FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Military Model (Kits and Diecast)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 14, 2010 6:39 pm

gempak2.. bab kaler2 nih mmg gempak laaa... salute lah... bukak kelas le.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 14, 2010 7:28 pm

comrade wufi. sebenarnya model 1:72 tu aku beli yg dah ready made. aku tak reti nak buat weathering color mcm tu. klau aku ada beli military vehicle kit pun, aku akan suruh modeler yg pasang n paint utk aku. klau takat 1:72 jet fighter aircraft tu, banyak yg aku pasang n paint sendiri. kecuali special item. tu aku kena dapatkan bantuan modeler jugak. hehehe...

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 14, 2010 10:12 pm

serius, bab scala nih aku failed 1:72 tu beso sangat ke? lagi satu, kalu bab modeler pasang dan upah cat.. brapa kos yg diambil? bergantung pada apa ye?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 14, 2010 10:37 pm

@wufi wrote:
serius, bab scala nih aku failed 1:72 tu beso sangat ke? lagi satu, kalu bab modeler pasang dan upah cat.. brapa kos yg diambil? bergantung pada apa ye?

klau military vehicle, skala 1:35 lebih besar n lebih detail. tapi, aku lebih suka collect skala 1:72 sebab agak comel n tak occupied space yg banyak bila letak dlm display cabinet. utk model bradley aku tu, panjang tank tu adalah +- 2 inci. so, memang tak besar mana pun.

bab upah modeler tu, bergantung mcm mana kita nak model tu punya hasil. klau pasang n paint as per box, murah skit. tapi, klau nak buat weathering coloring, harga dia akan meningkat. tambah pulak klau kita nak buat diorama. harga upah lebih mahal + custome made item (pokok, figures n lain2) yg cecah ratusan ringgit.

paling senang, aku beli yg ready made. but ada jugak yg aku upah modeler. lebih ternama modeler tu, maka lebih mahal lah upah beliau. ia seperti kerja seni. kita membeli hasil seni modeler itu sebenarnya.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Thu Apr 15, 2010 1:43 pm

Memang class lah weathering dia...skala kecik, tapi details...
aku baru siap bradley 1st generation punya...sama scale 1:72..
malaslah nak kasi color..nanti tercemar alam semulajadi dia...
line clear nanti aku kasi tepek gambar dia....

Setuju dgn pendapat kamu KTrooper...skala 1:72 memang comel dan
lagi jimat tempat..satu almari boleh display berpuluh model....
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Thu Apr 15, 2010 3:29 pm

jawapan yg padat knife, tenkiu.. akan ku jinakkan plak dalam diecast nih.... ade geng sedap gak layan hobi yg sama...

von, beli almari kat kedai perabot atau custom sendiri almari?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Thu Apr 15, 2010 3:44 pm

Aku beli display cabinet kat kedai perabot saja. Tp modified sendiri pasang additional glass shelf. Pastu kat belakang tu aku letak mirror. Bleh nmpak reflection images. Nmpak cerah skit kat display bay tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Thu Apr 15, 2010 8:09 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Thu Apr 15, 2010 7:31 pm

pergh hebat knife..tue general aku inspirasi aku..mmg aku x leh chanllengge general hehehe
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Fri Apr 16, 2010 9:13 am

@wufi wrote:
jawapan yg padat knife, tenkiu.. akan ku jinakkan plak dalam diecast nih.... ade geng sedap gak layan hobi yg sama...

von, beli almari kat kedai perabot atau custom sendiri almari?

wufi...hang tak tgk KTrooper punya almari lagi!! Dah penuh dah!!
Dengan susunan dia...huu macam kat hobby shop..aku tau ni pun
pasai Afiq post gambar hari tu..kalau la ada kat rumah aku..mmg dok
mengadap benda tu je aku hari2.
Hang beli siap je...bila dah banyak koleksi, modified la sikit..tambah
shelf ke...hobby ni mmg mengasyikkan bro...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat Apr 17, 2010 9:18 pm

@von wrote:
@wufi wrote:
jawapan yg padat knife, tenkiu.. akan ku jinakkan plak dalam diecast nih.... ade geng sedap gak layan hobi yg sama...

von, beli almari kat kedai perabot atau custom sendiri almari?

wufi...hang tak tgk KTrooper punya almari lagi!! Dah penuh dah!!
Dengan susunan dia...huu macam kat hobby shop..aku tau ni pun
pasai Afiq post gambar hari tu..kalau la ada kat rumah aku..mmg dok
mengadap benda tu je aku hari2.
Hang beli siap je...bila dah banyak koleksi, modified la sikit..tambah
shelf ke...hobby ni mmg mengasyikkan bro...

aiseh comrade VON. malu lah aku. bukan banyak mana pun koleksi aku. ada la sikit-sikit. ada warga HOTB ni punya koleksi lagi banyak. dia jugak adalah warga GEMPURWIRA. cuma dia ni masih belum upload koleksi-koleksi dia lagi tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat Apr 17, 2010 9:22 pm

I think I know that person. Hehehe...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat Apr 17, 2010 9:44 pm

Hahaha... Akmal, you know and I know. Koleksi dia lagi superb. Banyak diecast pulak tu. Tak termampu den nak tandingi sahabat kita tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Tue Apr 20, 2010 10:20 pm

Hui..sapa gerangannya itu...kasi tau la sama aku!!!
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 9:16 am

@von wrote:
Hui..sapa gerangannya itu...kasi tau la sama aku!!!

comrade von. kawan kita tu punya koleksi lagi hebat-hebat. cuma dia masih besikap tunggu dan lihat. tapi, kalau dia dah mula posting, hehehe.... memang terangkat habis.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 10:32 am

em aku tau sapa yg knife maksud kan hehehe
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 11:05 am

trooper_knife wrote:
@von wrote:
Hui..sapa gerangannya itu...kasi tau la sama aku!!!

comrade von. kawan kita tu punya koleksi lagi hebat-hebat. cuma dia masih besikap tunggu dan lihat. tapi, kalau dia dah mula posting, hehehe.... memang terangkat habis.

sapa la tu. cube bagi hint sikit. boleh kita risik2.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 11:10 am

dia punya koleksi dpd ww2 sampailah ke modern era. bnyak diecast pulak tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 11:13 am

trooper_knife wrote:
dia punya koleksi dpd ww2 sampailah ke modern era. bnyak diecast pulak tu.

haish~ sapa la ni. kalau tak mengaku, seluruh Persatuan Forum akan mengambil tindakan!

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Wed Apr 21, 2010 7:51 pm

Hehehe...Sabar2. Nanti dia muncul la.
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat May 15, 2010 4:14 pm

salam guys...

sebagai menyambut seruan pembakaran terbuka oleh mejarB, disini saya nak kasi pamerkan model tank WW2 yang pertama dalam koleksi saya ketika ini. model ni skala 1/72, beli dekat miniature hobby masa pergi sana bersama syark.

enjoy....Very Happy

TIGER 1 (Late Type)












_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat May 15, 2010 4:28 pm

wooo hooooo hooooo...Tiger 1...fuuuhh....

lawa camo dia trooper....syabas2... cheers

*nape tak susun under thread bro trooper punyer koleksi, dengan model2 bro yg lain ship,fighter jet semua tu..bru best tgk..hehehe bounce

*tak terbakar dah sekarang, coz dah memang rentung....completed burning oleh kawan2... monkey
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat May 15, 2010 11:47 pm

comrade gunnerz, camo tu memang dah ready dah. sya beli model ready made punya. kalau sendiri pasang n paint, tak jadi macam tu. hahaha...

nanti lah, upload sikit-sikit apa yang ada dalam simpanan tu. kalau upload semua, thrill dia tu tak de. bila api dah padam, lalang pulak yang cepat tumbuh. ngahahaha....

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat May 15, 2010 11:50 pm

kasi buat real weathering la general... buat kotor2 ckit. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sat May 15, 2010 11:56 pm

@mr. kurien wrote:
kasi buat real weathering la general... buat kotor2 ckit. hehehehe

tak reti lah mr kurien. lagi pun aku tak de air compressor mcm mejarB tu. hehe... beli yang dah ready made pun dah kira ok pada aku. lagipun skala 1/72 tu agak comel dan agak susah untuk dibuat detail weathering sebegitu. kalau skala 1/35 tu, memang saiz dia pun. banyak model dalam range skala 1/35 boleh dihasilkan dengan baik sekali.

aku dok berangan-angan nak beli model ni.

http://www.hlj.com/product/ACMK119

http://www.hlj.com/product/ACMLR007

kalau dapat beli model-model kat atas tu, aku akan lantik subcon untuk kerja-kerja pemasanan n mengecat. complete buat weathering sekali. hehe...

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Sun May 16, 2010 1:02 am

ku nampak TANK...wow...ku nampak SUBCON..wow..

kne roger mejar...wahahaa...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Military Model (Kits and Diecast)   Today at 12:35 am

Back to top Go down
 
Military Model (Kits and Diecast)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: