FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 PanzerkampfwagenIV Aus.H

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sat May 15, 2010 9:39 am

Fuh...wufi punya stail ala2 in-progress forum kat kg sebelah sana...hebat bro..
Benda hitam putih? mcm petai? apa tu?
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sat May 15, 2010 11:18 am

fuuuh..ini yg buat aku tak tahan ni.....in progress work lak wufi....pembakaran dia sikit sikit.....
wlupun api kecik, tp guna api biru tu.....huk huk...sampai ke dalam masak ooo... Evil or Very Mad
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sun May 16, 2010 5:26 am

Part 2

sambil korang layan mimpi2 indah di pagi buta nih, aku dlm storeroom masih dlm proses dok mengetip dan menempek.. ble terseliuh tangan nih, mmg kaw2 kena lembutkan tangan.. aihh.. sambung balik part 1 lepas, proses penyambungan turret armor plate berjalan dgn lancar..



begitu juga dgn hull armor plate, tgg kering je gam nih...



tu diaaa, gun barrel 80mm..



pemasangan turret top plate, loading section, dan gun barrel.. satu je part tak ngam iaitu tool box, yg nih kena simen baru tak jejas sangat...



dari sudut hadapan.. sedikit lagi utk fixing armor plate, pelbagai brg2 kemas yg ada pada body pz kpfw iv..



paparan belakang, masih perlu diperbaiki lagi pada bahagian panel belakang.. nampak sangat renggang tu... itu je utk part 2, part 3 sambung akan dtg plak.. kena pg spa baru leh ngadap balik.. heheh..



gunnerz
api tak merebak luas lagi nih... keke

von
benda hitam/putih cam petai yg dimaksudkan oleh tuan mejar tu, adalah poly cap iaitu getah di bahagian dalam tayar, benda nih tugasnya utk buat pergerakkan sprocket, rear dan road wheel...

trooper
tenku, semuanya dari berkat dari korang gak.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sun May 16, 2010 12:30 pm

ok kami akan sentiasa memantau hasi kerjatangan he he he dengan sedikit kepanasan dan kehangatan..
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sun May 16, 2010 1:08 pm

huuuuuuuuuh panas nye badan aku
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sun May 16, 2010 1:30 pm

Yeahhh...bravo wufi!!!
ohh getah dlm sprocket tu....lama tak buat 1:35 ni...lupa pulak aku dah...
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Sun May 16, 2010 5:01 pm

tuan jimio,
terima kasih barangan dari muzium... hehe..

syark,
aku online sambil spa nih.... sejuk cket dah badan... hahaha

von,
moh bikin balik 1/35 tu.. ade geng nih...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Mon May 17, 2010 9:37 pm

wuuiiiii wufi dh jauh dh g nampak.....aku masih lagi terbakar tahap lava 1k degree....masih duk berendam dlm kepanasan...

hahahahaha aku sabo je dulu...

part aku akan tiba nnt....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed May 19, 2010 12:23 am

Part 3

2 hari tak update, dah tak terasa sangat bahang tu.. hehe.. sgtkurtz, sebagai pembuka part 3, aku share gambo yg hampir2 90% siap dibina, cat + decal tu cite lain plak.. haha...

pemasangan sudah pon hampir2 siap, kecuali armor je utk di attach pada body dan aksesori lain2..



pandangan hadapan, MG34 akan dipasang setelah pemasangan turret cover dan armour plate dilakukan..



dlm nih ble letak battery rupanya, blink2 laa pahnih.. hehe



belakang settle... fuh

Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed May 19, 2010 12:44 am

bro wufi,

nice progress!
(air liur meleleh..... Sad )
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed May 19, 2010 12:49 am

tenkiu2, nih tak seberapa dari officer2 kat luar sana.. aku hanyalah insan yg mencoba daya upaya... hikhikhik... haa.. rasanya, esok hari last utk pemasangan dan penilaian nih... pahtu bikin lain plak.. hoho... cat? decal? aa tu tgg next projek plak.. bab nih tak khatam lagi... hehe...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed May 19, 2010 11:01 am

hahahaha teknik pemasangan ko mmg superb.....namun aku kesan satu perkara ko tak buat...aku xnak cakap lah wufi...sbb aku xde benda nak dipamerkan...anyway ko bli model tank ini kat mana wufi...
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Thu May 20, 2010 3:12 pm

aaa apa yg ko kesan tu? niih bule bikin wa cuak jee... ahaha
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Thu May 20, 2010 3:38 pm

Huii!!! dah nak siap dah....aku rasalaa kan wufi ni mmg dah biasa pasang model ni..
langsung takde menangis...clean je...wa caya laa lu!! Siap dgn mat dia sekali...
biasa yg aku nmpk pro2 je yg pakai mat ni....yaa ko telah berjaya menuju puncak!!!!
Pas ni cat mengecat pulak...kita tunggu tunjuk ajar sifu kita..Mej dgn dremel.... Laughing




Wufi...kat mana ko dpt mat hijau tu?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Thu May 20, 2010 3:44 pm

siap dahh von, tinggal cat ngan lekat2 decal je... tapi part nih, mungkin lassstt sekali.. hehe... uih.. aku baru je berjinak2 nih von.. kalo dalam games, aku masih lagi beginner... aa mat ijau? aku beli kat jusco... lagi murah dari beli kat giant.. dulo mat hijau nih utk potong gambo2 photo.. bese lee.. terjebak dgn amik gambo org kawen... hehe...

aku bukan otai, aku petai... ekekeke
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Fri May 21, 2010 4:38 pm

@wufi wrote:
aaa apa yg ko kesan tu? niih bule bikin wa cuak jee... ahaha

hahahha bila jumpa aku cakap....buat masa ini, xmo cakap....anyways trimas krn. bagitau kt mana ko bli selama ini....hehehe, gaji dh dekat dah nie, site yg wufi bgtau mmglah murah2 belaka....siaplah ko wufi....aku counter balik serangan Jerman ko nie.....dan jugak yg lain...

anyways....sabtu dan ahad nie aku mmg free habis...nak aku dtg bantu ko? umah ko if ade wi-fi, lagi aku suka....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 11:38 am

lama tak reply, panzer aku pon tgg masa utk proses selanjutnya, gara2 tgg kompany lain utk tindakan selanjutnya.. haaaa, bila nak borong lagi? hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 3:04 pm

aku mungkin nak borong caler tamiya kat 1 utama nnt, so buat masa ini aku on hold dulu...byk benda nak kene carik lah wufi....

kne tgk hari bila nak g sana....

dan apa jadik ko nye 4 kotak tank 1:35 ko? tgh buat ke?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 3:10 pm

1 kaler tamiya mini mahei gak, dalam belas2 kan? aku dok usha kat mamat nih dalam rm9 utk mini tamiya kaler..

uih, slow2 cket pasal 4 kotak tu.. haha... dalam simpanan lagi, tgh touchup panzer nih... haa, alang2 ko ade panzer yg sama ngan aku, kasi share chart color utk panzer nih... manual aku jenis early version, mmg takde... hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:06 pm

mamat mana yg ko mention nie? tamiya mini kaler? ade link tak? post ke aku....nak share color boleh...xde halnye cuma perlukan 1 hari yg mana ko dan aku buat keje sesama kat umah ko...

tgh carik basic kaler utk tank Jerman
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:08 pm

ko usha sini, http://mgs2u.com/shop/

buat kat umah ko laa.. umah aku bersepah2...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:15 pm

thanks for the link....aku tgh usha gak...dan mai lah dtg ke UPM, kita buat kat kafeteria UPM...luas, aman dan senang nak makan dan minum...

bila ko free? minggu depan hari ahad ok?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:19 pm

haaa.. elok gak tu.. lepak tempat yg luas... ble isap rokok tak? aku tanpa berasap nih, badan jadi kurang senang...

mgg nih ke? atau mgg depan? mgg nih aku kat shah alam... kalo next week ble le...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:30 pm

ko nak isap rokok pun boleh daaa....bulan 6 nie UPM student cuti sebulan dan banyak spacing kat situ, sambil kita buat modelling sambil tuh boleh download Iron Man 2 gak..

wufi; link tuh berguna lah senang aku nak orde...aihhh murahnye tamiya color, satu baru je rm9.00...dan aku dh jumpa color yg aku nak...boleh order......~yuhuuuu~

next week pun boleh gak...hari ahad lah atau bebila ko nak lah....anytime je...
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Wed Jun 02, 2010 4:32 pm

haa.. kalo camtu.. leh laa berkepal2 asap kat upm nnt, jangan kena tangkap udahh.. hehe.. upm ade wifi ka?

link tu mmg berguna, tapi ko nak order kena tgg dia bukak order yg baru... rm9 tu mini tamiya, yg kecik... aaa beli2 laaa.. ko borongg jee... hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: PanzerkampfwagenIV Aus.H   Today at 12:06 pm

Back to top Go down
 
PanzerkampfwagenIV Aus.H
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: