FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Thu Sep 30, 2010 10:50 pm




El Cid
Filem epik keluaran 1961,Pelakon besar yg berlakon dlm filem ni ialah Charleston Heston dan Sophia Loren.
Filem period berkisar disekitar tahun 1200an background di Al-Andalusia (sepanyol). Zaman ni adalah kebangkitan kembali Visigoth Kristian melawan Arab andalusia. Zaman ni penuh dgn caca marba sebab ada org Islam aid org kristian dan begitu juga sebaliknya untuk mendapatkan sesuatu wilayah. El Cid ni lakonan Charleston Heston allied sgn seorang putra Arab lawan allied lain dan last sekali El Cid ni mati dlm filem ni dan kemudian ditunjukkan kemaraan bala tentera empayar Islam Almoravid dari afrika utara menawan Valencia.....Costume..baik arab dan visigoth amat menarik sekali....
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:07 pm

@von wrote:



North and South
Mini series berlatarbelakangkan American Civil War. Siri keluaran tahun
1985, kira sama dgn MacGyver, Airwolf laa ni...Siri ni part by part sampai
lass tamat Civii War...memang best pada yg minat perang dulu2 dan sejarah.
Patrick Swayze dan David Carradine antara pelakun terkenal yg main dlm
siri ni..Dua2 dah mati dah pada awal tahun ni. Siri ni panjang so agak detail
penceritaannya. Kisah org selatan yg terpaksa ubah sistem mereka yg menggunakan
abdi dan org putih yg pro kulit hitam.

X bestlah, Patrick Swayze karo dgn bini orang (David Carradine) kat gereja buruk. Ada ke patut cam tu
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:08 pm

@von wrote:



El Cid
Filem epik keluaran 1961,Pelakon besar yg berlakon dlm filem ni ialah Charleston Heston dan Sophia Loren.
Filem period berkisar disekitar tahun 1200an background di Al-Andalusia (sepanyol). Zaman ni adalah kebangkitan kembali Visigoth Kristian melawan Arab andalusia. Zaman ni penuh dgn caca marba sebab ada org Islam aid org kristian dan begitu juga sebaliknya untuk mendapatkan sesuatu wilayah. El Cid ni lakonan Charleston Heston allied sgn seorang putra Arab lawan allied lain dan last sekali El Cid ni mati dlm filem ni dan kemudian ditunjukkan kemaraan bala tentera empayar Islam Almoravid dari afrika utara menawan Valencia.....Costume..baik arab dan visigoth amat menarik sekali....
EL CID atau AS SAYED/AS SAIDI bermaksud Tuan
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:10 pm

@von wrote:



The Bridge At Remagen
Filem US yg diedarkan oleh United Artist pada 1969. Pelakon utama ialah Robert Vaughn,
George Segal dan Ben Gazzara. Robert Voughn (A man fron U.N.C.L.E) main jadi Major
Jerman. Aksi pertempuran hebat dan jenis2 kenderaan bolehlah dikira tepat. Entah mana laa
diorang dapat Meriam 88 Jerman tu, banyak pulak tu. Hanomag halfttrack tu ada nampak 2 bijik
dan American vehicle..O la laaa...banyak!! M24 Chaffee belambak2. Teruja jugak tgk filem ni.
Kisahnya ialah Jerman nak delay kan kemaraan US nak cross Sg.Rhine, so plan nak letupkan
jambatan Ludendorf dan kat sini berbagai konflik muncul. Uniform mereka emmm..wundava!!
Cerita ni x best.... macam hampeh. Tapi aksi pertempuran kereta kebal dia cantik... Sherman tembak keretapi semasa tengah speeding tu
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:12 pm

haahahaha...msy...cerita north n south tu...mmg laa, cerita omputih kalo takde aksi tek bermoral mmg tak sah punyaa...El- Cid...as-sayed....wohoo..baru tau le...ingatkan gelaran apa...tq bro...

Remagen...masing2 punya taste le...ada yg suke, ada yg tidak.....


Last edited by von on Wed Oct 06, 2010 1:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:14 pm

@von wrote:


Patton
Filem keluaran 1970 dibintangi oleh George C.Scott, Karl Malden dan banyak lagi.
Laterbelakang Perang dunia Kedua bermula dari Afrika Utara sampailaa ke Berlin.
Dua2 aktor tu mmg briliant dlm filem ni..
Cerita ni mmg best. Patton memang seorang yg gila babi. Sebab itulah dia menang perang dari Tunisia sampai Itali
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:17 pm

@von wrote:


Doctor Zhivago
Filem 1965. Pelakon utama Omar Sharif (Lawrence of Arabia). Latarbelakang WWI, Bolsheviks dan
Russian Civil War. Omar jadi Dr Yuri Zhivago dan disebalik kisah peperangan dalaman Soviet ni,
dia sudah syok sama sicantek manis Lara...lepas tu adalah dugaan2 akibat perang, ideology dan
macam2 lagi...Omar Sharif jadi famous lepas berlakon dua filem ni..LoA dan Dr.Z ni....
Cerita ni bagus. Karo dia tak nampak.. Kira bersopan lagilah.. hehehe... Masa ni perang Tentera merah Rusia dan tentera putih yg dihalau hingga lautan pasifik. Kehidupan golongan pertengahan dan bawahan semasa pemerintahan Tsar dan sehingga Revolusi berlaku.. memang nampak susah dan nampak komunisnya
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:18 pm


Admin, LS, Major..defcon 4 ni ada apa2 ke? Kena log in baru boleh masuk PP....
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:25 pm

@von wrote:


Zulu Dawn
Filem keluaran 1979. Sebelum tu kalo tak silap ada satu lagi filem bertajuk Zulu pada 1960an.
yg 60an tu buatan British dibintangi oleh Richard Burton dan Micheal Caine. best jugak tgk tapi
Zulu Dawb lagi dasyat...nampak main skala besar..Ceritanya masih sama iaitu pertempuran antara
Brtitish Army lwn puak Zulu di KwaZulu Natal..skang ni Afrika Selatan dan yg bestnya..British kalah
teruk.....Filem 1979 ni dibintangi Susan Lankaster...????? bukanlaa...Burt lancaster dan Peter O Toole.
Paling suka tgk uniform british warna merah tu dan topi beca tu..Org zulu pun best gak uniform dia..
advance wooo...pakai cawat, pakai bulu2 kat keting dan perisai kulit serta lembing dan sikit2 rifle...
Nam pertempuran tu ialah Battle of Isandlwana.

Sebab itulah askar British dahulu digelar Red Coats. Topi Askar British tu dipanggil 'Home Service helmet', juga dikenali sebagai pith helmet, solar topee, salacot atau dipanggil topi sahaja. Jika British Marine, mereka pakai Red kot juga tapi design topi mereka dipanggil Wolseley helmet dan seakan2 Pith helmet yg dimiliki oleh British Army.
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:27 pm

@von wrote:


A Bridge too Far
Filem keluaran 1977 - The best war film ever...bg aku le...Filem budget besar dan berskala besar.
Ada Jerman, American, British, Polish, Dutch dan lagi ada ketumbukan armour dan air force
yg besar dlm filem ni....Ops Market Garden ni para historian panggil war from the sky sebab berpuluh
ribu British, American dan Polish paratroops drop di beberapa tempat di Belanda ni. tapi realirinya,
operasi ni gagal. Gabungan para perlakon terkenal American, British dan Jerman seperti
Anthony Hopkins - Silent of the lamb
Sean Connery - James Bond
James Caan - The Godfather
Ryan O'Neal - Love Story, Peyton Place
Hardy Kruger - The Iron Cross
Maximillian SChell - The Iron Cross
MIcheal Caine - Zulu
Dan ramai lagi

Cerita ni best... aberlaku perang secara gentleman pada waktu ini
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:28 pm

@von wrote:

Admin, LS, Major..defcon 4 ni ada apa2 ke? Kena log in baru boleh masuk PP....

Ada PERSOP ka?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:36 pm

@msy_300177 wrote:
@von wrote:

Admin, LS, Major..defcon 4 ni ada apa2 ke? Kena log in baru boleh masuk PP....

Ada PERSOP ka?

PERSOP? apa tu?
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 1:39 pm


Msy...hang minat jugak cerita lama2 ni....kalo tgk komen, mmg hang dah tgk semua cerita ni.... cheers
kasi tambah lagi bro, share dgn kawan2 kita Laughing
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 2:52 pm

@von wrote:


Schindler's List
Filem tahun 1993 - Filem yg mrnjadi kontroversi kat Malaysia dulu. Ada yg suruh haramkan
tayangan dan ada yg suruh on aje...last2 tak jadi tayang kat sini, tapi vcd berlambak2..apara!!!
Apasal kecoh? Sebab cerita ni ada kena mengena dgn Yahudi, tapi kisah org yahudi kat eropah
semasa WWII. Kisah sorang ahli perniagaan Jerman yg bernama Schindler ni bagai nak rak
jaga pekerja2 hamba yahudinya. Selain dia jaga, dia jugak berusaha sedaya upaya menyelamat
kan pekerja yahudinya dari dibunuh Nazi dgn merasuah pegawai2 tinggi jerman yg monitor yahudi
terutama semasa the final solution (pembersihan yahudi). Ramai pekerja yahudinya syyang kat
Schindler ni dan sampai sekarang anak cucu pekerja2 yahudi ini sering menziarah kubur Schindler
ni kat Argentina (Dia melarikan diri bersama isterinya ke Argentina dan mati di sana).
Macam2 pendapat orangramai mengenai filem ini, Ada yg kata propaganda, ada yg kata ok, ada
yg kata ko dan mcm2 lagi... Yg pasti tgk sendiri dan judge sendirilah.
Pelakon terdiiri dari Liam Neeson, Ben Kingsley dan Ralph Fiennes.
Nukan pekerja hamba. Salah tu

Bukan pekerja hamba Yahudi dia la.... Schindler seorang Ahli Parti NAZI yg amat kuat. Kerana dia seorang ahli parti yg kuat, dia mempergunakan kelebihannya untuk mendapatkan pekerja2 Yahudi yg ditahan oleh Jerman di Kem Tahanan dan bekerja dgn dia secar
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 2:55 pm

@von wrote:

Msy...hang minat jugak cerita lama2 ni....kalo tgk komen, mmg hang dah tgk semua cerita ni.... cheers
kasi tambah lagi bro, share dgn kawan2 kita Laughing
Hahaha.. kawan ni kaki muvi. terutama muvi perang... Bagi kawan, muvi perang period perang dunia ke 2 dan pertama best. perang vietnam dah x best.. sebab senjata dah moden dah.... saya tengok muvi perang suka tengok detail uniform, persenjataan dan penceritaan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 3:09 pm

@msy_300177 wrote:
@von wrote:

Msy...hang minat jugak cerita lama2 ni....kalo tgk komen, mmg hang dah tgk semua cerita ni.... cheers
kasi tambah lagi bro, share dgn kawan2 kita Laughing
Hahaha.. kawan ni kaki muvi. terutama muvi perang... Bagi kawan, muvi perang period perang dunia ke 2 dan pertama best. perang vietnam dah x best.. sebab senjata dah moden dah.... saya tengok muvi perang suka tengok detail uniform, persenjataan dan penceritaan

Halamak hang punya taste lebihkurang saya je...Bila masuk perang korea dan Vietnam ke atas, kurang menyengat lah....sebab main pakai proxi...kadang2 kekuatan tak seimbang tak macm WWII n I, negara yg berperang develip sendiri weapon...betul Vietnam menang tapi sejuta org dia mati baru boleh menang...
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 3:21 pm

wahhhhhh ramai gak kaki movie WW2 kat sini yerk... banyak-banyak wayang perang era WW2, WW1 dan sebelumnya jadik pilihan.. best nengok... sekarang nie teringat nak tengok Zulu (salah satu pelakon - Micheal Caine).
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Oct 06, 2010 3:28 pm

@von wrote:
@msy_300177 wrote:
@von wrote:

Msy...hang minat jugak cerita lama2 ni....kalo tgk komen, mmg hang dah tgk semua cerita ni.... cheers
kasi tambah lagi bro, share dgn kawan2 kita Laughing
Hahaha.. kawan ni kaki muvi. terutama muvi perang... Bagi kawan, muvi perang period perang dunia ke 2 dan pertama best. perang vietnam dah x best.. sebab senjata dah moden dah.... saya tengok muvi perang suka tengok detail uniform, persenjataan dan penceritaan

Halamak hang punya taste lebihkurang saya je...Bila masuk perang korea dan Vietnam ke atas, kurang menyengat lah....sebab main pakai proxi...kadang2 kekuatan tak seimbang tak macm WWII n I, negara yg berperang develip sendiri weapon...betul Vietnam menang tapi sejuta org dia mati baru boleh menang...
Perang Korea atau Perang Vietnam-Perancis pun ok lagi. masih guna teknologi perang dunia ke2 lagi. Cua ada sedikit kemajuan dalam teknologi... Laga Udara masih dogfight lagi
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Mon Oct 25, 2010 12:45 am




633 Squadron
Filem kisah satu squadron Mosquito fighter bomber nak pi serang markas Jerman. Filem British tahun 1964.
okay jugaklaa kalo dihitungkan pada tahun '64 punya standard. Perang gerila daratnya ala2 combat sikit.
Jerman mati mesti banyak punya laa. Bab yg paling seronok masa kecik2 tgk dulu ialah masa dia nak bom base Jerman tu. Kapalterbang macam mainan dan letupan2 disekelilingnya semacam bunga api dan lagi yg best wajah askar2 Jerman yg jaga AA gun tu..macam robot, takde perasaan. Tapi suasana dlm cockpit mosquito mmg best...asap, cermin pecah2, suasana havoc dgn uniform dia comot2...mmg okay. Dan satu lagi puas tgk bentuk Mosquito dari pelbagai sudut. Dgr cerita, George Lucas dpt ilham serangan ke atas death star tu dari filem ni..serNGAN mosquito ke atas Base Jerman tu...
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Mon Oct 25, 2010 12:55 am

Best lagi Battle of Britain... memang kelas dan tak ada tandingan... real ac
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Mon Nov 29, 2010 10:37 pm




The Blue Max
WWI movie......Hero The A-team George Peppard berlakon...kisah aerial combat dan Peppard jadi pilot Jerman. Belum tgk lagi...dvd pun payah nak jumpa...tgh download...tu pun mcm lembab je...
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Mon Nov 29, 2010 11:03 pm

sudah pun jumpa movie melalui torrent dan sedang pun mendownloadnya....kui kui kui

xpe Von, nnt aku pass ke ko nnt...

sebagai ganjarannya; tlg carikan lagi movie berasaskan Jerman ww1 dan ww2
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Tue Nov 30, 2010 10:35 am

@SgtKurtz wrote:
sudah pun jumpa movie melalui torrent dan sedang pun mendownloadnya....kui kui kui

xpe Von, nnt aku pass ke ko nnt...

sebagai ganjarannya; tlg carikan lagi movie berasaskan Jerman ww1 dan ww2

tgk mcm menarik...hang punya torrent cantik donlod, ares aku baru nak jalan...
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Wed Dec 01, 2010 3:28 am

The Blue Max jika torrent agak slow Von....diernye seed dan leechs agak kureng...paling kuat pun 2 - 5 hari baru boleh habis DL....hu~~~~ sabar jerlah
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Tue Dec 07, 2010 4:31 am

The Blue Max akhirnya berjaya di download kan....ambil masa sekurangnya 2 minggu utk di DL....seed dia mmg kurang giler...sabar jerlah...

anytime aku boleh kongsi citer nie ngan hang von, now tgh DL battle of britain...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem   Today at 12:03 pm

Back to top Go down
 
Pelbagai Lagu Anthem/Soundtrack Filem
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MILITARY RADIO FREQUENCIES-
Jump to: