FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Pelbagai lagu Perang

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Sep 22, 2010 2:21 pm

Bravo msy...belah2 timur ni jarang2 keluar...teruskan bro!!!
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu Sep 30, 2010 11:55 pm




Yellow Roses of Texas
Thread ni sekarang kita buka untuk lagu zaman perang pada bila2 masa. Lagu kat ats tu adalah lagu zaman Perang saudara Amerika atau biasa kita dgr American Civil War. Lagu ni belah selatan atau Confederate punya dan asalnya adalah dari negeri Texas. Masa perang dulu lagu ni adalah lagu semnagat yg sama tarafnya dgn satu lagi lagu selatan iaitu Dixie. Lagu ni sampai sekarang dimainkan di Amerika terutama Texas dan kjalu ada hari2 kebesaran kat sana, lagu ni akan berkumandang. Satu yg kurang enak sikit tentang lagu ni...ialah ianya mengingatkan tentang perhambaan dan pihak selatan bermati-matian untuk menghalang pemansuhan hamba abdi oleh Abraham Lincoln.....tapi iramanya mmg sedap.
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Oct 06, 2010 3:31 pm

@von wrote:


Tra noi diverse genti
Salah satu lagu Handschar, Waffen SS Muslim Mountain Division. maknanya - sepatah haram
pun wa tatau. Kalau ada pun komen2 pasal lagu ni semuanya dlm bahasa ex Yuguslavia agaknya.
Jadi info untuk lagu ni - NIL. Tapi yg buat menariknya ialah iramanya macam pernah dengarlaa.
Rasa2nya macam ada je dalam filem P.Ramlee, Penyamun Bujang Lapok sebagai lagu latar.
Kalau betullaa, zaman 50an dah sampai seteruland laa lagu ni......
Muzik tu sebenarnya muzik yang terkenal dari Turki. Malah Samiah Gamel (Samiah Jamil) menggunakan muzik ini sebagai antara laguu gelek Arabnya pada tahun 50an
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Oct 06, 2010 3:44 pm

@von wrote:


British Grenadiers - Ni adalah lagu patriotik wajib kiranya bg askar British. mmg dari dulu lagi. lagu ni
adalah lagu semangat tentera British. Masa operasi Market Garden kat Holland (WWII) ada skumpulan
askar British memainkan lagu ni dgn beberapa flute buatn sendiri dan btg kayu sambil mengetuk2 helmet diorang sementara menunggu2 bekalan sampai (agaknya dah boring sgt pasal bekalan asyik jatuh kat kaw.Jerman aje)...Lagu dah ada sejak 1700an lagi..semasa American Revolution tentera British selalu
memaninkan lagu untuk ke medan perang...biasanya alat2 music simple spt flute dan drum je...
satu lagi versi British Grenadiers kat bawah ni...



Lagu ini ada dimainkan dalam filem The Patriot lakonan Mel Gibson. Cerita semasa awal perang revolusi amerika hingga akhir. Yg bestnya kedua2 pihak Amerika dan British main lagu ini ke medan Perang. Tetapi dalam filem The Patriot, pasukan yg berperang bukanlah British Grenadier... Mereka adalah british Infantry biasa je...
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Oct 06, 2010 3:57 pm

@von wrote:


Sakura - At last ada jugak lagu jepun....maknanya aku tak berapa clearlah mungkin cherry blossom.
Ni bukan lagu nak pergi perang tapi lagu melepaskan kerinduan soldadu2 jepang kpd keluarga mereka dan
begitulah sebaliknya. Cuba bayangkan sekumpulan askar Jepun time mlm2 sewaktu nak tidur tiba2 ada sorang rakan mereka menyanyikan lagu ni dgn penuh syahdu...mau mengalir airmata jantan teringat
anak, isteri, emak, bapak dan kekasih (padahal siang tadi baru je bg pelempang kat si Bakar suruh panjat pokok kelapa)...malam2 menangis.....Lagu ni khabarnya dah ada masa zaman Meiji dullu.
lagu ni pakai alat muzik yang dikenali sebagai Kecapi..... hahahaha Kecapi tangan main kecapi
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Oct 06, 2010 4:06 pm

@von wrote:


We'll Meet Again - Nyanyian penyanyi British "The Forces Sweetheart" Vera Lynn.
Lirik lagu nilah yg membuatkan lagu ni begitu dekat kpd semua tentera British di medan.
Realitinya berpuluh ribu askar British never met again dgn org tersayang. Vera selalu
mengadakan concerts utk British troops during war years dan dia ada program radio sendiri,
dan berbagai mesej tlh disampaikan kpd troops yg kerinduan. Vera last perform ialah pada
ulangtahun VE day yg ke 50 pada 1995 dan dia bersama2 Katherine Jenkins (penyanyi soprano
yg menyanyikan lagu Band of Brothers) menyanyikan kembali lagu WE'll Meet Again ini.
Ramai juga org2 tua kat situ yg sebak apatah lagi melihat Vera yg sudah pun mengjangkau
78 tahun. Vera sekarng mentap di London, dia sekarang berusia 93 tahun (2010).
Ini versi perlahan ni.... nyanyi depan audiens
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Wed Oct 06, 2010 9:36 pm

@msy_300177 wrote:
@von wrote:


Tra noi diverse genti
Salah satu lagu Handschar, Waffen SS Muslim Mountain Division. maknanya - sepatah haram
pun wa tatau. Kalau ada pun komen2 pasal lagu ni semuanya dlm bahasa ex Yuguslavia agaknya.
Jadi info untuk lagu ni - NIL. Tapi yg buat menariknya ialah iramanya macam pernah dengarlaa.
Rasa2nya macam ada je dalam filem P.Ramlee, Penyamun Bujang Lapok sebagai lagu latar.
Kalau betullaa, zaman 50an dah sampai seteruland laa lagu ni......
Muzik tu sebenarnya muzik yang terkenal dari Turki. Malah Samiah Gamel (Samiah Jamil) menggunakan muzik ini sebagai antara laguu gelek Arabnya pada tahun 50an

Yes, make sense jugak, Bosniak ni pun budaya pun lebihkurang dgn Turki kalo ikutkan sejarah silam dia. Munigkin lagu ni sebelum perang dah popular kat Turki...bila perang meletus adopt untuk lagu2 rejimen ke!
Terinagt aziz satar cakap " macam Samiah Gamaaaalll " cheers
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu Oct 07, 2010 11:34 am

Yes, make sense jugak, Bosniak ni pun budaya pun lebihkurang dgn Turki kalo ikutkan sejarah silam dia. Munigkin lagu ni sebelum perang dah popular kat Turki...bila perang meletus adopt untuk lagu2 rejimen ke!
Terinagt aziz satar cakap " macam Samiah Gamaaaalll " cheers

Bukan Bosniak saja, kira satu rantau Balkan termasuk Serbia, Croatia, Macedonia, Kosova tu mempunyai lagu yg mempunyai mirip rentak Turki Uthmaniah. Cyprus pun dapat juga sama
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu Oct 07, 2010 11:45 am



We'll Meet Again. Lagu yg ditujukan kepada anggota tentera British yang berperang diseluruh dunia semasa WW2
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Thu Oct 21, 2010 6:55 pm




Scotland The Brave
Lagu ni biasa dengar kat Malaysia ni. Brass band ATM kita selalu ada bawak lagu siap dgn bagpipe. Lagu British dan originya seperti yg kita lihat adalah dari Scotland. Zaman pemberontakan Jacobite terhadap England dulu dah ada dah lagu ni dn sekarang salah satu lagu patriotik utama Royal Armed Forces
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Oct 22, 2010 9:38 am

Sarjan Saji (sarjan Jamil) suka la lagu ni
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Oct 22, 2010 9:46 am

@msy_300177 wrote:
Sarjan Saji (sarjan Jamil) suka la lagu ni

Siapa tu bro..cerita la sket!
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Oct 22, 2010 9:53 am

Hahaha.. ala.. Rancangan Sarjan Saji dalam ASTRO tu... nama sebenar dia Sarjan jamil (Cook). Watak dia pakai baju Dinner Kit dgn Kilt dan bawak motor Honda CB.

kalau dia datang rumah saudar, kaw2 dia komplen persekitaran rumah.... mcm RSM da...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Oct 22, 2010 10:53 am

@msy_300177 wrote:
Hahaha.. ala.. Rancangan Sarjan Saji dalam ASTRO tu... nama sebenar dia Sarjan jamil (Cook). Watak dia pakai baju Dinner Kit dgn Kilt dan bawak motor Honda CB.

kalau dia datang rumah saudar, kaw2 dia komplen persekitaran rumah.... mcm RSM da...

Loh! wak ingat ingatkan siapa tadi!
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Oct 22, 2010 2:34 pm

xkan baru perasan bro?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Tue Nov 30, 2010 10:44 am




US Armed Forces
Pelbagai cabang dari Navy. Marine, USAF, Army, Coast Guard. Filem2 perang especially WWII keluaran tahun 50an lagu2 ni mmg kerap keluar....antara 5 tu rasanya lagu marine paling sedap. Filem Sand of Iwojima lakonan John Wayne start2 je lagu marine dah keluar. Video tu cantek2 juga gambar dlm tu...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Fri Jan 14, 2011 1:39 am



Le Boudin
Lagu French Foreign Legion. Irama asalnya adalah 2 kali lebih slow dari video kat atas tu. Lagu ni ciptaan tahun 1860an. FFL ni terbukak untuk semua nationality. FFL ditubuhkan pada 1831 dan mula2 sekali hantar kat Algeria...Kasi jaga kawasan tu....Ini adalah nightmare bagi FFL. Selalu kena attack dan kena kepong oleh org2 arab. Tapi mereka mendapat banyak pengalaman berguna kat situ. Kemudian FFL ni membesar dan dihantar ke luar negara seperti Spain, Mexico dan Indo China. Di Mexico FFL telh mencipta satu legenda. Dgn cuma 62 FFL lawan dgn 2000 revolutionists yg lengkap bersenjata. Melawan sampai sudah dan last tinggal 6 orang lawan bayonet to bayonet. Dari 6 orang tinggal 3 yg nyawa2 ikan. Semangat FFL di Mexico adalah legend bagi FFL ini. Topi dia yg buat mahai tuuu...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pelbagai lagu Perang    Today at 6:09 am

Back to top Go down
 
Pelbagai lagu Perang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MILITARY RADIO FREQUENCIES-
Jump to: