FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Thu May 06, 2010 7:28 pm

Gunny....... BANZAI!!!!!!

SgtKurtz.... welcome to the Dark Side of plastic evils.....

TP... Adoi.... x kan sampai mcm tu skali kot mengelupornye? Anyway, TQ for the links....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 2:41 pm

kecik je hati ini bila lihat brader2 dalam nih, mempunyai hati yg kering... peh..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:08 pm

bestnye.... berapa ongkos ni siap cat/gam semua? Laughing
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:16 pm

berongkos2 gak lee... berbaloi2 generalkiva...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:19 pm

@wufi wrote:
berongkos2 gak lee... berbaloi2 generalkiva...
aku memang dah lama berenti army model ni...dok galak kumpul model superbike jer Very Happy ...dulu ada sebijik je mcdonnel douglas F22A tapi dah hancur anak buah aku kerjakan...tengok mejar buat cam nak start balik la rasanya... Very Happy

cuma part nak mengecat tu ja yang risau sket...huhu Sad
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:24 pm

owh, kompol superbike gak ke? sama le cam aku, tapi yg dah ready made punya je le.. hehe... ngk diorang bikin mmg berbaloi2, tambah2 lagi detailsnya yg ketara.. pehhh...

sama cam ko, bab cat mmg failed.. hehe, musti ada forumer yg sedia mmbantu menceritakan bab painting nih.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:28 pm

Tango Kilo Wufi & Gen Kiva... Kit ni x jual sbb dh pupus saje nk simpan... Ongkos bergantung pd harge kit blm pasang dn size ... Size 1/35 wa ambik RM 600 dn 1/72 RM 300. (harge ni boleh brubah)

Wufi> Bab painting lah my faveret...

mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:31 pm

Mej(B) wrote:
Tango Kilo Wufi & Gen Kiva... Kit ni x jual sbb dh pupus saje nk simpan... Ongkos bergantung pd harge kit blm pasang dn size ... Size 1/35 wa ambik RM 600 dn 1/72 RM 300. (harge ni boleh brubah)

Wufi> Bab painting lah my faveret...

mej(r)
nanti dah siap mintak mej tolong cat bole tak? hehe Very Happy

Takde kelengkapan airbrush kat rumah la mej...huhu Sad
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:34 pm

tu dia, king of painting dah bersuara, bukan setakat hobi malah, model kits nih boleh dijadikan saluran poket.. btol tak tuan? sekiranya tidak keberatan, boleh tuan cerita mengenai painting dalam satu topik khas supaya kami nih boleh mempelajari dan mengikuti, mahupon dari kalangan forumer yang lain..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 3:48 pm

Huiii..kagum kawan dengan hasil usaha Tuan Mejar, tuan Von, dll sahabat forum yang istiqomah dalam projek miniatur masing2...sanggup bersenkang mata dsb untuk menyiapkan model2 yang begitu mengkagumkan...

Kalau ikut kawan, memang teringin, pertama ongkos dan kedua, takut benda2 tu dikitai anak2....
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:05 pm

No prob GK Smile wa full time modeler... Laughing Lokasi?

Bab painting ni wufi, wa ambik masa 10 tahun gak nk masternye, wa start gune Airbrush bila balik dr Bosnia... Nak citer pasal painting no hal...

JW> hobi ni sbnr xdelah mahal mane pun, start yg kecik mcm TK punye 1/72... 1 bulan satu aje... pasang sendiri, cat sendiri dgn berus tangan.... Siap, sendirilah kena usyah... Laughing

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:07 pm

mej...kalau tak keberatan.... berapa kos nak dapatkan full set air brush tu siap compressor? TQ Smile

mej...sy duk kat penang...huhu Sad
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:15 pm

Alah Penang, nk sedih watpe... Ingat dok kat Diego Garcia Laughing 2 jam je jarak penang~perlis... no hal

set Airbrush+Compressor ber tangki nak cecah RM 1K. Tak bertangki dalam RM 600 kebawah. Ade murah lagi tp x jamin leh tahan lama...

mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:21 pm

kalo camtu lah gayanya tuan, ble start dah topik khas mengenai perkembagan painting nih.. utk pemasangan, painting dll je.. kos2 dan pelbagai..

terujaaa eden.. haha
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:32 pm

Kena mintak izin kat tok guru...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 4:39 pm

ha, itu sudah kemestian.. hanya tunggu lampu hijau saja...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 5:27 pm

@joewings wrote:
Huiii..kagum kawan dengan hasil usaha Tuan Mejar, tuan Von, dll sahabat forum yang istiqomah dalam projek miniatur masing2...sanggup bersenkang mata dsb untuk menyiapkan model2 yang begitu mengkagumkan...

Kalau ikut kawan, memang teringin, pertama ongkos dan kedua, takut benda2 tu dikitai anak2....

Cakap pasai dikitai anak? hehehehe..aku ada satu memori...
pada satu hari...aku baru pulang dari kerja. kemudian anak2 ku menyambutku dgn penuh
gumbira dan aku pun gumbira juga dan aku pun menyayanginya jua. Lalu aku pun peluklah
mereka dgn penuh rasa kaseh...TIBA-TIBA.......

Aku ternampak ditangan anak ku satu barang (macam pernah kulihat..tp di mana yaa)....aku tanya...
apa kat tgn adik tu...dia hulur kat aku......APAAA ??? (gaya Ahmad Nisfu terperanjat)...
benda kat tgn anak aku ialah...grrrrrr....sebiji kepak Messerschmitt bf109 skala 1:72 Jerman Italeri
buatan Italy...lantas aku bergegas ke pusat tentera udara Von di dlm almari tidak berkunci.

Dan....kesemua angkatan udara aku yg berjumlah 7 vintage WWII dan 4 jet fighter musnah semusnah-
musnahnya...total lost. Estimate mengikut kiraan hari ni mau dekat 14 juta tu...Dan apalagi...asap2 pun
mula laa keluar dari hidung dan telinga aku dan api pun meledak2 dari mulut aku...
Zass, zass, zass...anak aku kena sebat dgn aku...dari peluk cium 5 minit yg lalu terus kena sebat...

Last2 anakku tu tidur, masa tidur aku tgk dia....aku usap2 dia..apa punya bapak laa aku ni...isk isk isk..
Menitik air mata aku (nasib baik org rumah x nampak)..Smenjak har itu, kalo apa2 terjadi pada koleksi
aku...aku redha..budak mana laa tahu..kita je laa kena beringat...itu pasal laa sekarang kena kunci
macam tuan TrooperKnife kita tu....

Alamak..panjang laa pulak..sorry ye tuan tanah...hehehe Embarassed Embarassed
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 5:34 pm

Mejar...Sheila mambo kirim salaam....kihkihkih bounce bounce
Tipah terripu yaa bang.....kihkihkih...adusss sakit perut gelak ni..kihkihkih Laughing Laughing
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 5:54 pm

hmmmm.....ku dah nampak lubuk nya...dah tau apa toolsnya...ku dah jatuh hati pd beberpa model...pasnih..aku tau apa mau bikin bila cuti panjang berjela2...ku juga sudah nmpak kemana akan pergi duit ku nanti...

hahahahaa.......

abis la aku...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 5:58 pm



trooperknife...ni ke catalina yg disebut dlm SUDAHKAH KAMU BERTEMU MARIAM tu..??...liverie nye US...tp kapal terbagn dia yg ini lah kalau x silap..
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 6:35 pm

I start kit modeling ni baru aje... sejak tahun 1977... masa tu x pandai dh org tua pun bukan supportive sngt al maklumlh...Bab serious selepas balik bosnia 1994...

Anak sya yg tua berumur 20 tahun sampai hari ni x pernah mengusik barang2 kepunyaan sya. Rumah pun tiada almari berkunci dr dulu... Ape yg sya buat ialah, semasa membuat kit ni, I panggil depa dok d seblh I dn tengok I buat keje... Mulai dr saat tu, depa menganggap kit tu adelah objek bukan utk main... I try bg depa pegang tp depa x mau sbb menganggapkan ia bukan utk d main... Ade die-cast I belikan utk diorang dn I menceritakan sejarah "kegemilangannye" dn sampai hr ini benda tu ade lg d simpan olh mrk...

mej(r)

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 6:59 pm

s pernah ade model kapal perang nazi..prinz eugen..pastu soviet nye missile destroyer soveremenny...carrier ade 2 bijik...kitty hawk ngan carl vinson...

apa brand kit tu sy pn x ingat...masa tu zmana sklah rendah skolah menegah lg..tp time tu x reti laa nk mengecat ke hape ke...potng kit pn pkai ketip kuku...sambung pakai gam uhu...igt kapal tuh x yah kaler...sbb mmg kapal kaler grey...hahahha....

dah siap..mmg puas ati...tp 10 taun kemudian..mana pi kapal2 perang ku pn x tahu...agaknya dah di hantar ke incinerator...gagal dikesan...


ugh..kne start blik hobi org kaya nih...ngahahahaha......
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 7:00 pm

Mej(B) wrote:
I start kit modeling ni baru aje... sejak tahun 1977... masa tu x pandai dh org tua pun bukan supportive sngt al maklumlh...Bab serious selepas balik bosnia 1994...

Anak sya yg tua berumur 20 tahun sampai hari ni x pernah mengusik barang2 kepunyaan sya. Rumah pun tiada almari berkunci dr dulu... Ape yg sya buat ialah, semasa membuat kit ni, I panggil depa dok d seblh I dn tengok I buat keje... Mulai dr saat tu, depa menganggap kit tu adelah objek bukan utk main... I try bg depa pegang tp depa x mau sbb menganggapkan ia bukan utk d main... Ade die-cast I belikan utk diorang dn I menceritakan sejarah "kegemilangannye" dn sampai hr ini benda tu ade lg d simpan olh mrk...

mej(r)
Respect mejar... siang2 dah bagi tau kat budak2 tu...patut saya dulu pun kena buat macam tu jugak laa..
Laa ni anak2 pun dah besar, diorang pun dah faham, cuma anak2 sedara je laa...tgk diorang minat benda2
kecik2 ni, so kadang2 keluarkan laa jugak model tu pastu cerita la serba sedikit kat diorang...itu pun
kadang2 terlepas gak...hehehe

Mejar start 1977? saya dajh 5 masa tu...sama laa kita...masa tu cuma mampu beli matchbox punya je..
scale 1:76 cuma dua $2.50 aje hehehe...satu lagi...kita mulakan scale model pada tahun yg sama 1977,
tapi apasal saya punya model sekarang pun quality serupa 1977 juga...hehehehe afro geek rendeer l
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 7:03 pm

Sadin, aku dulu pun pernah pakai gam uhu pasang model ni...buat kapalterbang lagii...
kepak asik meleweh turun kebawah aje...hehehehe..nostalgic betul lah..
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Fri May 07, 2010 7:07 pm

bergumpal2 lak gam nye...kena lak radar mast kapal tuh...elok je lurus dr atas smpai bwh ade bebola lutsinar dgn sedikit buih...pastu senget lak....aiseh..fenin2...

hahaha...masa wat kapal nazi tuh.bru jmpe tamiya nye cement..tu pn x berapa nk kemas..tp ade laa skit idea...last2 gam nye abis dulu dr kapal...maka terpaksa sental gam uhu gak...

len kali x leh pkai gam uhu...ngahahaha....klaka gila..
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China   Today at 12:00 am

Back to top Go down
 
Trak 50 Tan Pengangkutan Kereta Kebal China
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: