FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Tue Jan 05, 2010 11:39 pm

Syark. Susah nak cerita macam mana nak cat kit tu. Kalau aku, aku akan follow instruction kat kertas tu utk assemble n paint kit tu. Perlu ingat, ada part tu yg perlu kita paint dulu sebelum assemble. Kena ada imiginasi sikit. Kalau tak de air compressor, aku cadangkan beli spray can tamiya yg jual kat OU tu. Paint pakai brush not recommended unless certain2 case n part. Ada part yg nak kena guna masking tape. Nampak susah n leceh, tapi itu lah antara proses asas utk pasang kit. Tu belum masuk part putty n sanding lagi. Nti aku cuba call sifu naza n minta dia bagi tips.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Wed Jan 06, 2010 8:18 pm

trooper_knife wrote:
Syark. Susah nak cerita macam mana nak cat kit tu. Kalau aku, aku akan follow instruction kat kertas tu utk assemble n paint kit tu. Perlu ingat, ada part tu yg perlu kita paint dulu sebelum assemble. Kena ada imiginasi sikit. Kalau tak de air compressor, aku cadangkan beli spray can tamiya yg jual kat OU tu. Paint pakai brush not recommended unless certain2 case n part. Ada part yg nak kena guna masking tape. Nampak susah n leceh, tapi itu lah antara proses asas utk pasang kit. Tu belum masuk part putty n sanding lagi. Nti aku cuba call sifu naza n minta dia bagi tips.

tue yang kekadang leceh tue..saye ada beli spray tapi x pndai spray kan..lingkup gua punyer F-16 hahaha..klu ada mcm gmbr2 tue ok gak
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Wed Jan 06, 2010 8:29 pm

Hahaha... Lupa pulak nak bagi tau. Nak spray pun ada teknik syark. Terus terang, aku takde pon air gun, cuma aku guna tamiya spray can saja. Mula2 tu memang lah susah n hasilnya teruk. Ada part yg cat tebal, ada terkena part lain. Apa kata hang beli kit yg murah dulu, then training dulu pada kit tu dulu. Lepas tu, baru mula pasang kit yg mahal pulak. Skill tu needs training. Brot naza pun dah belas tahun dah dalam seni keras tangan ni. Nanti aku posting kan wbsite naza.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Wed Jan 06, 2010 8:34 pm

trooper_knife wrote:
Hahaha... Lupa pulak nak bagi tau. Nak spray pun ada teknik syark. Terus terang, aku takde pon air gun, cuma aku guna tamiya spray can saja. Mula2 tu memang lah susah n hasilnya teruk. Ada part yg cat tebal, ada terkena part lain. Apa kata hang beli kit yg murah dulu, then training dulu pada kit tu dulu. Lepas tu, baru mula pasang kit yg mahal pulak. Skill tu needs training. Brot naza pun dah belas tahun dah dalam seni keras tangan ni. Nanti aku posting kan wbsite naza.

seruis sebijik mcm masalah ko knife dulu hahahaha....x berani nak kaler SU-27 aku sayang nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...aku cuma cat pki berus jer cat misil ngan engin
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Wed Jan 06, 2010 8:59 pm

Syark, aku punya SU-27 n SU-34 yg kat dalam thread ni aku upah modeler lain buat. Kalau takat tamiya spray can, tak mampu nak buat hasil camo macam tu. That's why, aku dah bagi tau awal2. Aku ni bukannya modeler, but lebih kepada collector. Kalau takat nak pasang kit yg single tone, boleh lah. Hehehe...
Cuba bukak link ni. Tak sure samada naza ada update atau tak. Maybe lately ni dia suka posting kat fb.
www.freewebs.com/nazamodelart

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Wed Jan 06, 2010 11:58 pm

trooper_knife wrote:
Syark, aku punya SU-27 n SU-34 yg kat dalam thread ni aku upah modeler lain buat. Kalau takat tamiya spray can, tak mampu nak buat hasil camo macam tu. That's why, aku dah bagi tau awal2. Aku ni bukannya modeler, but lebih kepada collector. Kalau takat nak pasang kit yg single tone, boleh lah. Hehehe...
Cuba bukak link ni. Tak sure samada naza ada update atau tak. Maybe lately ni dia suka posting kat fb.
www.freewebs.com/nazamodelart

ooo tue yang cantik giler aku tgk knife..brapa knife upah color kat diorg knife..bagi la satu contact number modeler2 nie..hahahaha..aku cukup maleh nak kaler2 nie hehehe
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Thu Jan 07, 2010 3:20 am

Syark. Kat sini aku nak kasi personal advice. Jgn bagi job pasang kit ni pada sebarang modeler. Aku pernah ada bad experience. Dulu aku ada try bagi satu job pada satu mamat modeler ni. Dia memang banyak posting kat wbsite arc. Aku bagi job pada dia 1:72 SU 30 convert to MKM. Hasilnya, hancussss... Geram sesangat. Dah lah kit SU 30 susah nak dapat. Bukan saja2 nak promote naza, but memang proven hasilnya amat memuaskan. Antara lain hasil keras tangan beliau kat dlm forum ni adalah kat dlm threrad 1:48. KUK juga adalah client tetap saudara naza. Bab charges tu, tepuk dada, tanya diri sendiri.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Thu Jan 07, 2010 2:23 pm

trooper_knife wrote:
Syark. Kat sini aku nak kasi personal advice. Jgn bagi job pasang kit ni pada sebarang modeler. Aku pernah ada bad experience. Dulu aku ada try bagi satu job pada satu mamat modeler ni. Dia memang banyak posting kat wbsite arc. Aku bagi job pada dia 1:72 SU 30 convert to MKM. Hasilnya, hancussss... Geram sesangat. Dah lah kit SU 30 susah nak dapat. Bukan saja2 nak promote naza, but memang proven hasilnya amat memuaskan. Antara lain hasil keras tangan beliau kat dlm forum ni adalah kat dlm threrad 1:48. KUK juga adalah client tetap saudara naza. Bab charges tu, tepuk dada, tanya diri sendiri.

Yeke..ok la mcm tue saye tgk naza gempak gak buat modeler nie.aku dah kontak dia dah..pasai bab passing nie kat modeler nie mmg kena pikir sape yang lebih expert kan..alaa x nak bg tau charges ke hahaha..baru nak budget hahaha
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: My Tank   Sat Jan 09, 2010 10:46 pm

[img]

Tamiya 1:35 MBT Challenger 1 (MK.3)
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: My tank (Continue)   Sat Jan 09, 2010 10:52 pm



Tamiya 1:35 MBT Challenger
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:33 am

syark, bila mau kasi paint tank tu?? kalau susah2, kasi 1 tone scheme saja. klau nak buat camo scheme, susah woo...

ni aku nak kasi panas sikit thread ni. nanti malam aku kasi upload. hari ni tak sempat. k.


** ni semua pasal racun tengokorak admin telah berjaya melaksanakan tugasnya. hehehe...
** tolong jgn tanya harga. nanti boleh kena demam kura aku bila terkenangkan harganya.
** ni adalah 1:72 diecast aircraft yg paling mahal pernah aku beli.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Fri Jan 15, 2010 8:46 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:44 am

Pergh. Limited Edition tu. Dah tentu payah nak cari.
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 8:59 am

trooper_knife wrote:
syark, bila mau kasi paint tank tu?? kalau susah2, kasi 1 tone scheme saja. klau nak buat camo scheme, susah woo...

ni aku nak kasi panas sikit thread ni. nanti malam aku kasi upload. hari ni tak sempat. k.


** ni semua pasal racun tengokorak admin telah berjaya melaksanakan tugasnya. hehehe...
** tolong jgn tanya harga. nanti boleh kena demam kura aku bila terkenangkan harganya.
** ni adalah 1:72 diecast aircraft yg paling mahal pernah aku beli.

Aku rase aku tau harga Jet nie mahal giler nie dah cukup bayar ansuran kete aku sebulan...knife ko amik kat gombak ke...
Tue laa aku x antar lagi kat naza, cian kat dia plak jaga mak dia tengah sakit tue x nak la aku tambah beban dia..
Seruis aku respek sama lu..nanti aku posting lagi gmbr tank yang aku dah assemble..smlm aku baru beli trumpeter 1/35 M1A2 bermakna hari nie
pas keje pas kelas aku akan assemble nya hahaha..

Knife tunjuk la gambar dia..x sabar nieeeeeeeeeeeeeee
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:13 pm



MBT GERMAN LEOPARD A6 MY FAVERET TANK..



MBT US M1A1 ABRAMS...

sebahagian dari tank aku hahaha
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:25 pm



MBT ISRAELI IDF MERKAVA MK.IV..x abis cat x cantik model academy klu x cat lain giler dari tamiya
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:28 pm



barisan skuad Jet Pejuang aku scale 1:100 dari GeFabbri..susah nak cari bnda nie dah..aku baru beli tornado x smpt nak tangkap gmbr
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:45 pm

Saya ada jugak model-model kecik ni (boleh dikatakan mainan la sebab tak detail pun). Dia punya skala saya pun tak berapa pasti. Jenis apa pun tak tahu. Saya pos je la ek.







Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:47 pm







Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:50 pm

mantap sehh koleksi lu syark..meremang bulu tengkuk gua..


_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:51 pm



Model Charlie dan Cik Su ni kawan saya ambil di sebuah muzium di Kota Bharu (taktau muzium mana satu).



Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 7:58 pm

Akmal ko nye die cast koleksen dari keadaan tayar dia aku rasa cam model dari Matchbox...entah la aku cam rasa jer...
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 8:00 pm

Tak pasti la. Huhuhu...Tengok kat bawah model ni ada 'imprint' nama pesawat dan Made In China je.
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 8:04 pm

sbb style tayar dia tu sebijik cam model diecast Matchbox...haha
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Fri Jan 15, 2010 9:05 pm

ni aku punya

Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Sat Jan 16, 2010 9:24 am

F-14B TOMCAT US NAVY VF-103 JOLLY ROGERS AA-103 2004

***untuk tatapan peminat pesawat TOMCAT n juga kepada peminat squadron JOLLY ROGERS.





















*** enjoy

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)   Today at 11:51 am

Back to top Go down
 
1:72 Scale Aircraft Model (Kits and Diecast)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: