FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Pelbagai lagu Perang

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Pelbagai lagu Perang    Mon May 03, 2010 5:21 pm

Siapa dah tgk cerita "Pacific", tugas di pasifik dipikul oleh US Marines..
dan kat bawah ini adalah lagu march US Marines




Last edited by von on Thu Sep 30, 2010 11:40 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Mon May 03, 2010 5:28 pm

Katyusha - Sebenarnya ini adalah folk song fr the Russian tapi apabila WWII meletus,
lagu ini menjadi lagu semangat bagi the Red Army dan seluruh warga Soviet Union..
Nama Soviet rocket launcher yg terkenal tu diambil dari tajuk lagu ni le...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Mon May 03, 2010 5:41 pm

Ok..ni lagu Jerman pulak dan tajuknya ialah - Unser Rommel - bukan toyota unser ye!!!
Lagu ini adalah honour untuk Feldmarschall Erwin Rommel dan Division Afrika Korpsnya..
Rommel ni digelar The Desert Fox oleh pihak berikat...amata dihormati oleh kawan dan lawan.


Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Mon May 03, 2010 6:07 pm

Lagu British - Colonel Bogey March
Sebenarnya sebelum filem The bridge of the River Kwai, lagu march ni dah famous lama dah.
Mula dicipta pada 1914 dan sejak itu, alunannya sentiasa kedengarang dlm majils2 ketenteraan
British. Dan ianya bertambah famous lagi bila menjelangnya WWII. Orang tua saya ada cerita (kira eyewitness la) masa British masuk balik selepas Jepun menyerah sanggup pergi kat bangunan Sultan Abdul Samad tu pasal nak tgk parade tentera..Macam2 askar lalu, ada India, Gurkha, Australia dan bila masuk
British pure punya...diorang semua bersiul mengalunkan lagu Colonel Bogey ni...


Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Tue May 04, 2010 6:20 pm


Lagu popular Jerman - Lili Marleen
Dinyanyikan oleh penyanyi asalnya Lale Anderson..punya masyur lagu ni masa perang dulu.
Semua pihak tergila-gilakan lagu ni..baik pihak Axis maupun pihak Allied. Erwin Rommel adalh
salah seorang peminat lagu ni
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Tue May 04, 2010 6:34 pm


Inilah lagu Lili Marleen versi English dinyanyikan oleh oleh Merlene Dietrich.
Marlene Dietrich ni asalnya mmg Jerman tp die sudah migrate ke USA bersama2 ramai
warga Jerman kebanyakkannya yahudi termasuk Albert Einstein sebelum perang meletus.
Marlene ni mmg seorang penyanyi, pelakon terkenal Jerman. Jadi billa dia ke Amerika,
kesetiaannya telah bertukar 360 darjah. Dia join USO dan menjelajah ke England utk menghiburkan
tentera Amerika bersama2 Bob Hope dan superstar Hollywood yg lain.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed May 05, 2010 1:46 am



Origin USA, tajuk - In the Mood oleh Glenn Miller
Lagu ni amat famous zaman perang dulu ni dan genre dia adalah "Swing"
Ada pernah tgk cerita "Swing Kid" sampai budak2 tu kena blasah dek polis Jerman.
Glenn Miller ni adalah composer terkenal. Bila perang meletus dia tawar diri
berkhidmat dlm US army dan set up satu big band join dgn USO utk menghiburkan
tentera Amerika. Sampai dpt pangkat Mejar si Glenn ni. Pada 1944, tgh buat touring kat France,
dia ada naik satu kapalterbang kecik...last2 plane tu hilang begitu aje dan diandaikan
jatuh terhempas dan mayat Glenn berserta crew lain tak dijumpai sampai sekarang.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 3:52 am



Panzerlied - Salah satu lagu Wehrmacht yg paling dikenali, lagu ni adalah theme song
untuk division keretakebal Jerman masa WWII dulu. Lagu ni bertambah top apabila terdapat
dlm salah satu scene film Battle of the Bulge. Lagu ni masih lagi digunapakai oleh Bundeswehr
iaitu angkatan tentera Jerman sekarang. Banyak jugak negara yg amik irama ni utk angkatan
tentera memasing, contohnya tentera Chile, Perancis utk Foreign Legionnya dan juga Italy.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 4:21 am



We'll Meet Again - Nyanyian penyanyi British "The Forces Sweetheart" Vera Lynn.
Lirik lagu nilah yg membuatkan lagu ni begitu dekat kpd semua tentera British di medan.
Realitinya berpuluh ribu askar British never met again dgn org tersayang. Vera selalu
mengadakan concerts utk British troops during war years dan dia ada program radio sendiri,
dan berbagai mesej tlh disampaikan kpd troops yg kerinduan. Vera last perform ialah pada
ulangtahun VE day yg ke 50 pada 1995 dan dia bersama2 Katherine Jenkins (penyanyi soprano
yg menyanyikan lagu Band of Brothers) menyanyikan kembali lagu WE'll Meet Again ini.
Ramai juga org2 tua kat situ yg sebak apatah lagi melihat Vera yg sudah pun mengjangkau
78 tahun. Vera sekarng mentap di London, dia sekarang berusia 93 tahun (2010).
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 4:51 pm



Tajuk - Der Fuehrer's Face
Salah satu kartun propaganda US. Berbagai produksi animasi termasuk Looney Toon (Bugs Bunny dll)
main peranan utk menaikkan semangat rakyat Amerika. Yg kat atas tu character biasa tgk kaan...
Donald Duck...produksi Walt Disney. Walt Disney telah menghasilkan 400 ribu kaki filem propaganda
animasi bersamaan 68 jam menonton filem tanpa henti. Filem2 animasi ni ditayangkan dgn meluas
di USA dan juga akan dibawa ke kawasan konflik oleh USO utk tatapan American troops. Bukan setakat
animasi sahaja malah siri2 popular zaman WWII seperti Three's Stooges juga menampilkan info perang
ni dlm bentuk komidi.
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 5:19 pm

Dlm banyak2 lagu perang dari Tentera Jerman, aku paling suke lagu Erika [Marching Song]...mmg best bila layan.

Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 5:28 pm

Yaa..betul tu Sgtkurtz, mula2 dgr biasa2 je, tp bila ulang2 balik baru dtg ummph dia, pastu
tau pulak sejarah dia...lagi terangkat bro...hehehe rendeer
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 06, 2010 6:07 pm

lagu erika dh download....mmg payah nak carik. Dapat tahu lagu melalui cerita ini
The McKenzie Break..masa memula intro, lagu erika POWs Jerman nyanyi...

ada masa mmg pasang lagu nie....darah gue naik mendadak
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 10:42 pm



Handschar - Salah satu cawangan Waffen SS di luar Jerman. Anggota Handscar ni terdiri
dari etnik Bosniak dan Croat. Malah untuk meningkatka keanggotaan Bosniak, mufti
BaitulMaqdis pada masa tu, Mohammad Amin al-Husayni, telah dijemput ke Sarajevo untuk
mengorganizekan Handschar ni dan beliau telah ditemani oleh Standartenf├╝hrer Karl von Krempler,
seorng pegawai tinggi SS yg fasih berbahasa Turki. Tugas Handschar ni ialah untuk melumpuhkan
partisan Yugoslavia yg diketuai Josef Broz Tito. Kemudiannya berdepan dgn tentera merah Soviet
pada 1944 ke atas.
Back to top Go down
nasiru
Master Sergeant
Master Sergeant


Posts : 690
Join date : 11/01/2010
Age : 30

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:23 pm


bersemangat betul aku dengar benda ni...Ada versi lain yang lagi sedap tapi tak jumpa
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:30 pm

Saya pon memang naik semangat bila dengar lagu kebangsaan Russia ni. Sangat bersemangat nadanya.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:41 pm

Memang betul tu Nasiru dan Akmal...saya dah siap d/load lagu2 national anthem terutama
yg Rusia ni punya....asalnya lagu ni adalah national Anthem Soviet Union, bila Soviet jatuh
pada 1990....Lagu ni dipinjam kejap untuk kesatuan Rusia, lepas tu Natioanalis Rusia yg
memegang tampuk kuasa tukar ke irama lain iaitu "Patrioticheskaya pesnya". Mula digunakan
pada 1993. Tapi tak berapa umphh lagu...kurang smangat. So pada 2000 Vladimir Putin mengarahkan
supaya lagiu asal Soviet dimainkan semula..cuma tukar menjadi Russian National Anthem...
nak pergi perang ke, tournament sukan ke...mmg molek irama macam ni....
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:44 pm

Nasiru....Russian National anthem tu ada banyak versi...versi rock pun ada...
cuba pe surf kat u tube.....cuba hang dgr rock punya...umphhh
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:49 pm

Yang rock punya saya dengar sambil tengok video Berkut terbang. Terbaik...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:55 pm

Anthem kat bawah ni kallo nak ikutkan lari dari topic, takpa lah sekali-sekala utk info kita
jugak...Yg kat bawah tu adalah National Anrhem untuk Kesatuan Eropah (EU). Kalo siapa biasa
dgr lagu klasik..mmg lagu ni adalah muzik klasik dikarang oleh composer ternama Ludwig van
Beethoven bertajuk Symphony No.9.


Bendera2 yg berkibar tu adalah ahli Eu


Yg ni pulak EU anthem remix....enjoy!!!!!
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sat May 08, 2010 11:56 pm

@Akmal3110 wrote:
Yang rock punya saya dengar sambil tengok video Berkut terbang. Terbaik...

Hahahahaha... Laughing Laughing
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Sun May 09, 2010 2:28 pm



Ich hatt' einen Kameraden - Maksudnya I had a Comrade.
Lirik ditulis oleh Ludwig Uhland pada 1809 manakala iramanya pula oleh Friedrich Silcher pada 1825.
Ni lagu sedih dan pada WWII lagu ni selalu dimainkan pada upacara pengkebumian dan upacara
memperingati tentera yg terkorban oleh Jerman.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed May 12, 2010 2:19 am



As Time Goes By - Tajuk lagu dlm filem Casablanca terbitan tahun 1942. Dibintangi oleh pelakon
hebat Humphrey Bogart dan Ingrid Bergman. Lagu ni antara lagu popular di Amerka dan Britain.
Filem ni berlatarbelakangkan perang dunia kedua ketika Morocco dikuasai oleh rejim Vichy French
(Pro Nazi). Lagu asal dinyanyikan oleh Dooley Wilson utk filem ni lah pada 1942. Kemudian banyak
versi dikeluarkan dan Frank Sinatra juga memasyurkan lagi lagu ni pada 1950an dan lagi seprti yg
kat atas tu, kenny G juga mempopularkan lagi lagu pada 1990an.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 13, 2010 2:27 pm



World War II America (Battle Hymn of the Republic)
Sebenarnya lagu ni dah lama dah.. semenjak Perang Saudara Amerika lagi (American Civil War).
Masa tu pihak Utara (Union) menggunakan lagu ni sebagai lagu semangat. Bila masuk WWII lagu
keluar balik...bermacam2 versi ada. Ada rentak march untuk perbarisan tentera, ada yg slow dan
kadang2 utk funeral pun guna lagu ni jugak sama seperti Jerman dgn lagu Ich hatt' einen Kameraden nya.
Lagu ni masih membakar di Amerika bagi mereka yg berjiwa partiotik...yg mana jiwa punk tu tak tau le aku.
Walau apa pun para sejarawan akan sentiasa mengaitkan lagu ni dgn pihak Union, American Civi War period.


Note: Pada 1861-1865 Perang Saudara Amerika meletus. USA telah terbahagi 2, Satu utara (Unon) dan satu lagi Selatan (Confederate). Ini adalah pasal hamba abdi...ada ingat Abraham Lincoln? Dia adalah Presiden Amerika dan dia nak mansuhkan hamba abdi ni. Orang Se;atan tak boleh terima pasal diorang banyak ladang kapas, gandum, jagung, jering?? dll. Utara pulak dah banyak kilang2..so, no bother lah. Ini pasal masalah manpower la ni....Lagu berapi pihak selatn ialah DIXIE....
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu May 13, 2010 5:11 pm



Lagu Italy belum ada lagi kan? Aaa ni dia satu lagu Italy bertajuk Bella Ciao.
Popular masa WWII dulu tapi bukan lagu popular Fasis Mussolini, tapi popular
dikalangan Partisan Italy yg anti Fasis termasuk pro-raja, komunis, sosialist,
kapitalis... semakin rancak apabila allied troops mendarat di Italy seperti di Anzio,
Messina dan apabila Mussolini bersama kekasihnya Clara Petacci tertangkap...
lagu ini menjadi pembakar semangat utk menghadapi Jerman pula.

Satu lagi lagu Bella Ciao...tertarik pulak tgk..


Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Today at 2:41 am

Back to top Go down
 
Pelbagai lagu Perang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MILITARY RADIO FREQUENCIES-
Jump to: