FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 07, 2009 6:16 pm

Thread ini dibuka untuk membincangan dan berkongsi tips berkenaan pembuatan model berskala. Semoga kita boleh berkongsi sedikit ilmu di sini.

Naza aka Dremel
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 07, 2009 10:24 pm

aku ni orang yg tak tahu apa2 mengenai basic scale model ni..tapi berminat. leh bagi tau x apa2 yg perlu ada?

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Oct 08, 2009 4:00 am

yg pertama kena ada basic kit, beli plastik model yg simple dan harga berpatutan seperti brand italleri atau acedamy, minicraft. Boleh didapati di Kedai2 hobby. Saya cuba dapatkan link atau contact no kedai berkenaan.

Scale yg mula utk mula adalah 1/72.
Basic tool- cuter, utk memotong part dr sprue.
Gam tamiya atau brand lain yg sesuai.


Mula dgn cuba memasang bahagian2 yg di sediakan didalam kotak.

modal permulaan dalam lingkungan RM100.00.

Naza
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Oct 08, 2009 8:55 pm

dremel, nti aku upload gambar 1:72 F-18F diamond back aku yg dah 80% siap. part yg pening kepala ialah mcm mana nak lekatkan decal pada hook tu. then, macam mana nak joint kan paveway dgn pylon kat wing tu. psal paveway tu aku ambil dpd F-117. saja nak buat kelainan pada hornet tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Oct 08, 2009 9:47 pm

ok upload dulu nti saya bg tips dan gadjet yg paling sesuai. klu boleh ambik gambar decal dan hock tu sekali, sebab kemungkinan besar klu saiz terlalu kecil, cat adalah lebih sesuai dr decal.

Terima Kasih
Naza
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Oct 08, 2009 9:59 pm

@dremel wrote:
ok upload dulu nti saya bg tips dan gadjet yg paling sesuai. klu boleh ambik gambar decal dan hock tu sekali, sebab kemungkinan besar klu saiz terlalu kecil, cat adalah lebih sesuai dr decal.

Terima Kasih
Naza

cat?? nak pakai brush atau masking tape n spray?? aku paling takut nak pakai brush. klau cat, mesti macam hampeh. tangan tak de seni lah dremel.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Oct 10, 2009 11:01 pm

Knife,

Agak susah sangat, hantar je kat Naza Razz
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Oct 20, 2009 12:17 am

kuk, aku nak cuba jugak kembangkan kebolehan KERAS TANGAN aku dgn tunjuk ajar sifu naza.

naza, aku belum senang utk upload gambar F-18 tu. lagipun sekarang ni agak sibuk dgn kerja. nti bila senang aku upload gambar tu.

kuk, kitt yg senang akan aku cuba buat sendiri. tapi kalau yg special tu, dah tentu aku akan minta bantuan sifu kita buatkan utk aku. macam projek CVN-69 aku tu. aku ingat nak cari CVN-74 lah. cuma aku takut naza tak senang lah.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:12 pm

Woish.... hang nak buat CVN 74 pulak ke? Ganas tu. Aku minat jugak, tapi nak bagi naza buat fleet TUDM dulu baru aku nak tumpu model lain. Skang ni dok fikir, kat mana la aku nak letak RF-5 dan F-5 aku tu. Office aku dah sesak dengan hornet, MKM dan Rafale ni Rolling Eyes
Back to top Go down
kadiax_best
Specialist
Specialist


Posts : 184
Join date : 15/09/2009
Age : 34
Location : bt caves, jalan semarak

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:18 pm

letak ja kat umah ajis...hahahahahaahhaha...cvn 74...peh....hebat2
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:21 pm

@kadiax_best wrote:
letak ja kat umah ajis...hahahahahaahhaha...cvn 74...peh....hebat2

kadiax, hang memang betulah member aku. hari tu aku dah bagi tau kat kuk, letak saja RF-5 dia kat rumah aku. tapi dia taknak. hah, sekarang ni hang pun dah sokong aku. geek

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:23 pm

@kadiax_best wrote:
letak ja kat umah ajis...hahahahahaahhaha...cvn 74...peh....hebat2


Rumah ajis pun dah padat. Dia tak main la skala 1:48/32. Dia cuma layan skala yang jambu je tongue
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:24 pm

woi woi woi..... dah bersekutu nampak affraid
Back to top Go down
kadiax_best
Specialist
Specialist


Posts : 184
Join date : 15/09/2009
Age : 34
Location : bt caves, jalan semarak

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:26 pm

aku nak tambah gak perkataan yg blakang tu...tgk2 tu dia ada org dah tolong tambah dah perkataan jam.......... tu bounce
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Oct 21, 2009 12:28 pm

eh eh... korang berdua suka makan buah jambu ke?? kat rumah aku tade pokok jambu pun rabbit

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Oct 22, 2009 11:01 am

Shhhhhh.................. Razz

Jangan kuat sanagat. Kita je yang tau Twisted Evil
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Oct 25, 2009 5:45 pm

boleh x suggest satu kit yang :

-paling simple
-x perlukan kos banyak (untuk permulaan)
-tools yang perlu digunakan
-x perlu kaler (stiker je)

dan.. bila dah siap nampak power Very Happy

kesimpulan saya ialah : how to build aircraft for dummies.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Oct 26, 2009 1:40 pm

admin,

cuba cari kit yang level 1 punya. Selalunya kit tu tak payah cat. Cuma pasang dana pasang stiker je. Revel atau tamiya pun ada kit tu
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Oct 26, 2009 2:59 pm

@kuk wrote:
admin,

cuba cari kit yang level 1 punya. Selalunya kit tu tak payah cat. Cuma pasang dana pasang stiker je. Revel atau tamiya pun ada kit tu

ok nanti aku cari.best2..tq

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
SilentKillerZ
Private First Class
Private First Class


Posts : 111
Join date : 17/09/2009
Age : 42
Location : Lawas

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Nov 04, 2009 5:53 pm

tpi bro semua model2 tu ssah nak dpt dan amat mahal...
Back to top Go down
http://ibanplanter.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Nov 04, 2009 6:47 pm

@SilentKillerZ wrote:
tpi bro semua model2 tu ssah nak dpt dan amat mahal...

sebenarnya, ada range kitt utk beginner sampailah kepada pro modeler. kalau kat kl tu senang sikit utk dicari. ataupun beli melalui internet.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Nov 04, 2009 9:53 pm

trooper_knife wrote:
@SilentKillerZ wrote:
tpi bro semua model2 tu ssah nak dpt dan amat mahal...

sebenarnya, ada range kitt utk beginner sampailah kepada pro modeler. kalau kat kl tu senang sikit utk dicari. ataupun beli melalui internet.

aku nak satu kit yang murah,cepat siap,x payah kaler dan sesuai utk org bz mcm aku ni. tapi bila dah siap nampak org pro punya handcraft. Very Happy

tlg suggest satu.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Nov 28, 2009 3:27 pm

Special Project



1. kit ni aku beli kat HLJ
2. dah lama ada kat dlm simpanan, baru hari ni tergerak hat nak start balik senaman tangan.
3. aku pilih kit ni pasal tak banyak part n agak senang utk dipasang. hohoho...
4. paint pun senang kira pasal 1 scheme saja.
5. harap2, boleh siapkan dalam tempoh terdekat ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Nov 28, 2009 4:37 pm

Ni yang dah ke brapa ni, Knife?
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Nov 28, 2009 7:11 pm

@Akmal3110 wrote:
Ni yang dah ke brapa ni, Knife?

dah tak ingat akmal. dulu kira jugak. ada yg masih disimpan n ada yg dah dijual kat orang. hadiah kat anak sedara pun ada jugak. Laughing

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Today at 11:58 pm

Back to top Go down
 
Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 9Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: