FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
sunlay
First Sergeant
First Sergeant


Posts : 711
Join date : 22/12/2009
Age : 42
Location : jugra

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Tue Jun 15, 2010 5:12 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Ishhh Knife jgn puji sangat2 kembang perut aku nnt...heheheh x pe..dh jadi tanggungjawab sebagai ahli forum..aku sayang kan forum ngan ahli2 dia (bukan gay ek hahaha)..kerana forum ini aku bangkit dari zaman gelap aku..ok insyaallah malam nie aku attach report terakhir Misi Bertemu Cikgu Alwi dan Seorang Pesara Tentera Bristish..tgh stdy nie mengorek maklumat mengenai pesara tentera bristish ni dan sejarah Unit beliau dalam pertahanan tanah melayu selepas perang dunia ke 2..

i love u toooooo

semacam je bunyi....
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Tue Jun 15, 2010 5:28 pm

biasa laa sunlay aku dan ggk saling cinta menyintai....
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Tue Jun 15, 2010 5:39 pm

arrghhhhh aku kalah aku kalah!
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Tue Jun 15, 2010 5:52 pm

MUNTAH HIJAU!!!

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
straw hat
Sergeant
Sergeant


Posts : 350
Join date : 15/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Thu Jun 17, 2010 11:32 pm

boleh x ceritakan kisah Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) membangunkan terumbu layang-layang sehingga ia menjadi Pulau Layang-layang tuh..bagaimana pengorbanan mereka2 yang tidur celah2 batu mula2 dulu dan pembinaan wisma kaki langit kat sana
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 6:53 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
agak2 apa perasaan dua orang veteran ni bila masih ada orang macam forumer kita yang sudi mendengar cerita mereka?

diorang maybe tkejut n terharu... next mission belah selatan plak..jom kita
Back to top Go down
sunlay
First Sergeant
First Sergeant


Posts : 711
Join date : 22/12/2009
Age : 42
Location : jugra

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 7:45 am

patutlaa kurien muntah hijau rupenye ade yg saling cinta menyintai ... takpa positifkan ... aku caya ngan kengkawan aku ni sama-sama berjuang dlm semak bukit cerakah ..
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 9:47 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
boleh x ceritakan kisah Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) membangunkan terumbu layang-layang sehingga ia menjadi Pulau Layang-layang tuh..bagaimana pengorbanan mereka2 yang tidur celah2 batu mula2 dulu dan pembinaan wisma kaki langit kat sana

straw hat, sbnrnya sy agak keberatan untuk menceritakan mengenai Pembangunan Terumbu layang2 tu sbb ia melibatkan beberapa pekara yang sy rasa tidak blh dibincang di dalam forum secara terbuka..melainkan mendapat kebenaran dari admin,Tropper Knife dan Major (b) baru saya akan menceritkannya
Back to top Go down
straw hat
Sergeant
Sergeant


Posts : 350
Join date : 15/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:01 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
boleh x ceritakan kisah Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) membangunkan terumbu layang-layang sehingga ia menjadi Pulau Layang-layang tuh..bagaimana pengorbanan mereka2 yang tidur celah2 batu mula2 dulu dan pembinaan wisma kaki langit kat sana

straw hat, sbnrnya sy agak keberatan untuk menceritakan mengenai Pembangunan Terumbu layang2 tu sbb ia melibatkan beberapa pekara yang sy rasa tidak blh dibincang di dalam forum secara terbuka..melainkan mendapat kebenaran dari admin,Tropper Knife dan Major (b) baru saya akan menceritkannya

oh ruginye x pergi..huhu
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:07 am

heheheh tu laa yang special nya klu kte g live..tue blm dengar kisah pengalaman Major (b) di Bosnia lagi hehehehe
Back to top Go down
straw hat
Sergeant
Sergeant


Posts : 350
Join date : 15/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:08 am

syark..xleh ke kita soksek2 berdua..hehe
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:15 am

heheheh nnt ada TTS PP jom join straw hat..x pun ahad nie jom join kitorg g Muzium TUDM..blh kte bersembang2 smbl kenal ngan warga PP yang lain
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:32 am

Laporan Misi Merentas Waktu 2

Misi Bertemu Pesara Tentera British (Shariff Rizal) dan Cikgu Alwi ( Presiden Persatuan Sejarah)

Tarikh : 06/06/2010 Jam 1700

Lokasi : Restoran Tomyam, Kangar

Kandungan Misi :

Misi ini adalah misi terakhir dalam program rasmi MMW2, Pihak forum PP mengucapkan ribuan terima kasih kepada Major (b) sebab menguruskan perjumpaan ahli-ahli forum PP dengan Cikgu Alwi seorang pengkaji sejarah di negeri Perlis. Semasa pertemuan dengan Cikgu Alwi, beliau memaklum kan ada seorang pesara tentera british yang masih hidup dan ia memberikan sejuta satu harapan untuk mendengar kisah dan pengalaman Pesara Tentera British.




En.Shariff Rizal Pesara Tentera British ( Royal Arterliry Gunners)

Beliau menyertai Tentera British pada awal 1952 dan menerima latihan di bawah Royal Artellry dan telah berkhidmat selama 5 tahun. Beliau antara orang-orang melayu pada ketika itu di berikan kepercayaan oleh tentera british untuk mengendalikan meriam-meriam britsh. Beliau telah di tugaskan di Kluang line. Beliau telah berhenti berkhidmat pada 1957 selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan ekoran pengurangan jumlah angkatan Tentera di Tanah Melayu pada masa itu.

Pada masa yang sama, beliau ada menceritakan kisah kemasukkan Tentera Jepun di Perlis melalui Padang besar. Menurut pengalaman beliau, ketika Tentera Jepun melangkah masuk ke Perlis. Penduduk kampung-kampung khusus nya orang melayu berdiri di tepi jalan2 menglihat perbarisan masuk Tentera Jepun ke Perlis. Kebanyakkan dari mereka merasa sungguh seronok dan gembira sebab sudah bebas dari cengkaman british ketika. Pada masa itu En. Shariff Rizal baru berusia 10 tahun dan beliau menceritakan ketika Tentera Jepun melangkah masuk, beberapa Tentera Jepun Jepun menarik paksa beberapa pemuda2 kampung untuk membawa peralatan-peralatan Tentera Jepun. Tentera Jepun yang berarak masuk dari Perlis adalah yang telah bertempur dengan Tentera British di Jitra line.

En.Shariff Rizal juga ada menceritakan pengalaman beliau ketika hidup di era pendudukkan Jepun di mana kehidupan yang susah dan perit seperti mana yang di lalui oleh semua penduduk di Tanah Melayu.

Itu ada lah sebahagian dari kisah hidup En.Shariff Rizal yang mampu saya kupas berdasarkan pengamatan saya pada pertemuan semasa itu.

Gambar MMW2 bersama Cikgu Alwi dan En.Shariff Rizal



Seisi Perjumpaan Dengan Cikgu Alwi di Tepi Jalan.



Major (b) dan Tuan Jimio Hampir di Baham oleh Cikgu Alwi



Seisi temuramah dengan En.Shariff Rizal



Major (b) Wan Hashim menjadi Pengacara Majlis



Seisi Bergambar
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:41 am

Terimakasih Syark, I really appreciate it study
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 10:49 am

hehehe sama2 von
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 12:08 pm

Ade tambahan/pembetulan sikit dr laporan Syark. Mengikut Cikgu Alwi dn En Shariff, Sebelum terctusnye WW2, Agensi Risik Jepun telah membuka 3 Kedai Kain Baju dn Runcit selama 3 tahun. Pekedai ini telah mejual barang2 dgn harga murah bagi "mengambil hati" penduduk tempatan. Maka semasa kemasokan awal tentera jepun, mereka ni di sambut dgn gilang gemilang yg kononnya sbg "pembebas Tanah Melayu". Askar Jepun yg masok dari Padang Besar dgn mengikori jalan keretapi ke Stesen Keretapi Bukit Keteri masih belum bertempur sbb Perlis berada di Utara Jitra Line dn anak2 melayu yg di paksa "mengendong" peralatan jepun membawa sehingga kawasan Tanah Merah, Jitra.

Apapun pun, tahniah di atas usaha Syark the ghost....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan


Last edited by Mej(B) on Fri Jun 18, 2010 2:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 12:31 pm

huiyo cikgu alwi tu old gunners rupanya...fuh mesti best dengar citer dia...
once a gunners, always a gunners.


Last edited by gunnerz on Fri Jun 18, 2010 12:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 12:33 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
huiyo cikgu alwi tu old gunners rupanya...fuh mesti best dengar citer dia...
once a guners, always a gunners.

Bukan Gunny, En Shariff @ Gunner Syariff pernah berkhidmat dgn 3 Meriam d Pulau Blakang Mati, Singapura dn lepas tu posting kat Kluang...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 12:46 pm

Mej(B) wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
huiyo cikgu alwi tu old gunners rupanya...fuh mesti best dengar citer dia...
once a guners, always a gunners.

Bukan Gunny, En Shariff @ Gunner Syariff pernah berkhidmat dgn 3 Meriam d Pulau Blakang Mati, Singapura dn lepas tu posting kat Kluang...

oo ye ke tn wan..ade lg old gunners pulau blakang mati yg masih hidup rupanya ye..
kalau HUT arty, slalu ade geng2 veteran yg yg dtg tgk parade kat PUSARTI dgn cerita2 diorang masa time kat pulau blakang mati dan 1st bty yg tubuh kat kajang..

salute to them..semoga Allah merahmati mereka semua.amin.
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 2:19 pm

tu laa sorry yer mmg kurang info ms tue..terima kasih major(b)..lengkap info tue
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 2:57 pm

Well done syark. Nanti kita minta abang jebat turunkan sikit ilmu dia. Bolehlah mantapkan cara penyampaian laporan tu masa akan datang.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Fri Jun 18, 2010 3:41 pm

adeeeh jangan TK..serahkan pada orang lain heheheh...x pe aku akan berusaha sebaik mungkin untuk buat penyampaian yang lebih tersusun yer...so sabar yer laporan MMW2 belum habis lagi yer
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Sun Jun 20, 2010 1:02 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
agak2 apa perasaan dua orang veteran ni bila masih ada orang macam forumer kita yang sudi mendengar cerita mereka?

diorang maybe tkejut n terharu... next mission belah selatan plak..jom kita

insyaallah kalau tiada aral yang melintang

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Sun Jun 20, 2010 9:41 am

Harap next mission ke selatan tu, kita dapat pergi ramai2 Very Happy
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Sun Jun 20, 2010 6:08 pm

geng2 pp KL tak balik lagi dari sungai besi lagi tuu.. dok syookk layannn... hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: