FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Path of Glory

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Path of Glory   Tue May 18, 2010 3:05 pm



Path of Glory
---------------

Filem lama 1957. Hitam putih..mmg saja Stanley Kubrick
buat supaya nampak lebih klasik. Pelakon yg aku kenal
hanya Kirk Douglas, bapak kpd Micheal Douglas dan sorang
lagi yg jadi Oscar Goldman dlm Six Million Dollar Man tu.
Nama lupa pulak. Hollywood punya filem.

Sinopsis
---------

Kisah dlm WWI, trench war. Berlatar belakang suasana dlm
angkatan tentera Perancis. Kisah bermula dgn pertemuan antara
jeneral perancis, Brulard dan Mireau. Bincang utk melancarkan
satu serangan besar dan tugas itu kemudiannya diserahkan

kpd Colonel Dax (Kirk). Jen.Mireau mengrahkan Dax lead tentera
keluar dari trench dan mara kearah kaw. jerman utk menawannya.
When time's come, Dax meniup wiselnya dan tentera Perancis pun
mara dgn diiringi letupan meriam Perncis.

Sampai satu ketika, keadaan menjadi kucarkacir, kemaraan tentera
nya tersekat akibat serangan machine gun jerman dan juga meriam
Perancis sendiri. Tentera Dax terpaksa berpatah balik..mustahil utk
meneruskannya. Dipendekkan cerita, Jen Mireau ni tak puas hati.

Jadi sebagai pengajaran kpd tenteranya, dia berhasrat utk memilih
100 tenteranya utk dikenakan court martial dan akan ditembak mati
jjika tebukti pengecut. Field Marshall Brulard kata 3 org cukuplah.
Jadi masuk mahkamah tentera, amik main random je 3 org tu.

Col. Dax apa lagi, mengamuk la..Jadi dia sendiri yg defend 3 org tu
dlm court. mana boleh lawan Jeneral kan..Last2 Dax kalah dan 3
org tu kenalah hukuman tembak walhal mereka bertiga tu adalah
wira sebenar. Akhir cerita, menunjukkan kekecewaan Dax dan

tentera Perancis dan pada masa yg sama mendengar lagu sedih
The Faithful Hussar dari wanita tahanan Jerman.

Komen
--------

kalau tak silap ini kisah benar. menunjukkan betapa rakusnya
para jeneral Perancis utk memenangi peprangan. Tak kira
operasi tu mmg sah2 mustahil tapi suruh on jugak. Scene ketika
askar Perancis menuju ke arah trench jerman mmg okay..

okey utk filem pd tahun 1957. Mesej filem ni jelas. Utk mendapat
nama (para Jeneral) nyawa askar2nya menjadi taruhan. Kerajaan
Perancis mengharamkan filem ni sehingga 1975. Seseorang
harus dipersalahkan jika sesuatu pertempuran tu gagal dan sudah

tentu bukan Jeneral yg harus dipersalahkan walaupun planning
dibuat olehnya....seseorang perlu dijadikan kambing hitam.
Payah nak dapat dvd filem ni, aku tgk member punya.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Path of Glory   Tue May 18, 2010 3:31 pm

@von wrote:


Path of Glory
---------------

Filem lama 1957. Hitam putih..mmg saja Stanley Kubrick
buat supaya nampak lebih klasik. Pelakon yg aku kenal
hanya Kirk Douglas, bapak kpd Micheal Douglas dan sorang
lagi yg jadi Oscar Goldman dlm Six Million Dollar Man tu.
Nama lupa pulak. Hollywood punya filem.

Lee Major?

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Path of Glory   Tue May 18, 2010 4:54 pm

Mr.kurien ada ingat ka lagi cerita berhntu kitorang dulu2 ni?...Lee Majors dlm cerita tu sebagai Steve Austin.
Yg jadi bos tu..tu la Oscar Goldman...baru aku ingat pelakon dia Richard Anderson..pakcik wiki bagitau..
Jamie Sommers ingat? girlpren Steve Austin tu...hehehe
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Path of Glory   Tue May 18, 2010 10:42 pm

ingat... aku sempat lagi cerita ni. jangankan 6 million dollar man... bionic woman, A-Team, combat, buck roger, knight rider semua tu sempat lagi. hehehehe...

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
schods
Civilian
Civilian


Posts : 3
Join date : 14/06/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Path of Glory   Mon Jun 14, 2010 8:29 pm

di mana nk dptkan filem nie?best kalau tonton filem2 lama wwr1 nie
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Path of Glory   Mon Jun 14, 2010 11:06 pm

@schods wrote:
di mana nk dptkan filem nie?best kalau tonton filem2 lama wwr1 nie
Hang pun minat filem lama jugak? syabbaz indpektor shahab..syabbazzz..
filem2 lama ni kalo kesan2 khas mungkin kurang tapi mesej dia mmg ummphh..
mmg payah nak dpt dvd filem ni...tapi skang dah boleh d/load dah...hang try lah..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Path of Glory   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
Path of Glory
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: