FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed May 19, 2010 2:32 pm

adehhhh hampeh betul korang.....mmg sengaja nak tambah hidrogen dlm fuel cell bahan bakar betul....

uuuhhhhh tahan menahan tertahan menahan dan pertahankan diri dengan serangan korang suma nie....tinggal 6 hari lagi nie
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed May 19, 2010 2:39 pm

Mana boleh tahan ko tahan kurtz... agak2 xleh tu bersiap sedialah. WELCOME TO THE DARK SIDE....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed May 19, 2010 2:55 pm

Mej(B) wrote:
TK, wa Charge bateri boleh le lol!

Hentam saja mejarB. Tapi rasanya hp mejarB tu bukan problem bateri tak boleh charge. Tapi area tu punya signal tak bagus. Apa kata mejar guna antena yang pasang dekat landrover command post tu kat atas bumbung rumah mejarB. Lepas tu sambung dengan hp mejarB tu. Sure canteeekk punya. Hehehe...

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed May 19, 2010 4:08 pm

Syissshhh.... jgn habaq kat org lain TK... Laughing Tengah buat SIGINT ni tu yg pasang aerial kat Land Rover...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed May 19, 2010 7:01 pm

hahahaha setakat tactical mind warfare nie boleh lawan lagi....mmg masih lagi tahan sabar dan serangan para ahli....dan satu lagi not yet the dark side, I musn't
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jun 28, 2010 1:44 am

Saya nak tanya ttg airbrush set, boleh tlg 'recommend brand' ape yg baik? Brape harga set?

Ramai org kata airbrush set lebih menjimatkn, boleh sesape 'clarify'?

Terima kasih
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jun 28, 2010 2:04 am

salam haniff,
airbrush ada mcm2 brand.....yg kira branded mcm badger, olympus.....n beberape brand lagik....

saya sendiri sejak 12 thn dulu suka guna brand taiwan mcm siki, sparmax....
alasan- part yg senang di beli...n available....
harga lebih kurang rm 300 or kurang....sebab lama x cek harga.....boleh dibeli i venus art petaling street....parts juga di sana....

memang menjimatkan ...kpd sesiapa guna spray can yg branded mcm tamiya n gunze....kosnya agak mahal....10 can dh bersamaan dgn 1 airbrush....
bila kita gunakan airbrush ...boleh guna cat yg di beli di hobby shop...seperti tamiya, gunze, humbrol yg availablekat sini....harga kurang dr rm10....kecuali tamiya.....

guna spray can...patern, teknik x dapat di xpose dgn luas...tetapi airbrush kita boleh belajarn apply calor dgn pelbagai teknik....termasuk efek or weathering....

spray can ada limited choice kaler jer...tp klu guna airbrush.....pilihan kaler yg kita boleh guna sgt luar n bnyk.....

di harap maklumat di atas membantu...jika ade apa2 yg kurang boleh tanya dan saya akan cuba menhawab....

Terima kasih
Dremel
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jun 28, 2010 9:01 pm

Terima kasih Dremel kerana memberi penjelasan ttg airbrush set.

Saya terjumpa ade org nak jual airbrush set: klik sini

Yg ni ok tak?
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jun 28, 2010 10:05 pm

Aztek brand yg bagus haniff...boleh tanya owner yg tu single or double action....klu car builder amat sesuai pakai aztek ni....tp bg yg buat aircraft tanks...n bnyk buat camouflage....yg paling sesuai airbrush yg double action....
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jun 28, 2010 10:55 pm

Hamiff. Cuba nengok SINI

Pilih basic double action airbrush 0.3mm

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jun 29, 2010 12:29 am

Airbrush set ade brape bahagian utama? Compressor dan handpiece?

Brape byk handpiece yg perlu kite ade?
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jun 29, 2010 12:36 am

yg bhgian 'nozzle' tu boleh tukar ke 0.2mm atau 0.5mm tak? Atau kene beli satu set 'handpiece' berasingan kalau nak guna 0.2mm atau 0.5mm?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jun 29, 2010 12:40 am

satu aje cukup... 0.3mm. Xleh tukar2 sbb lubang dlm handpiece x sama saiz... Compressor beli yg ade tangki sbb kalau direct, dia cepat panas... Yng ade tangki, dia ade auto stop switch

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 10:48 am

Terima kasih Mej(B). Kalau saya beli mana2 brand compressor yg ade tangki, ia 'compatible' tak dgn model handpiece brand lain? Nak kene beli model yg sama jugak ke dgn handpiece?

Dremel, 'maintenance airbrush' yg dr Taiwan ni kerap tak? Camne dgn kos 'maintenance'? Ape 'parts' yg selalu 'fail or wear out'?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 1:09 pm

yang penting air hose connector mesti compatible punye.... Handpiece dn compressor tak kisah ape brand. Wa pun gune taiwan punye Airbrush. Janji paint boleh keluar cantik kira OK dh pada wa....

Maintenance? Xde pun. Jangan jatuh sudah sbb takut needle/nozzle assembly bengkok... itu aje. Dan ingat jangan biarkan cat lama kering dlm handpiece. Jenuh nanti nak "cuci"

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 1:21 pm

Mej(B) pon beli kat Petaling Street jugak ke same dgn Dremel? Kalau camtu elok juga saya pegi melawat kedai yg Dremel sebutkan (i venus art ).

Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 1:25 pm

Yup... Handpiece yg wa pakai ni pun dh dekat 8 tahun umur dia.... hehehehe

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 1:29 pm

wahhh dahsyat betul dah 8thn ye, sure pejam mata je spray airbrush ni Cool
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 1:38 pm

Saya nak tanya soalan ttg...
Panel lining:
Mlm semalam saya cuba berlatih buat panel lining pd bekas plastik aiskrim. Susah sungguh! Selalu tak pegi lurus, kekadang terkeluar skit dari longkang/line, habis calar surface. Camne nak remove calar ni ye? tension...

Mej(B) cadangkan guna jarum tumpul, mlm ni sy akan cuba lak cara ni, tapi rasa cam susah je nak pegang jarum, takut lagi senang tersasar dr longkang ...hehe..
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jun 30, 2010 2:19 pm

gune dymo tape sbg pembaris.... hehehehehe

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jul 05, 2010 9:30 pm

Saya dah cuba Dymo tape beberapa hari lepas utk buat scribing. Kekadang tape tu tergerak skit, jadi nak kene pegang tape tu sekali, tapi mmg lebih mudah drp pakai pembaris. Lepas tu saya 'putty' balik bhgian yg tersilap guris.

Ade sesiape pernah guna metal scribing template utk buat scribing? Berbaloi tak beli?
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jul 05, 2010 9:38 pm

scribbing x perlu tekan kuat2.... buat berkali2. Scribbing templaye amat penting mcm saya buat Su-30MKM. Semua panel line di buat balik pada "add-on dgn bondite...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jul 05, 2010 9:55 pm

Terima kasih Mej(B). Cakap pasal Bondite, penah pakai brand ni tak?

http://www.selleys.com.au/Selleys-KneadIt-Multipurpose/default.aspx

Harganya RM13.
Bondite lagi murah ke?

Saya ade beberape soalan ttg Bondite ni:
1.Camna nak bentukkan bondite?
2.Bondite hanya boleh dibentuk bile masih lembut kan?
3.Kalau pakai jari, pasti ade kesan cap jari, tapi ia boleh dibuang guna kertas pasir je kan? 4.Brape lama ia boleh dibentuk sebelum ia mengeras?
5.Brape lama nak tunggu sehingga ia betul2 keras?
6.Masa bile pula kite boleh bentukkan guna pisau? Sebelum atau selepas keras?
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jul 05, 2010 11:17 pm

Harganya RM13.
Bondite lagi murah ke?
harga bondite lagi murah, RM10 ke bawah, bergantung pada jualan di tempat hardware masing2..

Saya ade beberape soalan ttg Bondite ni:
1.Camna nak bentukkan bondite?
gabungan antara resin dan hardener, bila nak bentukkan samada gunakan lego, pen, atau bahan2 yg mungkin perlu utk mengubah sesuatu objek..

2.Bondite hanya boleh dibentuk bile masih lembut kan?
time lembut kena buat, tapi kalo dah keras.. macam simen dibuatnya

3.Kalau pakai jari, pasti ade kesan cap jari, tapi ia boleh dibuang guna kertas pasir je kan?
a'ah, ble gunakan kertas pasir..

4.Brape lama ia boleh dibentuk sebelum ia mengeras?
brapa lama tu, dalam sejam camtu..

5.Brape lama nak tunggu sehingga ia betul2 keras?
sejam lebih still lagi keras lembut.. lebih dari 2 jam, dah ble keras cket..

6.Masa bile pula kite boleh bentukkan guna pisau? Sebelum atau selepas keras?
yg nih bergantung pada pembentukan, pada aku sblom keras dah ble siap2 gunakan pisau.. tapi idak le terlalu lembut.. kalo dah mengeras pon layan jugaa...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Mon Jul 05, 2010 11:47 pm

OK, wufi dh jawab pun....

Sya membentuk bondite dgn jari d basahkan dgn air secara kasar dulu pastu biarkan sejam dn bentukan lg dgn jari yg dh d basahkan dgn air... Bila dh keras, baru mempelas dgn kertas pasir dgn air....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Today at 6:11 am

Back to top Go down
 
Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: