FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Cikgu Dale's secret bunker

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu May 20, 2010 8:06 pm

@von wrote:
Bravo CikguDale...welcome to the club....senyap2..sekali posting
melimpah ruah ni... Laughing
Ada simpan lagi majalah takeoff tu....saya punya habih dah...
tornado tu...bila sampai canopy...buku habis pulak kat kedai... geek

ala...siaran ulangan ja. tu yang boleh melimpah...hehehe

Majalah Take Off yang ada bukan la di beli masa zaman ia dikeluarkan. maka saya tak dapat pun model Tornado tu. saya beli pun secara tak sengaja terjumpa di kedai-kedai buku. ada antaranya sedikit rosak.tapi tetap di beli. rasanya di beli sekitar tahun 96
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu May 20, 2010 8:55 pm

Projek terkini, F-6F Hellcat.



Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu May 20, 2010 8:59 pm





Belum colour lagi..ni mungkin masuk projek terbengkalai lagi. sebab colour scheme dia bagi semua navy blue. tapi tgk dalam gambar internet, mostly atas blue navy bawah putih. ada pula yang atas blue navy bawah dia agak light sikit, poning kepala den.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Fri May 21, 2010 12:07 am


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Fri May 21, 2010 12:57 am

Mr kurien dah terbakar tu CikguDale.....baru bakar separuh tu...Hellcat kan lagi sama Mr Kurien tu
hahhaha Twisted Evil Evil or Very Mad

scale apa tu cikgu? geram pulak tgk bersih je tuu (bibit percikan api dah mula dah ni)
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Fri May 21, 2010 1:16 am

@von wrote:
Mr kurien dah terbakar tu CikguDale.....baru bakar separuh tu...Hellcat kan lagi sama Mr Kurien tu
hahhaha Twisted Evil Evil or Very Mad

scale apa tu cikgu? geram pulak tgk bersih je tuu (bibit percikan api dah mula dah ni)


_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Fri May 21, 2010 6:44 am

@von wrote:
Mr kurien dah terbakar tu CikguDale.....baru bakar separuh tu...Hellcat kan lagi sama Mr Kurien tu
hahhaha Twisted Evil Evil or Very Mad

scale apa tu cikgu? geram pulak tgk bersih je tuu (bibit percikan api dah mula dah ni)

Elok la tu..yang membakar pun kucing neraka (hellcat)...scale mcm biasa 1:72. percaya atau tidak..ia adalah model snap on. gam hanya perlu di beberapa tempat ja.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sat May 22, 2010 10:37 pm

@CikguDale wrote:
@von wrote:
Mr kurien dah terbakar tu CikguDale.....baru bakar separuh tu...Hellcat kan lagi sama Mr Kurien tu
hahhaha Twisted Evil Evil or Very Mad

scale apa tu cikgu? geram pulak tgk bersih je tuu (bibit percikan api dah mula dah ni)

Elok la tu..yang membakar pun kucing neraka (hellcat)...scale mcm biasa 1:72. percaya atau tidak..ia adalah model snap on. gam hanya perlu di beberapa tempat ja.

Scale 1:72 pun ada snap on ke? brand apa tu CikguDale....nampak kemas jugak tu...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sat May 22, 2010 11:12 pm

@von wrote:


Scale 1:72 pun ada snap on ke? brand apa tu CikguDale....nampak kemas jugak tu...

Entah la..tgk mcm brand tak feymes pun...mcm copycat dari mainland China ja. pada kotak tertera "Hobby Boss".

Tapi ni 1st time aku jumpa jenis snap on. memula ingat tak lawa. tapi dengan siapnya Hellcat (tidak termasuk proses cat yang entah zaman bila baru berjalan) ia telah menarik perhatian utk saya menambah lagi beberapa buah antaranya Focke Wulf F-190, Wildcat (sekadar yang teringat) di masa akan datang bergantung kepada budget pertahanan yang semakin menguncup.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sat May 22, 2010 11:35 pm

@CikguDale wrote:
@von wrote:


Scale 1:72 pun ada snap on ke? brand apa tu CikguDale....nampak kemas jugak tu...

Entah la..tgk mcm brand tak feymes pun...mcm copycat dari mainland China ja. pada kotak tertera "Hobby Boss".

Tapi ni 1st time aku jumpa jenis snap on. memula ingat tak lawa. tapi dengan siapnya Hellcat (tidak termasuk proses cat yang entah zaman bila baru berjalan) ia telah menarik perhatian utk saya menambah lagi beberapa buah antaranya Focke Wulf F-190, Wildcat (sekadar yang teringat) di masa akan datang bergantung kepada budget pertahanan yang semakin menguncup.

Hobby Boss? wuih..kira ok jugak la tu Cikgu....Brand ni mcm adik beradik dgn trumpeter dari china jugak..
Tu laa cikgu.....mula2 dulu maleh nak beli China punya...last2 ada satu bro kat kedai MH dah rekomen trumpeter 1:72 scale..siap bukak kotak, tunjuk satu persatu, pastu tunjuk rubber tyre dia...siap nampak tulisan Continental kat tyre halus tu....pastu dia tunjuk Kingtiger yg ada zimmerit..mmg nampak clear betu,
Apalagi, bagi saya yg amatur ni, ini sudah cukup bagus...so beli laa..balik rumah terus pasang, kira direct from the box...terperanjat betullah...takde prblem langsung, semua fit2 je.....airfix, revell pun kadang2 kita kena alter nak bagi suit....
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sat May 22, 2010 11:46 pm

@von wrote:
@CikguDale wrote:
@von wrote:


Scale 1:72 pun ada snap on ke? brand apa tu CikguDale....nampak kemas jugak tu...

Entah la..tgk mcm brand tak feymes pun...mcm copycat dari mainland China ja. pada kotak tertera "Hobby Boss".

Tapi ni 1st time aku jumpa jenis snap on. memula ingat tak lawa. tapi dengan siapnya Hellcat (tidak termasuk proses cat yang entah zaman bila baru berjalan) ia telah menarik perhatian utk saya menambah lagi beberapa buah antaranya Focke Wulf F-190, Wildcat (sekadar yang teringat) di masa akan datang bergantung kepada budget pertahanan yang semakin menguncup.

Hobby Boss? wuih..kira ok jugak la tu Cikgu....Brand ni mcm adik beradik dgn trumpeter dari china jugak..
Tu laa cikgu.....mula2 dulu maleh nak beli China punya...last2 ada satu bro kat kedai MH dah rekomen trumpeter 1:72 scale..siap bukak kotak, tunjuk satu persatu, pastu tunjuk rubber tyre dia...siap nampak tulisan Continental kat tyre halus tu....pastu dia tunjuk Kingtiger yg ada zimmerit..mmg nampak clear betu,
Apalagi, bagi saya yg amatur ni, ini sudah cukup bagus...so beli laa..balik rumah terus pasang, kira direct from the box...terperanjat betullah...takde prblem langsung, semua fit2 je.....airfix, revell pun kadang2 kita kena alter nak bagi suit....

oooo..dapat rating juga brand ni..ingat cap ayam ja...tapi memang betul..agak kemas juga walaupun snap on. cuma ada la sikit -sikit gap. dan part nak kena gam...ni hati tgh meronta-ronta carikan lawan gaduh dia....
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sat May 22, 2010 11:55 pm

Apalgi cikgu.....sambar Zero ke, Aichi ke, Nakajima ke,.....hehehe (racuummm) alien
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sun May 23, 2010 12:13 am

@von wrote:
Apalgi cikgu.....sambar Zero ke, Aichi ke, Nakajima ke,.....hehehe (racuummm) alien

tiada di pasaran. kalau ada pun zero tolak tepi..sebab dah ada (rujuk gambar secret bunker)
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sun May 23, 2010 12:25 am

@CikguDale wrote:
@von wrote:
@CikguDale wrote:
@von wrote:


Scale 1:72 pun ada snap on ke? brand apa tu CikguDale....nampak kemas jugak tu...

Entah la..tgk mcm brand tak feymes pun...mcm copycat dari mainland China ja. pada kotak tertera "Hobby Boss".

Tapi ni 1st time aku jumpa jenis snap on. memula ingat tak lawa. tapi dengan siapnya Hellcat (tidak termasuk proses cat yang entah zaman bila baru berjalan) ia telah menarik perhatian utk saya menambah lagi beberapa buah antaranya Focke Wulf F-190, Wildcat (sekadar yang teringat) di masa akan datang bergantung kepada budget pertahanan yang semakin menguncup.

Hobby Boss? wuih..kira ok jugak la tu Cikgu....Brand ni mcm adik beradik dgn trumpeter dari china jugak..
Tu laa cikgu.....mula2 dulu maleh nak beli China punya...last2 ada satu bro kat kedai MH dah rekomen trumpeter 1:72 scale..siap bukak kotak, tunjuk satu persatu, pastu tunjuk rubber tyre dia...siap nampak tulisan Continental kat tyre halus tu....pastu dia tunjuk Kingtiger yg ada zimmerit..mmg nampak clear betu,
Apalagi, bagi saya yg amatur ni, ini sudah cukup bagus...so beli laa..balik rumah terus pasang, kira direct from the box...terperanjat betullah...takde prblem langsung, semua fit2 je.....airfix, revell pun kadang2 kita kena alter nak bagi suit....

oooo..dapat rating juga brand ni..ingat cap ayam ja...tapi memang betul..agak kemas juga walaupun snap on. cuma ada la sikit -sikit gap. dan part nak kena gam...ni hati tgh meronta-ronta carikan lawan gaduh dia....

uuisy ape lak tak dpt tempatnye brand tu cikgu..tu cuba tgk thread 1/72 model kit 3 in 1 yg mejB dok buat skarang..forumer kita punya...2 dpd model tu dpd brand hobbyboss la...wa yg tak arif sgt pasal model2 kit ni pun leh agak brand tu kira ok laa.. Laughing
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Sun May 23, 2010 5:54 pm

@gunnerz wrote:


uuisy ape lak tak dpt tempatnye brand tu cikgu..tu cuba tgk thread 1/72 model kit 3 in 1 yg mejB dok buat skarang..forumer kita punya...2 dpd model tu dpd brand hobbyboss la...wa yg tak arif sgt pasal model2 kit ni pun leh agak brand tu kira ok laa.. Laughing

hahaha..mana tau..biasa di mata hanya Tamiya, Dragon, Italeri, Hasegawa (sekadar beberapa nama)... tu baru 1st time nampak brand Hobby Boss.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 06, 2010 8:29 pm

Uina..banyak bulan juga tak update kat sini.

ok..ni kali saya bawakan koleksi yang lain sikit. scaled model letak tepi dulu..Jadi saya persembahkan koleksi poskad-poskad yang berkaitan dunia pertahanan kepada anda semua.


Australia Maxi-cards: 100 Years of service. Perhatikan setem, poskad yang sepadan serta cop hari pertama.


Pesawat Pejuang FG-1D Corsair dan P-40N Warhawk
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 06, 2010 8:34 pm

Tambah lagi...



Pesawat pejuang Mirage F-1, France.



Pasukan aerobatik "Patrouille Suisse dengan formasi "Doppelpfeil" dengan berlatarbelakangkan Banjaran Alps. Pesawat yang digunakan adalah pesawat pejuang F-5E Tiger



Pasukan aerobatik, Blue Angles melakukan formasi menggunakan pesawat F/A 18 Hornet melintasi Jambatan Golden Gate, San Francisco
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 06, 2010 9:27 pm

@CikguDale wrote:
@von wrote:
Bravo CikguDale...welcome to the club....senyap2..sekali posting
melimpah ruah ni... Laughing
Ada simpan lagi majalah takeoff tu....saya punya habih dah...
tornado tu...bila sampai canopy...buku habis pulak kat kedai... geek

ala...siaran ulangan ja. tu yang boleh melimpah...hehehe

Majalah Take Off yang ada bukan la di beli masa zaman ia dikeluarkan. maka saya tak dapat pun model Tornado tu. saya beli pun secara tak sengaja terjumpa di kedai-kedai buku. ada antaranya sedikit rosak.tapi tetap di beli. rasanya di beli sekitar tahun 96

dulu ada senashkah... tahun 90 berapa ntah... cover depan F-14 tengah take off dari carrier...
dlm tu ada story pasal Tornado yg diperkatakan tu...
cantek sungguh design 'pempuan tgh duduk atas bomb' yg dilukis ada body Tornado tersebut...
rajin2 snap lah pic Tornado tu wahai saudara CikguDale...
bleh kita mencuci mata... ngehehe...

p/s: menggamit memori sungguh...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 06, 2010 10:56 pm

@LONE wrote:


dulu ada senashkah... tahun 90 berapa ntah... cover depan F-14 tengah take off dari carrier...
dlm tu ada story pasal Tornado yg diperkatakan tu...
cantek sungguh design 'pempuan tgh duduk atas bomb' yg dilukis ada body Tornado tersebut...
rajin2 snap lah pic Tornado tu wahai saudara CikguDale...
bleh kita mencuci mata... ngehehe...

p/s: menggamit memori sungguh...

Alamak kawan...saya tak pernah pun dapat memiliki Tornado itu...camno la nak snap gambor..hehehe..takat Tornado ACC adola...

off topic: kepada peminat super heroes DC comics, now ada koleksi model super heroes bersama majalah. harga RM29.90 kalau tak salah. #1 Batman..sold out..sebab tak nampak langsung..yang lain kalau tak salah The Flash, Green lantern, Jocker, Robin..sapo laie ek..lupa pulak dah...kira lawa juga la model dia tu.
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 06, 2010 11:51 pm

@CikguDale wrote:
Alamak kawan...saya tak pernah pun dapat memiliki Tornado itu...camno la nak snap gambor..hehehe..takat Tornado ACC adola...
hehe... ok2 takpa...
ni saya pon baru jumpa kat internet...
saya cam model ni sebab tgk ada gambar pempuan duduk atas
bomb kat sebelah kiri body pesawat...

Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed Dec 08, 2010 4:30 pm

Koleksi buku pula..ni kira terkini dalam koleksi. baru beli semalam di pesta buku Popular.



Kupasan ringkas 35 buah pesawat dari pihak berikat atau paksi yang terkenal ketika Perang Dunia Ke-2. Daripada pesawat pengebom hinggalah kepada pesawat berenjin jet pertama.Buku oleh Robert Jackson diterbitkan oleh Sandcastle books.
Add a caption
Kupasan ringkas 35 buah pesawat dari pihak berikat atau paksi yang terkenal ketika Perang Dunia Ke-2. Daripada pesawat pengebom hinggalah kepada pesawat berenjin jet pertama.Buku oleh Robert Jackson diterbitkan oleh Sandcastle books.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed Dec 08, 2010 4:35 pm

@LONE wrote:

hehe... ok2 takpa...
ni saya pon baru jumpa kat internet...
saya cam model ni sebab tgk ada gambar pempuan duduk atas
bomb kat sebelah kiri body pesawat...


Begini rupanya..saya tak pernah tgk pun..saya tahu pun kalau tak salah lalu iklan. masa tu dok kampung..mana la nak jumpa. yang ACC pun nasib masa tu dah merantau. so kira dapat la hampir lengkap koleksi.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu Dec 09, 2010 11:43 am

@CikguDale wrote:
@LONE wrote:

hehe... ok2 takpa...
ni saya pon baru jumpa kat internet...
saya cam model ni sebab tgk ada gambar pempuan duduk atas
bomb kat sebelah kiri body pesawat...


Begini rupanya..saya tak pernah tgk pun..saya tahu pun kalau tak salah lalu iklan. masa tu dok kampung..mana la nak jumpa. yang ACC pun nasib masa tu dah merantau. so kira dapat la hampir lengkap koleksi.

Model tornado dgn body art tu kalo tak silap dari majalah Take Off tahun 90an dulu, setiap keluaran 2 minggu sekali ada attach tornado model pouch...rasanya sampai 7 keluaran. sudah miss keluaran 7.....yg penting pulak tu...canopy
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Fri Dec 10, 2010 9:36 am

Von, memang dari Take Off, masa tu dok kg..mana nak jumpa majalah mcm ni..telan liur jer la bila tgk iklan (kalau tak salah iklan di TV lagi). kirim kat abang yang dok kat UPM pun tak dapat...so bila dah boleh emrantau saya cuba cari juga..tapi tak dapat..cuma siri take off yang selepas tu ada jumpa.cuma tidak mengikut urutan.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Mon Dec 13, 2010 1:19 am

Tambahan:

Koleksi poskad kali ni dari Malaysia....



Maxi card yang dibuat sempena ketibaan kapal selam pertama TLDM, KD Tunku Abdul Rahman pada 3 September 2009 dan secara kebetulan, pangkalan kapal selam terletak tidak jauh daripada Kota Kinabalu, Sabah.



Bahagian belakang poskad berserta dengan cop hari pertama dan setem kenang-kenangan 50 sen.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Today at 2:43 am

Back to top Go down
 
Cikgu Dale's secret bunker
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: