FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jun 29, 2010 1:51 am

Sifu, Gam ABS?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jun 29, 2010 9:20 am

Mej(B) wrote:
Sifu, Gam ABS?

I'm no sifu lah Major... hehehe... Yup, terima kasih kerana ingatkan brand dia... terlupa. Gam ABS yang boleh didapati di Miniature Hobby so far paling bagus tapi ia terlalu cepat evaporate jadi perlu pantas ketika aplikasi.
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jun 29, 2010 1:29 pm

Dimana boleh saya dptkan pla-plate size yg halus dr 1mm ni? Brapa harga nya? Mr Low ade jual tak?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jun 29, 2010 11:46 pm

rasanya ada, sekeping rm10 agaknya...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 12:04 am

Filler/putty jenis ape yg Druid_99 guna utk tutup sebarang 'gap' pada pla-plate?
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 12:14 am

Menarik jugak kalau Druid_99 dpt buat workshop, saya nak join Smile . Byk soalan nak tanya ttg pla-plates ni.
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 1:53 am

@Haniff wrote:
Filler/putty jenis ape yg Druid_99 guna utk tutup sebarang 'gap' pada pla-plate?

Untuk gap yang ada pada pla-plate, bahan paling efektif untuk menutup gap adalah dengan menggunakan bondite ataupun sebarang jenis modelling putty. Saya gunakan Squadron Green Putty dan bondite dalam build ini.
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 9:56 am

guna bondite pon blee...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 10:57 am

owh....tak penah try lagi bondite ni, Bondite epoxy putty ke? klik gambar Bondite

Murah gak ye, kalau putty tamiya dah RM12, tapi bukan jenis epoxy. Boleh buat macam2 bentuk kalau pakai epoxy putty kan?
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Wed Jun 30, 2010 3:43 pm

@Haniff wrote:
owh....tak penah try lagi bondite ni, Bondite epoxy putty ke? klik gambar Bondite

Murah gak ye, kalau putty tamiya dah RM12, tapi bukan jenis epoxy. Boleh buat macam2 bentuk kalau pakai epoxy putty kan?

Betul, Bondite Epoxy Putty boleh digunakan. Boleh buat macam-macam bentuk dan boleh dilicinkan guna air untuk permukaan yang smooth tapi jangan try nak smoothkan masa bondite tu dah keras, takde gunanya.. Very Happy
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Thu Jul 01, 2010 3:41 am

dh lama x tengok wip ni...menarik...kena sambung niat ko nak buat 1/35 tu plak Im.....btw...ko dh finishkan ke ferret ni...mybe aku termiss....
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Thu Jul 01, 2010 11:17 am

@dremel wrote:
dh lama x tengok wip ni...menarik...kena sambung niat ko nak buat 1/35 tu plak Im.....btw...ko dh finishkan ke ferret ni...mybe aku termiss....

Ferret ni dah settle dah bro, cuma marking tak tampal lagi sebab nak paint camo. Scale memang 1/35 dah ni... hhehehe..
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Thu Jul 01, 2010 2:09 pm

Gambar...gambar... Laughing
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Thu Jul 01, 2010 4:48 pm

Okeh, sambungan detailing pada H2KSC. Kepada yang tunggu progress tu, mintak maaf sebab kena attend workshop dua hari berturut-turut jadi tak sempat nak tunjukkan progress...

Detailing works...

Setelah hatch disiapkan, penambahan detail pada hatch diteruskan dengan membuat lubang intipan (rasanyalah) pada semua hatch. Square plastic strip dengan ketebalan 2mm dipotong sepanjang 2mm dan dipotong separuh untuk mendapatkan tiga sisi yang akan menjadi platform bagi lubang intip. Ia kemudiannya ditampal pada tempatnya.




Dengan menggunakan plastik dengan ketebalan 0.25mm, ianya dipotong menjadi beberapa bahagian dan disambung untuk membuat lubang intip.




Setelah siap, tiba masanya untuk membuat rivet pada badan H2KSC ini. Rod plastik dipotong dan dilekatkan pada badan kenderaan. Panjangnya akan dikurangkan dengan menggunakan kertas pasir selepas ini.




Bersambung selepas ini... hehehe

Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Thu Jul 01, 2010 5:09 pm

Sambung lagi...

Setelah bahagian badan disiapkan, tumpuan diberikan kepada penambahan detail pada turret pula.

Lubang cangkuk pada turret (rasanya) dibuat dengan menggunakan klip kertas yang dibengkokkan. Turret digerudi bagi menempatkan klip kertas yang telah dibengkokkan tersebut.


Dengan menggunakan rod plastik dan plastic sheet, detail ditambah pada bahagian atas turret.




Untuk menambah detail pada turret, brass tube dipotong mengikut saiz untuk menyerupai FN Mag. Janji ada rupa lah... hehehe





Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Sun Jul 04, 2010 12:15 pm

druid, welcome to the forum & ko telah membakar dengan berjaya...hahahaha respek ko nye scratch build...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Sun Jul 04, 2010 12:39 pm


Bravo Druid, musim2 hujan ni kasi bakar kaw kaw lagi...salute!
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Mon Jul 05, 2010 4:53 pm

Thanks guys...

Sambungan proses lagi.. hehehe

Exhaust dibuat dengan menggunakan tiub plastik. Exhaust cover dibuat dengan menggunakan plastik sheet dengan ketebalan 0.4mm. Lubang dipotong dan diletakkan jaring sebelum dilekatkan ke chasis.





Setelah selesai, tiub alluminium dipotong untuk dijadikan lubang exhaust. Susunan exhaust agak tidak teratur tapi ia tidak akan diubah, takut nanti lain jadinya.


Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Mon Jul 05, 2010 5:18 pm

mantap druid...terbaik..tak sabar aku nak tgk yg dah siap 100%.
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 12:55 pm

Sambung lagi H2KSC punya pembinaan...

Dalam pada nak siapkan kereta peninjau ni, ada masalah sikit untuk mendapatkan bahan yang betul untuk replicate engsel pada semua bukaan. Jika menggunakan kepingan plastik, ianya terlalu nipis, jika menggunakan "Bare Metal Foil", ia terlalu nipis... Masalah dapat diselesaikan dengan menggunakan alluminium sheet yang digunakan untuk menampal bocor pada periuk (kat pasar malam ada jual). Ketebalan yang cukup untuk replicate engsel2 tersebut.


Alluminium sheet tersebut juga diletakkan pada turret untuk menampakkan rupa FN Mag...


Ia juga digunakan sebagai engsel pada storage box disekeliling kereta peninjau ni...



Tapak bagi antenna juga ditambah dengan menggunakan plastik dengan ketebalan 2mm.


Tiub plastik digunakan untuk membuat ventilation fan pada turret.



Setelah semuanya lengkap, tiba masa untuk menambahkan detail pada smoke grenade launcher. Dari rujukan yang ada, terdapat railing pada kedua-dua bahagian smoke grenade discharger tersebut. Ianya dibuat dengan menggunakan wayar dengan ketebalan yang agak tepat. Wayar tersebut dipotong dan dibentukkan sebelum di gam pada platform.





Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 1:19 pm

Sambung lagi...

Penahan bagi turret hatch dibina dengan menggunakan plastik dan juga kepala pin.


Penambahan detail pada bahagian hadapan. Rasanya benda ni penyangkut bagi alatan kot...


Detail pada bahagian belakang juga ditambah dengan menggunakan rod plastik paling kecil. Lampu untuk nombor plate belakang dibina menggunakan rod plastik yang besar sedikit.


Ventilation fan dibina semula untuk mendapatkan saiz yang lebih realistik.


Tayar spare di"cast" dengan menggunakan resin dan detail ditambah pada hub.


Detail pada bahagian belakang turret juga telah ditambah.


Test fitting untuk melihat secara keseluruhan model kereta peninjau ini. Hampir siap dah... Very Happy





Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 1:24 pm

Wah kali ni "novel"siap lah kot.... Cast tayar tu pakai resin apa? Beli kat Multifilla?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 1:33 pm

Ini adalah gambar tayar yang telah di"cast"menggunakan resin. Tak berapa cantik mold dia tapi, bolehlah... Smile



Lampu telah dibuat menggunakan tiub plastik dan juga Bondite. Ia telah dibentuk dengan menggunakan kertas pasir dan kikir. Tapak lampu adalah menggunakan klip kertas yang dipotong mengikut panjang yang diperlukan.




Plastik dengan ketebalan 2mm digunakan untuk membuat lampu isyarat pada kedua-dua belah bahagian.





Detail juga ditambah pada bahagian belakang turret.


Gambar keseluruhan H2KSC
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 1:43 pm

Mej(B) wrote:
Wah kali ni "novel"siap lah kot.... Cast tayar tu pakai resin apa? Beli kat Multifilla?

Novel yang ni dah siap lah Major... dah siap display masa 50th Merdeka masa tu... and siap jumpa dengan one of the owner of the real Ferret Scout Car (Tim Fleming rasanya nama dia).

Yup, resin tu beli kat Multifilla... Very Happy
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Tue Jul 06, 2010 1:49 pm

Ni kira siaran ulangan le? huhuhuhu

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000   Today at 2:42 am

Back to top Go down
 
Scratchbuild project: Ferret Scout Car a.k.a Harimau 2000
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: