FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1/35 OH-58D Kiowa Warrior

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kuman
Civilian
Civilian


Posts : 15
Join date : 05/07/2010
Age : 41
Location : Northern

PostSubject: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 5:11 pm

Salam kembali..

ni model yg terbaru disiapkan hujung bulan June 2010.

Base kit adalah Academy OH-58 "Black Death" boxing dan conversion untuk "Doghouse" guna set dari Werner Wings yg saya menang cabutan tahun lepas.

Model ni juga adalah yg pertama saya buat dengan tarmac dah squadron card lepas.

Cat yg saya guna adalah seperti berikut...



Still ada sesikit silap sana-sini, saya still belajar cara-cara nak buat model nih..

untuk sekarang, ni la gambar nya.

Gambar process pembuatan akan saya upload dalam website Site) saya pada waktu masa terdekat.

Kalau ada soalan di persilakan...

Trima kasih

kuman










Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 6:24 pm


Wow!!!! Kuman...hang dah ada jat sini dah....best2, dah bertambah pakar2
scale model kat forum ni...tks Kuman...

Lawa wo kiowa tu...mmg class display tu..
satu nak tanya ni..picagari kat belakang tu utk proses apa?
Back to top Go down
kuman
Civilian
Civilian


Posts : 15
Join date : 05/07/2010
Age : 41
Location : Northern

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 6:48 pm

@von wrote:

Wow!!!! Kuman...hang dah ada jat sini dah....best2, dah bertambah pakar2
scale model kat forum ni...tks Kuman...

Lawa wo kiowa tu...mmg class display tu..
satu nak tanya ni..picagari kat belakang tu utk proses apa?

ada ada baru jer join still budak baru belajar sunny takde la pakar...

soalan tu..
picagari kat belakang botol-botol kaler tu ka?Very Happy

itu picagari yg dapat dari klinik kanak-kanak senang bagi budak makan ubat tu... tapi bila dah masuk dalam bilik model saya, picagari tu saya guna untuk ambik cat dari dalam botol untuk di campurkan dengan IPA sebelum sembur dengan handpiece.... so takde la tumpah merata rata... Smile flower

Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 6:53 pm


Budak baru belajar he.....ce ce cewah low profile pulaaak..hehehe Laughing
Halamak kuman...apasal tak terpikir benda ni dulu...senang pakai picagari ni...
Takdela meleleh2 kat bekas cat tu...Tks a lot bro Very Happy
Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 7:35 pm

Terbaiklah kuman...
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 8:29 pm

haaa.. kat sini pon dah ade si kuman, kasi upload cket step by step tu.. hehe.. oh yea, cat2 mr hobby tu, cat jenis enamel ke?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
airborne_boyz
Corporal
Corporal


Posts : 278
Join date : 22/05/2010
Age : 46

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 8:34 pm

thumb up Kuman..... cheers

suka sgt tgk zuni rocket pod sama Hellfire missiles tu.
Back to top Go down
kuman
Civilian
Civilian


Posts : 15
Join date : 05/07/2010
Age : 41
Location : Northern

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 8:52 pm

@von wrote:

Halamak kuman...apasal tak terpikir benda ni dulu...senang pakai picagari ni...
Takdela meleleh2 kat bekas cat tu...Tks a lot bro Very Happy

ha'ah mmg senang, and nak cuci pun senang sbb saya guna cat Gunze yg water base,,bleh cuci pakai window cleaner ajer... so kalau picagari tu dah kotor basuh ngan window cleaner tu.. brana apa pun takpe..saya pakai brand GIANT ajer Very Happy

@azizi wrote:
Terbaiklah kuman...
trima kasih azizi san... ada lagi kesalahan kat model tu.. learning process.. Wink

@wufi wrote:
haaa.. kat sini pon dah ade si kuman, kasi upload cket step by step tu.. hehe.. oh yea, cat2 mr hobby tu, cat jenis enamel ke?

-step by step tu nnt saya upload ekk.. nak kena modify sikit... Very Happy
cat tu pakai Gunze Arcylic - water base and nak beza tengok botol to flat top maknanya water base.. Very Happy
enamel tak pernah guna and takut nak guna sebab tak reti nak control (saya la tak reti),
tapi ada org kata guna enamel lagi mantop!!

@airborne_boyz wrote:
thumb up Kuman..... cheers

suka sgt tgk zuni rocket pod sama Hellfire missiles tu.
ha'ah mmg nampak ganaz bila equip dengan dedua missiles tu.. Very Happy
nasib-baik takde ruang jer kalau tak semua tu saya nak mount kat heli tu Laughing

trima kasih
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 9:59 pm

1. Guna airbrush ke Kuman?
2. Ape kelebihan guna aqueous type acrylic paint berbanding acrylic thinner base type?
Back to top Go down
kuman
Civilian
Civilian


Posts : 15
Join date : 05/07/2010
Age : 41
Location : Northern

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Wed Jul 07, 2010 11:38 pm

@Haniff wrote:
1. Guna airbrush ke Kuman?
2. Ape kelebihan guna aqueous type acrylic paint berbanding acrylic thinner base type?

hanif...

ya guna airbrush, cat layer by layer..

pada saya maybe senang nak bersih kot, tak messy

kuman
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Thu Jul 08, 2010 10:23 am

Shocked
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1/35 OH-58D Kiowa Warrior   Today at 6:21 am

Back to top Go down
 
1/35 OH-58D Kiowa Warrior
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: