FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Nov 28, 2009 11:18 pm

tensennn.... MQ-1 aku tercongget ni!! body dah gam. dlm instruction takde cakap kena letak pemberat kat bahagian depan aircraft. aku pun silap jugak. tak test dulu. naza or anybody, please give your idea n advise how to solve it..

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Nov 29, 2009 12:47 am

OIC.....serius masaalah anak nih....hahahah
susah sikitlah tp masih boleh...

1-buat base utk model ni...mcm simple dio....buatlah mcm tamac guna and paper ker....pas tu lekat terus tayar tu kat base...

2-Cari clear sprue yg utk clear part tu....cari yg cantik da tak besar mana n jadikan stand utk topang ekornyer tu....tp bukan cara yg terbaiklah....

3- yg ni agak trill n kene ade skill...hahaha
tebuk lubang kat bawah nose tu....beli timah yg gulung kat hardware,,,kat sg.buloh ni ade....potong kecik2 n masukan dlm tu...lepas tu pancutkan super glue sikit kat dlm tu....ac ni xder canopy kan?...so cara ni boleh guna...yg ada canopy x boleh...nti canopy hang kene keputihan Laughing
lepasmtu lubang tu tutup semula gunakan bondite...and 3 stage sanding mcm biasa....

pilihlah yg mana satu...selamat mencuba..
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Nov 29, 2009 3:04 am

tq sifu. rasanya idea yg 1st n last tu akan dipertimbangkan. kalau nak buat custom made stand, nak pakai bahan apa ye? biasanya aku punya aircraft yg ada stand hanyalah diecast saja.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Nov 29, 2009 11:39 am

lawat link works in progress ni...cara buat stand...

http://z12.invisionfree.com/ScaleModelsMalaysia/index.php?showtopic=2566&hl=

btw....bnyk bahan lain yg boleh guna...
copper rod -base boleh guna cara yg sama cuma stand guna copper rod, hardware boeh dapat, clear rod pon ade tp kene cari kat suplier plastiklah or kedai yg jual barang art....yg saya tau multifilla, balakong.


Naza aka Dremel
www.freewebs.com/nazamodelart
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sun Nov 29, 2009 6:35 pm

tq naza. nanti aku fikirkan macam mana nak buat.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Dec 21, 2009 11:12 pm

THE WIDER VIEW: Three years in the making, it's every boy's dream... the ultimate home-made model aeroplane (and it actually works)

By JASON LEWIS, MAIL ON SUNDAY SECURITY EDITOR

It's every schoolboy's dream - from the tiny rows of ammunition to the miniature cockpit canopy gracing this stunning model aircraft.
It is an exact replica of a P-51D Mustang which was America's primary long-range fighter plane during the Second World War. And it was made by a retired dentist who used some of his instruments to create it.

Built on a 1/16 scale, every part is fully functional, linked by an intricate series of minuscule chains, cables and hinges.

Dream machine: The P-51D Mustang took Young C Park, a retired Honolulu dentist, an incredible 6,000 hours to construct
The undercarriage retracts and the controls work, although the levers are so small they have to be operated with a pair of tweezers. Young C Park, from Honolulu, took three years and 6,000 hours to complete the model. Cut away on the left side to show the internal workings, all the sections were machined from common aluminium roof flashing. The metal is annealed to the proper softness, making it easier to form and carve.
Mr Park, 77, used more than 50ft of aluminium, reforming and shaping it on a lathe until he was happy with the result. The metal was usually moulded over a wooden support, but for the large area of the skin behind the cockpit he used the ball of his foot to get the correct shape.

Firepower: Ammunition belts inside the left wing. Each tiny round is made of three individual parts

According to Mr Park, working with aluminium is not so different from dental work using gold. Both can be annealed, work-hardened, burnished and made malleable. He also used his dental tools to drill parts of the fuselage and make indentations in the surface of the wing.
The aircraft is 25in long, 10in high and has a wingspan of 27in. It is now on display at the Joe Martin Foundation Craftsmanship Museum in Vista, California.

Idea takes off: Side view of the 1/16-scale Mustang's engine, a U.S.-built version of the famous Rolls-Royce Merlin
Mr Park's fascination with fighter planes began as a teenager after he discovered a Second World War aircraft scrapyard and grew when he served as a young man in the Korean War in 1952.
Of the Mustang, he says: 'It is the most beautiful of all the Second World War fighters.'
It served as a bomber escort and reconnaissance aircraft and by the end of the war had destroyed 4,950 enemy aircraft, more than any other type of US







http://www.dailymail.co.uk/news/article-1237180/THE-WIDER-VIEW-Three-years-making-boys-dream--ultimate-home-model-aeroplane.html#ixzz0aIXh4uH1

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Dec 22, 2009 11:54 am

sifu naza, kena challenge ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Dec 22, 2009 4:03 pm

Sifu Naza, Apa lagi tu..... Sahutlah cabaran dari kami Twisted Evil
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Macam maner nak buang kesan plastic cement pada model   Wed Dec 30, 2009 3:41 pm

Askum,

Sya org baru dlm forum nie..so sorry laaa klu x pndi nak expert lagi

Saye pengemar mengumpul model berskala nie

Mcm2 jenis saye kumpul dari jet,helikopter,tank sampai Gundam pun saye kumpul

Saye slalu ada problem bila assemble model nie..kesan plastic cement kat model tue..
Mcm maner nak ilang kan yer..
Saye merayu meminta bantuan senior2 sume..
Back to top Go down
yastross
Civilian
Civilian


Posts : 32
Join date : 31/12/2009
Age : 43
Location : Klang

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jan 01, 2010 1:39 am

Kne tgu Dremel/Naza nih...
Back to top Go down
http://yastro.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jan 01, 2010 2:03 am

buat masa ni dia sedang sibut utk siapkan beberapa projek disamping agak sibuk menjaga ibu beliau yg tidak sihat tu. bab ada kesan glue tu, mungkin syark kena sanding surface yg defect tu. tapi nak sanding pun ada teknik dia. pas tu, silap-silap kena buat panel line tu balik. bab teknik-teknik ni, setakat ni yg aku tahu, modeler kat dalam forum ni adalah dremel saja yg layak utk bagi tips. aku pun bukan pro modeler. lebih kpd collector.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
yastross
Civilian
Civilian


Posts : 32
Join date : 31/12/2009
Age : 43
Location : Klang

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jan 01, 2010 2:11 am

syark wrote:
Askum,

Sya org baru dlm forum nie..so sorry laaa klu x pndi nak expert lagi

Saye pengemar mengumpul model berskala nie

Mcm2 jenis saye kumpul dari jet,helikopter,tank sampai Gundam pun saye kumpul

Saye slalu ada problem bila assemble model nie..kesan plastic cement kat model tue..
Mcm maner nak ilang kan yer..
Saye merayu meminta bantuan senior2 sume..


Aku sebenarnya ade rasa nk membantu tp takut salah la plak...akceli aku x de kumpul model2 skala nih wlaupn minat..
(sbb minat byk..hehehe)
Untuk hilangkan kesan plastic cement tu sedara boleh le cuba cari
(x tau le berkesan ke idak) silikon off/solvent yg ade dijual kt kedai cat keta. gunakan kain bersih dansapu tuk mencucinye.slamat mencuba.

#kalau x konfiden tgu cikgu naza le jawabnyee.. Laughing
Back to top Go down
http://yastro.blogspot.com/
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Jan 02, 2010 12:06 am

Yeke apa pun tq bro sumeeeeeeeeeee
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Jan 07, 2010 3:09 am

salam sahabat semua,

maaf memang saya lama tak masuk mana2 forum, dan angaplah saya sedang bercuti dr membuat sebarang posting sebelum ni...fokus saya sedikit hilang....cuma banyak merapu di facebook shj....hahaha

apepon terima kasih kpd semua kawan2 yg menyokong dan memberi semangat kpd saya utk menempuh semua ni....terima kasih....

adesssss....psl model mustang yg dibina oleh uncle yong tu saya dh temgok ada kawan hantar melalui email...samelah juga bunyi ayat nya...ada berani nak buat camtu....apepon....tengok pada usia org tua u, bekas doctor gigi, yg biasa dgn keje2 zero defect....mesin yg beliau gunakan....duit pon dh tak tau nak guna nak buat apa....itulah jadinya...bg saya tak mustahil kita boleh buat mcm tu....x dpt serupa...hampir pon xkan tak boleh....tp tunggulah saya dh kaya, ada equipment cam beliau, umur pon cam beliau....experience pon dh byk...hahahha....saya percaya beliau pon tak terus boleh buat keje2 yg menakjubkan mcm tu....semuanya mesti ada tingkat tangga utk mencapai hasil keje yg mcm tu....

enway...jawab solan plak....

syark-kesan gluae pada plastik tu....tambahan kita guna extra thin cement, super glue or sebagainya adalah biasa....tak bnyk sikit mesti ada....tu psl kita kena biasakan utk mengecat model2 tu, tu salah 1cara utk mengompomkan kesan glue tu hilang.....utk kesan degil yg ada texture...gosoksikit dgn kertas pasir....dan cat;)

cadangan yastross tu pon betul...tp klu boleh cuba kat plastik model tu dulu....takut solvent tu makan plastik or bila kita sapu atas [plastik ianya akan meningalkan kesan. klu xda...kita boleh guna.

Terima Kasih
Naza aka Dremel
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Thu Jan 07, 2010 3:32 am

@dremel wrote:
salam sahabat semua,

maaf memang saya lama tak masuk mana2 forum, dan angaplah saya sedang bercuti dr membuat sebarang posting sebelum ni...fokus saya sedikit hilang....cuma banyak merapu di facebook shj....hahaha

apepon terima kasih kpd semua kawan2 yg menyokong dan memberi semangat kpd saya utk menempuh semua ni....terima kasih....

adesssss....psl model mustang yg dibina oleh uncle yong tu saya dh temgok ada kawan hantar melalui email...samelah juga bunyi ayat nya...ada berani nak buat camtu....apepon....tengok pada usia org tua u, bekas doctor gigi, yg biasa dgn keje2 zero defect....mesin yg beliau gunakan....duit pon dh tak tau nak guna nak buat apa....itulah jadinya...bg saya tak mustahil kita boleh buat mcm tu....x dpt serupa...hampir pon xkan tak boleh....tp tunggulah saya dh kaya, ada equipment cam beliau, umur pon cam beliau....experience pon dh byk...hahahha....saya percaya beliau pon tak terus boleh buat keje2 yg menakjubkan mcm tu....semuanya mesti ada tingkat tangga utk mencapai hasil keje yg mcm tu....l

Cayalah naza dah keluar dari bertapa. Jenuh aku pancing, at last ikan sudah makan itu umpan. Naza, we will always support u. Lagi pun pasal cabaran utk challange uncle yong tu, aku konfiden memang hang boleh buat punya. Just a matter of time.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Mar 02, 2010 8:42 am

on off gak ni knife....baru lepas seksa hantar kerja2 kuk.....ni tengh reg.photobucket semula nih....tahniah ke atas kejayaan home of brave.....

Naza aka Dremel
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Mar 02, 2010 1:15 pm

Sifu yg ditunggu2 telah kembali......
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Mar 02, 2010 1:42 pm

@von wrote:
Sifu yg ditunggu2 telah kembali......

setelah lama bertapa di sungai buloh....hahaha
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Mar 02, 2010 4:27 pm

tengkiuuuu....xdenyer sifulah....camtu je peningnyer saya nih....aha
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 1:17 pm

Salam Dremel,
Nak tanya sikit, saya 1st time beli untuk diorama "Ruined City Building" scale 1:35 dari Miniart.
Ingatkan macam Italery 1:72 scale...terus fix camtu je...
Yg ni saya tgk nak kena potong bagai, nampak mcm plastic lembut tapi cuba potong pakai
gunting, pisau....problem lah...ada tips macamana?
Tks
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 2:01 pm

salam von...

plastik tu macam liat sikit kan?....tu vinyl type....selalunya saya gunakan nt cutter.....normal balde tu....selalu gunakan blade yg baru....

selamat mencuba....

Naza aka Dremel
www.freewebs.com/nazamodelart
Add my Facebook- naza2craftusiast@gmail.com
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 2:50 pm

pergh... lama betul master syifu bertapa. bru hari ni dengar cerita. Smile

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 6:40 pm

ader....bukan betapa....buat keje knife....,mencari sesuap nasik....hahaha

insyaallah dlm minggu ni akan upload beberape pic kat sini....yg dh siap tu...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 11:12 pm

@dremel wrote:
salam von...

plastik tu macam liat sikit kan?....tu vinyl type....selalunya saya gunakan nt cutter.....normal balde tu....selalu gunakan blade yg baru....

selamat mencuba....

Naza aka Dremel
www.freewebs.com/nazamodelart
Add my Facebook- naza2craftusiast@gmail.com

Memang liat plastik tu..terperanjat jugak tgk content camtu, biasa tgk dah siap..
looks real...cantek je...pening kepala tgk..tp takpe, kita cuba..tks mate
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Mar 31, 2010 11:19 pm

ok...u r welkam....skrg figures painter ramai gak ckp miniart punya detailing lg cantik...berbanding dragon brand....tengok ape subjeklah...

Naza aka Dremel
www.freewebs.com/nazamodelart
Add my Facebook- naza2craftusiast@gmail.com
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Today at 6:08 am

Back to top Go down
 
Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: