FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Tue Apr 27, 2010 6:29 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Sagi satu kes Ferret terlibat dalam serang hendap di Kroh dan satu tembakan telah memasuki laras Browning Ferret dan menjammedkan senjata tersebut....



Untuk kes ni, saya pernah dengar dari orang tua2 kat kampung saya yang gerila komunis telah mengupah PULO untuk tembak kerata perisai ni. Betul atau tidak, hanya Allah saja yang tau
Question

sunny Adakah yang mengupah PULO adalah Rejimen ke 10 PKM... kalau betul dia orang
main2 Drama lah.. Dulu aku dengar dari sumber2 di balik tadbir PULO kalau kena kejar Askar Siam lari ke Kem Pasukan Keselamatan Malaysia alien By Way Of Deception

Waktu Insurgensi dulu, pihak Thai Army ni tak berminat sangat nak pulun PKM ni, kita je, depa lebih berminat nak pulun si PULO.....

Orang Selatan Thai ni kalau Askar kita buat operasi (dulu2 zaman Insurgensi dibuat perjanjian yang mana askar Malaysia boleh mengejar PKM sehingga dalam wilayah mereka-tapi tak jauhlah, mungkin 2-3 batu je) kalau kita masuk kampung depa, depa punya suka...rasa selamat berbanding kalau askar Thai masuk, habis semua mereka ranggah.....
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Tue Apr 27, 2010 9:24 am

Cuba kawan2 tanya bekas-bekas tentera yang pernah bertugas di sempadan sewaktu era insugensi. Dari banyak2 maklumat yang saya terima, askar siam ni tak ada disiplin. Sebab tu la beroperasi dengan askar kita, diaorang suka duduk kat tengah sebab selalu kena tembak dulu. Kalau buat base sementara pulak, askar kita kena duduk bahagian luar dan diaorang duduk area dalam. Siap ada karaoke lagi. Ini yang saya dengar mengikut cerita vateran polis dan tentera di kampung saya. Diaorang jugak cakap yang askar thai cukup takut dengan PULO ni sebab kemahiran diaorang cukup tinggi
Back to top Go down
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Tue Apr 27, 2010 10:07 am

Saudara KUK....

Memang ada kebenarannya....tapi kawan tak leh cerita lebey2 kat sini sebab ada yang classified.......
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Wed May 05, 2010 3:18 am

Smile
[img]
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Wed May 05, 2010 3:20 am

Smile

Antara yg sempat aku rakamkan
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Wed May 05, 2010 3:23 am

Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Wed May 05, 2010 3:26 am

buat rakan2..sebahagian gambar yg sempat aku add dlm forum ni..ada kelapangan akan aku kongsikan bersama-sama,apa pun pada pendapat aku..kita sbg warga M'sia patut menghargai keamanan yg dikecapi skg..byk kisah yg ada di sebalik Muzium TD ini
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY   Today at 12:05 pm

Back to top Go down
 
Laporan Misi DISCOVER THE HISTORY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: