FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Band of Brothers and The Pacific

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 21, 2010 5:15 pm

takpe lari topik pun, lagipun yg dicakap pun berkaitan gak...memasing nye pendapat...
Back to top Go down
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 27, 2010 4:01 pm

The Pasific Box Set dah ada di jual..... RM40, ada 5 cd... part 1-10....

aku baru tengok part9... he he he

sarat dgn propaganda, cuma bab tembak menembak tu kira best lah...
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Thu May 27, 2010 4:05 pm

aku pun dah beli bro.. dah habis tgk dah..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
mayada
Private
Private


Posts : 62
Join date : 17/05/2010
Age : 49
Location : Gombak

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri May 28, 2010 5:43 pm

Belum.... tunggu mlm minggu baru layan,...

Helang Rimba, nko Palapes UTM? tauliah tahun bila?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:34 am

Bersesuian dgn tajuk thread ni, dan lagi setelah selesai menonton keseluruhan mini series
PACIFIC (baru habis 5 minit tadi)...rasa2nya boleh buat komen sikit tentang filem ni...itu pun pada
pandangan peribadi saya je le...

Memang terdapat banyak perbezaan anatar BoB dan Pacific ni. Yg sama ialah tentang background
cerita berlatarbelakangkan sejarah WWII. Dan lagi sudah tentu adegan pertempuran yg begitu
dasyat sekali. Data2 pertempuran yg sungguh menyeksakan bagi kedua2 pihak yg dikumpulkan selama 60 tahun ini berjaya direalisasikan dlm filem ini.

Kalau dlm Bob, perjalanan cerita banyak yg seiring dgn buku2 sejarah yg kita baca dan perjalanan cerita
direct saja dan kita hanya menanti pertempuran demi pertempuran yg masyur dan kita sebagai penonton,
dari satu segi seronok dgn adegan pertempuran yg real dan disegi lain pulak dpt merasakan kemusnahan
yg dialami oleh kedua2 pihak.

Tapi bagaimana pula dgn perasaan? Rasa2nya tang perasaan nilah bagi saya PACIFIC berjaya membuat
penonton (macam saya le) menyelami apa yg dirasakan oleh askar2 tu. Walaupn cerita ni begitu SLOW
kalau compare dgn BoB, tapi mesejnya begitu dalam sekali. Saya yg tak pernah bertempur pun, dpt merasakan azab mental dan fizikal dilalui oleh askar2 tersebut. Dan perasaan ini adalah global....

Bukan tertumpu pada askar US sahaja, malah Jepun dan juga pejuang Palestin dan Hezbolah kini...perasaan
yg sama dialami. Kalau dlm Bob takde langsung kisah mak,bapak, gilpren tapi dlm PACIFIC benda ni ada...
Mula2 itu hari mmg boring...benda2 camgini ada dlm cerita perang tapi episod to episod, naluri kemanusiaan
makin terserlah ke atas setiap watak.

Satu lagi kalau BoB, veteran yg m,asuh hidup masa tu ramai lagi tapi PACIFIC dlm ramai2 watak tu..kalo
tak silap cuma 2 org je yg masih hidup..ye lah..masa berjalan saja....
Apa pun memasing punya pendapatl tersendiri...tepuk dada tanya selera....hehehe...adios!!!! jocolor geek
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 1:10 am

hehe gua tak leh komen lebih2..baru nengok 3 episod..download lama dah, tp kira2 sebulan 2 lepas internet selalu problem

sampai skang dah tak download lagi..
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 8:25 am

aku pun dah tgk crita ni habis.. aku cukup setuju dengan von. kisah kali lebih kepada sifat dan pengalaman hidup setiap anggota marine.. perasaan semasa berperang dan semasa diorg bersama keluarga dan kekasih.. satu lagi.. cuma yg xbestnyer ada adegan yang sepatutnya xpayah buat la..

paling penting apabila tgk episod terakhir yang mencritakan pengalaman diorg masa selepas perang. mmg tidak dinafikan bahawa jepun mmg askar yang berani mati, cerdik, bodoh dan gile la... 2 semau diorg tunjukkkan dalam pacific
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 10:00 am

semalam tgk kat PELILIU Airfield...antara yg paling best dan paling ganas nye episode...baru nielah dpt tgk aksi....manpower US Marines vs Intellectual Japs Army...

nak capture airfield tuh je hampir separuh marines, nyawa jalan dan yg japs pulak bijak guna pakai muka bumi sedia ada sbg allies semulajadi...

dan masa kat airfield.....runnnnnnn until reach the objektif wahlal Japs dah sedia menunggu para mangsanya....jika diikutkan secara konsep, marines tak dapat survive tanpa navy...tuh pun masih lagi terkial2 nak bagi bantuan....
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 10:41 am

@SgtKurtz wrote:
semalam tgk kat PELILIU Airfield...antara yg paling best dan paling ganas nye episode...baru nielah dpt tgk aksi....manpower US Marines vs Intellectual Japs Army...

nak capture airfield tuh je hampir separuh marines, nyawa jalan dan yg japs pulak bijak guna pakai muka bumi sedia ada sbg allies semulajadi...

dan masa kat airfield.....runnnnnnn until reach the objektif wahlal Japs dah sedia menunggu para mangsanya....jika diikutkan secara konsep, marines tak dapat survive tanpa navy...tuh pun masih lagi terkial2 nak bagi bantuan....

hai kurtz... xhabis tgk lagi ke?? aku habis dalam masa sehari jer tengok crita 2...
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 11:01 am

tak habis lagi lah Helang.....aku suka tgk slow2 sbb yg nie pun citer slow gak...tgk cepat2, terasa boring dia....
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 11:54 am

kejap play kejap pause kot? Razz
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:02 pm

aku puas hati ngan cite nie lbh2 lagi episod 9..battle kat okinawa..sedih gak laa civilian yang nk melarikan diri ke arah US marines di tmbk ngan jap army sndr..apa yang aku tgk dlm episod 9 nie..US marines kat sana tidak lagi memberi peluang kpd Jap army..sapa yg surendder confrim kena tmbk..aku rs kecian sgt tgk bila jap army guna seorg ibu dan baby dia sbg bom bergerak semata2 nk musnahkan US marines..mmg kejam diorg nie...
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:06 pm

Siap yang dah download cite ni? Boleh saya nak mintak copy dia tak? maklum la saya tak ada langgan astro channel HBO Crying or Very sad
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:11 pm

aku bukan download la.. beli dvd.. dah banyak kedai jual la bro.. tapi aku tetap akan beli bila koleksi yang betul2 mcm band of brothers 2..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:29 pm

Berapa bro beli untuk satu set? Set band of brother boleh dapat lagi tak?
Back to top Go down
canteenRIFLE
Private First Class
Private First Class


Posts : 126
Join date : 29/04/2010
Age : 38

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:49 pm

band of brother lama ke baru?
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:51 pm

kalu yang the pacific 2 dalam 40-60 ringgit la.. bergantung pada kedai.. kalau band of brother 2 dari 50 ke 80 ringgit la...

aku beli pacific rm 50... mahal ckit tapi dah aku mmg nak sgt.. 2 rembat...
aku beli BoB dalam 54 rinngit xsialp aku dlu la..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 12:53 pm

Boleh tolong beli untuk saya tak? bagi saya no akaun. Nanti saya masukkan duit
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 2:34 pm

@kuk wrote:
Boleh tolong beli untuk saya tak? bagi saya no akaun. Nanti saya masukkan duit
boleh aja.. bagi alamat... nanti aku check dengan kedai tentang benda ni ok...
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 2:49 pm

Saya dah pm alamat saya
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Mon May 31, 2010 3:26 pm

ok.. roger that
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
tactician
Private
Private


Posts : 58
Join date : 15/04/2010
Age : 24
Location : "Kem Terendak" :-0

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Wed Jun 02, 2010 2:57 am

The Pacific - Mini Series - Katz Downloads
Back to top Go down
http://www.facebook.com/forzatigre
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri Jul 09, 2010 1:17 am

aku beli box set The Pacific... rega rm65 tapi mengecewakan.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Fri Jul 09, 2010 8:51 pm

huhuhuu

antara part paling bes bile de askar marin us main campak2 batu kat kepala askar nipon yang dah berlubang kepala die..
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Sun Jul 11, 2010 2:32 am

aku tengah makan nasik tika tengok scene tu

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Band of Brothers and The Pacific   Today at 4:39 am

Back to top Go down
 
Band of Brothers and The Pacific
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: