FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Rombongan Ke Teratak Major (B)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 8:59 am

majarB, since dah ada rombongan forum ke rumah mejarB, apa kata mejarB sediakan aktiviti lawatan ke tempat-tempat battle event semasa malayan campaign ataupun semasa era insurgensi bagi menyemarakkan semangat patriotik kami disamping menyuburkan lagi perasaan cintakan negara.

mungkin aktiviti tu cuma 1 atau 2 tempat, but biarlah ia nya berbaloi kepada warga-warga yang sanggup datang dari jauh ni. sebagai cadangan, apa kata kita lawati battle event di sekitar jitra yang telah menyaksikan pertempuran tentera british mempertahankan kemaraan tentera nippon.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Jitra

atau mungkin juga mejarB dapat mengaturkan lawatan untuk berjumpa dengan veteran-veteran perang yang berada disekitar perlis atau kedah?

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:05 am

saya sangat menyokong perkara itu..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:19 am

sya juga menyokong
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:34 am

ok lah setelah diperkenan oleh majilis raja-raja serta mof, den akan ke taiping pada cuti sekolah ni, kalau kena den boleh masuk tim penyerbu rumah mej (b) sekali nih...
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:39 am

Jimio ko akan ke taiping bila?? bila tarikh dier?/ aku pun p sana 10/6 ni.. ada kawan kawin kat trong..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:52 am

masa cuti sekolah tu lah, ada keja 1 hari kat sinun, leh pekena mee doli, tu cdg kalau ok nak lanjut ke utara utk "Operasi Teratak", tido la satu malam kat sana, tn wan, chinook tak payah pos dulu, nanti kita handover kat teratak je, diskaun pun leh lebih tu hua huuuuaaa wargh..
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 9:57 am

helang rimba, baru perasan patches tu mmg PALAPES UiTM buat ke? atau mandai2 je? he hee
lawa gak...maklumlah den pon dari sana gak asalnya (7504232)...bulan lepas rasanya ada gp PALAPES UiTM lawat MTD, seratus orang lebih gak...apa2 bagi la no hp boleh update ....
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:12 am

mmg patches uitm buat.. start tahun 2001 sampai 2006 xsilap saya sebab masa 2 OC adalah daripada unit PARA.. so dia yang suruh pakai patches 2..

2 jadi kebanggaan kitorg tau.. dah kena train macam PARA plak masa 2.. 2 Yang Menag masa tauliah 2..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:12 am

@jimio wrote:
masa cuti sekolah tu lah, ada keja 1 hari kat sinun, leh pekena mee doli, tu cdg kalau ok nak lanjut ke utara utk "Operasi Teratak", tido la satu malam kat sana, tn wan, chinook tak payah pos dulu, nanti kita handover kat teratak je, diskaun pun leh lebih tu hua huuuuaaa wargh..

hu... mee doli.. sedap tu. selalu penuh restoran tu. comrade jimio tak pernah cuba nasi lemak tupai n mee banjir udang ka? tu pun buat den meleleh ayaq lioq. hahaha....

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:14 am

kat mana pillbox tepi landasan keretapi eh?

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:27 am

semakin meriah rombongan kita ke perlis ehhehe
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:29 am

SgtKurtz,

Apa nak takut ngan Gatling gun ke, flame thrower ke? Kalau kita pegi serbu ramai-ramai, tak menang tangan Mej naka layan. Entah-entah pokok mempelam dia hilang pun dia tak sedar Very Happy Tapi yang paling bestnya, kalau dapat hilangkan model dia . Lagi gempak Razz Twisted Evil
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:34 am

Syark, tukar tarikh boleh tak? saya punya plan 5-6Jun tu tak boleh tukar la Sad
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:38 am

ooh ok Helang Rimba:

tn TK, mee udang dah 4 kali makan kat sana mmg superb, tang nasik lemak tupai tu belah mana? boleh cuba nanti, harap2 bukan lauk tupai betui la..kui kui kuiii
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:40 am

Banyaknye entry!!! mcmana mau jawab ni?..... Aduh fenin10......

Kat perlis rasanye xde historical battle site WW2... Tang lain tempat... JIMIO TOLONG!!!!

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:45 am

aduih..sy suda mau terbakar nih...syark ko memang la..tak bgtau awal2..kalo tak bole aku join skali.... Mad
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:50 am

@HelangRimba wrote:
mmg patches uitm buat.. start tahun 2001 sampai 2006 xsilap saya sebab masa 2 OC adalah daripada unit PARA.. so dia yang suruh pakai patches 2..

2 jadi kebanggaan kitorg tau.. dah kena train macam PARA plak masa 2.. 2 Yang Menag masa tauliah 2..

Wa rasa eh, baik lu aktif dalm wataniah. Asas dn pengalaman dh ade... Kalau x akfif, sesia aje pengalaman yg ade....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:54 am

MejarR sekarang ini dah bulat mcm tong dram.. hahaha. dlu kurus and mantap... mmg nak aktif balik tapi keje xmengizinkan. teringat sngat nak jadi sharpshooter mcm dlu walupun pakai speck
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 10:59 am

TROOPER_KNIFE wrote:
@jimio wrote:
masa cuti sekolah tu lah, ada keja 1 hari kat sinun, leh pekena mee doli, tu cdg kalau ok nak lanjut ke utara utk "Operasi Teratak", tido la satu malam kat sana, tn wan, chinook tak payah pos dulu, nanti kita handover kat teratak je, diskaun pun leh lebih tu hua huuuuaaa wargh..

hu... mee doli.. sedap tu. selalu penuh restoran tu. comrade jimio tak pernah cuba nasi lemak tupai n mee banjir udang ka? tu pun buat den meleleh ayaq lioq. hahaha....

Mee doli?? sethau aku yang sedapnye kuehteow dier.. dah ada cawangan kat TTDI Kl.. anak dia masak.. boleh tahan la... Nasi lemak tupai die mmg sedap.. waktu pagi depan padang bola kat tupai...
sebelah dier ada kedai mee rebus dan laksa untuk sebelah petang.. kalu nak makan cendol boleh makan cendol bismillah... best gile... xjauh dgn sekolah St Goerge... kalu yang xbiasa makan roti canai dengan kuah kelapa warna hitam bleh p makan kat bismillah restoran..

aku orang taiping.. apa lagi yang korg mau..

kalu kat perlis 2 tempat makan aku boleh la rekeman 2 3 tempat tapi xtahu la ada lagi ke x? sbb last aku p perlis tahun 2007.. hahaha
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:05 am

@paskau_x wrote:
aduih..sy suda mau terbakar nih...syark ko memang la..tak bgtau awal2..kalo tak bole aku join skali.... Mad

"Terbakar" ade 2 spesifikasi. Adekah PaskauX terbakar kerna ade perasaan amarah atau kerna tidak tahan godaan... Yang mana satu ni?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:16 am

eh rasa dah post tadi tapi hilang lak...

tn wan, kat sana site ww2 masih ada mcm pillbox tu tapi x banyak sgt lah, last time kami pi sana ada jumpa veteran guru,cikgu alwi dia org kuat persatuan sejarah Perlis, dia ada bawak kami jumpa sorang veteran guru dan UMNO, bestnya skrol kemerdekaan original kemerdekaan peringkat negeri Perlis masih elok dalam simpanan dia..
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:24 am

@kuk wrote:
SgtKurtz,

Apa nak takut ngan Gatling gun ke, flame thrower ke? Kalau kita pegi serbu ramai-ramai, tak menang tangan Mej naka layan. Entah-entah pokok mempelam dia hilang pun dia tak sedar Very Happy Tapi yang paling bestnya, kalau dapat hilangkan model dia . Lagi gempak Razz Twisted Evil

KUK;

mmg wajib saya perlu takut sbb saya hanya rakyat biasa shj walaupun tahu serba sedikit berkenaan dengan tentera namun saya berhadapan ex-tentera elit cam mejar nie bounce sya tetap menghormati mejar...

serbu ramai-ramai mungkin sesuai namun gatling gun pun boleh tapau ramai2 gak...cam citer Saving Private Ryan, MG42 tapau 1 APC dan suma mati katak dlm tuh jugak...buatnye dia pasang Gatling Gun cam kat KD Inderaputera tuh camna? tuh sbb previous post, sya nak sabotajkan power supply...

apa2 pun patut raid power supply dan pokok mempelam dulu...hahaha Twisted Evil Twisted Evil ...

kita guna Glider Khas utk serang hendap rumah Mejar, boleh serbu bebila masa je....tuh pun klu mejar perasan le...
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:29 am

@HelangRimba wrote:
MejarR sekarang ini dah bulat mcm tong dram.. hahaha. dlu kurus and mantap... mmg nak aktif balik tapi keje xmengizinkan. teringat sngat nak jadi sharpshooter mcm dlu walupun pakai speck

hehehehe Mejar, camnie...rancangan bertambah rancak nie...buatlah apa yg patut...


Last edited by SgtKurtz on Tue May 11, 2010 11:47 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:42 am

@SgtKurtz wrote:
@HelangRimba wrote:
MejarR sekarang ini dah bulat mcm tong dram.. hahaha. dlu kurus and mantap... mmg nak aktif balik tapi keje xmengizinkan. teringat sngat nak jadi sharpshooter mcm dlu walupun pakai speck

Mejar mungkin bulat tapi tidak pada otaknye.....semakin lama semakin berminyak [sila perbetulkan pepatah saya nie] ....

hehehehe Mejar, camnie...rancangan bertambah rancak nie...buatlah apa yg patut

bro. aku bukan kata mejar mcm tong dram.. tapi aku cakap aku yang tong dram.. lupa nak letak komar la..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Tue May 11, 2010 11:46 am

@HelangRimba wrote:
@SgtKurtz wrote:
@HelangRimba wrote:
MejarR sekarang ini dah bulat mcm tong dram.. hahaha. dlu kurus and mantap... mmg nak aktif balik tapi keje xmengizinkan. teringat sngat nak jadi sharpshooter mcm dlu walupun pakai speck

Mejar mungkin bulat tapi tidak pada otaknye.....semakin lama semakin berminyak [sila perbetulkan pepatah saya nie] ....

hehehehe Mejar, camnie...rancangan bertambah rancak nie...buatlah apa yg patut

bro. aku bukan kata mejar mcm tong dram.. tapi aku cakap aku yang tong dram.. lupa nak letak komar la..

oohh mmyy....my bad....aku kene betulkan balik...x pasal2 mejar raid umah aku nnt...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Rombongan Ke Teratak Major (B)   Today at 11:59 pm

Back to top Go down
 
Rombongan Ke Teratak Major (B)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: RANCANGAN AKTIVITI AHLI FORUM-
Jump to: