FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Band of Brothers and The Pacific

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
covert
Private
Private


Posts : 89
Join date : 29/04/2010
Age : 42
Location : Subang

PostSubject: Band of Brothers and The Pacific   Thu Apr 29, 2010 9:39 am

Apa komen forumer dgn miniseries ni.

Tak tau kenapa, the pacific yg bermodal usd 200 mill tapi storyline agak hambar la compare dgn Band of brothers,tapi itu hanya pendapat saya.
Back to top Go down
Orang Awam
Civilian
Civilian


Posts : 36
Join date : 04/01/2010
Age : 26

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu Apr 29, 2010 11:19 am

Band Of Brother mmg terbaik..
The Pacific kureng sikit..
Back to top Go down
PuteraDarulTakzim
Corporal
Corporal


Posts : 232
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Sun May 02, 2010 9:41 pm

aku mmg cukup kecewa dgn jalan citer Pacific.... Sad
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Sun May 02, 2010 10:13 pm

aku xtgk lagi crita pacific..
saya rasa la dari tgk trailer la..
sbb dier bukan crita satu company tapi more crita ttg individual dan
kisah battalion 1 marine...

apa2 pun paling best is BAND OF BROTHERS!!!
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Sun May 02, 2010 10:17 pm

setuju
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Wed May 19, 2010 2:21 pm

Setuju yang Band of Brothers (BOB) lagi best drpd Pacific. Rasanya sebab terlampau byk yang nak dicram dalam Pacific. BOB kalau tak silap cuma berdasarkan 1 buku, Pacific lak ambik source sampai daripada tiga. Satu dari Sledge kemudian Basilone and sorang lagi tue yang aku tak ingat nama hehehe. ahh rer... Leckie.

So kira Pacific nie 3 in 1 tapi tak berapa menjadi Very Happy

Tapi action scenes masih best. Paling best watak kat sini rasanya Snafu yang high sajer....
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 1:18 am

1) kalau ikut komentator dari US pun..masa BOB tayang dulu pun tak ramai tgk, sbb penonton rasa cerita terlampau slow. bila kuar box dvd (vcd masa tu) baru cerita nih up balik

2) mcm yg bro cakap td la..cerita byk sgt sume ada, dlm cite BOB sume citer dilink balik pada kapten tu..jd tak susah la nak faham

3) band of brothers lak ada unsur-unsur simpati yahudi kat episod 7-8 Laughing..bila ada unsur yahudi mestilah org yahudi support wakaka
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 11:49 am

aku lum tengok "The Pacific", saja nak tunggu box set....

tapi BoB mmg dah banyk kalu ulang tengok, memang ok lah cuma bab unsur simpati Yahudi tu aku tak brp berkenan.

Terlalu banyk filem WW2 yg Hollywood bikin ada unsur tu, kita kena pandai menilailah...

bagi aku, elok pun Hitler "pekena" org Yahudi tu. Ada sesiap pernah kaji pasal org Yahudi dan kenapa Hitler begitu benci dgn depa....?

Nanti kalu versi box set "The Pasific" dah kuar, hebahkanlah kat sini...
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 11:58 am

Tak heran sebab industri entertainment Hollywood dan media dunia byk kena kontrol oleh Yahudi. Jadi memang masuk akal bila ader filem2 perang kebanyakan memihak kepada deorang mahupun filem2 genre lain.

Cuba tengok Kingdom of Heaven (pasal Perang Salib) , maner boleh jadi box office sebab dalam filem tue orang2 Muslim digambarkan sebagai orang yang memang beradab dan bertamadun. Memanglah tak dibagi spotlight dalam media hehehe

My 2 sen
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 12:26 pm

@mayada wrote:
aku lum tengok "The Pacific", saja nak tunggu box set....

tapi BoB mmg dah banyk kalu ulang tengok, memang ok lah cuma bab unsur simpati Yahudi tu aku tak brp berkenan.

Terlalu banyk filem WW2 yg Hollywood bikin ada unsur tu, kita kena pandai menilailah...

bagi aku, elok pun Hitler "pekena" org Yahudi tu. Ada sesiap pernah kaji pasal org Yahudi dan kenapa Hitler begitu benci dgn depa....?

Nanti kalu versi box set "The Pasific" dah kuar, hebahkanlah kat sini...

Hitler adalah separuh yahudi dan separuh austria dan dia bukan warga aryan lagipun...hitler benci yahudi sbb faktor ekonomi dikuasai oleh yahudi sebagaimana ekonomi kita dikuasai oleh cina...aku rasa mungkin ade sbb lain kenapa dia begitu benci dengan yahudi...

berkenaan dengan pasific pulak, lebih pada cerita peribadi askar, x semestinya tumpu pada faktor perang shj. AKu minat The Pasific nie sbb cerita dia mengikut pada keadaan peperangan macam mana....lain dari kempen eropah
Back to top Go down
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 12:31 pm

Thanks SgtKurtz pasal maklumat Hitler tu.

aku baru beli buku Mein Kampz Vol 1, karya Hitler... tapi lum start baca lagi. dorang kata buku ni kurang tepat walaupun dtg dari Hitler sendiri. tapi bagi aku, bnyk lagi perkara yg Barat sorokkan fakta tentang Hitler nih...
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 12:32 pm

yang pasti aku minat 2 2 sekali dan semua crita perang WW2
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 12:45 pm

sbb kenapa aku cakap hitler nie separuh yahudi separuh austria sbbkan rambut dia warna hitam. Masa kempen politik Aryan, beliau menegaskan bangsa Aryan mata biru, kulit putih dan rambut emas [berwarna] tapi kenapalah derang x hentam balik kat Hitler sbb dia nie xde ciri2 tuh...hahaha

Dulu masa tahun 1995, kedai buku banyak jual pasal biography hitler...dh mmg terang2 cakap hitler nie anak kacukan dan bukan sejati aryan...

Mein Kampf yg dibli x ori, klu nak ori, cari warga budak nazi punk kat malaysia nie....derang mungkin ade, atau g germany cari budak2 nazi...tuh klu ko beranilah
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 1:46 pm

influence yahudi sgt tebal selagi steven speielberg boleh kaitkan, speielberg nih mmg akan masukan

speielberg akan contribute something kpd sejarah bangsanya
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 1:52 pm

@kudabesi

Setuju sebab cam dalam Saving Private Ryan arahan Spielberg ada juga terselit sorang orang Yahudi dlm askar US yg. cari Ryan
Back to top Go down
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 2:54 pm

Tentang Mein Kampf yg tak ori tu aku setuju... sebenarnya aku nak mencari sisi lain yg ada pada Hitler. Setakat ni kebanyakan fakta yg ada datangnya dari musuh-musuh dia dan bukan dari sumber Jerman.

org Yahudi hanya mengiktiraf seseorang itu yahudi jika ibu & bapanya Yahudi atau sekurang-kurangnya ibu Yahudi. mungkin Hitler ni bapak dia Yahudi tapi mak dia bukan Yahudi... & dia tak diiktiraf sebagai Yahudi... sbb tu dia bengang (agaknya lah).

ada bbrp fakta yg kita terlepas pandang tentang diktator yg sorang ni...

Dalam kejahatannya itu dia disahkan oleh penyokong & musuhnya sendiri bahawa dia bukan kaki pompuan (tidak berzina - mati pucuk kot), bukan gay, tidak merokok, & tidak minum atau bukan kaki mabuk. Perkara ni ada dinyatakan dlm dokumentari Hitler di History Channel baru-baru ni, dalm Filem (downfall - ni Jerman yg bikin), & dlm ensiklopedia (kalau tak silap lah).... sifat ini bertentangan dgn presiden AS & Britain masa tu yg pemabuk, kaki pompuan & perokok tegar... hu hu hu.

tu yg buat aku tertarik nak kaji mamat nih.... (ni tak bermakna aku sokong Hitler tau... jgn salah faham plak... kita kena kaji org baik utk diikuti dan kaji org jahat utk elak berbuat mcm dia... he he he)
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 20, 2010 3:26 pm

tak pe..aku suka lain pandangan nih

katanya salah satu kenapa Hitler membenci yahudi ialah pasal yahudi kat europe nih dulu mmg kuasai ekonomi dan mmg skit punya membuli

dalam merchant of venice pun katanya ada part menunjukkan yg orang yahudi sebagai saudagar kemain jahat lg menindas org lain

so dari awal lg..org europe nih ada prejudis kat jew nih
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 12:02 pm

yahudi ni dikatekan sebagai kaum yang bongkak,angkuh,ego dan sebagainye yang berkaitan.
selain itu,yahudi ini juga mempunyai sifat perkauman yang tersendiri,

yahudi selalu merendah-rendahkan bangsa/kaum lain kerana mereka beranggapan bangsa lain x setaraf dengan mereka.

sifat kaum yahudi sendiri yang menindas kaum lain dari segi ekonomi (contohnye) telah membuatkan mereka dipulau/dihalau oleh kaum2 lain itu...
Back to top Go down
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 2:46 pm

Ni Fakta sejarah yg jarang disebut....dulu aku pun tak amik kisah

Pakatan Bersekutu... Britain, US, Autralia, NZ, Kanada, Rusia dll

Pakatan Paksi... Jerman, Turki (ni zaman Khalifah Turki) dan Jepun...

Apsal khalifah Turki sokong German? adakah Turki tak sedar yg Hitler tu diktator? - salah satu sebab (mungkinlah) - mereka menghadapi musuh yg sama iaitu Yahudi & org yg tak percaya pada Tuhan (komunis Rusia). Sultan Turki masa tu pernah di offer oleh Yahudi wang yg berbilion supaya jual tanah Palestin... tapi Sultan tolak & kata (lebih kuranglah) ... "aku tidak akan jual tanah walau dgn brp harga pun..." - utk fakta yg tepat cari maklumat pasal peristiwa Nakbah.

kita nih dah lari topik ha ha ha.... tapi bagi aku bnyk lg benda pelik dlm WW2 yg kita tak tahu... The Pasific mungkin hanya mendedahkan 0.5% drp keseluruhan sejarah tsb...
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 3:11 pm

x pe terus kan ujarkan pandangan..bagus tue..aku x berapa minat kempen2 perang di Eropah...aku lebihkan kepada kempen di Pasifik..Sebab, aku respek kan Tentera Jepun di akhir perang WW2 terutamanya masa battle of Peleliu, Saipan, Tarawa Atoll, Iwo Jima, Okinawa..diorg sungguh bersemangat mempertahankan negara diorg..Mereka hanya dibekalkan beras yg dah basi dan satu canteen air utk berperang selama 1-2 bulan..gila ke apa..tapi sbb semangat cintakan negara tue diorg boleh tahan..ketaksuban diorg kepada Maharaja tue aku sgt22 benci..seperti di Saipan, rmi penduduk pulau di situ membunuh diri kerana percayakan dakyah tentera jepun..sma di okinawa..rakyat menjadi mangsa..sanggup membunuh rakyat sndr apabila mereka menyerah diri kepada US Marines..kejam mmg kejam..di Sebelah US, of coz aku menjadi peminat US Marines disebabkan kehebatan dan kekuatan diaorg bertempur di pasifik..suma tau yang mengangkat US marines sbg pasukan atur gerak cepat yang digeruni disbbkn victory diorg di pasifik war terutama 1st Marine Division dan 2nd Marin Division..so aku minat cite Pasific..tapi x leh lawan Saving Private Ryan..huhuhuhu D-day
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 3:22 pm

bagi aku la.. peperangan ni semua atas ketamakan dan ketaksubkan kepada kekayaan dan kebanggaan..mmg xdinafikan semua yang dalam perang ini melahirkan ramai wira2 dan jaguhan yang membanggakan setiap negara..

pengorbanan apa yang diorg lakukan adalah wujudnya kita sekarang ni.. so untuk kita ambik iktibar pada semua yang berlaku..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 3:52 pm

The Military don't start wars. Politicians start wars. - Jeneral William Westmoreland

Antara petikan kata-kata yg paling aku ingati (simpan dlm diari tuh...).

Kalau dikirakan Perang Pasific tak kurang hebatnya drp di Eropah. Teknologi Jepun sebenarnya lebih canggih drp AS. Tapi disebabkn kurang bahan mentah pengeluaran jentera perangnya terbantut.

Ada sesiapa pernah tengok dokumentari pasal kapal Yamato... hebat giler nkau, nasib baik Jepun buat 1 je... kalau 5 buah. Aku rasa hari ni bukan US yg jadi super power, tapi Jepun.
tu tak termasuk kapal selam depa yg boleh bawa kapal terbang tempur.....

kapal terbang dan kapal pengangkut pesawat guna enjin Mitsubishi... hmmmm
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 3:57 pm

em2 betoi apa yang helang rimba ckp..aku kekadang geram ngan sahabat2 aku..slalu bertanya buat apa nk minat tentera2 nie..bukan nk perang pun..diorng x tahu ke semua yang kita kecapi sekarang ini, kerja yang bagus, makan minum yang cukup dan kuar berjalan2 dengan rs selamat..buat anak2 rmai x ada masalah..anak2 kte dapat pelajaran secukupnya..atas apa?..hasil perjuangan pewira2 negara kita yang menentang Jepun ms WW2, Indonesia masa Konfratasi dan Komunis semasa insurgensi..ntah laaa x tau nk ckp apa..heheheh nk dh lari tajuk sgt2 nie..kembali ke pangkal jalan
Back to top Go down
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 4:08 pm

Betul tu syark... aku pun bnyk kali cakap mende ni pada kekewan, tak sumer org faham. hanya yg faham aje akan hargai pengorbanan mereka...,

errr. kita kat mana sekarang? he he he
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 4:33 pm

sebab 2 la.. setiap filem yang ada kita perlu tgk pengorbanan diorg sebab bukan mudah hidup dalam peperangan.. semua 2 adalah coretan pengalaman diorg masa dalam peperangan. kita x merasai pengalaman mcm mana ditembak musuh, rakan baik kita mati depan kita.. mayat bergelimpangan.. semua 2 kita xalami.. kita hanya saksikan dalam movie dan maybe kita x rasa apa2.. sbb 2 kalu tgk cerita 2 cuba selami dan pahami perasaan diorg masa filem 2..

maaf la lari pada tajuk tuan punya tanah...

p/s: geram bila orang cakap perang 2 bukan ada apa2 pun...
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Today at 10:20 am

Back to top Go down
 
Band of Brothers and The Pacific
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: