FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 10:44 am

kalau aku la... tak jadi kete kebal dah... jadi penghuni recycle bin... hehehehe. sesungguhnya aku ni bukanlah penyabar orangnya. hehehehe

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
portgaz
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 415
Join date : 10/04/2010
Age : 27
Location : UUM SINTOK (RAWANG)

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 1:22 pm

wow....dasyat ar bro..
memang tangan seni betol la...
salute kat bro druid..
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 4:17 pm

Hehehe... thanks guys... alaa... sekarang ni pun ada banyak benda yang masih belajar. Buat ni pun sekadar nak mencabar diri sendiri jee... selagi tak cuba, selagi tu kita tak tau kemampuan kita, betul tak??? Very Happy
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 4:49 pm

hari2 aku tunggu posting bro druid_99 ni... Smile
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 5:13 pm

@generalkiva wrote:
hari2 aku tunggu posting bro druid_99 ni... Smile

Takleh tunjuk banyak2 sangat tiap2 hari sebab bak kata Major, novel yang satu ni tak habih lagi... dah 3 tahun in progress... hahaha... Tapi dah hampir ke garisan penamat lah...

Sambung sikit lagi... hehehe

Sekarang ni pembinaan Multipurpose self-covering and laser warning system SSP-1 "OBRA-3" buatan Przemyslowe Centrum Optyki.

Ia dibina dengan menggunakan plastik 2mm dan perlu dibuat dalam 4 set memandangkan terdapat 4 biji pada turret.

Dengan menggunakan plastic sheet dan dipotong pada saiz 5mm x 3mm bagi membuatOBRA laser warning system.



Plastik tersebut dibentuk menggunakan kikir yang kasar.


Laser sight dibuat menggunakan mata gerudi paling kecil dan 3 lubang digerudi pada tiap-tiap laser sight. Plastik dengan ketebalan 0.25mm bagi menambah detail pada OBRA tersebut.


OBRA-3 laser warning system yang dah disiapkan.


Platform bagi OBRA pula dibina menggunakan plastik dengan ketebalan 2mm dan dibentuk seperti gambar di bawah.


OBRA-3 kemudian dilekatkan pada platform dan siaplah PCO SSP-1 OBRA-3 laser-warning system (so far kat bahagian depan jee lah). Very Happy


Bersambung kemudian... Wink
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 6:17 pm

Keep up the good work! lol!
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 7:59 pm

x dapat bayangkan kalau aku yang watni...

de je orang kacau mase progress,mesti bertinju...
Back to top Go down
camo37
Corporal
Corporal


Posts : 263
Join date : 14/09/2009
Age : 31
Location : klang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 8:47 pm

perggghh...memang detail kuasa 10 tol...bro druid nih dah macam ala2 engineer syarikat BUMAR kat poland yang modified T-72 ke PT-91..salute!!
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 9:20 pm

@generalkiva wrote:
hari2 aku tunggu posting bro druid_99 ni... Smile

Benda ni dh berzaman dia buat kat SMM, ni kira siaran ulangan le kat sini. Wa harap kali ni dia siapkan habis sbb dh terlalu lama terbengkalai mcm wa punya F-15SE.... hehehehehe

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 20, 2010 9:22 pm

Mej(B) wrote:
@generalkiva wrote:
hari2 aku tunggu posting bro druid_99 ni... Smile

Benda ni dh berzaman dia buat kat SMM, ni kira siaran ulangan le kat sini. Wa harap kali ni dia siapkan habis sbb dh terlalu lama terbengkalai mcm wa punya F-15SE.... hehehehehe
ooo...itu ka cerita dia... harap2 bole siapla...tak sabar nak tengok...macam projek feret haritu Very Happy
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 9:46 am

kenapa xdibukukan jer cara2 nak buat ni.. pasti ramai peminat disana sanggup membelinya..
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 10:00 am

Tomcat tiram: Sebab tu progress kereta kebal ni kena buat pukul 11.00pm sampai pukul 3.00am weekdays (kalau takde model lain nak kena siapkan) dan 11.00pm sampai 6.00am weekends sebab masa tu takde orang kacau... hehehe...

camo37: Takdelah... tak cukup pandai nak jadi engineer, so modify plastic model lah jawabnya... heheheh... Tapi reference paling penting... kena ada sebanyak mungkin.

Major: Insyaallah nak try siapkan lah ni... Tadi baru jumpa camne diaorang attachkan ZM Dezamet 902A 81mm grenade launchers pada turret... diaorang belasah pateri jee rupanya, jadi shape turret T-72 ni nak kena ubah tapi pada bahagian tepi jee, di mana grenade launcher tu dipaterikan.

generalkiva: Insyaallah nak try siapkan... dah lama pending ni hehehe...

HelangRimba: Bukukan??? Hehehe... takde orang berminat rasanya... Baca dalam ni jee lah... kalau tak faham tanya... kan lagi senang? Hehehe...

Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 10:15 am

ada tuan, kalu terjual bro gak dapat royaltinyer
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 10:37 am

@HelangRimba wrote:
kenapa xdibukukan jer cara2 nak buat ni.. pasti ramai peminat disana sanggup membelinya..
sy setuju Laughing
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 10:44 am

idak pon, bukukan melalui fail pdf.. hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
faizal_bulat
Private First Class
Private First Class


Posts : 147
Join date : 21/07/2010
Age : 59
Location : putrajaya, cyberjaya

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 11:32 am

update please..
Back to top Go down
http://nogold.com
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 1:16 pm

Thanks for all the comments...

Kalau ikutkan banyak planning nak buat tapi tak berani nak commit lagi buat masa ni... hehehe... nak kena siapkan dulu baru best.

Sebenarnya kalau tengokkan sepanjang proses pembuatan ni nampak macam bagus jee... buat sekali jee terus jadi tapi sebenarnya banyak cabaran nak buat perubahan ni sebab projek ni bermula pada bulan May 2008 di mana masa tu Malaysia baru jee terima PT-91M ni (kalau tak silap lah) dan gambar rujukan amat kurang dalam internet jadi kebanyakannya dibuat dengan "artistic license" atau kalau bahasa senangnya "main belasah jee janji serupa" tapi untuk setiap progress tu makin lama makin banyak gambar-gambar rujukan ada di dalam internet jadi bahagian mana yang sebelum ni di buat dengan main belasah jee dibuat semula sebab nak cuba replikasi PT-91M setepat mungkin (tekankan ayat "cuba" tu yee... hehehe).

Tapi bagi setiap masalah dan kesilapan yang dapat dibetulkan dan dapat rujukan sebenarnya, makin selesa lah nak buat modifikasi dan makin tahu lah sedikit sebanyak pasal Pendekar Malaysia ni... Jadi, untuk buat modifikasi ni perkara paling penting sekali ialah rujukan, rujukan dan rujukan...

So far, disenaraikan beberapa cabaran yang dihadapi dalam modifikasi T-72 ni kepada PT-91M.

1) Fitting yang teruk sebab model yang beli pun model murah.
2) Saiz dan ukuran ERA. Sebanyak 3 kali ukuran, potongan dan ukuran lagi dibuat sebelum berpuas hati dengan ukuran sekarang ni. Jadi plastik dah terbuang.
3) Susunan ERA. Gambar yang kurang dalam internet, jadi tak tau sebenarnya ada berapa banyak ERA yang tersusun di seluruh badan kereta kebal. Sekarang dah tau lah tapi masih tertinggal 2 keping ERA kat atas turret tu.
4) Fitting muncung barrel yang teruk. Kena tukar dengan brass tube.
5) Sprocket belakang. 4 kali rebuild sebab tak berpuas hati dengan susunan gigi pada sprocket.
6) Skirt tepi ditukar kepada lurus kerana T-72 menggunakan flap getah kalau tak silap. Tapi masih kena rebuild sebab bentuk tak sama dengan PT-91. Tak tau nak rebuild bila, dah 2 kali rebuild, kalau rebuild sekali lagi, jadi rebuild ke-3 dah ni...
7) ERA pada side skirt takde platform jadi nak kena umpil ERA tu dah lekatkan platform.
Cool Grenade launcher. 3 kali rebuild tapi masih tak berpuas hati dengan bentuk dan susunan. Mungkin rebuild balik. Tapi lepas research sikit tadi, dah tau dah macam mana diaorang letakkan grenade launcher tu pada turret... satu lagi masalah selesai... Very Happy
9) Bakul durian kat belakang tu, dah berapa belas kali rebuild tapi masih tak dapat cara dan bahan yang sesuai lagi. Very Happy

10) Ventilation kat belakang pada bahagian engine. Bentuk berbeza diantara T-72 dengan PT-91. Nak kena rebuild balik.
11) Toolbox pada belah kiri dan kanan turret. PT-91M mempunyai toolbox yang sama pada dua-dua bahagian turret tapi T-72 berbeza. Nak kena rebuild.
12) Protector lampu nak kena scratchbuild.

So far ayat yang bold tu paling kritikal nak kena siapkan tapi macam biasa lah... cuba jee dulu... hehhee...
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 1:25 pm

Update untuk hari ni... Very Happy

Mula pembuatan compartment belakang Pendekar dengan menggunakan plastik 0.5mm yang dipotong mengikut bentuk dan dilekatkan.




test-fitting.



Bahagian tepi yang telah dipotong juga telah ditampal kerana detail yang berbeza di antara T-72 dengan PT-91.


Dengan menggunakan Evergreeen syyrene, detail pada cupola ditambah (ada lagi nak kena tambah ni).



Flap getah pada bahagian atas juga telah dibina menggunakan kepingan plastik 0.25mm. Bahagian bawah akan dibina kemudian.


Sambungan di lain waktu... Very Happy

Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 9:48 pm

memang terbaiklah druid_99....
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 21, 2010 11:09 pm

Mantap Mantap...bila siap semua orang tak tau yang ni di modified dari keta kebal lain...bravo bro
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 22, 2010 1:15 pm

memang terbaik. kesabaran yang tinggi dan kewangan yang kukuh amat diperlukan. What a Face

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Wed Jul 28, 2010 12:40 am

update! ...update! Laughing
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Fri Jul 30, 2010 9:32 pm


Dah boleh cat ke Druid9...tak soba den ni haaa Laughing Laughing
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Aug 02, 2010 1:26 pm

Druid!!! nak tau update ni haa... Smile
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Aug 02, 2010 1:58 pm

bro druid....

semua tak sabar nak inzal nih....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Today at 12:32 am

Back to top Go down
 
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: