FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Sun Apr 25, 2010 10:46 pm


** selamat tiba di ipoh pada jam 21:00pm setelah memulakan perjalan balik pada jam 5:45pm.
** walaupun tempoh lawatan boleh dikatakan agak singkat, namun ia diklasifikasikan sebagai berjaya.
** terima kasih kepada Kapten Zuraiman kerana beliau sanggup menangguhkan perjalanan beliau ke Johor semata-mata menunggu kedatangan kami untuk memperkenalkan kami kepada Mejar Izam.
** terima kasih tak terhingga kepada Koperal Haidzam diatas penerangan sepanjang lawatan kami ini.
** tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada Mejar Izam yang telah menerima kunjungan kami dipejabat beliau.
** saya pernah mengunjungi Muzium Tentera Darat disekitar tahun 2006 berama comrade bandit dan juga comrade maverick.
** cuma lawatan pada kali ini agak mengecewakan kerana terdapat beberapa geleri yang tidak dapat dilawati disebabkan oleh masalah teknikal.
** laluan "Terowong Pengganas Komunis" juga mengalami masalah yang sama iaitu terdapat beberapa tempat yang gelap akibat tiada penyelenggaran untuk menggantikan mentol yang telah terbakar.
** suasana didalam beberapa galeri juga agak kurang memuaskan akibat daripada penyaman udara yang gagal berfungsi dengan baik.
** menurut kakitangan disini, ini adalah berpunca daripada pihak Muzium Tentera Darat tidak mendapat wang peruntukan bagi menyelenggara muzium ini.
** kiranya benar apa yang dilaporkan oleh mereka, perkara ini tidak sepatutnya berlaku. (sejauh manakah kebenaran desas-desus ini tidak dapat dipastikan)
** ini adalah kerana Muzium Tentera Darat adalah muzium yang terbaik yang pernah saya kunjungi berbanding dengan muzium-muzium lain. (selain daripada Muzium Negara)
** sebagai bandar Tentera Darat, sudah semestinya Muzium Tentera Darat adalah menjadi "land mark" ataupun tempat tumpuan kepada pengunjung-pengunjung Port Dickson. dan sepatutnya, Muzium Tentera Darat mestilah sentiasa berada didalam keadaan yang baik agar selesa dan dapat dikunjungi oleh para pelawat domestik dan juga daripada luar negara.
** saya pernah mengunjungi "Korea War Memorial" 2 tahun lepas. apa yang boleh saya katakan, muzium tersebut telah dijaga dan diselenggara dengan baik sekali. pada pendapat saya, kunci utama mereka berjaya adalah kerana wujudnya kesedaran tentang pentingnya sejarah dalam membina sahsiah serta kekuatan jatidiri dikalangan setiap warganegara mereka.
** setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian. saya amat berharap agar pihak yang bertanggungjawab dapat mengatasi situasi ini dengan bijak demi memastikan muzium ini dapat terus memainkan peranannya didalam membina masyarakat yang menghargai sejarah tanahair dan seterusnya menyuburkan perasaan cintakan negara.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Sun Apr 25, 2010 10:50 pm




_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Sun Apr 25, 2010 10:56 pm




_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Sun Apr 25, 2010 10:58 pm




_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Sun Apr 25, 2010 11:04 pm




** Al-Fatihah buat wira negara.
** khabarnya, kereta perisai ini telah ditembak dengan menggunakan RPG.
** tembakan tersebut telah berjaya merobekkan perisai lalu menembusi dinding kereta perisai sebelum meletup pada bahagian dalam kereta.
** impak letupan itu menjadi semakin besar kerana robekan itu telah mengenai tempat yang hampir dengan kedudukan simpanan peluru meriam.
** menurut Kpl Haidzam, mangsa telah terkorban akibat terbakar hangus didalam kereta perisai yang mereka naiki.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 12:15 am

ni gambar yang sempat ditangkap



Uploaded with ImageShack.us

Koperal Haidzam memberi penerangan kenderaan perang british



Uploaded with ImageShack.us

tayangan video tentera darat berlatarbelakang hutan belantara..




Uploaded with ImageShack.us

Memoir Tentera Darat..



Uploaded with ImageShack.us

Our comrade....coperal haidzam...
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 12:21 am

bila tengok ke COMMANDO tu aku teringat 1 komen kurang cerdik seorang hamba allah yang bagi aku dia ni tak tau sejarah ( mungkin betul dia tak tau kot... wallahualam ) dalam ruangan pembaca siap MMS sekali... komennya lebih kurang gini la...

"pihak muzium tak sepatutnya meletakkan kereta perisai tak bertayar dan pecah ini kerana boleh mencacatkan permandangan di Muzium Tentera Darat".

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
sunlay
First Sergeant
First Sergeant


Posts : 711
Join date : 22/12/2009
Age : 42
Location : jugra

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 12:47 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
bila tengok ke COMMANDO tu aku teringat 1 komen kurang cerdik seorang hamba allah yang bagi aku dia ni tak tau sejarah ( mungkin betul dia tak tau kot... wallahualam ) dalam ruangan pembaca siap MMS sekali... komennya lebih kurang gini la...

"pihak muzium tak sepatutnya meletakkan kereta perisai tak bertayar dan pecah ini kerana boleh mencacatkan permandangan di Muzium Tentera Darat".

sakit jiwa tuh aku dengar siape "hambe allah" tuh , dah namanye muzium ... ape punye otak la ...
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 12:54 am

bodoh dan x tahu nilai sejarah..len kali jgn dtg klu buta sejarah
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 1:05 am

syark wrote:
bodoh dan x tahu nilai sejarah..len kali jgn dtg klu buta sejarah

memang ada dikalangan kita yang masih kabur akan peranan muzium. jadi, tak hairanlah perkara ini boleh berlaku. bagi kita yang memahami peranan muzium, bantulah golongan ini.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 6:53 am

Kes Kereta Perisai ditembak PGK ni pun ramai ex army era insurgensi kita yg tahu.....ada satu kisah yang diceritakan oleh pemandu kat tempat kwan (dulu Armor) memang RPG digunakan, tambahan pulak perisai V150 ni pun tak lah setebal Kereta kebal punya perisai.....

Lagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....

Terrer btol PGK tu, tak tahulah, nasib baik ke...hape ke Smile
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 9:50 am

Betul tu, mmg pihak Muzium TD noticed dgn komen tu dan telah memberi penjelasan sebenar kepada pihak atasan MINDEF, x silap ni 2006-2009 gitulah, so MINDEF memutuskan untuk silent je isu tu, kerana MINDEF tak nak deal dgn mereka yang main hentam kromo...
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 11:35 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Kes Kereta Perisai ditembak PGK ni pun ramai ex army era insurgensi kita yg tahu.....ada satu kisah yang diceritakan oleh pemandu kat tempat kwan (dulu Armor) memang RPG digunakan, tambahan pulak perisai V150 ni pun tak lah setebal Kereta kebal punya perisai.....

Lagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....

Terrer btol PGK tu, tak tahulah, nasib baik ke...hape ke Smile

MYTHBUSTER TIME!!!

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Betul tu, mmg pihak Muzium TD noticed dgn komen tu dan telah memberi penjelasan sebenar kepada pihak atasan MINDEF, x silap ni 2006-2009 gitulah, so MINDEF memutuskan untuk silent je isu tu, kerana MINDEF tak nak deal dgn mereka yang main hentam kromo...

kalau tak salah dalam pertengahan 2008 komen tu.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 11:50 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Kes Kereta Perisai ditembak PGK ni pun ramai ex army era insurgensi kita yg tahu.....ada satu kisah yang diceritakan oleh pemandu kat tempat kwan (dulu Armor) memang RPG digunakan, tambahan pulak perisai V150 ni pun tak lah setebal Kereta kebal punya perisai.....

Lagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....

Terrer btol PGK tu, tak tahulah, nasib baik ke...hape ke Smile

setuju...ex army era insurgensi dlm kor artileri pernah citer yg kekadang operasi menentang komunis ni army dgn police field force (pasukan polis hutan) memang join bersama...pakcik ni officer dgn team forward observer dia patrol dlm hutan sama2 dgn police field force..team forward observer artileri ni bersedia memanggil bantuan tembakan artileri sekiranya diperlukan..sampai sekarang masih ade lg pit2 meriam 105mm di kawasan2 operasi batu melintang, kroh, grik dan kawasan2 hitam seangkatan dengannya yg jd gun position unit artileri mase tu..task lain artileri mase tu buat harrasing fire pada LP (landing Point) nuri sebelum army2 yg dihantar masuk operasi by heli turun ke LP tu utk menjauhkan bandit durjana sekitar area tu...
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 4:07 pm

Sagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....



Untuk kes ni, saya pernah dengar dari orang tua2 kat kampung saya yang gerila komunis telah mengupah PULO untuk tembak kerata perisai ni. Betul atau tidak, hanya Allah saja yang tau
Question
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 4:10 pm

PULO? yang kat siam tu?

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 4:34 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
PULO? yang kat siam tu?

Yup,
Anak buah saya budak PARA bagitau yang PULO ni hebat. Kalau nak tengok kem diaorang kena panjat pokok tengok. Tapi bila cari kat tanah, tak jumpa pun kem diaorang tu
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 4:42 pm

PULO nie apa kuk..sps ops thailand ke?
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 5:03 pm

syark wrote:
PULO nie apa kuk..sps ops thailand ke?


Pergerakan Pembebasan Patani kalau tak silap saya
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 7:01 pm

Patani United Liberation Organization.
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 7:58 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Patani United Liberation Organization.

PULO tu golongan puak pemisah di selatan thailand...puak minoriti islam yg berjuang menuntut hak mereka...semakin ditindas oleh kerajaan dan kesultanan siam buddha..kan dulu kerajaan patani gah seantero asean ni...sama juga la abu sayyaf dan kump2 pemisah di selatan filipina...dulunya kesultanan sulu gah juga...puak minoriti islam yg semakin tertindas berjuang menuntut hak mereka....semakin tertindas dgn kerajaan majoritinya kristian..tetapi sudah menjadi salah, apabila perjuangan berlandaskan agama pada mulanya bertukar menjadi pengganas...menculik...mengebom....ini lah ancaman yg terpaksa dibendung pasukan keselamatan pada masa kini.....
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 7:58 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Patani United Liberation Organization.

PULO tu golongan puak pemisah di selatan thailand...puak minoriti islam yg berjuang menuntut hak mereka...semakin ditindas oleh kerajaan dan kesultanan siam buddha..kan dulu kerajaan patani gah seantero asean ni...sama juga la abu sayyaf dan kump2 pemisah di selatan filipina...dulunya kesultanan sulu gah juga...puak minoriti islam yg semakin tertindas berjuang menuntut hak mereka....semakin tertindas dgn kerajaan majoritinya kristian..tetapi sudah menjadi salah, apabila perjuangan berlandaskan agama pada mulanya bertukar menjadi pengganas...menculik...mengebom....ini lah bentuk ancaman yg terpaksa dibendung pasukan keselamatan pada masa kini.....
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Mon Apr 26, 2010 10:12 pm

tq gunnerz for the information
Back to top Go down
Anakpencen
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 411
Join date : 31/12/2009
Age : 36

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Tue Apr 27, 2010 2:04 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Sagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....



Untuk kes ni, saya pernah dengar dari orang tua2 kat kampung saya yang gerila komunis telah mengupah PULO untuk tembak kerata perisai ni. Betul atau tidak, hanya Allah saja yang tau
Question

sunny Adakah yang mengupah PULO adalah Rejimen ke 10 PKM... kalau betul dia orang
main2 Drama lah.. Dulu aku dengar dari sumber2 di balik tadbir PULO kalau kena kejar Askar Siam lari ke Kem Pasukan Keselamatan Malaysia alien By Way Of Deception
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Tue Apr 27, 2010 6:24 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Kes Kereta Perisai ditembak PGK ni pun ramai ex army era insurgensi kita yg tahu.....ada satu kisah yang diceritakan oleh pemandu kat tempat kwan (dulu Armor) memang RPG digunakan, tambahan pulak perisai V150 ni pun tak lah setebal Kereta kebal punya perisai.....

Lagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....

Terrer btol PGK tu, tak tahulah, nasib baik ke...hape ke Smile

setuju...ex army era insurgensi dlm kor artileri pernah citer yg kekadang operasi menentang komunis ni army dgn police field force (pasukan polis hutan) memang join bersama...pakcik ni officer dgn team forward observer dia patrol dlm hutan sama2 dgn police field force..team forward observer artileri ni bersedia memanggil bantuan tembakan artileri sekiranya diperlukan..sampai sekarang masih ade lg pit2 meriam 105mm di kawasan2 operasi batu melintang, kroh, grik dan kawasan2 hitam seangkatan dengannya yg jd gun position unit artileri mase tu..task lain artileri mase tu buat harrasing fire pada LP (landing Point) nuri sebelum army2 yg dihantar masuk operasi by heli turun ke LP tu utk menjauhkan bandit durjana sekitar area tu...

Pit? Agaknya Marker kotz....orang2 Meriam panggil kawasan tu namanya Marker....

Teringat blogs xnuripilot tu ada tulis selain dari artileri, Nuri akan diiring Alouette Gun Ship yang bersenjatakan MG 151 20 Caliber untur membersihkan kawasan tersebut......


Last edited by joewings on Tue Apr 27, 2010 6:33 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Today at 4:37 am

Back to top Go down
 
Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: