FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Kamri
Private
Private


Posts : 70
Join date : 23/06/2010
Age : 28
Location : KL

PostSubject: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Mon Jul 05, 2010 10:26 am

Enemy at the Gates - Kisah seorang askar Rusia yang dari seorang prebet biasa menjadi pemangkin kepada kebangkitan tentera yang lain.

Shooter - Kisah seorang lelaki yang berjuang utk mempertahankan negaranya bukan sahaja dari musuh antarabangsa, tetapi juga musuh 'domestik'. Mmg layan habes~
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Mon Jul 05, 2010 10:51 am

Enemy at the Gate: Cerita nie memang berdasarkan cerita sebenar Vassili Zaitsev yang telah membunuh dalam lebih kurang 140-242 orang di Stalingrad sahaja. Perang di Stalingrad nie memang dahsyat sampai askar Jerman menggelarnya Perang Tikus sebab deorang idup macam tikus, kena sembunyi dan lari cam tikus dah tue terpaksa makan tikus untuk idup. Yerlah berperang masa musim sejuk.

Sie Major Koenig nie pulah ada setengah historian ckp memang wujud ada pulak tak perceya, Jadi susah nak sahkan lagipun takder rekod bertulis daripada pihak Jerman.

Shooter: nie datang daripada buku fiksyen Stephen Hunter, Point of Impact kalau tak salah. Antara novelis kegemaran saya memang shiok bukunya. Bagi saya lagi best daripada filemnya. Penerangan yang diberikan tentang cara-cara sniping memang detailed.

Bob Lee Swagger kalau ikut buku Stephen Hunter, bapanya memang hero WW2. Pun ganas gak.

Buku pertama saya ada daripada beliau ialah Day Before Midnight. Ini mengisahkan Delta Force menentang Spetnatz yang telah menawan sebuah missile base ICBM US. Heronya ialah seorang tentera Black US Tunnel Rats Perang Vietnam yang tak reti membaca. Ironinya ialah dia yang dapat tembus base tue sedangkan Delta Force tak leh tembus..



Back to top Go down
tactician
Private
Private


Posts : 58
Join date : 15/04/2010
Age : 24
Location : "Kem Terendak" :-0

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Mon Jul 05, 2010 3:43 pm

mark wahlberg sampai kena belajar sniping tactics dari seorang bekas sniper usmc Shocked
Back to top Go down
http://www.facebook.com/forzatigre
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Mon Jul 05, 2010 4:04 pm

Pada aku, enemy at the gate memang lebih best dan mencabar. Lagi satu filem yang aku minat adalah cite "SNIPER" lakonan Tom Barrenger
Back to top Go down
SOCOM
Civilian
Civilian


Posts : 30
Join date : 28/05/2010
Age : 40

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 2:20 am

For me, Sniper lakonan Tom Barrenger yg first je best. The rest koreng, probably sb dia dh not in service as USMC kot.
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 8:37 am

Aku setuju. Walaupun yang pertama tu cite dia slow, tapi banyak benda yang dia cuba paparkan
Back to top Go down
Kamri
Private
Private


Posts : 70
Join date : 23/06/2010
Age : 28
Location : KL

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 1:36 pm

@Tajau wrote:
Shooter: nie datang daripada buku fiksyen Stephen Hunter, Point of Impact kalau tak salah. Antara novelis kegemaran saya memang shiok bukunya. Bagi saya lagi best daripada filemnya. Penerangan yang diberikan tentang cara-cara sniping memang detailed.

Bob Lee Swagger kalau ikut buku Stephen Hunter, bapanya memang hero WW2. Pun ganas gak.


nih rasa nak carik buku dia nih...
Point of Impact yer...nanti kau...
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 4:38 pm

@Kamri wrote:
@Tajau wrote:
Shooter: nie datang daripada buku fiksyen Stephen Hunter, Point of Impact kalau tak salah. Antara novelis kegemaran saya memang shiok bukunya. Bagi saya lagi best daripada filemnya. Penerangan yang diberikan tentang cara-cara sniping memang detailed.

Bob Lee Swagger kalau ikut buku Stephen Hunter, bapanya memang hero WW2. Pun ganas gak.


nih rasa nak carik buku dia nih...
Point of Impact yer...nanti kau...

Buku Stephen Hunter pasal Bob Lee Swagger nie ada tiga:

1) Point of Impact - yang jadi Filem Hollywood Shooter
2) Black Light - pasal Bob nak tau lebih banyak tentang kematian bapanya
3) Time to Hunt - citer pasal Bob dengan membernya Donnie masa Perang Vietnam
Back to top Go down
Kamri
Private
Private


Posts : 70
Join date : 23/06/2010
Age : 28
Location : KL

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 7:26 pm

@Tajau wrote:


Buku Stephen Hunter pasal Bob Lee Swagger nie ada tiga:

1) Point of Impact - yang jadi Filem Hollywood Shooter
2) Black Light - pasal Bob nak tau lebih banyak tentang kematian bapanya
3) Time to Hunt - citer pasal Bob dengan membernya Donnie masa Perang Vietnam

Waaa...
kalo saudara ada dan ingin menjualnya, ok gak... Razz
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 9:10 pm

Shooter bes....tapi Sniper 1 pun bes gak....

penyamaran dalam Sniper 1 tu memang lawo...lagi2 mase Tom ngah crawl ngan penuh rumput2...die tido dalam air 2...


Shooter,minat betol dengan Cheytac M200 tu...beso gedabak gak...suke dengan cara Mark kire2 arah angin,sudut dan sebagainya...
dan xlupe gak cara Mark "camouflage"kan senapang kawan baik die...pakai daun2 je...



Back to top Go down
skuad42
Sergeant
Sergeant


Posts : 305
Join date : 22/04/2010
Age : 35
Location : Pearl of the Island

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 9:23 pm

Sniper trilogy dengan Shooter....

Soalan aku...kenapa cerita pasal army dan lebih2 lagi sniper mesti jadi mangsa keadaan? Hahaha...korang tgk sendiri mcm mana shooter. Last2 kena framed dengan boss dia sendiri...memberontak mendapatkan keadilan utk kawan dia dan diri dia...

Cerita sniper pun mcm tu...bila dah masuk je mission..tetiba ada plan yg dia sendiri tak tau...ada mcm konspirasi dalaman.

bagi aku cerita 2-2 ni mmg menarik sebab aku suka tgk mcm mana diorang gunakan sniper rifle. Enemy at the gates..cerita based on true story. Cerita pasal propaganda Rusia untuk melemmahkan pihak Nazi. Bagi aku sniper zaman dulu2 lagi otai sebab diorang takde teknologi zaman sekarang. Apa yang penting...aim...one shot..one kill....
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 9:23 pm

mmg best la semua cerita sniper ni... mmg hebat.. boleh kira angin dan sebagainyer..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 9:47 pm

ade satu sniper lagenda kan pakai senapang mossin?...
x ingat pe name legend 2...cam iras2 name wanita kot...


Skuad42,agaknye sebab sniper ni "pembunuh" senyap paling bahaya kot?
ye la...bayangkan kalau diorang kene tangkap or diorang berpatah arang...
hahaa

betol 2 HR...nampak cam real gile bile diorang kire2 2...
makin bes nak nengok....
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 10:22 pm

Finnish Lance Corporal Simo Häyhä, aka "Valkoinen Kuolema" (White Death) was a sniper during the Winter War and is regarded by many as the most effective sniper in the history of warfare, being credited with killing up to 542 Soviet soldiers (an average of 5 a day) using a SAKO m/28-30 (Pystykorva) and iron sights. Besides his sniper kills, Häyhä was also credited with over two hundred kills with a Suomi KP/-31 submachine gun,[48] thus bringing his credited kills to at least 705.

ni dier,, nama mcm perempuan.. muka ada sedikit hancur sebab kena tembakan ..











Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Tue Jul 06, 2010 10:39 pm

hah...

da betol la ni...
mamat ni idop lagi ker???


huhuu...skali bukan mossin la...heheee
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Wed Jul 07, 2010 8:44 am

Nak kena jumpa sniper gunung untuk dapatkan kebenaran samada apa yang ditunjukkan dalam cite tu sama macam realiti
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Wed Jul 07, 2010 9:08 am

@Kamri wrote:
@Tajau wrote:


Buku Stephen Hunter pasal Bob Lee Swagger nie ada tiga:

1) Point of Impact - yang jadi Filem Hollywood Shooter
2) Black Light - pasal Bob nak tau lebih banyak tentang kematian bapanya
3) Time to Hunt - citer pasal Bob dengan membernya Donnie masa Perang Vietnam

Waaa...
kalo saudara ada dan ingin menjualnya, ok gak... Razz

hehehe... trilogi nie jadi koleksi kat rumah.. baca dah berkali-kali.. masih tak bosan... study
Back to top Go down
Kamri
Private
Private


Posts : 70
Join date : 23/06/2010
Age : 28
Location : KL

PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Wed Jul 07, 2010 10:22 am

@HelangRimba wrote:
Finnish Lance Corporal Simo Häyhä, aka "Valkoinen Kuolema" (White Death) was a sniper during the Winter War and is regarded by many as the most effective sniper in the history of warfare, being credited with killing up to 542 Soviet soldiers (an average of 5 a day) using a SAKO m/28-30 (Pystykorva) and iron sights. Besides his sniper kills, Häyhä was also credited with over two hundred kills with a Suomi KP/-31 submachine gun,[48] thus bringing his credited kills to at least 705.

ni dier,, nama mcm perempuan.. muka ada sedikit hancur sebab kena tembakan ..





Pergh!!! cheers
caya lah~ afro
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)   Today at 6:21 am

Back to top Go down
 
Shooter dan Enemy at the Gates (Sniper filem)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: FILEM MILITARI-
Jump to: