lubang2 pulak....comot2 yg real...aku dah agak dah..ko ni mmg master ni....tambah lagi
laa bahan kat thread tu lagi tottis...aku ni lagi teruk...kat situ laa buat modelling, kat situ laa tempat
nak menulis, kat situ laa nak membaca...aku hamtam he...hehehehe Laughing
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Von's collection   Fri Jun 04, 2010 2:52 pm

@ Von

Setuju, pattern camo kat badan Tirpitz tue yang buat dia mahal.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Von's collection   Today at 6:20 am

Back to top Go down
 
Von's collection
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: