FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 3:21 pm

Salam semua...

Kali ni aku nak tunjukkan salah satu model yang aku dah buat lama dahulu.

Model kereta ini ialah Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II dari Tamiya berskala 1/24. Warna yang digunakan ialah cat Super Black dari Gunze dan juga decal carbon fiber untuk bahagian bonnet. Gloss coat adalah dari jenama Anchor sebanyak 5 lapisan (kalau tak silap lah... dah lupa).

Bahagian dalam dicat menggunakan tona warna kelabu dari Gunze juga. Enjoy...








Sebarang pertanyaan dialu-alukan...
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 3:47 pm

Nak tengok proses pembuatan bole? Very Happy
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 3:48 pm

@generalkiva wrote:
Nak tengok proses pembuatan bole? Very Happy

Maaf lah sebab model ni dibuat masa takde digital camera lagi, jadi takde proses pembuatannya. Smile
Back to top Go down
skyline
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 444
Join date : 15/09/2009
Age : 36

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 3:49 pm

fuh mantap
1st manufactured in 99

skarang ni still mahal nk mampus
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 3:51 pm

@druid_99 wrote:
@generalkiva wrote:
Nak tengok proses pembuatan bole? Very Happy

Maaf lah sebab model ni dibuat masa takde digital camera lagi, jadi takde proses pembuatannya. Smile
ooo...ya ka..takpe la camtu...

Bole tak listkan modifikasi apa yang bro buat selain cat tu? ...
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 4:05 pm

@generalkiva wrote:
@druid_99 wrote:
@generalkiva wrote:
Nak tengok proses pembuatan bole? Very Happy

Maaf lah sebab model ni dibuat masa takde digital camera lagi, jadi takde proses pembuatannya. Smile
ooo...ya ka..takpe la camtu...

Bole tak listkan modifikasi apa yang bro buat selain cat tu? ...

Takde ape2 modifikasi selain dari guna decal carbon fiber kat bonnet depan dan spoiler. Lepas tu setiap lubang kat disc brake tu digerudi satu per satu. Tu jee.. hehehe...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 4:11 pm

BEST!!

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 6:36 pm

@druid_99 wrote:
@generalkiva wrote:
@druid_99 wrote:
@generalkiva wrote:
Nak tengok proses pembuatan bole? Very Happy

Maaf lah sebab model ni dibuat masa takde digital camera lagi, jadi takde proses pembuatannya. Smile
ooo...ya ka..takpe la camtu...

Bole tak listkan modifikasi apa yang bro buat selain cat tu? ...

Takde ape2 modifikasi selain dari guna decal carbon fiber kat bonnet depan dan spoiler. Lepas tu setiap lubang kat disc brake tu digerudi satu per satu. Tu jee.. hehehe...

Druid, decal fibre carbon tu siap jual specific utk satu2 kereta ke?
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Wed Jul 07, 2010 8:44 pm

Cun!..
model sukender yang menarik!

aku rase pernah nampak model Skyline ni...

kat laman web scalemodellingMalaysia kalau x silap?
mesti bro druid jugak yang kat sane 2...



minat tol ngan Skyline ni...even berlambak kete2 sport baru kuar,tetap Skyline nampak ganas...
tol 2 Sky,harga 2nd,3rd or yang dah keberapa pun still mahal lagi...

bro druid..
de model kete2 jepun yang lain x???
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Thu Jul 08, 2010 4:30 pm

von: Decal carbon fiber tu universal. Sekeping decal dalam saiz separuh kertas A4. Decal carbon fiber ni ada banyak manufacturer tetapi yang digunakan untuk Skyline ni adalah dari Studio27. Design carbon fiber ni pun ada saiz dia macam S, M, L dan SS untuk yang paling halus design jalinannya.

tomcat tiram: Yup. Kereta ni ada diletakkan dalam site MalaysiaScaleModelling bersama2 beberapa model kereta yang lain. Model kereta Jepun yang lain??? Tak banyak... Dalam koleksi masa ni ada banyak kereta Itali (98% Ferrari) dan selebihnya adalah dari lain2 negara.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II   Today at 6:07 am

Back to top Go down
 
1/24 Nissan Skyline R34 GTR V-Spec II
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: