FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:02 pm

salam sumer...

ni ade lagi pertanyaan...

huhuu...
kalau kit de lobang2 yang x sepatotnye..selain gune putty,boleh ke guna "simen putih" yang wat tampal cornish 2 untuk menampal lubang?



Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:06 pm

tak boleh... guna bondite atau putty kereta kalau plastic putty xde

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:17 pm

terima kasih tuan 4 tips..

lagi 1...
macammana cara nak lekatkan cft dengan body ?
saya try2,macam x lekat ngan body...
ade sikit2 gap..
lagi2 cft sebelah kanan...

Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:35 pm

ngko gune gam apa ni?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:38 pm

tamiya cement yang tutup kaler oren 2...
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:40 pm

Gam, pas tu ikat dgn getah ke, selotap ke, atau pegang sampai pengsan.... hahahahaha

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:43 pm

akan dicube taktik pertama dan ke-2 tu...
huhuhuuu

lagi soalan...
macamana nak ilangkan kesan gam?
boleh ke kite gosok je terus pakai kertas pasir halus?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:46 pm

taktik ketiga x nak cuba? OK jugak tu... Kalao wa, wa gam CFT dulu kat badan, pas tu baru pasang kepak dia. Lagi senang nak handle

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:48 pm

@tomcat tiram wrote:
akan dicube taktik pertama dan ke-2 tu...
huhuhuuu

lagi soalan...
macamana nak ilangkan kesan gam?
boleh ke kite gosok je terus pakai kertas pasir halus?

Bila dah kering betul gam tu, gosok dgn kertas pasir grit 1000 dgn lalukan ayaq

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 27, 2010 5:55 pm

Mej(B) wrote:
taktik ketiga x nak cuba? OK jugak tu... Kalao wa, wa gam CFT dulu kat badan, pas tu baru pasang kepak dia. Lagi senang nak handle

taktik ketiga dah cube tadi MejB...tapi x lekat2 gak...lagi2 cft bahagian kanan 2..hampess x lekat2...yang kiri 2 dengar kate sikit...tapi terpaksa cabut coz x cam nak tertanggal gak pas pegang lame2...
huhuhuuu

kepak 2 dah terpasang dulu-(gara2 terikut manual la ni)..x habis pikir aritu mase nak pasang kepak..



Mej(B) wrote:
@tomcat tiram wrote:
akan dicube taktik pertama dan ke-2 tu...
huhuhuuu

lagi soalan...
macamana nak ilangkan kesan gam?
boleh ke kite gosok je terus pakai kertas pasir halus?

Bila dah kering betul gam tu, gosok dgn kertas pasir grit 1000 dgn lalukan ayaq

ok..roger MejB...
nanti nengok balik kertas pasir saya grit bape..
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 30, 2010 9:36 pm


Sifu...mau tanya laa..itu camouflage sheet yg ada jual kat kedai hobby
tu untk apa? macam untuk uniform je? macam mana nak gunakan tu..
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Aug 26, 2010 12:26 pm

Mej(B) wrote:
@wufi wrote:

mejarb
boleh ke gunakan thinner industrial yg di jual seperti botol cuka tu?

Untuk ape? Basoh brus? Boleh saja.

Untuk mengecat? Jahanam plastik sbb dia makan

Mmg betul Mejar, sy penah kena mmmg cair sy punyer tank...
Ms 2 lack experience, mostly sy wat trail n error... huhuhu
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Aug 26, 2010 12:33 pm

@von wrote:

Sifu...mau tanya laa..itu camouflage sheet yg ada jual kat kedai hobby
tu untk apa? macam untuk uniform je? macam mana nak gunakan tu..

rasa nyer tu tok uniform, kalo tok tank kena carik kat luar la... penah jumpa kat ebay...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Sep 01, 2010 10:16 pm

@yaminz wrote:
@von wrote:

Sifu...mau tanya laa..itu camouflage sheet yg ada jual kat kedai hobby
tu untk apa? macam untuk uniform je? macam mana nak gunakan tu..

rasa nyer tu tok uniform, kalo tok tank kena carik kat luar la... penah jumpa kat ebay...

macam mana nak gunakan camou sheet tu untuk uniform?
Sheet ni khas untuk figure 1:35 ke?
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Sep 03, 2010 9:33 am

@von wrote:
@yaminz wrote:
@von wrote:

Sifu...mau tanya laa..itu camouflage sheet yg ada jual kat kedai hobby
tu untk apa? macam untuk uniform je? macam mana nak gunakan tu..

rasa nyer tu tok uniform, kalo tok tank kena carik kat luar la... penah jumpa kat ebay...

macam mana nak gunakan camou sheet tu untuk uniform?
Sheet ni khas untuk figure 1:35 ke?

Kalo ikut ia nyer info mmg tok figure 1/35...

Tak pasti la bro camne nak guna, masih baru rasa nyer koz check google xda lak cara2 nak guna... huhuhu

Nanti la sy cuba dulu bro...
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Sep 07, 2010 8:29 pm

salam semua.....sebetulnya saya pon x pernh guna camou sheet ni....so saya x boleh nak komen apa2.......terima kasih kerana berkongsi.....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Sep 08, 2010 4:22 am

kebanyakkan decals sejak tahun 80an, jadi decals camnih agak liat utk pisahkan.. apakah tips2 yg paling berkesan utk seperate decal?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Sep 11, 2010 5:13 pm

cuba rendam dlm air suam.....lama sikit lah....
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Sep 11, 2010 5:13 pm

cuba rendam dlm air suam.....lama sikit lah....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Sep 11, 2010 9:25 pm

tq dremel, amat berkesan sekali.. tetiba menjadi apabila lebihan ais atas meja terkena dgn decals... rupa2nya mmg betol lah tuu..

mengenai cat pula, sekiranya kita tempah dari kedai cat, dan gunakan ia sebagai gantian warna utk scalemodel.. adakah ada kesan sampingan lain?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
shafique
Civilian
Civilian


Posts : 25
Join date : 07/09/2010
Age : 32
Location : Behind Enemy Line

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Sep 12, 2010 9:40 am

Wooh! Kalo minat model military nie besh gak cnie leh berbincang. Tapi haku layan gundam jer. Huk3. Model military tak sampai lvl lgl.
Back to top Go down
http://bicarahati.com
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Sep 15, 2010 3:02 am

@wufi wrote:
tq dremel, amat berkesan sekali.. tetiba menjadi apabila lebihan ais atas meja terkena dgn decals... rupa2nya mmg betol lah tuu..

mengenai cat pula, sekiranya kita tempah dari kedai cat, dan gunakan ia sebagai gantian warna utk scalemodel.. adakah ada kesan sampingan lain?



u r welkam wufi......decals lama nih ade 1 lagi penyakit.....filmnya yg dh terlalu lama dan dh terlampau kering.....bila rendam memang x susah sgt nak di pisahkan.....tp akan retak dan kekadang hancur terus.....untk mengatasi mslh ni....bila kita dh nmpak decals tu terlampau kuning....kita sapukan sikit closs cote diatas permukaan decals tu.....guna brush pon xpa...dan barulah rendam.....my 2 cents....

psl cat tu....kesan sampinganya ada...seperti cat tida benar2 lekat pada plastik.....nmpak ok....cumanya klu kita buat masking...cat akan tertangal apabila kita remove masking tape....jika chemical yg digunakan terlalu kuat....boleh nmpak efek kasar di permukaan plastik/model yg kita cat....tu antara efek2 yg pernh saya jumpa....apapon jgn takut nak buat R&D......

Naza aka Dremel
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Sep 15, 2010 11:26 pm

tq dremel atas nasihat, mengenai decals tu mmg agak sukar bila dah terlampau berzaman.. oh ya, apakah itu closs cote?

mengenai r&d cat telah buat dibuat, mmg betol apabila baut masking, cat2 tersebut akan tertanggal juga..begitu juga cat permukaan yg agak kasar.. hmm.. appaon still proses r&d dan pemeblajaran dlm arena ini.. tq dremel..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Sep 16, 2010 12:46 am

typolah wufi...maaf...gloss cote, boleh juga guna clear cote......nama je lain2 mengikut jenama....mende lebih kurang....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Sep 16, 2010 10:50 am

oh.. ok dremel.. tq2..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Today at 2:42 am

Back to top Go down
 
Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: